Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Przymierzam się do kupienia felg letnich wraz z oponami do mojej A4 1.9TDI z 2003 roku i pojawił się problem. Nie mam książki pojazdu i nie wiem jakie felgi i opony można założyć do tego auta. Jeżeli ktoś posiada jakąś tabele (chodzi mi do jakiego rozmiaru felgi jakie jest ET i oponyktóre można na tą felge założyć) byłbym bardzo wdzięczny.

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

To podaj na jakie felgi się nastawiasz....Chodzi mi o rozmiar....15,16?

Ale mniej-więcej

Felga stalowa (zalecane)

6.5Jx15H2 ET33

7Jx16H2 ET42

Felga alu (zalecane)

7Jx15H2 ET39

7Jx16H2 ET42

7.5Jx16H2 ET43lub45

7.5Jx17H2 ET45

7Jx17H2 ET38

8Jx18H2 ET43lub40

Zalecane rozmiary opon

195/60 R15

205/55 R16

225/45 R17 lub 235/40 R17

235/40 R18

To tak w wielkim skrócie. Zajrzyj np na http://www.opony.com.pl/ itp...

Edytowane przez Jeżu
  • Upvote 2
Opublikowano

Dziękuje za informacje, planuje kupić 16" bo wszyscy wiedzą jakie u nas są drogi

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuje za informacje, planuje kupić 16" bo wszyscy wiedzą jakie u nas są drogi

pozdrawiam

Hej,

Kupiles juz moze? Ciekaw jestem na jakie opony sie zdecydowales. Ja sam sie zastanawiam nad wymimana, bo domyslnie mam u siebie 15", a slyszalem, ze do B6 optymalne sa 16" (205/55).

Wprawdzie na codzien jestem za granica, gdzie drogi sa w lepszym stanie, jednak jest duza roznica cenowa dla wiekszych felg.

Co o tym myslicie ?

m@urycy

Opublikowano (edytowane)

Pewnie że jest różnica cenowa, ale autko wygląda dostojniej, zwłaszcza jak jest fajne alu. Warto dołożyć do 16 cali w tym wypadku... :cigar: popatrz niżej...

Edytowane przez Jeżu
Opublikowano

Pewnie że jest różnica cenowa, ale autko wygląda dostojniej, zwłaszcza jak jest fajne alu. Warto dołożyć do 16 cali w tym wypadku... :cigar: popatrz niżej...

Ja swoje audi kupilem miesiac temu, narazie zostalo w Polsce, zeby zarejestrowac, ale juz po swietach bede je mial u siebie :bn:

Musze chwile odetchnac po zakupie, jak uda mi sie sprzedac Viki B, to wtedy sobie kupie 16" :hangloose: musze tylko poczytac jakiej firmy opony wybrac.

Opublikowano

Ja planuje kupić jakieś Bridgestone'y w rozmiarze 205/55R16 tylko się zastanawiam jaki model wybrać bo nazwy mają podobne a cena dosyć rozbieżna od 310 do 370PLN. Jeszcze jedno z jakiem indeksem prędkości najlepiej brać oponke?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Maly update: ja ostatnio od kumpla pozyczylem 225/45 R17 bo kupil do swojego VW Caddy :) Jest spora roznica w prowadzeniu, nie da sie ukryc. Jedyny problem jaki widze, to lancuchy zimowe, bo jednak poprzez te wielowahacze i taki rozmiar opon i felg nie za duzo bylo tam miejsca :/ Chyba, ze zostawie aktualne R15 na zime, co jest jakims rozwiazaniem.

m@urycy

Opublikowano

Witam.

Moją A4 kupiłam na 16. Zdecydowanie polecam auto lepiej się prezentuje. Mam porównanie bo siostra ma A6 na 15 i wydają mi się za małe jak do takich aut.

Pozdrawiam ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Hej, troche odswieze temat. Po przemysleniu i podpowiedziach innych (dzieki Jezu), zdecydowalem sie zabrac felgi 16''. Jezu skad masz informacje o tych zalecanych felgach? Ja sie zastanawiam tez nad rozmiarem 215/55 R16. Jezdze teraz na standardowych 195/65 R15, wiec 2cm na kazdej z opon mysle, ze robia roznice, szczegolnie przy nieco bardziej dynamicznej jezdzie.

Prosilbym o podpowiedz czy szukac 215/55 R16 czy zostac lepiej przy klasyku 205/55 R16 ?

milego weekendu, juz za chwile :)

m@urycy

Edytowane przez maurycy
Opublikowano (edytowane)

Pozostań przy klasyku... I prędkościomierz też Cię nie będzie oszukiwał....To moje zdanie.... :crazy: Dobór felg z Etki....

Edytowane przez Jeżu
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ostatnie pytanie, znalazlem felgi AEZ Intenso Dark/Dark Chrome 7''x16" 5x112 ET40 (http://www.alcar.pl/...id=1&webdid=349)

Podobaja mi sie z wygladu, jesli chodzi o jakosc, to mysle, ze AEZ jest dobre.

Wiem, ze im mniejszy offset tym felga bedzie bardziej wystawala poza nadkole. Roznica jest mala, bo tylko 2mm. Jaka jest dopuszczalna roznica przy rozstawie kol 1498 mm ? Czytalem na stronie: felgi.pl ze ok. 2%, wiec w moim przypadku teoretycznie nie bedzie problemu.

Jak to wyglada w rzeczywistosci?

Co myslicie o oponach: Continental ContiSportContact2/3 ? Slyszalem, ze sa komfortowe, ja lubie czasem dynamiczniej jezdzic i szybciej, ale tylko od czasu do czasu, takze twardych gum jak bridgestone'ow nie potrzebuje.

Ah, a co do tego pompowania azotem? Warto to zrobic na dlusza trase? Bo mysle, ze po miescie to nie odczuje zadnej roznicy.

Z gory dziekuje,

pozdrowienia!

m@urycy

Edytowane przez maurycy
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wlasnie odebralem samochod z nowymi felgami. W koncu po poszukiwaniach wybralem 205/55/R16 opony Bridgestone ECOPIA EP150. W testach ADAC 2011 zajely 2 miejsce (po Vredestein'ach, ktore cenowo przebily Bridgestone'y + troche lepiej pracowaly na mokrym i na sniegu ) + dobre opinie uzytkonikow sklonily mnie do ich kupna. Pojezdze troche, to napisze swoja opinie.

pozdrowienia!

m@urycy

Opublikowano

Ah, a co do tego pompowania azotem? Warto to zrobic na dlusza trase? Bo mysle, ze po miescie to nie odczuje zadnej roznicy.

Warto, ja pompuje azot latem i zimą i jest dobrze :)

Pzdr

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witajcie,

przeczytałem Wasze powyższe wypowiedzi lecz chciałbym zapytać:

co myślicie o tych felgach http://moto.allegro....1911129574.html i ich rozmiarze 8,0Jx17 ET35? chciałbym je założyć do Audi A4 B6 8E sedan z rocznika 2001.

obecnie zawieszenia seria lecz jeśli na wiosne fundusze mnie puszczą mam zamiar zmienić na sline

dziękuje za podpowiedzi

pozdrawiam :)

Opublikowano

Polskie drogi + 17'' koła = kiepski pomysł. Wpadniesz w dziure (nie trudno jak wiadomo) pęknie opona i możesz dodatkowo łatwo zniszczyć felge. Poza tym roznica cenowa w oponach 16'' a 17'' jest bardzo duza. Rozwaz opcje 16'' kol, wyglada bardzo dobrze, sam wymienilem ostatnio 15'' => 16'' AEZ i jestem bardzo zadowolony a samochod prezentuje sie swietnie. Poza tym na 16'' sa opony 205/55/R16 ktore sa w normalnej cenie.

Polecam Bridgestone Ecopia 150.

Ale decyzja nalezy do Ciebie ;)

powodzenia!

m@urycy

Opublikowano

witajcie,

przeczytałem Wasze powyższe wypowiedzi lecz chciałbym zapytać:

co myślicie o tych felgach http://moto.allegro....1911129574.html i ich rozmiarze 8,0Jx17 ET35? chciałbym je założyć do Audi A4 B6 8E sedan z rocznika 2001.

obecnie zawieszenia seria lecz jeśli na wiosne fundusze mnie puszczą mam zamiar zmienić na sline

dziękuje za podpowiedzi

pozdrawiam :)

ELo

Ja osobiście hulam na 17" lato, zima i nie narzekam. Zawias mam od s-line. Trzeba było nauczyć się :horseride: po garbach a nie w koleinie , bo auto brzuchem asfalt niszczy drogowcom :gk: . Kilometrów sporo trzepie i jeszcze nie udało mi się na szczęście uszkodzić opony czy felgi.

Jak zawsze jednak wybór na czym będziesz jeździł zależy od Ciebie.

Pzdr

Opublikowano

koledzy a przy tych wymiarach zaciski mnie puszcza??

Opublikowano

koledzy a przy tych wymiarach zaciski mnie puszcza??

Konkretnie jaki wymiar chcesz zmieścić na zacisk? Jakie masz tarcze? Średnica?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Pytanie od Artura z zamkniętego tematu ()

Witam mam pytanko czy felgi stalowe 6Jx15H2 ET45 o rozstawie śrub 5x112 z oponami 205/60/R15 będą pasowały do Audi A4 B6 Avant, bo w rozmiarach zalecanych do tego modelu Audi, nie ma podanego takiego wymiaru, a felgi podobno pochodzą od audi A4???

m@uryc

Edytowane przez maurycy
  • 1 rok później...
Opublikowano

witam!! mam pytanie odnosnie doboru felg do a4 b6 1.9 130km!!

otóz zastanawiam sie nad kupnem 17" felg z tym ze problem polega na tym ze producent zaleca 7.5Jx17H2  et45 a ja chce kupic et35 czy felgi z tym et bedzie pasowało i czy nie bedzie problemów?? dodam ze gumy chciałbym 225\45\17!!!

czy ktos moze pomóc?? bardzo prosze o cenne rady!!

Opublikowano

ELo

Gumy mam 225/45/17 ale jakie ET za cholere nie wiem :smiley_shock:

Pzdr

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

To podaj na jakie felgi się nastawiasz....Chodzi mi o rozmiar....15,16?

Ale mniej-więcej

Felga stalowa (zalecane)

6.5Jx15H2 ET33

7Jx16H2 ET42

Felga alu (zalecane)

7Jx15H2 ET39

7Jx16H2 ET42

7.5Jx16H2 ET43lub45

7.5Jx17H2 ET45

7Jx17H2 ET38

8Jx18H2 ET43lub40

Zalecane rozmiary opon

195/60 R15

205/55 R16

225/45 R17 lub 235/40 R17

235/40 R18

To tak w wielkim skrócie. Zajrzyj np na http://www.opony.com.pl/ itp.

Witam 

W zimie rozglądałem za letnimi oponami i na naklejce (wydaje się że oryginalnej) przy drzwiach znalazłem rozmiar 215/55/16??? 

W różnych serwisach oponiarskich nigdzie nie było tego rozmiaru jako zalecany trochę to dziwne ale jednak zostałem przy tym co było na naklejce i kupiłem Continental CPC 3 215/55/16 opony rewelacyjne i w rozsądnej cenie jeżeli brać pod uwagę komfort i bezpieczeństwo. 

Zimówki również Continental TS830 195/65/15 na stalowych felgach

Pozdrawiam 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

witam!! mam pytanie odnosnie doboru felg do a4 b6 1.9 130km!!

otóz zastanawiam sie nad kupnem 17" felg z tym ze problem polega na tym ze producent zaleca 7.5Jx17H2  et45 a ja chce kupic et35 czy felgi z tym et bedzie pasowało i czy nie bedzie problemów?? dodam ze gumy chciałbym 225\45\17!!!

czy ktos moze pomóc?? bardzo prosze o cenne rady!!

Tu masz link:  http://www.felgi.pl/artykul/szerokosc-felgi-i-odsadzenie-et-offset

Bardzo fajnie i prosto podane info, wzory na obliczenie właściwego ET itd.

Miałem takie gumy jak chcesz i ET 35 felgi. Wszystko było OK.

Pozdrawiam

Edytowane przez Yastel
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja wprawdzie mam 16'' i ET = 35.

Jest to nic innego jak wyrażona w milimetrach odległość powierzchni montażu od geometrycznego środka felgi (osi symetrii).

Jak dla mnie felgi wyglada dobrze ;)

pozdrawiam,

m@urycy

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie