iareczek Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 witamwczoraj zauważyłem brak mocy w moim samochodzie, tzn. nie ma w ogóle przyspieszenia i dalej jak 100 km/h nie chce jechać. proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maurycy Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 witamwczoraj zauważyłem brak mocy w moim samochodzie, tzn. nie ma w ogóle przyspieszenia i dalej jak 100 km/h nie chce jechać. proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał YaGODA Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 A może powodem jest to, że siadła Ci po prostu turbina? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iareczek Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 też myślałem o turbinie ale wracałem teraz z pracy i już jest wszystko ok. chodzi jak dawniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeżu Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Prawdopodobnie problem z przeładowaniem turbiny. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy. Do kolejnego notlaufa. Podłącz vaga z ciekawości i sprawdź błędy w grupie Engine. Prawdopodobnie będzie błąd o osiągnięciu górnej granicy doładowania (16618/P0234/000564 - Boost Pressure Regulation: Limit Exceeded (Overboost Condition. Daj znać co było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał YaGODA Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Prawdopodobnie problem z przeładowaniem turbiny. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy. Do kolejnego notlaufa. Podłącz vaga z ciekawości i sprawdź błędy w grupie Engine. Prawdopodobnie będzie błąd o osiągnięciu górnej granicy doładowania (16618/P0234/000564 - Boost Pressure Regulation: Limit Exceeded (Overboost Condition. Daj znać co było Mój ojciec w swojej A4 B5 1.9 TDI 110 KM ma identyczny problem - turbina nie ciągnie, jednak po ponownym odpaleniu turbo normalnie się załącza. Niestety mój znajomy mechanik powiedział, że jest tam zrobiony jakiś mix przy turbinie tzn. nie jest podłączona tak jak trzeba i przy poprawnym według niego podłączeniu w ogóle nie działa. Czy masz może Jeżu schemat podłączenia turbiny do tego modelu?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeżu Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Myślę, że chodzi Ci schemat podciśnienia, więc proszę.... Sprawdź szczelność przewodów łączących, bardzo ważne, a jak nie to kup ze 2-3m przewodu fi 3-4mm gumowy i wymień...wszystkie. Ewentualnie przyczyna takiego stanu to "zapieczone kierowniczki" w zmiennej geometrii w turbinie i wtedy do czyszczenia, lub uszkodzony zaworek N75. Logi by się przydały gr.011 Schemat, nic lepszego nie mam a i else mam za nową... Edytowane 21 Czerwca 2011 przez Jeżu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał YaGODA Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Dzięki Jeżu - jak zwykle jesteś wielki! Problem z turbiną będzie naprawiany w przyszłym tygodniu - w razie czego będę pisał na temat ewentualnych problemów Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iareczek Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgadza się. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy. Zdarzyło mi się to dwa razy a w zasadzie nie mi tylko jak siostra jeździła. Jestem już umówiony z mechanikiem aby podłączyć pod komputer i sprawdzić co jest bo sam nie mam możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeżu Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zapodaj kody błędów jakie Ci odczyta zanim skasuje! Podstawa... Spisz sobie je na kartce lub na czymś i zapodaj na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iareczek Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 wymieniłem zaworek od ciśnienia i przeczyściłem turbinę i pomogło. samochód jeździ jak powinien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeżu Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 To bardzo fajnie że autko odzyskało wigor. Napisz jak możesz ile zapłaciłeś za czyszczenie turbiny.... Rozkręcali całość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iareczek Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 hej za przeczyszczenie turbiny zapłaciłem 200 zł. mechanik rozebrał całość i sprawdził przy okazji czy nie ma żadnych luzów. wcześniej miałem taką sytuację że turbina dawała więcej ciśnienia niż powinno być i przy tym mi się zacinała. ale teraz jest już wszystko oki. nawet zauważyłem lepsze działanie turbiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi