Skocz do zawartości

Najekonomiczniejszy motor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że dosc krotko eksploatuje swoja "czworke" chcialbym sie spytac ktory motorek jest najekonomiczniejszy wsrod calej gamy.

Obilo mi sie o uszy ze ta podstawowa jednostka 1.9 TDi 110 kM prawda ino to ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ekonomia jednostki napędowej to nie tylko spalanie. Ważne jest również to jak drogie jest eksploatowanie silnika.

Ale do brzegu.

Przy obecnych cenach paliwa faktycznie silniki diesla są tańsze w utrzymaniu niż silniki benzynowe. Na tą opinię składa się zarówno cena paliwa jak i awaryjność i wytrzymałość silników. Przy czym pamiętać należy, że ewentualny remont silnika diesla znacznie przewyższa koszt remontu silnika benzynowego.

Silnik o który pytasz, czyli 1,9 TDI faktycznie jest jednostką oszczędną i mało awaryjną. Spalanie takiego silnika oscyluje pomiędzy 5 a 6 l/100 km. przy spokojnej jeździe. Aktualna cena ON to jest około 3,80. Natomiast silnik benzynowy o podobnej pojemności 1,8 T spali około 9 - 12 litrów na 100 km. Również przy spokojnej jeździe. Aktualna cena benzyny to około 4,60. Rachunek jest bardzo prosty.

• 1 rok później...
Opublikowano

Posiadam właśnie tą "podstawową" jednostkę jak napisałeś ;P

Spalanie w cyklu mieszanym wyszło mi 5.6 litra na setkę :)

Myślę, że jak na sedana jest to wynik POWALAJĄCY :)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Jeżdżę Audi A4 B7 2,0 T wersja qattro skrzynia tiptronic. Przez kilka miesięcy użytkowania pojazdu stwierdzam że średnie spalanie w trybie 70 % miasto a 30 % trasa waha się pomiędzy 11,8-13,8l benzyny na 100. Przy prędkości 90-110 na trasie z użyciem tempomatu 6,5-8,0 l. Ale przy większych prędkościach stałych 11-12 l. Jeżeli w trybie tylko miasto to około 14l na 100. Zaznaczam, że nie mój tryb jazdy jest dość łagodny i rzadko gwałtownie wciskam pedał gazu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie