Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Potrzebuję wykonać serwis klimatyzacji, a nie posiadam  naklejki odnośnie jaki gaz znajduje się w układzie i jaka jest jego ilość?

Wyczytałem też (proszę o potwierdzenie jeżeli ktoś ma taką wiedzę) że w układach klimatyzacyjnych pojazdów hybrydowych musi znajdować  sie inny olej  niż w układach z silnikami spalinowymi. Czy to prawda? I jaki to ma być olej w Q5 hybryda.

Opublikowano

Model FY miał już niestety drogi, nieekologiczny i żrący czynnik 1234yf, zwany SYF.

W autach przed liftingiem wchodziło go 525 gramów, olej do układu klimatyzacji PAG SAE J639 J2842 J2845.

klima nalepka.jpg

Opublikowano

audi007 tylko kolega mirefire pyta o TFSI e. W instrukcji do której podałem namiar są konkretne dane odnośnie ilości czynnika i oleju i nie takie jakie podałeś na tabliczce.

Opublikowano

Witam...

własnie  sie uporałem z tematem...

oazało się  ze problem powstał z uszkodzonego czujnika cisnienia i temperatury  nr 2 kliatyzacji> przepuszczał gaz przez co zaśniedziała wtyczka i przewody do niej  zamontowane.

zamówiono i wymieniono czujnik  napełniono klimatyzację nowym czynnikiem (sprawdziłem  w ASO dla mojego modelu wchodzi 0, 610 kg R-1234yf) i dodano  olej POE dla hybryd (w ASO nie umieli powiedzieć jaki olej powinien być)

Po zabiegu  klima dalej nie rusza, VCDS nie pozwala skasować blędów >brak komunikacji...:mad:

Udałem sie do elektromechanika który sprawdził  napięcie na pinach > było ok.

wszysko wskazywało że problemem jest  nowy czujnik  z ASO , już miałem sie pakować gdy stwierdził że może sprubuje  skasować błędy   ODISEM,  trzeba  było jeszcze wykonać nastawy podstawowe czujnika ( zeby  sterownik  go zobaczył) i cudownie wszystko wstało....

pozdrawiam  może komuś sie przydadzą  takie informacje...

20260225_160313.jpg

20260227_123812.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie