Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie :) Ja wiem, że już podobny temat powstał-dotyczący ekonomii jazdy silnika 1.6 z instalacją LPG. Mój post stworzyłem w celu porównania właśnie tego silnika benzynowego z instalacją gazową z silnikiem 1.9 TDI pod względem utrzymania i mniejszych kosztów podróży. 

Podróżuję do pracy codziennie 60 km (15 km miasto, reszta poza), w ciągu roku będę robił 20-25 tyś km.

Szukam samochodu niezawodnego, wygodnego i pięknego, ale również bardzo ekonomicznego. Mój wybór padł na A3 8p :)

W moim przypadku problem pojawia się przy wyborze silnika, co jest bardziej ekonomiczniejsze 1.6 lpg czy 1.9 tdi.

Z danych, które udało mi się uzyskać z sieci:

- 1.6 lpg spala około 10 litrów gazu, czyli koszt na 100 km jest równy 24 zł,

- 1.9 tdi spala 5 litrów ropy, czyli 28 zł.

Powyższe dane dotyczą cyklu mieszanego, czyli możliwe jest zejście poniżej tych wartości przy bardzo spokojnej jeździe do 90 km/h.

Moim zdaniem możliwe jest zejście do 8 litrów gazu i wtedy mamy 19,5 zł, zaś w przypadku diesla do 4,5 l = 25,5 zł.

Przy takiej różnicy mamy kwotę 6 zł na każde 100 km, a więc teoretycznie w ciągu roku zyskuje na lpg 1200-1500 zł.

Reasumując proszę o wasze najniższe spalania w tych silnikach, opinie o nich i koszty jakie mogą mnie czekać przy użytkowaniu.

Z góry wszystkim bardzo dziękuję i pozdrawiam ;)

Opublikowano

ELo

Ja jeżdżę A4b6 1,9TDI AVF 130KM zawirusowane na 165KM. Nigdy nie udało mi się osiągnąć spalania na poziomie 5l/100km. Najniższe 5,8l cały bak wyjeżdżony na trasie, autostrada, prędkość podróżna 140-150km/h. W cyklu miejskim spalanie oscyluje w przedziale 6,8-7,2l/100km. Fakt nie jeżdżę z prędkością 90km/h tylko troszkę szybciej. Po wirusie spalanie spadło o jakieś 0,5-0,7l/100km w odniesieniu do fabrycznych 130KM.

Co do kosztów eksploatacji diesel jest raczej droższy w utrzymaniu. Wymiana oleju i filtra co 15000km, wymiana filtra paliwa co 10000km, do tego jakieś niespodzianki, reasumując kilkaset PLN rocznie na eksploatację TDI trzeba przeznaczyć.

Pzdr

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Prosił bym jednak o wpisy posiadaczy A3 8P, masy samochodów są różne i dodatkowo chyba inne jednostki napędowe, skoro w A3 jest 105 km a u Ciebie 130 km :)

Opublikowano

Możesz sobie kupić 1.9 TDI 130KM nic nie stoi na przeszkodzie :)

Pzdr

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie