Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,
Zanim napisałem tego posta, starałem znaleźć się coś na forum w temacie, ale albo nie umiem tego dobrze wyszukać, albo faktycznie nie ma podobnego tematu.

Może to moje subiektywne odczucie, ale rozmawiałem z kilkoma osobami (użytkownikami A7/A6 generacji C7, C8 i temat się powtarza), ale mam wrażenie że układ hamulcowy w tych samochodach to porażka :-( Generalnie chodzi o wielkość tarcz do masy pojazdu, oraz ich trwałość / wytrzymałość.

Aktualnie, w moim aucie, powoli zbliża się moment, w którym trzeba będzie zmieniać klocki i tarcze.
Do tej pory, auto było serwisowane na podstawie umowy w autoryzowanych serwisach, na gwarancji, na bazie stock'owych części audi. Wielokrotnie marudziłem w serwisie na wytrzymałość tychże części. I tak, ja wiem, że nie jeżdżę delikatnie ... jednak notorycznie przegrzewające się tarczę, fadding, miękki pedał, utrata siły hamowania we jeździe autostradowej, odkształcające się tarcze ...

Okres gwarancji się skończył. Nie trzyma mnie teraz warunek używania stock'owych części.
Chciałem się zapytać, czy ktoś z Was ma może podobne odczucia, i ew. doświadczenia w montażu (a jeśli tak to jakich), innych, nie oryginalnych tarcz i klocków.

Chciałbym założyć coś "lepszego", trwalszego. Nie chcę przebudowywać układu całego, aczkolwiek jeśli są jakieś dodatkowe rzeczy które można zrobić, a go usprawnią, chętnie się nad tym zastanowię.
Przeglądałem ofertę innych marek niż Audi (Brembo, ATE itp.), ale znowu od znajomego "mechanika" usłyszałem że to "jeden pies, i że teraz to wszystko jest tak samo g...".

Więc żeby skonkretyzować:
1. Jakie tarcze i klocki polecacie?
2. Czy warto nawiercane?
3. Czy szukać z jakiś innych stopów (albo na co ew. zwrócić uwagę).
Ot, takich parę sugestii :-)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie