Jeżu Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Witam w związku z zapytaniem przez użytkownika forum zamieszczam instrukcje wymiany żarówek w lampie tylnej A3 Myślę,że niejednemu/niejednej się to przyda... Zestawienie montażowe tylnego światła - samochody do 05.2008 1 - Sworzeń mocujący q Wkręcony w obudowę 2 - Nakrętka zaciskowa 3 - Elektryczne złącze wtykowe 4 - Nakrętka - 3,5 Nm 5 - Pierścień uszczelniający typu o-ring 6 - Sworzeń gwintowany - 3,5 Nm 7 - Żarówka świateł hamowania q 12 V, 21 W 8 - Żarówka tylnego światła q 12 V, 10 W 9 - Żarówka - 12 V, 21 W q Po stronie kierowcy: tylnego światła przeciwmgłowego q Po stronie przedniego pasażera: światła cofania 10 - Tylne światło q Wymontowanie i zamontowanie → Patrz niżej 11 - Żarówka kierunkowskazu q 12 V, 21 W q Kolor pomarańczowy 12 - Oprawa żarówki q Wymontowanie i zamontowanie → Patrz niżej Wymontowanie i zamontowanie tylnego światła Wymontowanie – Wyłączyć zapłon i wyjąć kluczyk zapłonu. – Ustawić przełącznik świateł w pozycji „0“. – Odczepić korek zasłaniający -2- z tapicerki bagażnika. – Wykręcić nakrętkę kołpakową -1-. – Odchylić nieco tylne światło po wewnętrznej stronie -strzałka 1-. – Wyjąć tylne światło lekkim ruchem obrotowym -strzałka 2- po zewnętrznej stronie z nakrętek zaciskowych. – Rozłączyć elektryczne złącze wtykowe na oprawie żarówki. Zamontowanie Zamontowanie następuje w odwrotnej kolejności, należy przy tym zwrócić uwagę na następujące punkty: Wskazówka Zwrócić uwagę, aby uszczelka między nadwoziem a obudową tylnego światła prawidłowo uszczelniała. – Włożyć tylne światło po wewnętrznej stronie do otworu mocującego -strzałka 1- i wcisnąć sworznie mocujące po zewnętrznej stronie do nakrętek zaciskowych -strzałka 2-. – Dokręcić nakrętkę kołpakową -1-. – Wcisnąć korek zasłaniający -2- w tapicerkę bagażnika. Wymontowanie i zamontowanie oprawy żarówki Wymontowanie – Wymontowanie tylnego światła → Patrz wyżej. – Rozprężyć sworzeń blokujący -strzałki- i wyjąć oprawę żarówki z tylnego światła. – Wykręcić żarówkę z oprawy żarówki. Zamontowanie Zamontowanie przebiega w odwrotnej kolejności, przestrzegać przy tym następujących punktów: – Umieści nową żarówkę w oprawie żarówki, nie dotykając gołą ręką szklanej bańki żarówki. – Zamontować tylne światło → Patrz wyżej Edytowane 13 Lutego 2016 przez Jeżu 3
michał YaGODA Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2011 Co prawda wymiana żarówki w tylnych światłach jest banalna i robiłem to już kilka razy, to z pewnością powyższa instrukcja komuś się przyda P.S Temat przykleiłem. Pozdrawiam
szm3r Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 Jeżu, niby prosta sprawa, a na pewno się komuś przyda. Dysponujesz dużą ilością schematów, dodatkowych instrukcji, zestawień oraz pomocy graficznych, jeśli możesz i masz jeszcze jakieś ciekawe rzeczy zamieść je, być może pomożesz komuś bądź ułatwisz mu życie . Twoje posty są naprawdę wartościowe, na pewno nie tylko ja będę Ci wdzięczny. Pozdrawiam, i gratuluje wiedzy
Jeżu Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Jeżu, niby prosta sprawa, a na pewno się komuś przyda. Dysponujesz dużą ilością schematów, dodatkowych instrukcji, zestawień oraz pomocy graficznych, jeśli możesz i masz jeszcze jakieś ciekawe rzeczy zamieść je, być może pomożesz komuś bądź ułatwisz mu życie . Twoje posty są naprawdę wartościowe, na pewno nie tylko ja będę Ci wdzięczny. Pozdrawiam, i gratuluje wiedzy Jak najbardziej piszcie co chcecie abym zamieścił a postaram się wieczorkami coś naskrobać...
szm3r Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2011 Jak najbardziej piszcie co chcecie abym zamieścił a postaram się wieczorkami coś naskrobać... Jeżu zamieszczaj co tylko masz, wartościowego w swojej biblioteczce, każda treść się przyda Pozdro...
klaudo Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2012 (edytowane) no tak wygląda na prostą sprawe i jutro musze to sprawdzic bo zauważyłem że lampa tylna od strony pasażera jest poluzowana od zewnetrznej strony tak jak by nie była wcisnięta do nakrętek zaciskowych hmmm... a może tam mam coś ułamane hmmm... muszę to sprawdzić a może ktos z forumowiczów miał też taki przypadek z luzną lampą tylną i mi coś poradzi dodam że nawet spojżałem do bagażnika dzisiaj ale nie wiedziałem jak sie za to zabrać ale dzieki temu forum już wiem i jutro zabieram sie do praktycznego zastosowania tego opisu jak się za to zabrać hihi... Edytowane 20 Lipca 2012 przez klaudo
Szymek13 Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2012 (edytowane) Witam,Mam następujący problem z tylnią lampą. W czasie wymiany żarówki zgubiłem nakrętkę kołpakową, oznaczoną na wyżej pokazanym schemacie nr 4. Próbowałem zastąpić ją innymi zakrętkami, z podkładkami, naprawdę próbowałem sporo kombinacji, ale nigdy nie było to tak idealnie jak z tą orginalną nakrętką. Pytanie więc brzmi, jak zdobyć taką nakrętkę? Ewentualnie czy można wymontować cały ten sworzeń z obudowy i zastąpić go innym?Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc Edytowane 23 Września 2012 przez Szymek13
Jeżu Opublikowano 24 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Najlepiej kup w ASO ma nr 8P0945300 koszt jakieś 3,2zł. Dobrze jeszcze poszukaj w zakamarkach bagażnika 1
LogiS Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2016 Szanowny forumowiczu Jeżu: Czy moge prosić o ponowne załączenie grafik z wymianą tylnegoświatła w Audi A3 8p. Chciałbym się upownić co do samego wymontowania tej lampy, obawiam się tych zacisków, w która najlepiej stronę poszarpnąć...
pqi88 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2017 Dnia 11.01.2011 o 22:40, Jeżu napisał: 2 - Nakrętka zaciskowa Macie może numer katalogowy? brakuje mi jednego :/ i lampa nie licuje idealnie z nadwoziem
Gość Kiniu 1980 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2019 Witam jestem nowym użytkownikiem być może nie trafiłem w temat z zapytaniem za co przepraszam. Otórz mam w moim a3 8p sportback 2009 dziwna przypadłość z tylną lewa wewnętrzną lampa pozycjne światło raz świeci raz nie ( led światłowód ) zamontowalem już druga lampę i bez zmian. Czy może ktoś miał podobny przypadek .
Gerri Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca Temat stary, ale odpowiedzi nie było. Otóż prąd do lampy wewnętrznej przechodzi przez płytkę lampy ZEWNĘTRZNEJ. I tam trzeba szukać braku styku. Kiedyś tak było w maluchu 126: jak nie świeciła prawa tylna lampa, to bardzo prawdopodobne, że uszkodzona była właśnie lewa (czy na odwrót) 1
Rekomendowane odpowiedzi