tomdem Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Opublikowano 10 Lutego Witam serdecznie , w moim q5 przestało z dnia na dzień działać otwieranie i zamykanie klapy bagażnika gestem nogi pod zderzakiem. Wcześniej zdarzało się że nie chciał załapać i kilka razy musiałem machnąć żeby się otworzyła ale teraz już jest zero reakcji . Czy ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać ? Z góry dzięki za wszelkie info co można z tym zrobić
Grażynka Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Opublikowano 10 Lutego Może czujnik jest zabrudzony, też tak miałam.
przedszkolak Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Opublikowano 10 Lutego czujnik trzeba przetrzeć albo przy myciu lekko spłukać. Powinno wrócić do normy.
tomdem Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego A gdzie jest ten czujnik ? Możecie zrobić foto dokładnie gdzie go szukać ?
tomdem Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego W dniu 10.02.2024 o 16:19, przedszkolak napisał(a): czujnik trzeba przetrzeć albo przy myciu lekko spłukać. Powinno wrócić do normy. Wiesz gdzie szukać tego czujnika ?
przedszkolak Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Sam czujnik przeważnie jest obudowany i znajduje się pod zderzakiem. czujnik działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Są to połączone ze sobą odcinki lub ciągłe i tworzą antenę - czasami metrowej długości. Aby otworzyć kierowca musi mieć przy sobie kluczyk samochodu. Stoi po środku za pokrywą bagażnika. Odstęp z tyłu samochodu powinien wynosić co najmniej 20 cm. Zapłon jest wyłączony. Poruszyć zdecydowanie nogą w kierunku pod zderzak i z powrotem . Jednocześnie nie dotykać samochodu. Kiedy system zidentyfikuje ruch, pokrywa bagażnika otworzy lub zamknie się. W ten sposób unika się sytuacji, że pokrywa bagażnika otworzy się przy podobnym ruchu, np. kiedy ktoś przejdzie między tyłem samochodu a bramą garażową. Zamykanie pokrywy bagażnika zostaje zgłoszone sygnałem ostrzegawczym i może zostać przerwane, jeżeli opisany ruch zostanie wykonany ponownie. Przy zamykaniu gestem nogi, samochód nie jest zaryglowany. W niektórych sytuacjach funkcja systemu jest ograniczona albo chwilowo niedostępna. Tak jest np., kiedy: Pokrywa bagażnika została zamknięta bezpośrednio przedtem. Samochód zostanie zaparkowany blisko płotu i przez dłuższy czas gałęzie poruszają się pod samochodem. Samochód będzie czyszczony np. urządzeniem wysokociśnieniowym albo w myjni przejazdowej. Pada silny deszcz. Zderzak jest silnie zabrudzony, np. po jeździe na drogach posypywanych solą. Sygnał radiowy kluczyka samochodu jest zakłócony przez inne nadajniki np. telefony komórkowe, piloty. Edytowane 11 Lutego przez przedszkolak
tomdem Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 10 minut temu, przedszkolak napisał(a): Sam czujnik przeważnie jest obudowany i znajduje się pod zderzakiem. czujnik działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Są to połączone ze sobą odcinki lub ciągłe i tworzą antenę - czasami metrowej długości. Aby otworzyć kierowca musi mieć przy sobie kluczyk samochodu. Stoi po środku za pokrywą bagażnika. Odstęp z tyłu samochodu powinien wynosić co najmniej 20 cm. Zapłon jest wyłączony. Poruszyć zdecydowanie nogą w kierunku pod zderzak i z powrotem . Jednocześnie nie dotykać samochodu. Kiedy system zidentyfikuje ruch, pokrywa bagażnika otworzy lub zamknie się. W ten sposób unika się sytuacji, że pokrywa bagażnika otworzy się przy podobnym ruchu, np. kiedy ktoś przejdzie między tyłem samochodu a bramą garażową. Zamykanie pokrywy bagażnika zostaje zgłoszone sygnałem ostrzegawczym i może zostać przerwane, jeżeli opisany ruch zostanie wykonany ponownie. Przy zamykaniu gestem nogi, samochód nie jest zaryglowany. W niektórych sytuacjach funkcja systemu jest ograniczona albo chwilowo niedostępna. Tak jest np., kiedy: Pokrywa bagażnika została zamknięta bezpośrednio przedtem. Samochód zostanie zaparkowany blisko płotu i przez dłuższy czas gałęzie poruszają się pod samochodem. Samochód będzie czyszczony np. urządzeniem wysokociśnieniowym albo w myjni przejazdowej. Pada silny deszcz. Zderzak jest silnie zabrudzony, np. po jeździe na drogach posypywanych solą. Sygnał radiowy kluczyka samochodu jest zakłócony przez inne nadajniki np. telefony komórkowe, piloty. Dziękuję za odpowiedź , jeśli chodzi ruch nogi to wydaje mi się że robię to dobrze bo wcześniej działało . Teraz ewidentnie coś padło . Rozumiem że sam jako amator nie będę w stanie przeczyścić tego czujnika ? Na myjce już byłem i tam próbowałem w granicach rozsądku przemyć wszystko w okolicy tyłu podwozia .
Helenka Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Posprawdzaj bezpieczniki i wiązkę, jeśli u Ciebie jest dostęp, ewentualnie spróbuj jeszcze potrzymać samochód w suchym miejscu przez kilka godzin. Jeśli masz to ewentualnie sprawdzić błędy jakimś oprogramowaniem, jeśli to nie pomoże to raczej mechanik, chyba, chyba, że chce Ci się grzebać i tracić czas. Ale jestem, mąż mi podpowiada. Edytowane 11 Lutego przez Helenka
tomdem Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego W dniu 15.02.2024 o 16:35, przedszkolak napisał(a): I udało się naprawić? Nie , w sumie to nie wiem jak to zrobić , bezpiecznik od „elektrycznie sterowana klapą bagażnika” są ok. Czujnika nie widzę żeby cokolwiek móc przetrzeć tak jak koledzy wyżej polecali . Auto myłem już w granicach rozsądku od dołu i też bez zmian …
leviss Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego u mnie tez nie dzialalo jak powinno przetarlem wilgotna szmatka caly obszar pod zderzakiem cała dlugość i okolo 25 cm w głąb i potem suchą szmatką i zaczeło działać jak należy /spróbuj
Rekomendowane odpowiedzi