Special4U Opublikowano 6 Października Zgłoś Opublikowano 6 Października (edytowane) Witam, Mam pytanie dotyczące Audi A3 2006 (8P). Na zegarach pojawiła mi się żółta ikona silnika (check engine). Po podpięciu komputera nie wykazuje żadnych problemów z silnikiem, a sam samochód działa bez zarzutu. Jedyne, co zauważyłem, to problem z rozrusznikiem, który prawdopodobnie już się kończy. Czy może to być powód, dla którego pojawia się ta kontrolka check engine? Edytowane 6 Października przez Special4U
Rak77 Opublikowano 6 Października Zgłoś Opublikowano 6 Października Kontrolka check engine może być związana z różnymi problemami, ale nie zawsze musi wskazywać na awarię silnika. Jeśli komputer nie wykazuje żadnych błędów, to może sugerować, że problem nie jest krytyczny. Problem z rozrusznikiem może być przyczyną, zwłaszcza jeśli występują trudności z uruchamianiem silnika. Jeśli rozrusznik nie działa prawidłowo, może to powodować niestabilne napięcie lub przerwy w zasilaniu, co może wpływać na pracę różnych czujników i układów elektronicznych w samochodzie. Możliwe przyczyny pojawienia się kontrolki to m.in.: czujniki, system emisji spalin, układ zapłonowy. Najlepiej jest monitorować, czy kontrolka zgaśnie sama. Czyli "jeździć i obserwować" - jak mówią na TVNTUR i BO. 1
Rekomendowane odpowiedzi