Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:) Chciałbym dowiedzieć się czy w moim Audi A4 1,9 TDI 130KM 2001 rok znajduje się filtr cząsteczek stałych czy nie?? W jaki sposób moge to sprawdzić? Dodam, że niestety kupiłem auto bez książki, a tabliczka w bagażniku jest nieczytelna:( Nie wiem jaki olej wlać do silnika...specyfikacja 507.00 czy 505.01??

Z góry dziękuje za pomoc:) Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdź swój numer VIN tutaj: http://www.vw-club.ru/vw/vin/. Jeżeli po rozkodowaniu numeru VIN znajdziesz oznaczenie 7GG, to będzie oznaczać, że masz filtr cząstek stałych. Co do oleju, to do pompowtrysków zalecany jest CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W-40 505.01...

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Wielkie dzięki za odpowiedź ale niestety nie umiem połapać się na tej stronie którą mi podałeś. Numer vin auta to WAUZZZ8E32A011019, jakbyś mógł to prosiłbym o sprawdzenie;) W sumie to chodzi mi o to, że podobno jeśli samochód posiada filtr cząsteczek stałych to zalewa się olej o specyfikacji 507.00 a jeśli takiego filtru nie posiada, to tak jak pisałeś 505.01...

Opublikowano

Przyjrzałem się bliżej tematowi i niestety nie da się tego sprawdzić po tym dekoderze VIN. Możesz to sprawdzić w ASO podając numer VIN lub w książce serwisowej lub nalepce w bagażniku - niestety z tego co piszesz pozostaje Ci tylko wizyta w ASO. Oznaczenie 7GG oznacza filtr cząstek stałych.

Opublikowano

Dzięki za pomoc:) Chciałbym jeszcze zapytać czy nie wiesz może co sie będzie działo jeśli zaleje olej ze specyfikacją 507.00 a filtra cząsteczek stałych nie mam??

Opublikowano

Na pewno nic się nie stanie jak zalejesz olej o specyfikacji 507, a nie posiadasz filtra cząstek stałych. Jest to olej o specyfikacji Long Life, gdzie można go wymieniać co 30 tyś. kilometrów. Jeżeli nie masz DPF'a (filtr cząstek stałych) to spokojnie możesz zalać 505, który jest dedykowany dla pompowtrysków - wtedy powinno wymieniać się go co 15 tyś. kilometrów.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam jeśli chodzi o DPF-a to w 2001r było trochę za wcześnie na niego Vin też to potwierdza... :egyptian: Także spokojnie wystarczy olej 505.01

• Upvote 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie