Bartek2406 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Witam . Sprawa dotyczy auta Audi Q5 8r FL. Słyszę pewne dźwięki z lewego przedniego koła ewentualnie z lewej część zawieszenia . Bardzo rzadko ale jednak słychać jest po lewej stronie takie skrobniecie , zkrzypniecie trudno to opisać takie dźwięczny, sprężysty dzwięk trwa to dosłownie sekundę , dwie jakby metal o metal potarł się . Pojawia się to bardzo rzadko ale nie ma żadnej powtarzalności może się pojawić przy ruszaniu przy hamowaniu i tak samo przy jeździe po łukach np ronda itp. Natomiast nigdy się nie zdarzyło żeby było coś słychać na nierównościach lub przy płynnej jeździe. Nie dawno był przegląd i wszytko ok auto ładnie się prowadzi bez względu na prędkość nic nie ściąga równo jedzie bez stukow itp tylko takie sporadyczne odgłosy który zamieściłem w załączniku . Mechanik nie zobaczył nic szczególnego tylko zdarł na obwodzie tarczy korozje żeby coś wykluczyć .. Ale to nic nie pomogło dalej są te odgłosu.. Może ktoś z was miał podobne objawy..? mp3-000-VID_20230404_161150_212128.mp3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krboszo Opublikowano 28 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 Najczęściej w tym zawieszeniu wybijają się dolne wahacze. Tam zużywa się guma na tulei i wtedy tuleja trze o metal. U mnie wyglądało to na dobre ale po rozebraniu okazało się że są sparciałe te gumy i popękane. Koszt wymiany wahacza dobrej jakości to około 500zł plus robocizna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2406 Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 W dniu 28.07.2023 o 08:32, krboszo napisał(a): Najczęściej w tym zawieszeniu wybijają się dolne wahacze. Tam zużywa się guma na tulei i wtedy tuleja trze o metal. U mnie wyglądało to na dobre ale po rozebraniu okazało się że są sparciałe te gumy i popękane. Koszt wymiany wahacza dobrej jakości to około 500zł plus robocizna. Dzięki za informację może faktycznie masz rację . Mechanicy u mnie wykluczyli dolne wahacze i nikt tego nie ruszał bo zużycie lewej strony jest takie same jak prawej a dzwieki tylko z lewej strony... oczywiście są małe pęknięcia na gumie tulei wahaczy dolnych lewych i prawych tylko aż tak źle to nie wygląda . Tylko dziwne jest to że potrafi się np na tydzien lub dwa uciszyć a później znów wracaja te sekundowe dźwięki raz jest metaliczne skrobanie a raz dźwięku przypominający napinanie się sprężyny tez sekunda dźwięku... Jeszcze nie był rozbierany układ hamulcowy zaciski prowadnice itd i nie wymieniałem wahaczy . Osłona tarczy wymieniona , poduszki silnika sprawdzane , sprawdzane sanki , przegub zewnętrzny wymienimy bo był wyciek smaru . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2406 Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 U Ciebie też były podobne objawy przed wymianą wahacza ? Takie metaliczne krótkie dźwięki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2406 Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 10 minut temu, Bartek2406 napisał(a): Dzięki za informację może faktycznie masz rację . Mechanicy u mnie wykluczyli dolne wahacze i nikt tego nie ruszał bo zużycie lewej strony jest takie same jak prawej a dzwieki tylko z lewej strony... oczywiście są małe pęknięcia na gumie tulei wahaczy dolnych lewych i prawych tylko aż tak źle to nie wygląda . Tylko dziwne jest to że potrafi się np na tydzien lub dwa uciszyć a później znów wracaja te sekundowe dźwięki raz jest metaliczne skrobanie a raz dźwięku przypominający napinanie się sprężyny tez sekunda dźwięku... Jeszcze nie był rozbierany układ hamulcowy zaciski prowadnice itd i nie wymieniałem wahaczy . Osłona tarczy wymieniona , poduszki silnika sprawdzane , sprawdzane sanki , przegub zewnętrzny wymienimy bo był wyciek smaru . Tak wyglądają u mnie tuleje wahacza prostego i banana . Z prawej strony wizualnie jest trochę gorzej ale jest cisza i nic nie skrobie itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krboszo Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) U mnie wykryli to w prosty sposób. Jeden mechanik wszedł do kanału a ja kilkakrotnie energicznie ruszyłem. Widać było że tuleja dobija do wahacza. Podczas jazdy po nierównościach to uderzało i stąd ten dźwięk co jakiś czas. Wizualnie wszystko było ok jednak guma była fizycznie w stanie agonalnym. U mnie tak to wyglądało. Ps jak jest pęknięcie gumy na pewnym odcinku to na tym pęknięciu może trzeć jedna część o drugą bo to pracuje. Taki przypadek miałem z kolei w innym samochodzie audi przy amortyzatorach tylnych. Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez krboszo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2406 Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Ok sprawdzę to w najbliższym czasie . Tylko u mnie na nierównościach jest cisza a dźwięki sekundowe skrobania to loteria zero powtarzalności .. Jak celowo ostro pojeżdżę to dźwięki zanikają na około tygodnia coś się układa Mam podejrzenie że u mnie może będzie sprawa z usadowieniem łożyska podpory półosi lewej kiedyś w audi od 2008 r były wady fabryczne. Problem dość znany . Obudowa łożyska może wyrabiać luz w otworze który jest częścią odlewu skrzyni .. Niby luzu nie ma jak spradzałem , ale zamontowany u mnie jest już nowy typ płytki dociskającej co dobrze centruje i dociska łożysko więc w rękach luzu nie ma , ale jak się wykręci płytke tzw. kapę może być luz wtedy .. i obudowa lozysko może przekręcać się w otworze i skrobać, pojekiwać .. Po połowie sierpnia zabiorę się za to . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2406 Opublikowano 11 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Witam. Byłem w końcu u innego mechanika standardowo nic nie znalazł. Sprawdzal łożysko podpory półosi lewej czy jest luz i jest idealnie mam już nowy typ po poprawkach , sprawdzał prowadnice w hamulcach wszystko jest ok. Wszystko jest wykluczone oprócz wachaczy dokładnie chodzi o prosty i banan z zewnatrz wyglądają ok może wewnatrz tuleji jest sparciale i trze o metal czasami, ale skoro nie stuka auto ładnie się prowadzi a w chwili obecnej już z miesiąc jest cisza to na razie nie będę ich wymienial.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2406 Opublikowano 25 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca Witam. Prawie po roku wróciły te sekundowe metaliczne dzwieki gdzies w lewym kole.. Nie wierze żeby to było związane z wahaczami żeby coś się mogło tak ułożyć i nie wydawac dźwięki prawie przez rok . Zacznę od piasty z łożyskiem i jego umiejscowienia w zwrotnicy . Może ktoś ma pomysł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2406 Opublikowano 3 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września Sprawa rozwiązana komuś wpadła końcówka torxa która przemieszczała się pod fotelem blisko progu, a dokładnie pod wykładziną w miejscu gdzie przechodzi elektryka i przez 1.5 roku powstawały dźwięki metalicznych skrobnięć. Pozdrawiam i Dziękuję za dyskusje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi