Skocz do zawartości

PROBLEM z obrotami na biegu jałowym

ABKrzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym użytkownikiem. Mam problem z moją audi A6 C7 2.0 TFSi 252 km, przebieg 136 tys. km, kod silnika CYPA 
Od wielu miesięcy borykam się z problemem  przy odpalaniu auta na ciepłym silniku.  Mianowicie, gdy odpalam auto nie może wejść na prawidłowe obroty na biegu jałowym. Przy uruchomieniu obrotomierz wskazuje 300 obr./min i powoli podbija do wyrównania mniej więcej do 800-900. Niekiedy jednak bez delikatnego dodania gazu auto samoistnie gaśnie. Czasami problem pojawia się również przy dojeżdżaniu do skrzyżowań do momentu zatrzymania się, wtedy obroty spadają praktycznie do 0. W trakcie jazdy żadnego szarpania/falowania. W ostatnim czasie wysokie spalanie ( wyższe niż dotychczas- tryb miejski 18-25l/100km, wcześniej 11-12 l/100km).
Dotychczas wykonane prace:
-wymiana odmy- oryginalna z ASO,
-wymieniony czujnik podciśnienia zbiornika paliwa,
-wymieniony czujnik położenia przepustnicy,
-wymieniona przepustnica na nową,
-czyszczenie kolektora ssącego + wymiana uszczelki pod kolektorem( łopatki kolektora działają bez problemu),
-wymieniony akumulator,
-wymieniony regulator napięcia ,
-wgrana nowa mapa silnika,
-sprawdzenie szczelności układu dymiarką (bez zarzutu).
Od pojawienia się usterki system nie pokazuje żadnych błędów. 
Po wymienie tego, co opisałem powyżej dalej borykam się z tym problemem. Czy ktoś miał podobny przypadek? Proszę o pomoc.
Rozmyślam wymianę sondy lambdy. Doczytałem, że powinna być wymieniana co 100 000 km, choć żaden "mechanik" o tym nie pomyślał.

Edytowane przez ABKrzysztof

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie