ABKrzysztof Opublikowano Sobota o 19:33 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:33 (edytowane) Witam, jestem nowym użytkownikiem. Mam problem z moją audi A6 C7 2.0 TFSi 252 km, przebieg 136 tys. km, kod silnika CYPA Od wielu miesięcy borykam się z problemem przy odpalaniu auta na ciepłym silniku. Mianowicie, gdy odpalam auto nie może wejść na prawidłowe obroty na biegu jałowym. Przy uruchomieniu obrotomierz wskazuje 300 obr./min i powoli podbija do wyrównania mniej więcej do 800-900. Niekiedy jednak bez delikatnego dodania gazu auto samoistnie gaśnie. Czasami problem pojawia się również przy dojeżdżaniu do skrzyżowań do momentu zatrzymania się, wtedy obroty spadają praktycznie do 0. W trakcie jazdy żadnego szarpania/falowania. W ostatnim czasie wysokie spalanie ( wyższe niż dotychczas- tryb miejski 18-25l/100km, wcześniej 11-12 l/100km). Dotychczas wykonane prace: -wymiana odmy- oryginalna z ASO, -wymieniony czujnik podciśnienia zbiornika paliwa, -wymieniony czujnik położenia przepustnicy, -wymieniona przepustnica na nową, -czyszczenie kolektora ssącego + wymiana uszczelki pod kolektorem( łopatki kolektora działają bez problemu), -wymieniony akumulator, -wymieniony regulator napięcia , -wgrana nowa mapa silnika, -sprawdzenie szczelności układu dymiarką (bez zarzutu). Od pojawienia się usterki system nie pokazuje żadnych błędów. Po wymienie tego, co opisałem powyżej dalej borykam się z tym problemem. Czy ktoś miał podobny przypadek? Proszę o pomoc. Rozmyślam wymianę sondy lambdy. Doczytałem, że powinna być wymieniana co 100 000 km, choć żaden "mechanik" o tym nie pomyślał. Edytowane Sobota o 21:14 przez ABKrzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi