q5fy2019 Opublikowano 6 Grudnia Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia Witam to moje pierwsze auto z automatyczną skrzynią biegów. Podczas gdy podjeżdżam do świateł, skrzyżowania puszczam gaz i w 95 % skrzynia z biegiem czasu gdy dojeżdżam do świateł schodzi z każdego biegu . Jednak czasem jest tak , że wrzuci na luz czyli D na wyświetlaczu. Czy wtedy nie następuje smarowanie i może się uszkodzić skrzynia? Tryb jazdy dynamiczny. Ogólnie mam takie wrażenie po tygodniu jazdy automatem , że skłania on do łagodniejszej jazdy. Za to wygoda i przyjemność jazdy mega .
skip Opublikowano 6 Grudnia Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia D na wyświetlaczu to nie luz, a skrót od Drive. Ponadto poza manualem i chyba trybem dynamic to nie wyświetla się informacja o aktualnym biegu. Skrzynia sama nie wrzuca na luz, a samemu trybu N też nie zaleca się stosować.
q5fy2019 Opublikowano 9 Grudnia Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia tak to wygląda... odrazu wrzuca na d zamiast na niższy bieg . Oczywiście wajcha skrzyni biegów cały czas na drive VID_20241207_143549.mp4
Bednar1991 Opublikowano 9 Grudnia Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia Ale D to jest przecież bieg tylko nie masz oznaczony jaki.
Marek3003 Opublikowano 12 Grudnia Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 5 bieg 40 km/h. Morderstwo. Ekologia zabija. Proponuję znaleźć dobry zakład i zmienić nastawy skrzyni.
skip Opublikowano 13 Grudnia Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia Pokazujesz Skodę. W Q5 wystarczy tryb dynamic albo tryb S skrzyni biegów i znacznie później zmienia biegi.
Marek3003 Opublikowano 13 Grudnia Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia Godzinę temu, skip napisał(a): Pokazujesz Skodę. W Q5 wystarczy tryb dynamic albo tryb S skrzyni biegów i znacznie później zmienia biegi. 5 bieg 40 km/h. Morderstwo. Ekologia zabija. Proponuję znaleźć dobry zakład i zmienić nastawy skrzyni.
Marek3003 Opublikowano 13 Grudnia Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia (edytowane) Tak pokazuje Skodę bo akurat tak zaznaczyłem ale robi wszystkie Vw. Oczywiście można jeździć całe życie na Dynamic. Jak ktoś lubi to może tak robić. Ja wiem, że w trybie Dybamic czy Sport skrzynia pracuje na 110 % obciążenia i ma wyższe obroty silnik. Po takim programie spalanie pozostaje takie same a temperatura oleju spada. Zrobiłem u siebie i jest ogromna różnica. Proszę jest też Audi Ale to jest tak jak z wymiana oleju w Dsg. W zasadzie po co te filtry i wydawać 4 tys. Przecież można tylko sam olej co 60 tys jak przewiduje Audi. Taka wymiana całkiem prosta jak się ma program np pożyczony to w sumie koszt to tylko olej i korki, notabene też fajny kanał Edytowane 13 Grudnia przez Marek3003
Rekomendowane odpowiedzi