Greg-or Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) Witam,Mam zamiar zmienić zwykłą kierownicę na multifunkcyjną.Czy ktoś się orientuje czy zmiana kierownicy w a4 b7 ze zwykłej na wielofunkcyjną wymaga dodatkowej ingerencji oprócz podmiany.Czy wiązka w kierownicy jest wystarczająca?Pozdrawiam Edytowane 14 Listopada 2011 przez Greg-or
Jeżu Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Przede wszystkim sprawdź jaki masz sterownik kierownicy....Niestety nie wszystkie auta mają odpowiedni sterownik. Rozróżniamy trzy rodzaje sterowników: * Lowline o kierownica: standardowa 4-ramienna kierownica o dostępne funkcje: manetka komputera pokładowego (trip computer) (nie wspiera tempomatu !) o numer VAG: 8E0 953 549 F * Midline o kierownica : standardowa 4-ramienna kierownica, sportowa kierownica trójramienna, kierownica multifunkcyjna o dostępne funkcje: manetka komputera pokładowego (trip computer), tempomat (Cruise Control) o numer VAG: 8E0 953 549 L, 8E0 953 549 N * Highline o kierownica : standardowa 4-ramienna kierownica, sportowa kierownica trójramienna, kierownica multifunkcyjna o dostępne funkcje: manetka komputera pokładowego (trip computer), tempomat (Cruise Control), kierownica podgrzewana o numer VAG: 8E0 953 549 M , 8E0 953 549 P Informacja dodatkowa: Wersje niekompatybilne posiadają literkę S lub F na końcu Wersje kompatybilne posiadają literki : J, L, M, N, P Jaki masz sterownik możesz sprawdzić podłączając Vaga i zrobić odczyt w grupie 16 lub ściągnąć górna osłonę kolumny kierowniczej i spisać nr z naklejki... to zanim kupisz i będziesz próbował mieć multi.... 2
kangur Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Przede wszystkim sprawdź jaki masz sterownik kierownicy....Niestety nie wszystkie auta mają odpowiedni sterownik. Rozróżniamy trzy rodzaje sterowników: * Lowline o kierownica: standardowa 4-ramienna kierownica o dostępne funkcje: manetka komputera pokładowego (trip computer) (nie wspiera tempomatu !) o numer VAG: 8E0 953 549 F * Midline o kierownica : standardowa 4-ramienna kierownica, sportowa kierownica trójramienna, kierownica multifunkcyjna o dostępne funkcje: manetka komputera pokładowego (trip computer), tempomat (Cruise Control) o numer VAG: 8E0 953 549 L, 8E0 953 549 N * Highline o kierownica : standardowa 4-ramienna kierownica, sportowa kierownica trójramienna, kierownica multifunkcyjna o dostępne funkcje: manetka komputera pokładowego (trip computer), tempomat (Cruise Control), kierownica podgrzewana o numer VAG: 8E0 953 549 M , 8E0 953 549 P Informacja dodatkowa: Wersje niekompatybilne posiadają literkę S lub F na końcu Wersje kompatybilne posiadają literki : J, L, M, N, P Jaki masz sterownik możesz sprawdzić podłączając Vaga i zrobić odczyt w grupie 16 lub ściągnąć górna osłonę kolumny kierowniczej i spisać nr z naklejki... to zanim kupisz i będziesz próbował mieć multi.... Witam, zadam może banalne pytanie - gdzie i jak sprawdzić jaki posiadam sterownik kierownicy???
maurycy Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Witam, zadam może banalne pytanie - gdzie i jak sprawdzić jaki posiadam sterownik kierownicy??? Jak dobrze przeczytasz co Jezu napisal (szczegolnie INFORMACJA DODATKOWA) to bedziesz wiedzial. Wszystko jest napisane ... m@uryc 1
kangur Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 ....to może inaczej, gdzie znajduje się sterownik kierownicy w aucie.
adamas Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 ....to może inaczej, gdzie znajduje się sterownik kierownicy w aucie. Chłopie czytasz ze zrozumieniem? Informacja dodatkowa: Jaki masz sterownik możesz sprawdzić podłączając Vaga i zrobić odczyt w grupie 16 lub ściągnąć górna osłonę kolumny kierowniczej i spisać nr z naklejki... kładę nacisk na drugą część zdania po słowie "lub" po zdjęciu osłony Twoim oczom ukaże się sterownik, na nim naklejka a na naklejce cyferki
kangur Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 dziękuję bardzo za wyczerpujące info, nie wszyscy są mega fachowcami także uważam że ironia była całkowicie zbędna..... jeszcze raz dziękuję za pomoc
stanlej Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2012 to ja sie podepnemam 4 ramienna kierownice bez guzikow jasna skora bez guzikowczy wszystkie typy kierownic maja ten sam gwint/ilosc zwoi itpa takze czy wystepuje drewnianaorg kierownica do b7 lub pasujaca z innych modeli??
kangur Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2012 witam, sprawdzilem sterownik i literka jaka znajduje sie na sterowniku kierownicy w moim aucie to Q rozumiem ze posiadam wersje kompatybilna i moge zapodac mojej a4 kierownice wielofunkcyjna?????jeszcze jedno potrzebuje kogos z vagiem w wielkopolsce, potrzebuje pomocy z kierownica, odblokowaniem fiz oraz uruchomieniem tempomatupozdrawiam wszystkich forumowiczow
c4linka Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2015 Podlacze sie pod temat, tez chce wymienic moja kierownice czteroramienna na wielofunkcyjna (tempomat, komputer) i zastanawiam sie, czy bedzie pasowala poduszka w mojej do nowej - trojramiennej z b8? I czy wogole ta z b8 bedzie pasowala. na mysli mam no ta: http://allegro.pl/kierownica-multifunkcja-oryg-audi-a4-b8-08r-i4959029412.html Dzieki za pomoc;)Ewa
Jeżu Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Podlacze sie pod temat, tez chce wymienic moja kierownice czteroramienna na wielofunkcyjna (tempomat, komputer) i zastanawiam sie, czy bedzie pasowala poduszka w mojej do nowej - trojramiennej z b8? I czy wogole ta z b8 bedzie pasowala. na mysli mam no ta: http://allegro.pl/kierownica-multifunkcja-oryg-audi-a4-b8-08r-i4959029412.html Dzieki za pomoc;)EwaTwoja poduszka z cztery ramiennej kierownicy niestety nie będzie pasować do trzyramiennej... Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Jeżu 1
c4linka Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2015 Dzieki za odpowiedz:) A szkoda, bo bardziej mi sie podoba trojramienna... BTW, moze ma ktos multifunkcje (jasna) do sprzedania?:]
kokojumbo Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 Przede wszystkim sprawdź jaki masz sterownik kierownicy....Niestety nie wszystkie auta mają odpowiedni sterownik.Rozróżniamy trzy rodzaje sterowników:* Lowlineo kierownica: standardowa 4-ramienna kierownicao dostępne funkcje: manetka komputera pokładowego (trip computer) (nie wspiera tempomatu !)o numer VAG: 8E0 953 549 F* Midlineo kierownica : standardowa 4-ramienna kierownica, sportowa kierownica trójramienna, kierownica multifunkcyjnao dostępne funkcje: manetka komputera pokładowego (trip computer), tempomat (Cruise Control)o numer VAG: 8E0 953 549 L, 8E0 953 549 N* Highlineo kierownica : standardowa 4-ramienna kierownica, sportowa kierownica trójramienna, kierownica multifunkcyjnao dostępne funkcje: manetka komputera pokładowego (trip computer), tempomat (Cruise Control), kierownica podgrzewanao numer VAG: 8E0 953 549 M , 8E0 953 549 PInformacja dodatkowa:Wersje niekompatybilne posiadają literkę S lub F na końcuWersje kompatybilne posiadają literki : J, L, M, N, PJaki masz sterownik możesz sprawdzić podłączając Vaga i zrobić odczyt w grupie 16 lub ściągnąć górna osłonę kolumny kierowniczej i spisać nr z naklejki...to zanim kupisz i będziesz próbował mieć multi.... Gorna oslone kolumny kierowniczej mozna sciagnac bez sciagania kierownicy ?
Emilian90 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 Witam, podpinajac się pod temat chciałbym zapytać czy pasowały by mocowania jak i poduszka trzy ramiennej kierownicy od nowszego modelu typu B8 lub pierwszej odsłony a5 do również 3 ramiennej? Z góry dziękuję
sengrilllan Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2019 witam, odkopując temat czy mając kod sterownika 8E0 953 549 S mogę zapomnieć o kierownicy multifunkcyjnej dopóki nie wymienię sterownika kierownicy tak?
Rekomendowane odpowiedzi