SKALD79 Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca Ja stosuje tak jak wymaga producent 0w-20 norma 508 509 i wymiana co 10 tys./km. A dlaczego ten spec zaleciłąci inny olej, jakies argumenty konkretne?
Bednar1991 Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca Ja najczęściej słyszę argument, że 0W-20 to woda.
SKALD79 Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca (edytowane) fakt olej jest rzadki koloru zielonego, najwidoczniej konstrukcja silnika tego wymaga.....wąskie kanaliki do przepływu oleju silnikowego byc moze ,gesty olej moze smarowac gorzej....nie wiem z czego to wynika Edytowane 1 Czerwca przez SKALD79
akulakovsky Opublikowano Wtorek o 16:50 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 16:50 W dniu 6/1/2025 o 12:17 PM, Bednar1991 napisał(a): The argument I most often hear is that 0W-20 is water. Do nowego BMW X5 leją 0W-12, więc nasze 0W-20 to jeszcze nie najgorzej 1
dawi1973 Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Opublikowano 7 godzin temu W dniu 1.06.2025 o 11:08, SKALD79 napisał(a): Ja stosuje tak jak wymaga producent 0w-20 norma 508 509 i wymiana co 10 tys./km. A dlaczego ten spec zaleciłąci inny olej, jakies argumenty konkretne? Oczywiscie nie powiedzial ze jak bedziesz stosowal 0W-20 to ci sie silnik zatrze ale optymalnie do tych silnikow jest stosowac 5W-30 z uwagi na lepsze smarowanie i to ze olej 5W30 nie osiaga tak duzej temp, lepiej sie sprawdza przy wiekszym obciazeniu (ciagniecie przyczep, jazda dynamiczna na autostradzie podczas gdy 0W-20 to olej mega rzadki i teoretycznie lepiej i szybciej dociera przy niskich temp w zakamarki silnika i je smaruje ale juz do danamicznej jazdy nie jest najlepszy.) To nie jest tak ze producent zaleca cos złego, to wszystko jest takze podyktowane ekologia. Ja tylko chcialem Was zapytac o zdanie, czy ktos zrobił podobnie jak ja no i płukanki. Ja mam jeszcze Q5 8R 2.0 TFSI i VW Beetle 1.8 TFSI i stosuje ten sam olej wszedzie i robie plukanki i nie ma zadnym problemow, wymiena raz do roku ok 8tys km
Bart_sz Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu Godzinę temu, dawi1973 napisał(a): Oczywiscie nie powiedzial ze jak bedziesz stosowal 0W-20 to ci sie silnik zatrze ale optymalnie do tych silnikow jest stosowac 5W-30 z uwagi na lepsze smarowanie i to ze olej 5W30 nie osiaga tak duzej temp, lepiej sie sprawdza przy wiekszym obciazeniu (ciagniecie przyczep, jazda dynamiczna na autostradzie podczas gdy 0W-20 to olej mega rzadki i teoretycznie lepiej i szybciej dociera przy niskich temp w zakamarki silnika i je smaruje ale juz do danamicznej jazdy nie jest najlepszy.) To nie jest tak ze producent zaleca cos złego, to wszystko jest takze podyktowane ekologia. Ja tylko chcialem Was zapytac o zdanie, czy ktos zrobił podobnie jak ja no i płukanki. Ja mam jeszcze Q5 8R 2.0 TFSI i VW Beetle 1.8 TFSI i stosuje ten sam olej wszedzie i robie plukanki i nie ma zadnym problemow, wymiena raz do roku ok 8tys km Już wcześnie się odnosiłem co do tego filmu i przypadku zatarcia się silnika w tamtym audi . Czy to pojazdy grupy VAG sprowadzam z USA , ( a było już ich sporo ) czy z Europy , to od kilku lat zawsze zmienia, olej na 5w 30 . A od około 1,5 roku na dokładnie też na ten sam olej - Motul 5W-30 . Pewien czas temu miałem ciekawa rozmowę z dwoma panami z serwisu AUDI w Niemczech, odbieram prawie nowe Audi( uszkodzone ) za zachodniej granicy , że lubię markę AUDI , złapaliśmy wspólny "język" , wspólnie wymienialiśmy się spostrzeżeniami , aż temat zszedł na oleje . Usłyszałem od nich , że w serwisie do aut klientów stosują taki olej jak producent zaleca, tak jak kolega wyżej napisał " olej prawie jak woda ". Ale osobiście użytkują także AUDI i u siebie używają Motul 5w-30 , od tamtej rozmowy przy każdej wymianie oleju , używam 5w-30 . Czy to dobrze nie wiem , czy to coś pomaga ,nie wiem ale nie miałem nigdy problemu z silnikami . Ja wymieniam co 10-12 tys. , robię rocznie około 45 tys. Od 7 lat użytkuje tylko Audi sprowadzone z USA i nigdy ( już po naprawie w Polsce ) nie miałem z nimi większych problemów . Wybór oleju to każdego indywidualna sprawa , ale ja także wielokrotnie słyszałem , że mechanicy szczególnie od grupy VAG zalecają 5w-30 .
dawi1973 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu ja tez sie poczatkowo wachałem bo jednak 5W-30 to inna norma niz 508 i dlatego jak juz wymienialem to wolałem zrobic plukanke ktora ma sens jak silnik ma niewielki przebieg i tylko działa na plus, nie ja to twierdze ale mechanik ktoremu zaufalem 3 lata temu i jezdze do niego po 130km na wymiane oleju i plukanke w TFSI (1,8VWi Q5 2.0 CPMB a teraz 2.0 DMSA) (to wbrew pozorom nie jest banalna czynnosc w nowych autach bez bagnetu) upewnienie sie kiedy jest odpowiedni poziom oleju, nie mowiac juz ze prosze aby mechanik sam kupil czesci (wole miec spokojna głowe) i skasowanie inspekcji (sam nie zrobie)
SKALD79 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) W dniu 3.06.2025 o 18:50, akulakovsky napisał(a): Do nowego BMW X5 leją 0W-12, więc nasze 0W-20 to jeszcze nie najgorzej Ford 0w-8.........Moja Q5 ma przebieg 34 tys/km,raczej jezdze normlanie czasami dam jej ognia( po mapie na 320 PS.) Byc moze jak bedzie wiekszy przebieg 100 tys przejde na 5w-30....cieżki temat z tymi olejami Edytowane 3 godziny temu przez SKALD79
Rekomendowane odpowiedzi