Bart_sz Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca W dniu 7.05.2025 o 19:53, Radzik A5 napisał(a): Witam, mam pytanko w którym miejscu wyłączyć komunikat o prywatności, z brakiem sieci i użytkownikiem już sobie poradziłem , zostało tylko to, posiadam obd 11, z góry dziękuje Cześć , czy możesz napisać gdzie wyłączyłeś informację o użytkowniku używając obd 11 i czy udało się Tobie wyłączyć komunikat o prywatności używając obd 11 ? Ja te komunikaty wyłączyłem za pomocą Autela ale po restarcie cały czas pokazywało , że się próbuje uruchomić , długo to trwało i uruchomiłem info o użytkowniku ,a także komunikat o prywatność i od razu jednostka się uruchomiła , może obd 11 da rade to jakoś inaczej wyłączyć ?
Bednar1991 Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 7 godzin temu, Bart_sz napisał(a): Cześć , czy możesz napisać gdzie wyłączyłeś informację o użytkowniku używając obd 11 i czy udało się Tobie wyłączyć komunikat o prywatności używając obd 11 ? Ja te komunikaty wyłączyłem za pomocą Autela ale po restarcie cały czas pokazywało , że się próbuje uruchomić , długo to trwało i uruchomiłem info o użytkowniku ,a także komunikat o prywatność i od razu jednostka się uruchomiła , może obd 11 da rade to jakoś inaczej wyłączyć ? wcześniej w wątku pisałem co trzeba zmienić w kodowaniu.
kamilWww Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca W dniu 13.11.2024 o 20:48, januszbi napisał(a): Cześć. Udało Ci się ogarnąć sprawę z tym modułem SOS z Europy? Pytam, bo ostatnio dowiedziałem się, że ma on też znaczenie dla działania radia, jak się zmienia na jednostkę z UE. Hej. Niestety temat u mnie stanął w miejscu. Żona użytkuje samochód ale będę musiał z tym ruszyć bo pasuje go sprzedać. Widzę po wpisach że masz dwa moduły SOS (EU i NA ) ? Jakie mają oznaczenia i jak doszedłeś do tego żeby EU pasował numerami ? Czy po przedkładaniu z jednego na drugi traciłeś (zyskiwałeś) jakieś funkcje ? Ktoś Ci go kodował czy sam ogarnąłeś ? Czy podczas kodowania tego sterownika może się cofnąć do ustawień fabrycznych tj. cofnie się konwersja języka itp. ? Może chciałbyś odsprzedać któryś z z modułów ?
pacholekck Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca Cześć, szukam pomocy przy konwersji q5 2021 z USA. Co prawda moje pytania nie dotyczą systemu SOS czy audi connect, ale może będziecie w stanie pomóc. Dodam, że soft mam ciągle w wersji USA, nie robiłem konwersji. Od systemu SOS brak błędów, lampka świeci na zielono, ale połączenie nie działa. Lampy tył przerobione, dołożyłem po kabelku z BCM2 do każdej z lamp oraz zrobiłem parametryzacje BCM2 przy użyciu VCP i działają jak trzeba. Lampy przód wymieniłem na europejskie matrixy i dołożyłem gotowe wiązki kupione od firmy, która takie przygotowuje. Lampy działają, ale niestety walczę jeszcze z błędami. Moje pytania: 1. W jaki sposób zrobić, żeby radio widziało parzyste częstotliwości? 2. Widziałem, że MIB3 ma wgrany polski język, ale trzeba go odblokować. Znalazłem taką informację: "You can enable them in “Engineering Testmode>Software System>HMI Look and Feel>System Languages>Availability of languagesj" Pytanie jak wejść w engineering testmode w MIB3? 3. Co do matrixów czy ktoś z Was wie jak powinno to być podłączone, albo jak pozbyć się błędów? Wiem, że brakuje kalibracji w sterowniku A5, ale myślę, że nie wszystkie błędy są z tego powodu. Na zegarach mam: - Hihg beam assistant malfunction - Right low beam headlight faulty - Left low beam headlight faulty - Audi adaptive light malunction Załączam auto scan z vcds na którym widać błędy. Dodam, że lampy działąją poprawnie poza funkcją matrix (brak kalbracji). Czy ktoś jest w stanie pomóc? Log-Q5-matrix.txt
pacholekck Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca (edytowane) 4 godziny temu, pacholekck napisał(a): Moje pytania: 1. W jaki sposób zrobić, żeby radio widziało parzyste częstotliwości? Na to pytanie odpowiadam sam sobie, może się komuś przyda Moduł 5f, adaptacje i zmieniamy to co na screenie z NAR na EU https://ibb.co/6cCrgS3T Edytowane 14 Lipca przez pacholekck
Newmoon21 Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca W dniu 30.01.2025 o 13:32, Johnu napisał(a): Witam Porcja nowych informacji. Do poprawnego działania informacji o statusie musimy mieć aktywny SOS za który odpowiada moduł telmatic 75. Moduł telmatic SOS z USA będzie działał w EU. Sprawa wygląda następująco musimy dostać się do modułu 75 i go wyjąc. U mnie znajdował się pod podłogą bagażnika bliżej tylnych foteli, jeżeli go tam nie ma to drugie miejsce pod tylna kanapa. 4K1 035 283 C z oznaczeniem NAR - rynek amerykański. Problem tkwi w chipie Esim - zwyczajnie musimy wymienić kartę SIM na Europejska która będzie logować się do sieci i przesyłać dane o pojeździe. (chip esim trzeba wylutować, wlutować nowe złącze na nano sim) Moduł pod względem odbioru zakresu również odbiera LTE, problem tkwi w simie który szuka sieci USA, wymiana na kartę EU rozwiązuje problem . Kupiłem kartę sim Tmobile normalna procedura zakładania karty i saldo musi być dodatnie. Moduł spowrotem do auta, kasowanie błędu SOS, ponowne uruchomienie pojazdu i lampeczka SOS świeci na zielono auto jest widoczne w sieci. Funkcja SOS jest dostępna. (brak błędów w komputerze, i na liczniku) Kilka fotek z całego procesu moduł pozostaje oryginalny tylko wymiana Sim Wszystko dziala? Audi connect tez ?
B0B1K13 Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 16 godzin temu, Newmoon21 napisał(a): Wszystko dziala? Audi connect tez ? Tak, wszystko jest opisane na grupie, ale dotyczy to przedliftowej A5. W poliftach na dziś nikt tego jeszcze nie opracował.
czarny_tdi Opublikowano Wtorek o 21:25 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 21:25 W dniu 5.03.2025 o 16:19, B0B1K13 napisał(a): udało Ci się dezaktywować komunikat o prywatności? Wczoraj, gdy tylko go wyłączyłem od razu przestał działać AUDI SMARTPHONE INTERFACE (Car Play) więc szybko włączyłem go ponownie Witaj. Jak sobie poradziles z przywróceniem car play? Tez mi przestał dzialac tylko nie wiem po której opcji z tego opisu.
B0B1K13 Opublikowano Środa o 05:00 Zgłoś Opublikowano Środa o 05:00 (edytowane) 7 godzin temu, czarny_tdi napisał(a): Witaj. Jak sobie poradziles z przywróceniem car play? Tez mi przestał dzialac tylko nie wiem po której opcji z tego opisu. W moim przypadku była to próba wyłączenia powiadomienia o prywatności więc, gdy zauważyłem nie działający car play, komunikat o rozkodowanym Immo od razu włączyłem ten durny komunikat spowrotem i wszystko wróciło do normy Edytowane Środa o 05:01 przez B0B1K13
czarny_tdi Opublikowano Środa o 16:27 Zgłoś Opublikowano Środa o 16:27 W dniu 5.03.2025 o 16:19, B0B1K13 napisał(a): udało Ci się dezaktywować komunikat o prywatności? Wczoraj, gdy tylko go wyłączyłem od razu przestał działać AUDI SMARTPHONE INTERFACE (Car Play) więc szybko włączyłem go ponownie 11 godzin temu, B0B1K13 napisał(a): W moim przypadku była to próba wyłączenia powiadomienia o prywatności więc, gdy zauważyłem nie działający car play, komunikat o rozkodowanym Immo od razu włączyłem ten durny komunikat spowrotem i wszystko wróciło do normy Jaki model i ktory rok auta masz?
czarny_tdi Opublikowano wczoraj o 10:13 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 10:13 W dniu 15.12.2024 o 16:23, Bednar1991 napisał(a): Aktywacja rozpoznawania znaków Wymaga kamery na przedniej szybie Wybierz sterownik 5F (Elektronika układów informacyjnych) Dostęp bezpieczeństwa (20103) Adaptacje Wybierz - Car Function Adaptacje Gen 2 - Znajdź submenu - Menu road sign identification display (ON) - Znajdź submenu - Menu road sign identification display over threshold (ON) Wybierz - Car Function List Bap Gen 2 - Znajdź submenu - Traffic sign recognition 0x21 (ON) - Znajdź submenu - Traffic sign recognition 0x21 msg bus (data bus comfort) Wybierz sterownik A5 (Przednie czujniki systemów wspomagających kierowcę) Dostęp bezpieczeństwa (20103) Długie kodowanie (Mode Bajts) Bajt 1 - Enable Bit 0 Adaptacje Wybierz - Show signals to speed limits - Zmień na On Wybierz - Show additional signals valid Change value (100111) Wybierz - Identify traffic signs fusion mode Wybierz jedną z opcji: - Fusion of traffic signs - Traffic Signal Detection - Electronic Horizon Wybierz - Function Wybierz sterownik Road Sign Recognition - Zmień na On Długie kodowanie (Text mode) Wybierz - Coding HCA - Change value Dostęp bezpieczeństwad Wybierz sterownik 17 (Zestaw wskaźników) Dostęp bezpieczeństwa (25327) Długie kodowanie (Mode Bajts) Bajt 5 Aktywuj Bit 2 prawdopodobnie będziesz potrzebował jeszcze parametryzacje kamery. Można włączyć albo stricte czytanie ze znaków albo taka kombinacja znaki + navi. Udalo sie komuś wlaczyc czytanie znaków?
Bednar1991 Opublikowano wczoraj o 17:16 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 17:16 7 godzin temu, czarny_tdi napisał(a): Udalo sie komuś wlaczyc czytanie znaków? ja nawet nie próbowałem bo nie jestem w stanie zrobić parametryzacji kamery - nie mam odisa.
czarny_tdi Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu 24 minuty temu, Bednar1991 napisał(a): ja nawet nie próbowałem bo nie jestem w stanie zrobić parametryzacji kamery - nie mam odisa. A skad macie ten opis ?
Bednar1991 Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) 18 minut temu, czarny_tdi napisał(a): A skad macie ten opis ? ten opis to nawet ja wkleiłem, znalazłem go na jednym z forum od codowania vagów. Rozpoznawanie znaków u speców z tego co patrzyłem to koszt ok 300zeta. Edytowane 23 godziny temu przez Bednar1991
czarny_tdi Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Godzinę temu, Bednar1991 napisał(a): ten opis to nawet ja wkleiłem, znalazłem go na jednym z forum od codowania vagów. Rozpoznawanie znaków u speców z tego co patrzyłem to koszt ok 300zeta. Mozliwe. Wymieniales jednostke na wersje eu.?
Bednar1991 Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu 19 minut temu, czarny_tdi napisał(a): Mozliwe. Wymieniales jednostke na wersje eu.? Nie. Z tego co wiem to za dużo to nie da. Póki co zakodowałem chyba wszystko co chciałem. Doświetlanie zakrętów( nie mam matrixów), Komfortowy fotel, Wyłączenie wszystkich komunikatów na starcie Brak info o braku sieci Restrykcje związane z korzystaniem z mmi podczas jazdy, dodatkowe zakładki na wyświetlaczy miedzy zegarami, AF - ale nie wiem czy działa, jakieś restrykcje związane ze światłami, nie mam czytania znaków i logo stacji radiowych, nie działa info o zmęczeniu/przerwach( chyba kod FOD musiałbym wgrać) muszę korzystać z kabla albo adaptera bt do AA - mam wszystko pocodowane ale chyba też potrzebuje kod fod
czarny_tdi Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu 18 minut temu, Bednar1991 napisał(a): Nie. Z tego co wiem to za dużo to nie da. Póki co zakodowałem chyba wszystko co chciałem. Doświetlanie zakrętów( nie mam matrixów), Komfortowy fotel, Wyłączenie wszystkich komunikatów na starcie Brak info o braku sieci Restrykcje związane z korzystaniem z mmi podczas jazdy, dodatkowe zakładki na wyświetlaczy miedzy zegarami, AF - ale nie wiem czy działa, jakieś restrykcje związane ze światłami, nie mam czytania znaków i logo stacji radiowych, nie działa info o zmęczeniu/przerwach( chyba kod FOD musiałbym wgrać) muszę korzystać z kabla albo adaptera bt do AA - mam wszystko pocodowane ale chyba też potrzebuje kod fod A jak ogarnales doswietlanie zakrętów i fotel komfortowy?
Bednar1991 Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu 9 minut temu, czarny_tdi napisał(a): A jak ogarnales doswietlanie zakrętów i fotel komfortowy? Easy Entry: Module 36 Driver Seat Long Coding Easy_Entry_front active u mnie żeby pojawiło się menu na mmi musiałem jescze w 09 aktywować easy_entry_steering_via_mmi_configurable Doświetlanie jak dobrze pamiętam to w 09 Fog_light_config robisz: static_cornering_light_via_foglightpin skl_config robisz: skl_sae skl_outputs robisz skl_via_can jeszcze jakbyś chciał postojowe na jedną strone włączane za pomocą kierunków to parking_light_config robisz single_side_parking_light
czarny_tdi Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu 24 minuty temu, Bednar1991 napisał(a): Easy Entry: Module 36 Driver Seat Long Coding Easy_Entry_front active u mnie żeby pojawiło się menu na mmi musiałem jescze w 09 aktywować easy_entry_steering_via_mmi_configurable Doświetlanie jak dobrze pamiętam to w 09 Fog_light_config robisz: static_cornering_light_via_foglightpin skl_config robisz: skl_sae skl_outputs robisz skl_via_can jeszcze jakbyś chciał postojowe na jedną strone włączane za pomocą kierunków to parking_light_config robisz single_side_parking_light Dzięki. Jeszcze jakies bajery masz u siebie?
Seb78 Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu W dniu 14.07.2025 o 16:47, pacholekck napisał(a): Na to pytanie odpowiadam sam sobie, może się komuś przyda Moduł 5f, adaptacje i zmieniamy to co na screenie z NAR na EU https://ibb.co/6cCrgS3T Hej, próbowałem ale nie mogę znaleźć tego w adaptacjach. Obd11
czarny_tdi Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu 12 godzin temu, Bednar1991 napisał(a): Easy Entry: Module 36 Driver Seat Long Coding Easy_Entry_front active u mnie żeby pojawiło się menu na mmi musiałem jescze w 09 aktywować easy_entry_steering_via_mmi_configurable Doświetlanie jak dobrze pamiętam to w 09 Fog_light_config robisz: static_cornering_light_via_foglightpin skl_config robisz: skl_sae skl_outputs robisz skl_via_can jeszcze jakbyś chciał postojowe na jedną strone włączane za pomocą kierunków to parking_light_config robisz single_side_parking_light Doświetlanie zakrętów zadziałało. Ale easy entry jest trochę inny opis kodowania. Pojawiła sie kona fotela ale jest nie aktywna. Jak ja klikam to nie dostępne. Nie udalo mi się zakodowac w 9 bajt 14 bit 2 ale mimo to dziala oprócz nie aktywnej ikony fotela w menu. Module 36 - Seat Adjustment Driver Side Long Coding Set Easy_Entry_front to Active Set Easy_Entry_fond to Active Set enabling_EasyEntry_front_seat_by_BCM to Active Byte 14 Bit 2 - Change from 0 to 1 Module 9 - Central Electrics Long Coding Byte 14 Bit 2 - Change from 0 to 1. .
czarny_tdi Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu 10 godzin temu, Seb78 napisał(a): Hej, próbowałem ale nie mogę znaleźć tego w adaptacjach. Obd11 Masz vcds?
czarny_tdi Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu 13 godzin temu, Bednar1991 napisał(a): Nie. Z tego co wiem to za dużo to nie da. Póki co zakodowałem chyba wszystko co chciałem. Doświetlanie zakrętów( nie mam matrixów), Komfortowy fotel, Wyłączenie wszystkich komunikatów na starcie Brak info o braku sieci Restrykcje związane z korzystaniem z mmi podczas jazdy, dodatkowe zakładki na wyświetlaczy miedzy zegarami, AF - ale nie wiem czy działa, jakieś restrykcje związane ze światłami, nie mam czytania znaków i logo stacji radiowych, nie działa info o zmęczeniu/przerwach( chyba kod FOD musiałbym wgrać) muszę korzystać z kabla albo adaptera bt do AA - mam wszystko pocodowane ale chyba też potrzebuje kod fod Restrykcje związane z korzystaniem z mmi podczas jazdy, dodatkowe zakładki na wyświetlaczy miedzy zegarami, AF - ale nie wiem czy działa, jakieś restrykcje związane ze światłami, Jeszcze to mnie interesuje jak zrobiles?
Seb78 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu 1 godzinę temu, czarny_tdi napisał(a): Masz vcds? Nie mam niestety. Tylko przez vcds można to ustawić?
Bednar1991 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Godzinę temu, czarny_tdi napisał(a): Restrykcje związane z korzystaniem z mmi podczas jazdy, dodatkowe zakładki na wyświetlaczy miedzy zegarami, AF - ale nie wiem czy działa, jakieś restrykcje związane ze światłami, Jeszcze to mnie interesuje jak zrobiles? AF modul 5F adaptacje function_configuration_radio AF - zmieniasz na temporary jak chcesz jeszcze infromacje o rodzaju stacji radiowej( pop, rock, informacje) to PI_ignore zmieniasz na Wył. Dodatkowe informacje na wyświetlaczu między zegarami, nie wiem jak sprawa wygląda w przypadku VC bo ja mam tradycyjne zegary Wchodzisz w moduł 17, długie kodowanie i włączasz opcje które Cie interesują, z tego co wiem to raczej na pewno w naszych modelach nie będzie działało: ilość paliwa do zatankowania oraz wskaźnik przyśpieszenia Restrykcje związane z korzystaniem w trakcie jazdy 5F adaptacje nhtsa_properties - wyłączasz wszystko co Cie interesuje Zablokowana zawartość menu zmieniasz na non_blocked Restrykcje świateł moduł 09 długie kodowanie Tutaj sorka ale nie pamiętam już co zmieniałem, chyba, że światła długie świecą się razem z mijania, może nie restrykcja ale włączyłem też, że na autostradzie( bodajże prędkość >120km/h) włączają się światła mijania jak mi się przypomni to dam znać
Rekomendowane odpowiedzi