pawel.mu Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Cześć Zapewne jest wśród nas kilku posiadaczy A3 8P 3D z 2004 r., gdzie Audi zamontowało jeszcze starą kierownicę z 8L, która nijak nie pasuje do reszty wnętrza. I zapewne, tak jak ja, jesteście zainteresowani jej wymianą na nowszy model.Jak wiemy nie jest to takie proste. Stara poduszka jest jednonabojowa, nowa jest już dwunabojowa (wybucha w dwóch etapach) i do poprawnego działania wymaga nowego sterownika. Można próbować zamieniać kabelki itp., ale to spore ryzyko. Można też wymienić sterownik, ale to dodatkowe koszty i z tego co czytałem pociąga to za sobą konieczność wymiany poduszki pasażera, być może również innych. Znalazłem jednak informację, że poduszka powietrzna z A1 jest również jednonabojowa i powinna pasować. Spróbowałem i faktycznie montaż był bezproblemowy. Wtyczka od poduszki jest identyczna, wszystko pasowało bez żadnych przeróbek. Oto efekt: Przed(nie jest to moje auto, wybrałem przykładowe zdjęcie z internetu) Po: Użyłem poduszki z oznaczeniem 8X0 880 201 C. Numeru kierownicy niestety nie znam, ale nie powinno być problemu ze znalezieniem modelu z A1 np. na Allegro. Nie jest to co prawda kierownica z A3, ale jednak zauważalnie odświeża wnętrze auta i nie wymaga wymiany elektroniki sterującej albo ryzykowania z niepasującą poduszką . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał YaGODA Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Fajnie, że poruszyłeś ten temat, bo sam jak będę miał trochę kasy, to z miłą chęcią wymienię kierownicę na nową. Czy mógłbyś podać orientacyjny koszt takiej wymiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel.mu Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 W sumie za kierownicę z A1 i poduszkę zapłaciłem ok. 650 zł. Te z A1 są mniej popularne od A3, a więc i droższe. Oryginalną poduszkę z kierownicą sprzedałem za 250 zł (pewnie mógłbym dostać więcej, ale wolałem szybciej sprzedać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi