Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W internetach rożne informacje odnośnie wymiany ODMY w TFSI ( profilaktyka) ze niby co dwa lata, lub co 50 tkm ,prawda to czy kolejny MIT?:rolleyes:

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem. Kupiłem auto z przebiegiem 70 tys z 2018 roku. Po pierwszych wymianach oleju zauważyłem ubytek oleju. Wymieniłem odmę. Oleju nie ubywa. Może przypadek. 480,- raz na kilka lat to żaden koszt. W Bmw wymieniałem odmę co druga wymianę oleju. Tam koszt 100,- kilkanaście ale wymiana dużo trudniejsza

Edytowane przez Marek3003
Opublikowano

Odma, to separator oleju. Jeśli silnik oleju nie pali, to znaczy, że odma działa, czyli wymiana nie jest konieczna.

Dopiero, gdy zaczyna ubywać oleju, a wycieków nie widać, należy rozważyć wymianę odmy na nową. Rozważyć, bo to nie musi być wina odmy, a np. zapieczonych pierścieni na tłokach (słynna wada olejowa silników TFSI).

Tak wygląda wnętrze 8 letniej odmy z mojego auta:

20230812_191014.thumb.png.ee96125129cf58b8f7e0bcab35d794cb.png

Wymieniałem na nową, bo walczyłem z nadmiernym spalaniem oleju. Wymiana nic nie dała, bo przyczyną były zapieczone pierścienie. Dopiero użycie odpowiedniej chemii usunęło problem (póki co).

Opublikowano

Czyli płukanka silnika robi swoje jezeli mowisz o chemii.Profilkatyka w tych jest chyba istotna^_^

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie