Mateo96 Opublikowano 10 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2021 Cześć wszystkim. Mam ostatnio problem z moim audi a mianowicie chodzi o piszczenie pod maską na zimnym silniku. Pierwsze pomyślałem że to pasek osprzętu bo już chwilę temu był wymieniany więc wymieniłem na nowy a tu lipa bo dalej piszczy..... Zrzuciłem pasek i odpaliłem bez niego żeby wykluczyć wszystkie sprzęty. Rolek na rozrządzie nie podejrzewam bo 12 tyś temu był wymieniany cały komplet, po kilku porannych nasłuchiwaniach zlokalizowałem że to w okolicach turbiny. I tu moje pytanie jak najszybciej upewnić się że to właśnie turbo piszczy? Znacznych ubytków oleju nie ma, nie dymi z wydechu, tylko na zimnym silniku przez około minutę piszczy.... Podpowiedzcie czy dobrze podejrzewam turbo czy może coś innego jeszcze może być?
Mateo96 Opublikowano 25 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2021 Temat do zamknięcia, problem rozwiązany.
steve69 Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2021 Wypadałoby napisać jak to rozwiązałeś. Może pomoże to innym.
Mateo96 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Problemem okazały się poluzowane śruby kolektora wydechowego, przez to uszczelka wpadała w drgania i piszczało, po nagrzaniu silnika kolektor troszkę się rozszerzył i wszystko było ok. 1
Rekomendowane odpowiedzi