Skocz do zawartości

rafau62

Użytkownik
  • Postów

    6
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Treść opublikowana przez rafau62

  1. Cześć, tydzień temu po odpaleniu samochodu wyskoczył mi błąd alternatora mianowicie "alternator fault: battery is not being charged" dojechałem do domu 5 km zgasiłem auto odpaliłem i błąd znów się pojawił, przy następnych dwóch zgaszeniach i odpaleniach wyrzuciło już inny błąd "low battery charge: battery will be charged while driving" na następny dzień gdy poszedłem odpalić samochód nie pojawił się żaden błąd. Zmierzyłem napięcie na akumulatorze przy odpalonych światłach i załączonym grzaniu oraz dodawaniu gazu i miernik pokazywał między 14.3 a 14.88 przy wyłączonych światłach i grzaniu ok. 14.5V. Od tygodnia tylko raz pojawił się ponownie błąd ""low battery charge: battery will be charged while driving" wydaje mi się że wartości są odpowiednie, czy może regulator napięcia będzie do wymiany? Ewentualnie może gdzieś coś nie łączy? Dodam jeszcze że błędy te pojawiły się w momencie gdy auto odpalane były w godzinach wieczornych po 22 gdy na dworze jest już zimno, chciałbym mieć jakiś punkt zaczepienia przed oddaniem auta do elektryka żeby nie naciągnał na nie potrzebne koszta ponieważ nie mam akurat sprawdzonego elektryka. Samochód Audi A3 8P 1.8 TFSI 2011. Pozdrawiam
  2. Miałem na myśli filtr GPF występujący w Benzynie źle napisałem, dzięki za informacje, czyli rozumiem że to normalny objaw i można spokojnie jeździć? Dodam jeszcze że po podpięciu pod komputer nie pokazuje żadnych błędów.
  3. @Poczytałem trochę forum i posty w internecie i może to byc objaw filtra DPF. Dodam że pokonuje krótkie dystanse ok. 5 km do pracy. Czy tzw "przepalenie auta" 40km w ciągu jednego dnia tygodniowo może rozwiązać ten problem? Zakładając że pojadę do znajomego 20km w jedną strone na kawe i po 2/3 godzinach wrócę do domu przepalając kolejne 20km na obrotach 2500-3000 tysiące?
  4. Witam serdecznie, jestem posiadaczem Audi A3 1.8 TFSI 160 2011 rok, otóż moje pytanie czy to normalna reakcja samochodu gdy podczas odpalania przez pierwsze ok. 15-20 sekund auto trzyma 1200 obrotów i jest lekko głośniejsze( nie jest to duży hałas) po czym spada do optymalnych obrotów i juz pracuje cicho i równo. Przy odpalaniu nie ma innych objawów typu wibracje, głośny dzwięk silnika itp, dzwięk dochodzi raczej z tyłu auta i lekko z pod maski po czym się normuje po 15-20 sekundach jak pisałem. Znajomy mówił że te auta mają jakiś "odkurzacz" i nie zrozumiałem o co mu dokładnie chodzi i że to normalne. Auto ma tak tylko gdy postoi noc ewentualnie te 8 godzin w pracy. Jakieś wskazówki? Za wszelkie informacje bardzo dziękuje.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.