Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B5 (1995-2001)

Forum Audi A4 B5. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...

1. Rozpoczęte przez radek 1.9,

witam jestem tu nowy,chcialbym sie dowiedziec ktore zawory steruja turbina,bo wymienilem turbo na nowa lecz gdy patrze na sztange wydaje mi sie ze sie znowu przycina,ale gdy podlanczam zegar pod gruszcke jest tak samo

• Upvote
    • 6 odpowiedzi
    • 8 tys. wyświetleń
  2. Hej wszystkim, posiadam od 2 lat audi a4 b5. Jest ono nieco podrasowane, takie już kupiłem. Posiada chip oraz większą turbinę (zapewne też pochodne, ale nie wymienię wszystkiego, ponieważ nie jestem mechanikiem). Łącznie ze 115km stockowych wzbiło się na 170/180km. Autko jest zrywne, nie chcę go wymieniać ale od pewnego czasu mam problem, który spędza mi sen z powiek. Auto zaczęło pyrkać/zrywać się. Na wolnych obrotach oraz przy dodawaniu gazu. Na początku z mechanikiem, który cały czas naprawiał to auto stwierdziliśmy, że to kwestia wtrysków. Wtryski wymienione zostały dwa i na mapie/wykresie chodziły i chodzą idealnie. Niestety auto …

• 0 odpowiedzi
    • 2,2 tys. wyświetleń
  3. Rozpoczęte przez lukasz19910729,

Witam. Mam taki problem. W skrzyni biegów z tego co zdążyłem zauważyć zbiera mi się woda gdyż waży się z olejem i robi się mleko. Pytanie którędy może dostawać się tam woda? U góry pod maską widać nie duży otwór lecz nie wiem czy to może być to. Dodam tylko że dzieje się coś również z czujnikiem prędkości bo czasem wskazówka faluje bądź wcale nie pokazuje prędkości. Czujniki wymieniłem na nowy i używany oryginalny i nie pomogło. Moje audi a4 b5 1.8 b+g 125 km

• 2 odpowiedzi
    • 2,6 tys. wyświetleń
  4. Rozpoczęte przez Ogryzek,

Witam ostatnio mam problemy ze skrzynią biegów. Na początku zauważyłem że przy wrzucaniu 2 trzeba użyć trochę siły. Oddałem na warsztat okazało się że nie było prawie oleju. Teraz jak redukuję z 4 na 3 słychać zgrzyt, 5 i R czasami wchodzi z oporem. Będę zmieniał całą skrzynię i chciałem sie dopytać czy będzie jakiś problem jak np;. wsadzę do 90km skrzynię od 110km? Czekam na szybką odpowiedzi z góry dziena.

• 0 odpowiedzi
    • 2,2 tys. wyświetleń
  5. Witam fanów motoryzacji. Zgłaszam się do Was z pewnym pilnym problemem, ponieważ temat mnie zaskoczył a za kilka dni wyruszam w trasę i obawiam się, mogę mieć duże problemy jeżeli mi nie pomożecie za co z góry dziękuję. Mianowicie temat dotyczy przednich wycieraczek szyby. Od jakiegoś czas zaczęły skrzypieć, a teraz cały ich cykl zajmuje już sporo czasu i za każdym razem mam obawy czy dokręcą się do końca. Gdy jest mokro i wilgotno to wycieraczki nawet nie wykonują swojej połowy cyklu. Przy obracaniu słychać wyraźne piszczenie wewnątrz kabiny i na zewnątrz. Problem o tyle jest skomplikowany, że to piszczy mechanizm tak jakby wycieraczki od kierowcy. Po…

• 0 odpowiedzi
    • 2,5 tys. wyświetleń
  6. Rozpoczęte przez Sixyon,

Witam mam taki o to problem co prawda nie zawsze lecz bardzo często przy 2tyś obrotów samochód traci moc praktycznie juz nie przyspiesza jest tak na każdym biegu . Licze na pomoc pozdrawiam

• 0 odpowiedzi
    • 3,2 tys. wyświetleń
  7. Rozpoczęte przez Damaso,

Tak jak w temacie. Mam problem z klimatyzacją. Mianowicie gdy włączam klimatyzację spada napięcie. Nigdy się tak nie robiło. Spadek napięcia jest tak duży że silnik zaczyna nie równo pracować a strzałka zatrzymuje się w okolicach 13V a może nawet i mniej. Jakieś sugestie co może być przyczyną tej usterki ?

• 0 odpowiedzi
    • 3,1 tys. wyświetleń
  8. Rozpoczęte przez mwmisiek82,

witam !!!mam pytanie odnosnie spalania gdzies kiedys juz o tym pisalismy, otoz w mojej emerytce B5 spalanie wzroslo do ok 9 l na 100, albo cos zle licze i sprawdzam:(, zatakue 24 litry i zrobie na nich ok 260-270 km do zapalenia sie rezerwy. nie jest to za duze spalanie?normalna jazda bez klimy w lato !! z klima ponad 9 !! bylem u specow--- auto w stanie BARDZO dobrym tj silnik rozrzad turbo itp itd sprawdzali nawet czy zaden zacisk hamulcowy nie jest zawieszony itp, skrzynia ok jezdzili 10 km powiedzieli chodzi jak rakieta co sie pan czepia:( a ja na to spalanie:( mowia ze moze to pompa w zbiorniku ale trzeba by cos tam robic kosztownegoa moze powienienem dluzej na reze…

• 1 odpowiedź
    • 11,3 tys. wyświetleń
  9. Witam Auto: Audi a4 b5 1999r. po lifcie, silnik: 1.8 benzyna, auto posiada: klimatyzacje, podgrzewane fotele, nie posiada tempomatu. Mam dosc mcno powazny problem, a miianowicie spalila mi sie instalacja elektryczma kokpitu. Auto stoi u elektryka i jest dosc duzy problem ze znalezieniem wiazki elektrycznej. Elektryk stwierdzil ze tamta juz jest tak spalona ze koniecznosc jest szukania nowej. Bylem w serwisie i zapytalem o koszt takiej wiazki.. szczerze? auto mniej kosztowalo. Pozostalo mi szukanie uzywanej, ale tez nie jest latwo. Dużo osob ma powkladane wiazki i nie chca rozbierac kokpitu poniewaz nie wiedza czy kupie, czy bedzie pasowala. No i zjawiłem się tutaj na w…

• 0 odpowiedzi
    • 2,2 tys. wyświetleń
  10. Rozpoczęte przez Puma,

Czy mogę uzyskać info na temat tego numeru VIN WAUZZZ8DZYA168373 ? Chciałbym poznać historię tego pojazdu w serwisie i co tylko można sprawdzić.

• 0 odpowiedzi
    • 4,6 tys. wyświetleń
  11. Rozpoczęte przez Papito,

Witam mam zamiar do swojej b5 zamontować jakieś lepsze sprzęgło, ponieważ moje juz zaczyna sie ślizgać . Co sądzicie o sprzęgle kevlarowym i czy w 1.8t występuje koło dwumasowe?

• 0 odpowiedzi
    • 2,6 tys. wyświetleń
  12. Rozpoczęte przez Rasiak123,

Od niedawna da sie wyczuc w moim Audi lekkie stukanie w lewym kole. Stało się to zaraz po tym kiedy zostałem zmuszony do ostrego hamowania przed wybiegajaca ma ulice sarna. Stukanie da się wyczuć przy prędkości 40-50 km/h oraz przy hamowaniu,najlepiej czuć to na równej nawierzchni, na dolkach nie słychać stukania, przy wyższej prędkości ucicha. Może być to wina klocków hamulcowych lub samych tarczy? Czy może to być już wina zawieszenia, uszkodzony wahacz czy coś innego?

• 0 odpowiedzi
    • 3,1 tys. wyświetleń
  13. Witam. Z góry uprzedzam, że jestem laikiem w tej dziedzinie i proszę o wyrozumiałość.Do rzeczy, posiadam Golfa 3 w opłakanym stanie blacharskim z niezniszczalnym 1.9 90km. I pomyślałem, żeby kupić samą karoserie audi a4/passata b5 i zrobić swap silnika. I tu pytanie do Was czy jest to opłacalne? Jeśli tak to jakie kroki podjąć, żeby miało to rece i nogi? Pozdrawiam

• 0 odpowiedzi
    • 2,4 tys. wyświetleń
  14. Rozpoczęte przez tomek1983,

Witam mam problem z moim audi a4 b5 Quattro z silnikiem 1.8 t aeb mianowicie swieci kontrolka oleju. Wiem że już nieraz był poruszany ten problem. Tylko problem polega na tym że kontrolka swieci przy pewnych obrotach silnika to jest 1500do2500 i potem gaśnie. Powiem co już wymieniłem w silniku to jest pompa oleju smok wyczyszczony, czujnik ciśnienia oleju, napinacz lancuszka rozrzadu walków. Najciekawsze jest to że ciśnie jest podłączyłem manometr i ciśnienie pokazuje na wolnych obrotach 1bar na rozgrzanym silniku i dodając obrotów wzrasta, najciekawsze i nie dające mi spokoju to jest to że jak odłączę przewod od czujnika ciśnienia oleju to moim zdanieniem nie powinno nic…

• Thanks
    • 1 odpowiedź
    • 5,4 tys. wyświetleń
  15. Rozpoczęte przez VakoSss,

Witam mam problem gdyż nie pokazuje kontroli podgrzania świec samochód nie odpala Audi a4 b5 1.9tdi 110 co może być przyczyna>

• 0 odpowiedzi
    • 3 tys. wyświetleń
  16. Rozpoczęte przez sylwek_yy1,

Witam . Po odpaleniu silnika zapala się kontrolka ABS a po podłączeniu do WAG pojawia się błąd 18014 P1606 Specjalny moment obrotowy silnika ABS-SG dla trudnych odcinków A. Czy wie ktoś może co jest przyczyną tego komunikatu i jak to naprawić ?

• 1 odpowiedź
    • 6 tys. wyświetleń
  17. Rozpoczęte przez Damiant1991,

Witam posiadam audi a4 b5 1.8 benzyna mam ją 3 Mc i już dwa razy po zgaszeniu silnika słychać syczenie pod deską od strony silnika pi lewej stronie i jeszcze miałem dwa razy tak jak by bulgotanie wody wydobywające się z pod samochodu tak jak by z rury wydechowej ale nie jestem pewien bo ucichlo i nie zdążyłem dobrze wysłuchać ktoś może wie co jest grane albo miał taki przypadek chce to naprawić bo mam strasznie zadbane autko i chce by wszystko cykało jak trzeba pozdrawiam

• 0 odpowiedzi
    • 2,8 tys. wyświetleń
  18. Rozpoczęte przez Beata90,

Witam, mam problem przyspieszeniem, konkretnie, jak dodaję (przyciskam) pedał gazu po wybraniu biegu i chcę trochę mocniej gaz docisnąć to auto nie ma siły jechać (mimo, że mocno wciskam gaz) to potem zaczyna szarpać i nagle dostaje po jakimś czasie przyspieszenia. Nie dzieje się to cały czas, ale jest to naprawdę bardzo częsty objaw. Wymieniony został filtr paliwa, uszczelki nastawnika pompy, czujnik temperatury paliwa oraz komputerem ustawiona dawka paliwa i inne rzeczy z tym związane. Jednak objawy nie przeszły. Pacjentka to Audi A4 B5 1.9 TDI 90 KM rocznik '95. Czy może ktoś miał podobne objawy w swoim audi?

19. Siemka, od 3 miechów jestem posiadaczem audi, w trakcie zakupu okazało się, że podczas zmiany biegów coś szarpie. Zakupiłem auto z zamiarem naprawy tej "DROBNOSTKI", mianowicie autko podczas zmiany biegu szarpie, towarzyszy temu uczucie jakby silnik żył własnym życiem a całe nadwozie oddzielnym xD Występuje jedno szarpnięcie po czym słychać stuknięcie - też jedno, w zeszłym miesiącu wymieniłem skrzynię biegów, oraz komplet szprzęgła i wysprzęglik (na nowy) 2 tygodnie później wszystkie poduszki (skrzyni i silnika) oraz przeguby zewnętrzne i wewnętrzne, niestety nic to nie dało, co może być przyczyną? Dodam, że występuje to niezależnie od temperatury silnika, na benzynie i…

• 2 odpowiedzi
    • 5,3 tys. wyświetleń
  20. Rozpoczęte przez kizas2212,

Witam, zgubiłem śrubę przelotową do b5 1.8T KO3. Jest to dokładnie ta śruba co na zdjęciu. Ale jedyna nie jest oznaczona. Czy ktoś może pomóc?

• 0 odpowiedzi
    • 4,1 tys. wyświetleń
  21. Rozpoczęte przez maniek1l6,

Witam . Posiadam audi a4 b5 1997r 1600. Wszystkie szyby sa roku 1997 lecz dwie tylne (mała i w drzwiach tylych ) 1996 . pytanie brzmi : Moze tak orginalnie to wystepowac ? czy były zmieniane ?

• Upvote
    • 2 odpowiedzi
    • 3,6 tys. wyświetleń
  22. Rozpoczęte przez Monia1503,

Potrzebuje pomocy,bo 3 mechaników nie potrafi tego ogarnąć. Chodzi o to,że po wymianie klocków i tarcz ciągle coś trze w lewym przednim kole, niestety koło jest lekko zablokowane. Koło 3 razy rozebrane, wymienione zaciski i nadal źle. Doszły do tego jakieś dziwne hałasy oprócz tarcia . Nie mam już siły ani ma auto ani na mechaników. Może miał ktoś podobny problem

• 0 odpowiedzi
    • 2,4 tys. wyświetleń
  23. Rozpoczęte przez Gandalf22,

Witam, mam taką przypadłość w audi A4B5 1.9 tdi bez zmiennej geometrii, mianowicie przy przyspieszaniu czuć spadek mocy, po ujęciu nogi z gazu i ponownym wciśnięciu moc znowu jest na chwilę i tak w kółko. Nie trzeba gasic silnika tak jak w przypadku z turbo że zmienna geometrią. Zawór n75 wymieniony. Jeszcze jest jeden zawór pod turbo którego jeszcze nie ruszalem

• 0 odpowiedzi
    • 2,9 tys. wyświetleń
  24. Rozpoczęte przez mirekID,

Mam problem. Urwała mi się łapa skrzyni biegów od strony kierowcy. Numer na tej łapie to 8D0399113L. Chodziłem po różnych szrotach, szukałem na allegro i nigdzie nie mogę jej dostać. Wszędzie są z końcówką AB. Czy mogę kupić łapę z końcówką AB czy muszę szukać z identycznym oznaczeniem jaki mam na łapie?

• 0 odpowiedzi
    • 4,6 tys. wyświetleń
  25. Rozpoczęte przez albertszary,

Witam. Uszkodzeniu uległ zamek lewych drzwi w Audi A4 B5 rocznik 1999. Jestem w poważnym kłopocie. Trudno mi rozwiązać ten problem. Potrzebuję Waszej pomocy i porady. Gdzie jak nie tutaj znajdę odpowiedź. Trudno zostawiać otwarty samochód. Przesyłam zdjęcia dla zwizualizowania tematu. Zdjęcie numer 1 przedstawia uszkodzony wkład, a na zdjęciu numer 2 znalezionym w sieci zaznaczyłem ułamaną część. Jaki jest ratunek w tej sprawie? Czy jest możliwość wymiany ułamanej części. Wkład jest rozbieralny? Czy szukać części używanej? Już wstępnie widzę, że temat nie będzie łatwy. Trudno o tego typu części. Zapewne wkład musiałby posiadać również kluczyk. Z Z góry dziękuję za wskazó…

• 0 odpowiedzi
    • 1,9 tys. wyświetleń

Powiadomienie o plikach cookie

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.