msi2015 Opublikowano 23 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2022 Witajcie, moje auto to A7 BiTdi 2015r. CVUA 320KM 650NM seria, której niestety nie trzyma. Szukam możliwych przyczyn dlaczego brakuje paru koni i NM. Przeczyściłem przepływomierz (mimo, że wyglądał jak nowy) oraz jego wtyczkę. Wszystkie filtry wymienione miesiąc temu, olej silnika i skrzyni tiptronic również. Auto było na hamowni i mechanik mi powiedział ,że mam niskie wartości AFR. Silnik pracuje prawidłowo, błędów nie ma... elastyczność w czasie podróży ma wiele do życzenia - czasami po kickdownie zbiera się z irytująco dużym opóźnieniem. Planowałem zrobić chiptuning jeśli będzie wszystko w porządku na hamowni. Z góry dziękuje za poświęcony czas!
msi2015 Opublikowano 26 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2022 Nie wiem czy to wystarczające potwierdzenie na wyeliminowanie wtrysków, ale sprawdziłem przez obd11 parametry live i dawki nie przekraczały +/- 0,4. Miło by było gdyby ktoś kto zna się na rzeczy mógł się wypowiedzieć. W następnym kroku chce sprawdzić szczelność układu za pomocą kompresora, ponieważ widziałem w intercoolerze wgnieciony kamyczek i może tam jest jakaś strata. A nóż natrafi sie okazja na montaż IC wagnera Ponadto szukam informacji na temat połączenia dolotu z przepływomierzem, bo wydaje mi się, że oba te elementy powinny być połączone na sztywno za pomocą wkrętów/śrub.
Rekomendowane odpowiedzi