dariusz_id Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu Witam, mam pytanie, czy ktoś ma może opis przekaźników w Audi a1 z 2010 roku 1.6 TDI. Znalazłem przekaźniki po lewej stronie pod kierownicą obok bezpieczników, ale za nic nie wiem za co każdy tam umiejscowiony przekaźnik odpowiada. Można prosić o pomoc. Chcę wymienić Przekaźnik, układ ogrzewania wstępnego BOSCH 0 986 332 002, ale nie wiem który to jest w aucie.
steve69 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu Nie mam dostępu do schematów elektrycznych Audi A1 2010 1.6 TDI, ale z ciekawości zapytałem Microsoft Copilot o przekaźnik 0 986 332 002. Oto jego odpowiedź: Przekaźnik BOSCH 0 986 332 002 to sterownik świec żarowych (glow plug relay) 12 V / 70 A, stosowany w wielu dieslach, ale nie jest montowany w Audi A1 1.6 TDI (CAYB/CAYC). W Twoim aucie układ żarowy sterowany jest przez oddzielny moduł świec żarowych, ale nie przez ten konkretny przekaźnik. Poniżej wyjaśniam dokładnie, gdzie go szukać i dlaczego nie znajdziesz go pod kierownicą. Co to za przekaźnik? BOSCH 0 986 332 002 napięcie: 12 V prąd: 70 A funkcja: przekaźnik / sterownik układu ogrzewania wstępnego (świece żarowe) typ: Normally Open (NO) Stosowany m.in. w Mercedesach, Oplach, Fordach, BMW, VW, Skodzie, Seacie, ale nie w Audi A1 8X 1.6 TDI. Czy Audi A1 1.6 TDI ma taki przekaźnik? Nie. W silniku CAYB/CAYC (1.6 TDI) układ świec żarowych jest sterowany przez moduł świec żarowych, ale jest to zupełnie inna część niż Bosch 0 986 332 002. Audi A1 8X ma: moduł świec żarowych (Glow Plug Control Unit) montowany w komorze silnika, zwykle na podszybiu lub przy głowicy sterowany bezpośrednio przez ECU Nie ma klasycznego „przekaźnika świec żarowych” w kabinie ani pod kierownicą. Gdzie w Audi A1 1.6 TDI znajduje się sterownik świec żarowych? W Twoim modelu: znajduje się w komorze silnika, najczęściej po lewej stronie, przy podszybiu, wygląda jak mały moduł elektroniczny z grubymi przewodami do świec żarowych. To nie jest kostka przekaźnikowa, tylko elektroniczny sterownik. Dlaczego w internecie pojawia się numer Bosch 0 986 332 002 przy Audi A1? Na forach (np. Autodoc Club) użytkownicy pytają o ten przekaźnik, ale nikt nie potwierdził jego obecności w A1 1.6 TDI. To częsty błąd wynikający z: mieszania informacji z innych modeli VAG (np. Golf IV/V, Passat B5/B6), mylenia sterownika świec żarowych z przekaźnikiem. Jeśli chcesz, mogę wskazać dokładnie: numer OEM sterownika świec żarowych do Twojego silnika, jego lokalizację na zdjęciu, schemat podłączenia. Potrzebuję tylko: kod silnika (CAYB czy CAYC).
Rekomendowane odpowiedzi