Audi A3 8P (2003-2012)
Forum Audi A3 8P. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
460 tematów w tym forum
-
Cześć, mam problem z A3 2.0 tfsi AXX, podczas jazdy w zakresie obrotów 2000-3600 słyszalny pisk z okolicy turbosprężarki ale tylko przy spokojnej jeździe i przy stałych prędkościach w tym zakresie obrotów, po odpuszczeni gazu pisk jeszcze słyszalny przez ok 2-3 sek ale tylko w/w zakresie obrotów, przy dynamicznym przyspieszaniu pisk nie występuje. Pisk to jak ocieranie blaszki od klocków hamulcowych o tarczę, ciśnienie oleju 4 bar na jałowym 4,3 przy 3000 i 4,6 przy 5000, wymieniona turbosprężarka na nową ori bez zmian, nowy układ wydechowy bez zmian, nowy układ dolotowy do przepustnicy bez zmian, zakupiłem stetoskop elektroniczny i ewidentnie dźwięk dochodzi z turbospręż…
-
- 0 odpowiedzi
- 1,2 tys. wyświetleń
-
-
witam , kupilem audi a3 sprowadzona z wloch i zastanawiam sie czy mozna gdzies kupic orginalny plastic tzn orginalne mocowanie do tablicy na przednim grillu bo wlosi maja male tablice i musialem zamontowac zwykle plastici a nigdize czegos takiego niemoge znalezc chyba ze z calym pelnym grillem... z gory dziekuje za pomoc
-
- 0 odpowiedzi
- 3,7 tys. wyświetleń
-
-
Gdzie dostanę płytę do CD-ROM AUDI A3 8P 2003
-
- 2 odpowiedzi
- 1,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Panowie chciałbym się dowiedzieć czy to normalne. Posiadam audi a3 8p, 2.0tdi 170km z 2012r. Przy dodawaniu gazu na biegu jałowym silnik osiąga coś tylko 2500 obrotów na minutę. Czy jest tam jakiś ogranicznik czy należy szukać gdzie indziej problemu? Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
- 0 odpowiedzi
- 1,5 tys. wyświetleń
-
-
Cześć. Mam problem z moja audi z silnikiem 1.6 mpi. Mianowicie co ok 2 mies muszę dolewać olej i plyn chlodniczy(na szczęście do plynu nie dostaje się olej) . Dolewając wczoraj zobaczyłam masło pod korkiem... Kontaktowalam sie z mechanikiem i powiedział, że to po zimie ale nie daje mi spokoju te nadmierne pobieranie oleju i wczoraj zostawiając odpalony samochód(byl rozgrzany) zauważyłam, że z rury wydechowej wydostaje sie tak jakby spalony olej i mam cały zderzak w tym. Samochód rowniez przy dodaniu gazu kopci bardziej niż zwykle(jest to benzyna). Macie jakies pomysly co to może być, boo nie chce zajeździć silnika :/
-
- 0 odpowiedzi
- 1,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam proźbę, czy może mi ktoś rozkodować Vin WAUZZZ8POAA092660 i sprawdzić czy mam podgrzewane lusterka. Próbuje wszystkich sposobów i nic nie grzeje.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam,chciałem wymienić kierownicę w a3 8p 2003r.Obecnie mam założoną czteroramienną ale kupiłem trójramienną z poduchą i tu zaczął się problem.Stara poduszka jest z inną wtyczką i jest inne wejście na taśmie w kierownicy jak poniżej na fotach. Kupiona kierownica,poduszka ma inną wtyczkę(foto) Teraz nasuwa się pytanko czy wymienić taśmę podkierownicą aby pasowała do nowej poduchy,czy iść na skróty i poprostu przelutować wtyczkę do nowej kiery?Ktos przerabiał już podobny remat?
-
- 4 odpowiedzi
- 3,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam pytanko do tych co wymieniali komplet poduszek silnika kupiłem komplet na allegro i teraz tak poduszka od strony rozrządu jak oryginał napisy wygląd ten sam tylko zmazane logo VW założone git potem poduszka górna skrzyni niby lemfordera ale trochę się różniła od oryginału(oryginał był zerwany miał straszny luz i na dodatek ktoś kiedyś krzywo go ustawił ogólnie łapiąć za silnik latał jak szalony w przód i tył ) i teraz o co mi chodzi założyłem ten niby oryginał lemfordera ale szarpiąc za silnik prawie lata tak samo jak stara moja pytanie "czy to normalne zjawisko czy trafiłem na trefny towar"? Kończąc historię wymieniłem też dolne poduszki razem z łapą wszystko …
-
- 1 odpowiedź
- 1,4 tys. wyświetleń
-
-
Potrzebuje schemat kabli, jak podlaczyc. Mam kostki z kablami ale niektóre kolory nie pokrywają się z tymi co już są i radio się włącza ale nie leci muzyka itp. Ktoś przed mną wyciął część kostek i wzmacniacz też więc muszę wszystko od nowa AUDI A3 8P 2004 nagłośnienie bosa
-
- 0 odpowiedzi
- 202 wyświetleń
-
-
Witam, zdecydowałem się na wymianę radia w audi a3 2006r ale szczerze powiedziawszy jestem totalnie zielony w tym temacie i nie chce zrobić wtopy ze złym wyborem (żona by mnie chyba zaj.....ła ). Tym bardziej że jest tego naprawdę dużo na rynku. Mógłby ktoś doradzić co wybrać w budżecie około 1000zl? Zależy mi na uniwersalnym wykorzystaniu radia czyli muzyka (spotify, youtube) nawigacja, połączenie telefonu z radiem bezprzewodowo. fajnie by było gdyby było plug&play a nie zabawa z lutowaniem przewodów aby działało. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
-
- 0 odpowiedzi
- 9,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich, Chce zmienić kierowice w swoim audi a3 1.6 mpi 2004r. na nowszą, poliftową. Problem tkwi w tym, że kompletnie nie wiem jak ja zmienić, żeby wszystko śmigalo, bez wyskakujących błędów nie tracąc na bezpieczeństwie. Chodzi tu o nabojowość Airbagów- w oryginalnej mam 1 a w nowej juz 2. Bylem wczoraj w Aso audi, ale mechanicy są "zieloni". Powiedzieli, że mogą mi to zmienić na kwotę 300 zł ale bez żadnej gwarancji, że wszytko będzie ok. Stąd pytanie do Was forumowiczów, jak to ogarnąć i gdzie ewentualnie w Krakowie lub okolicach zrobią mi to jak trzeba? Pozdrawiam!
-
- 2 odpowiedzi
- 3,9 tys. wyświetleń
-
-
witam, potrzebuje sie dowiedziec jak sie dostac do listwy wtryskowej gdyz chce podpiac powerboxa na probe czy bedzie jakis efekt:) z gory dziekuje ps
-
- 1 odpowiedź
- 1,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Mam problem z Audi A3 8P z 2004 roku. Samochód ma około 260 tys. km przebiegu. Kupiłem go pół roku temu i od samego początku pojawiały się z nim problemy. Już sześć razy wystąpiła sytuacja, w której podczas jazdy, gdy utrzymywałem około 2000 obrotów (np. w tunelu), auto zaczynało szarpać przy próbie dodania gazu. Jednocześnie obroty powoli spadały, a po wciśnięciu sprzęgła silnik gasł i nie dało się go ponownie uruchomić. Dopiero po użyciu „plaka” silnik zaczynał pracować przez jakiś czas. Wymieniłem filtr paliwa oraz pompę vacum (ponieważ w filtrze paliwa znajdował się olej, który prawdopodobnie przedostawał się właśnie przez tę pompę), jednak problem nie ustąpił.…
-
- 0 odpowiedzi
- 232 wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Witajcie, Czy możecie napisać mi jakie powinny być prawidłowe obroty na biegu jałowym w Audi A3 8P 1.6 8V z 2004 r. Bez włączonej klimatyzacji oscylują na poziomie 600 obr/min, natomiast przy włączonej podnoszą się do poziomu ok. 800 obr/min. Przy tych niskich obrotach silnik trochę się telepie.
-
-
- 5 odpowiedzi
- 16 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Mam Audi A3 Sportback 1.9TDI 8P 2006r. KM 105 (77). Auto na zimnym silniku odpala wzorowo. Nic nie stuknie , nie puknie i nie ma do czego się nawet przyczepić . Natomiast gdy jest auto już rozgrzane 70-90stopni przy każdym odpalaniu go silnik chce wyskoczyć spod maski . Jest dziwne szarpnięcie . Bujnie całym samochodem. Odgłos jakby metal uderzył w metal . Tak się dzieje tylko i wyłącznie gdy auto jest rozgrzane. Na zimnym silniku nie ma o czymś takim mowy. Dodam tylko ze wymieniłem sprzęgło , dwumas i poduszki pod silnikiem. Olej wymieniam średnio co 10tys km i od wymiany do wymiany olej nie muszę w trakcie nic dolewac(sprawdzam poziom oleju raz w tygodniu) bo…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam mój problem pojawił sie dość dawno jakieś dwa miesiące tomu , po zakupie auta, była robiona dawka rozruchowa paliwa , były wymieniane filtry i olej. Auto po odpaleniu chodzi bardzo płynnie , odpala od tak zwanego "strzała". Po przekroczeni temp. 70-75 C auto zaczyna szarpać i przerywać a na VAGU wywala błąd P0201 . Po zatrzymaniu nadal rzuca silnikiem ale gdy go odpalę ponownie problem znika do momentu poddania silnika obciążeniu. Podejmowałem próbę wykasowania błędu ale było tak samo . Jednak zauważyłem że auto po usunięciu błędu i pozostawieniu go do osiągnięcia 90 c chodzi dobrze i nie występują żadne problemy. Dodam jeszcze że auto…
-
- 0 odpowiedzi
- 2 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Posiadam audi A3 2003 8P. Kupiłem audi w październiku. Co się okazało nie święci mi wsteczny. Dałem do elektryka. Elektryk powiedział, że w kablach nie ma napięcia, ale nie ma żadnej instrukcji by zobaczyć jak i gdzie rozkladają się kable... Dwa dni temu zapaliła mi się komunikat o spalonej żarówce. Spaliła sie żarówka mijania lewa, jedna żarówka z rejestracji oraz ciągle świeci się stop. Wymieniłem żarówki nic nie dało. Dałem do elektryka by zrobił mi te wszystkie rzeczy. Dzisiaj do mnie dzwoni, że nie ma na swoim komputerze schematu elektrycznego do audi a3 8p. Zrobił mi mijania i rejestracji ale stop nadal świeci! Co to oznacza. Gdy wsadzam klucz do …
-
- 1 odpowiedź
- 3,9 tys. wyświetleń
-
-
Nie mogę sobie poradzić z błędem od czujnika zderzenia (załączam w foto). Podmieniałem czujniki stronami, kupiłem też drugi na podmiane, cały czas bije ten sam błąd, auto wypadku nie miało i w sterowniku liczba zderzeń wszędzie 0, oczywiście wiązkę i kostkę przejrzałem i nie widzę nic podejrzanego. Może macie pomysł co jak sprawdzić żeby dojść do ładu składu...
-
- 0 odpowiedzi
- 693 wyświetleń
-
-
Witam wszystkich piszę z prośbą o pomoc. Samochod dlugo się grzeje spalanie po uruchomieniu silnika pokazuje mi średnia 20l/100km. Ogólnie jak uda się złapać 90°C to tylko jak ruszę lub włączę ogrzewanie to temperatura spada na 80°C. Wymienione zostało: Termostat Czujnik 2x Pompa wody Dodatkowa pompa plynu chłodniczego Egr Jeśli ktoś miał taki przypadek bardzo proszę o podpowiedź gdzie jeszcze mogę szukać, samochod był już u 5 mechaników i każdy rozkłada ręce. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 1,1 tys. wyświetleń
-
-
Cześć wszystkim Mam pytanie może ktoś miał taki problem A3 8p 2.0 tfsi dsg problem z biegami zaczęło się od tego że mając na D osoba obok wychylając się do tyłu walnęła w dróżek do zmiany biegów na pozycję R nie wciskając zabezpieczenia (tego guzika) Od tamtej pory miałem sporadyczne problemy z wbiciem (D) oraz (R) migające na desce "P,R,N,D,S" po którymś razie ustawało i skrzynia widziała biegi, były biegi to się jeździło a od 1,5 tygodnia mam tylko możliwość wrzucenia parkingu (P) i D ale jest tylko jeden bieg Mówi mechanik że się coś w skrzyni wywaliło i trzeba regeneracje skrzyni robić choć w to mi się wierzyć nie chce. Może myślę źle może dobrz…
-
- 0 odpowiedzi
- 926 wyświetleń
-
-
1.9 TDI BKC (105KM) MAPA (147KM) Witam zdecydowałem się na regenerację turbiny może i jeszcze nie potrzebnie ale zaczęła puszczać trochę olej więc czemu by nie. Również mechanik podczas wykręcania jej i wyslalania do firmy wymienił uszczelki kolektora ssącego całą kompletna odmę wraz z pokrywą wyczyścił egr i wymienił uszczelki. odebrałem samochód co się okazało auto nie ma mocy. Wchodzi w tryb awaryjny. Samochód po chiptuningu fabrycznie 105 koni obecnie 147. Dodam że chiptuning mam już z rok czasu i zero problemów więc problem Napewno nie polega przez to. Słychać również podczas dodawania gazu słyszalne trzepotanie tak jak by wiatraczek nakręcił i ws…
-
- 0 odpowiedzi
- 1,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam kilka dni temu zaswiecila mi sie kontrolka od dpf a chwilę później kontrolka od świec zarowych i silnika Auto straciło na mocy. Weszło w tryb awaryjny i w czym problem? Może to być problem z czujnikiem ciśnieniowy od DPF? Tylko jak sprawdzić czy jest dobry czy nie. Jakies rady?
-
- 0 odpowiedzi
- 1,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich posiadaczy aut Audi Od ok. miesiąca zauważyłem ,że w moim audi drzwi od pasażera i z tyłu za pasażerem nie otwierają sić po pierwszym kliknięciu kluczykiem , dopiero po kilku razach zamknięcia i otworzenia auta mogę otworzyć drzwi , mam podejrzenie iż jest to moduł , co wy o tym sądzicie ? Czekam na POMOC . Pozdrawiam
-
-
- 3 odpowiedzi
- 8,2 tys. wyświetleń
-
-
Siema, posiadam audi a3 2.0 TDI 140 km. Auto sprawuje się git, ale mam jeden problem. Gdy ruszam gwałtownie z pierwszego biegu przepinam dalej wszystko idzie płynie sprawnie bez dymka. Natomiast podczas wyprzedzania z niskich obrotów, około 1600 gdy wcisne gaz w podłogę moje auto łapie laga do 2600 obrotów, przyspiesza ale słabo i puszcza czarnego dymka. Gdy osiągnie 2600 obrotów auto wystrzeliwuje, pełna moc czuć wbicie w fotel zero dymka. Czy ktoś mi może powiedzieć co może być tego przyczyną? Nie zawsze pojawia się to dymienie gdy umiejętnie dodam gazu i poczekam do 2600 to dymu nie ma.
-
- 0 odpowiedzi
- 1,2 tys. wyświetleń
-
-
Witajcie, mam problem ze swoim audi, po drodze na wakacje i zjazd na postój(na dworze 36°) auto nie chciało mi odpalić ( odpalał i gasł jak przy blokadzie immo), odłączyłem aku na chwilę i auto odpaliło już bez problemu lecz paliła się kontrolka esp oraz kierownica na żółto, kierownice dałem radę na miejscu załatwić, po powrocie do domu i diagnostyce okazało się że są błędy w sterowniku abs, czujnik położenia dzwigni regulacyjnej, czujnik cisnienia plynu hamulcowego, i przez głupotę włączyłem jeszcze test esp, udało mi się wszystko załatwić oprócz testu esp, na desce migają ciągle abs, czerwony wykrzyknik hamulcy oraz żółta kontrolka cisnienia opon( nie mam czujnikow co m…
-
- 1 odpowiedź
- 2,2 tys. wyświetleń
-