Piotr Dr Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Cześć, witajcie. Miesiąc temu wszedłem w posiadanie audi jak w temacie. Auto z 2014 roku, sprowadzone wcześniej z Kanady, w Polsce jestem 3 właścicielem. Przebieg niewiele ponad 130000km. Silnik CPMB, czyli teoretycznie już ten po lifice, który oleju brać nie powinien. A jednak bierze, w zależności od jazdy od 400 do nawet 600 ml na 1000km. Oczywiście sprzedający się na ten temat nie zająknął, a ja zorientowałem się po fakcie. Konsultowałem z prawnikiem czy w tym przypadku przysługuje mi prawo do obniżenia ceny post factum na podstawie rękojmi. No i okazuje się, że to zależy od tego, jaka jest dopuszczalna norma w tym modelu. Niestety auto nie posiada oryginalnej instrukcji obsługi ani książki serwisowej. Czy ktoś z Was może orientuje się, jaka jest dopuszczalna norma spalania oleju w tym silniku? CPMB 2.0 TFSI 211 km. Będę mega wdzięczny za wszelkie podpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nutka Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Cześć, silnik CPMB to 220 KM - niestety co do reszty to nie pomogę. Ja mam CPMA 211 KM z 2013r i oleju prawie nie bierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi