Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od kwietnia jestem posiadaczem A4 z rocznika 2020 (pochodzenie: Szwajcaria jeśli to ma znaczenie).

Od początku nie mogę sobie poradzić z aktualizacją wbudowanej mapy. Nawigacja czy system multimedialny cały czas pokazuje, że trwa aktualizacja mapy online.

Mapę pobrałem na pędraka USB zgodnie z instrukcją na stronie (sformatowany na FAT), po włożeniu do gniazdka zaświeca się dioda na nim (znaczy prawidłowo włożony, port działa), ale poza tym nic się nie dzieje. W obszarze powiadomień jest cały czas info o aktualizacji online (nie mam wiedzy czy samochód ma dostęp do Internetu, nie udostępniam go z komórki).

Resetowanie radia też nie pomaga, mam na myśli długie trzymanie wciśniętego przycisku głośności, po czym system się uruchamia. Raz wydaje mi się, że widziałem jakieś info o USB ale po chwili jakoś zniknęło, nie pamiętam dokładnie. Mam wrażenie, że czegoś po prostu nie wiem, ale np. w ustawieniach jest tam przełącznik do włączania automatycznej aktualizacji map.

O ile pamiętam był on wyłączony oryginalnie, pamiętam że go włączałem i wyłączałem, co też nic nie zmieniało. Obecnie jest on wyszarzony, nie mogę go zmienić ani też  nie jestem pewien czy jest zablokowany na pozycji włączonej czy wyłączonej.

W sobotę wyjeżdżam za granicę, także poza UE i zależy mi na tym, żeby możliwie aktualną wbudowaną mapę mieć. Nie znalazłem podobnego wątku.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu...

Opublikowano

Dokładnie to powiadomienie brzmi tak:

"Aktualizacja: aktualizacja map online

Trwa instalowanie..."

Nikt się z tym problemem nie spotkał?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

No cóż, przez kilka miesięcy nikt nie odpowiedział, w sensie żeby o problemie ktoś słyszał, a podobno nie jest wcale taki rzadki.

Natomiast dzisiaj został rozwiązany a ja podzielę się tym, co było robione dla potomnych (na ile pamiętam).

Doradzano mi zakup usług cyfrowych na miesiąc za 67zł (abonament) i kupiłem w nadziei, że dostęp do Internetu auta/tryb online coś pomoże. Nie pomogło, choć tryb działał, pokazując np. pogodę tam gdzie jestem.

Byłem przejazdem w ASO, gdzie grzecznościowo serwisant zaglądał i sprawdzał w aucie jak i pendrive. Wszystko w porządku a jednak brak reakcji - poradził zakup takiego z USB-C, bo może gniazdo USB z przodu w aucie niesprawne, a zadziała z drugiego typu właśnie USB-C. Kupiłem, zgodnie z zaleceniem optymalną pojemność 64GB, wgrałem na czysto mapę - nie pomogło.

Dzwoniłem do centrum wsparcia usług cyfrowych Audi, gdzie doradzono mi reset MMI do ustawień fabrycznych, nie pomogło.

W ich dalszym zaleceniu był serwis ASO. Ten odbył się dzisiaj i do takiego zwykłego przeglądu był dołączony ten problem (auto jest jeszcze na fabrycznej gwarancji).

Auto już od 9 było na samym serwisie po przyjęciu, o 13tej się dowiedziałem, że jest konieczny reset MMI, takie jakby wgranie ponownie, sugerowałem to zresztą przy przyjęciu, ale ponoć mają wcześniej inne, mniej drastyczne procedury, które muszą zastosować i one też nie pomogły. Problem był nie z samą mapą a z bazą MMI czy coś w tym rodzaju. Po kolejnych 2-3 godzinach problem został usunięty/rozwiązany. Teraz włożyłem ten sam pendrive, który został bez problemu "zauważony" i wgrana z niego mapa podczas powrotu do domu nawet pomimo, zatrzymania na tankowanie, wyłączenia samochodu i wyciągnięcia pamięci z gniazda w międzyczasie. Podczas instalacji ba bieżąco widać % postęp instalacji a nie tak jak było wcześniej sucha informacja, że ona trwa. Awaria została usunięta w ramach gwarancji.

Może komuś pomoże co można robić, kto chce mieć aktualne dane jeśli nie do nawigacji to do aktywnego tempomatu na przykład...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Trochę podobny ale inny problem:

Ze strony My Audi ściągnąłem plik map 02A00042.zip opisany jako update 2025.

MyAudi_Mapy.jpg.0a71de6f72b66be4691d903fafb4db5f.jpg

Po włożeniu nośnika USB z rozpakowaną z powyższego archiwum zawartością i rozpoczęciem aktualizacji pokazał się taki komunikat o wersji:

Mapawersjazestrony.jpg.9405825b27e19878fbb05b9712ffaf36.jpg

zaś w systemie jest zainstalowana wersja:

Mapawsystemie.jpg.788ef976ff752395fec2f5b4e33478a3.jpg

jak odczytać to wszystko, która jest nowsza?

Audi jest z 2020.01 Czy patrząc na wersję sterownika to jest MIB3?

Wybaczcie laickie pytanie ale jakoś nie mogę dojść do ładu z systemami w A4 :(

Edytowane przez payongA4
Opublikowano

To jest pomieszane faktycznie i nie tylko w koncernie VW zresztą.

To jest najnowsza mapa, którą oznaczają jako 2025. Tyle, że to tylko zapewne należy rozumieć w ten sposób, że w przyszłym roku będzie w jakimś sensie aktualna. Być może takim, że na początku 2025 nie będzie nowszej niż ta. Natomiast zauważ, że do pobrania jest w tym, czyli 2024r. i ta sama mapa jest bodajże od lipca dostępna.

Jak już ją jednak instalujesz to dowiadujesz się dopiero na jaki czas są zaktualizowane tak naprawdę dane mapy i to jest właśnie grudzień 2023 jak pokazuje. U mnie mam tą samą mapę i to jest najnowsza, one oczywiście są do tyłu w porównaniu z mapami online. Ale za to dostępne zawsze i bez żadnych kombinacji ani dostępu do Internetu, plus aktywny tempomat się nimi kieruje, więc dla tych co używają jest ważna choćby z tego powodu.

Na koniec masz wersję bazy, która już jest, tutaj jest z tego co wiem data wydania, która jest jednak wcześniejsza niż ta od kiedy można mapę pobrać. To by pasowało do tego, że aktualna mapa jest do pobrania od lipca, że może mieć datę wydania z maja, już to kiedyś zaobserwowałem. To by oznaczało, że masz już tą mapę wgraną.

Sprawdzę jeszcze w aucie później, co mi na tym ekranie pokazuje i dam znać czy najnowsza to właśnie ta, którą już masz...

• Thanks 1
Opublikowano

No więc jeszcze trochę inaczej.

Zgadza się to co ja pobrałem (nazwa) i to mam po wgraniu tego, czyli 2023.12 na tym ekranie informacji o wersji jako baza danych nawigacji.

Skoro masz tam 2024.05 to znaczy, że masz już nowszą mapę niż w ogóle można ściągnąć do instalacji. Co by oznaczało, że mapa aktualizuje się sama, bo auto jest podłączone do Internetu. Tak słyszałem, że online aktualizacje są szybciej i tylko tak można to wytłumaczyć.

Na temat tego skąd auto ma ten dostęp jeśli sam właściciel za to nie płaci (bo może Audi connect) to nie wiem. Znaczy na pewno ma aktywny na potrzeby systemu wezwania pomocy, ale mapy to nie powinny się moim zdaniem przez to aktualizować. W każdym razie tej mapy nie wgrywaj :)

Opublikowano

Rozumiem to co napisałeś o wersjach wg dat - nowsza jest w Audi (trzeci obrazek) a starsza jest ściągnięta ręcznie ale nie wgrana jeszcze (drugi obrazek).

Aa co sądzisz o numerach Pxxxx. W Audi jest zainstalowana P1160 a ta ściągana ręcznie ma P1230 (drugi obrazek, przed przerwaniem aktualizacji).

Pierwszy obrazek to zrzut strony My Audi.

Opublikowano

Nad tymi numerami Pxxxx nie zastanawiałem się, nie zwracałem uwagi więc nie mam zdania.

Te 1230 mogłoby pasować do 30 grudnia jako daty wydania, ale to 1160 już tutaj nie pasuje no i oczywiście numer ten jest mniejszy, ale to wcale nie jest powiedziane, że większy ten numer to nowsze mapy, może to oznacza coś zupełnie innego albo np. mapy online mają swoją numerację a te pobierane swoją (inną).

Może ktoś inny wie co to oznacza, ja tylko wymyślam na poczekaniu :)

• Thanks 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie