SKALD79 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia W internetach rożne informacje odnośnie wymiany ODMY w TFSI ( profilaktyka) ze niby co dwa lata, lub co 50 tkm ,prawda to czy kolejny MIT?
Marek3003 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) Nie wiem. Kupiłem auto z przebiegiem 70 tys z 2018 roku. Po pierwszych wymianach oleju zauważyłem ubytek oleju. Wymieniłem odmę. Oleju nie ubywa. Może przypadek. 480,- raz na kilka lat to żaden koszt. W Bmw wymieniałem odmę co druga wymianę oleju. Tam koszt 100,- kilkanaście ale wymiana dużo trudniejsza Edytowane 7 Stycznia przez Marek3003
steve69 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia Odma, to separator oleju. Jeśli silnik oleju nie pali, to znaczy, że odma działa, czyli wymiana nie jest konieczna. Dopiero, gdy zaczyna ubywać oleju, a wycieków nie widać, należy rozważyć wymianę odmy na nową. Rozważyć, bo to nie musi być wina odmy, a np. zapieczonych pierścieni na tłokach (słynna wada olejowa silników TFSI). Tak wygląda wnętrze 8 letniej odmy z mojego auta: Wymieniałem na nową, bo walczyłem z nadmiernym spalaniem oleju. Wymiana nic nie dała, bo przyczyną były zapieczone pierścienie. Dopiero użycie odpowiedniej chemii usunęło problem (póki co).
SKALD79 Opublikowano 8 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia Czyli płukanka silnika robi swoje jezeli mowisz o chemii.Profilkatyka w tych jest chyba istotna
Rekomendowane odpowiedzi