Skocz do zawartości

Problem z tyrkotaniem podczas przyspieszania na zimnym silniku 1.4 TSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

mam problem z Audi A3 8P 1.4 TSI 1390 ccm 92 kw, 2012 r.

Podczas przyspieszania na zimnym silniku slychac tyrkot, im wieksze obroty, tym bardziej narasta tyrkoczacy dzwiek.

Kompletny rozrzad firmy SKF wymieniony 3 miesiace temu, lancucha nie slychac.

Podczas postoju na wolnych obrotach nie slychac tego tyrkotania, tylko podczas ruszenia na wyzszych obrotach gdzies moze od okolo 1500-1700 obr. i przyspieszania. Myslalem, ze to moze ktoras z rolek, ale mam wrazenie, ze rolka byla by slyszalna rowniez podczas odpalenia samochodu na wolnych obrotach.

2 rolki, pasek wielorowkowy i pompa wody byly wymieniane, bodajze 2 lata temu, niedawno rowniez sprawdzane przez mechanikow, stwierdzili, ze jest tam wszystko ok. Turbina rowniez sprawdzana i podobno wszystko z nia ok.

Tyrkot slyszalny jest od strony okolic rozrzadu, czyli siedzac za kierownica gdzies z prawej strony.

Zostala przeczyszczona przepustnica, nagaru bylo bardzo malo, po czyszczeniu raczej sie nic nie zmienilo, jezeli chodzi o dzwięk.

Co ciekawe dzwiek ten jest prawie nieslyszalny po rozgrzaniu sie silnika. Tyrkot wtedy ustaje.

Kolo pasowe zamontowane do pompy wody jakby nie do konca chodzilo rowno wokol wlasnej osi, lekko sie kolysze", ale mechanik stwierdzil, ze je sprawdzil i nie powinno to miec wplywu. 

Mam czasami wrazenie, ze podczas skrecania w prawa strone rowniez slychac cos w rodzaju stukotania, ale moze juz jestem przewrazliwiony, czy mogla by to miec jakies powiązanie?

Olej i wszystkie filtry sa nowe.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie