deyxson Opublikowano 15 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Witam, posiadam Audi a3 8p z 2009 roku z silnikiem 1.4 tfsi. Raz na jakiś czas po odpaleniu na zimnym silniku słychać specyficzny klekot jak w silniku diesla. Czy to może być spowodowane napinaczem? Teoretycznie w książce serwisowej rozrząd był robiony 30 tysięcy kilometrów temu, ale wiadomo nie warto się sugerować takową książką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steven2685 Opublikowano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Hej.Mam taki sam silnik i miałem taki sam problem. Wymieniłem rozrząd i problem zniknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał YaGODA Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Słyszenie klekotu w silniku benzynowym na zimnym silniku może mieć kilka przyczyn. Jedną z możliwych przyczyn jest właśnie uszkodzony napinacz paska rozrządu. Kolejną możliwą przyczyną może być zużyte łożysko lub pompka olejowa. Inną przyczyną klekotania może być zużycie łańcucha rozrządu, jednak w silniku 1.4 TFSI montowany jest pasek rozrządu. Jeśli rozrząd został wymieniony 30 000 km temu, to można przyjąć, że powinien być w dobrym stanie. Jednakże, uszkodzenie napinacza może wystąpić nawet w krótszym okresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steven2685 Opublikowano 24 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 W dniu 21.03.2023 o 19:09, michał YaGODA napisał(a): "Inną przyczyną klekotania może być zużycie łańcucha rozrządu, jednak w silniku 1.4 TFSI montowany jest pasek rozrządu" Ja mam 1.4Tfsi z 2011 i mam na łańcuchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi