Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Temperatura silnika spada do 70c po włączeniu ogrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam audi a4 b7 1.9 tdi i mam problem z temperatura. Tak już się działo gdy nie było mrozów. Prawdopodobnie od początku gdy go kupiłem ( wrzesień). Auto nagrzewa się do 90c jedynie gdy nie włącze ogrzewania ani nawiewu. Inaczej spada po minucie do 70c i  nagrzeje się maksymalnie do 70c z ogrzewniem czy to podczas jazdy czy postoju.Termostat wczoraj wymieniony firmy wahler i bez zmian. Dodam ,że cieple ogrzewanie i nawiew działa bardzo dobrze. Mam w planach wymianę czujnika temperatury ale wątpię by to coś dało. Jakieś sugestie panowie? Z góry dzięki

Opublikowano

Objawem uszkodzonego czujnika temperatury płynu chłodzącego G2/G62 (czujnik podwójny) jest zazwyczaj wahanie wskazówki miernika temperatury w zegarach. Czyli teraz jest 90, za chwilę 50, potem 70, itp. Jeśli nie ma wahnięć, a jedynie sinik jest niedogrzany, to raczej winę za to ponosi termostat.

Żeby się upewnić, że winny jest czujnik, a nie termostat, dobrze jest sprawdzić za pomocą VCDS wskazania czujnika w grupie 007 w 01-Engine oraz w grupie 003 w 17-Instruments. Pomiary wykonujemy najpierw na zimnym silniku, a potem na rozgrzanym.

Jeśli pomiar w 4 okienku grupy 007 jest taki sam (lub prawie taki sam) jak pomiar w 1 okienku grupy 003, to można założyć, że czujnik jest OK. Jeśli jednak pomiary różnią się znacznie, to czujnik do wymiany.

Tak to wyglądało u mnie przy uszkodzonym czujniku G2/G62 w mojej A4 B6.

Pomiar na zimnym silniku:

zimny.thumb.png.c68c4af21b7cbd1c5a0ade535665e7bc.png

Pomiar na rozgrzanym silniku:

cieply.thumb.png.b3f94b5a4c77372ddb68080933d2dea2.png

Jak widać G2 (z którego pomiar idzie na zegary) znacznie zaniżał w porównaniu do G62 (z niego pomiar idzie do sterownika auta).

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.