Audi A3 8L (1996-2003)
Forum Audi A3 8L. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
201 tematów w tym forum
-
Witam wszystkich mam ogromny problem z montażem pierścienia trzymającego wkładkę zamka od strony kierowcy. W załączniku zdjęcie tego pierścienia. Wymieniałem drzwi i przełożyłem wkładkę na poprzednia niestety po założeniu tego pierścienia wkładka jednak wypada. Ktoś z was ma może jakiś filmik lub patent jak to założyć.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam szukam nowego aku do mojego 1.9tdi słyszałem ze te mają dobrą renomę ale chciałem jeszcze was zapytać o opinie ewentualnie jakieś inne propozycje ? https://specpart.pl/specpart-akumulator-74ah-720a-forse-p-wysoka.htmlhttps://specpart.pl/specpart-akumulator-74ah-720a-forse-p-wysoka.html
-
- 2 odpowiedzi
- 4,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Mam pytanie do użytkowników "A-trójek". Osobiście posiadam silnik benzynowy 1.6, przyszedł czas na wymianę oleju i zastanawiam się, jaki jest odpowiedni do tego silnika. Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Głównie chodzi mi o typ oleju, chociaż marką i konkretnym rodzajem również się pochwalcie. Pozdrawiam.
-
- 0 odpowiedzi
- 10,5 tys. wyświetleń
-
-
Zastanawiam się czy opony 235/45/19 na zime będą dobre, nie chcę zmieniać felg( 8,5cala), letnie opony to 255/35/19??
-
-
- 2 odpowiedzi
- 7,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam, jeżdżę Audi A3 1.8T z 98r Wyobraźmy Sobie że jedziemy autostradą i najeżdżając na biały pas słyszymy charakterystyczny dźwięk. Taki właśnie dźwięk jest podczas dynamicznej jazdy moim autkiem tylko ton jest o Wiele bardziej jęczący i szybko przerywany jakby coś tarło o koło. Nie ważne czy to luzie na sprzęgle na biegu i jaka prędkość. Jak już zacznie wyć to wyję (dodam że przy spokojnej jeździe jest spokój) Jęczy podczas pardzo delikatnym skręcie kierownicą w prawo lub prosto jak ostro go nagrzeje, przy mocniejszym skręcie cichnie I najważniejsze ! Gdy jęczy, wciskam hamulec delikatnie i na chwilkę przestaję Jęczeć Proszę o p…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam jestem tutaj nowy i proszę o poradę ewentualnie pomysły oraz przemyślenia,pacjent to a3 8l 2001rocznik silnik 1.9tdi asz 130km,problem kompresjicylindra nr 3 oraz 4,po nocy na zimnym silniku odpala od strzała chodzi równo po czym po niecałej minucie zaczyna szarpać jak by chodził na 3 lub 2 cylindry,po odpaleniu lekki niebieskawy dymek później dymu zero,silnik tak szarpie aż do temperatury około 70 stopni po czym chodzi równo,wymieniłem podstawowe części typu przepływka pompa tandem mapsensor sprawdzanie szczelności węży od IC czujnik temperatury mapsensor oraz został podmieniony sterownik wszystkie części 100% sprawne,po przemyśleniach zmierzyłem kompresję w cylind…
-
- 1 odpowiedź
- 1,6 tys. wyświetleń
-
-
-
Mianowicie mam problem po zmianie z 1.9 110km na asz 130km auto nie ma zbytnio mocy słychać że turbo wstaje ale ona zbytnio nie jedzie, komp przekładany razem z silnikiem intercoolerem i wiązka od kompa do silnika. A mianowicie pytanie brzmi czy wiecie może koledzy co może być nie tak. Wszystka reszta została z 110km między innymi przepływka czy może to być wina przepływki? A i immo z kompa wyrzucone.
-
- 0 odpowiedzi
- 1,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam Jak nazywa się zaznaczony w kółku element? Rozsypał się ze starości
-
- 0 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
Przychodzę z problemem A3 8L 1.6 AKL benz+gaz Męczy mnie błąd 00533 - regulacja prędkości jałowej Od czasu odkąd pojawił się błąd : -Auto świrowało na postoju na gazie, więc wizyta u gazownika bo wypadł termin serwisu gazu (filtry itp). Dowiedziałem się ,że reduktor puszcza gaz .. -Zregenerowałem sobie reduktor (membrana , uszczelki itp) -Wymianilem wszystkie uszczelki kolektora ssącego, bo myślałem , że dostaje lewe powietrze -Wymieniłem kable zapłonowe i świece , bo kabel miał przebicie , a jak już to rozebrałem to i świece wymieniłem , bo miały 12k nalotu. Dzisiaj wszystko złożyłem do kupy i wszyst…
-
- 1 odpowiedź
- 1,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam , mam takie nietypowe pytanie....w ktorym miejscu w aucie znajde gasnice
-
-
- 2 odpowiedzi
- 9,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Pękły mi dwa plastiki mocowania szyby przedniej, klipsy (te niebieskie na zdjęciu)... I Jakimś cudem nie potrafię ich nigdzie znaleźć... Ma ktoś pomysł gdzie kupić taki? Albo czym zastąpić? Albo spróbować wkręcić szybę "na żywca" w ślizg? P.S. Zdjęcie nie moje lecz znalezione na internecie w celu zobrazowania o co mi chodzi
-
-
- 2 odpowiedzi
- 9,3 tys. wyświetleń
-
-
Potrzebuje moment dokręcania śruby koła rozrządu wału korbowego mechanik zbyt lekko dokrecicl co spowodowało zerwanie klina i uszkodzenie zaworów. Do tego potrzebuje moment dokręcania głowicy Audi A3 1.6 AKL Dziękuję.
-
- 0 odpowiedzi
- 4,6 tys. wyświetleń
-
-
witam noszę się z zamiarem założenia haka do mojego autka i przy wyborze wiązki mam dylemat czy musi być z modułem czy nie a może istnieją takie dedykowane które się tylko podpina pod fabryczne wtyczki? znawców tematu proszę o odp. z góry dzięki
-
- 0 odpowiedzi
- 3,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Mam pewien problem, iż na zimnym silniku strasznie nim trzepie i potrafi zgasnąć Gdy silnik się rozgrzeje to wszystko jest już okey. silnik 1.6 benzyna 98rok Na ZIMNYM: https://www.youtube.com/watch?v=AVyqkshui7E https://www.youtube.com/watch?v=dGT4dDWtKKs Na Ciepłym https://www.youtube.com/watch?v=S6L6iewfLNk
-
- 0 odpowiedzi
- 1,9 tys. wyświetleń
-
-
Ma ktoś pomysł albo miał taki problem . Mianowicie odpalam rano silnik , ruszam normalnie a audi szarpie jakby miało zaraz zgasnąć i ma tak dopóki nie złapie temperatury . Jak już złapie to wtedy jest ok nic nie szarpie . Dzieję się tak tylko na zimny silniku zawsze po nocce czy dłuższym postoju . U mechanika byłem nie raz ale rozkłada ręce , poduchy i wszystko całe . Ręce opadają więc prośba do was pomóżcie . Sprzęgło wykluczam bo i na ciepłym też by szarpało a nie szarpie .
-
- 0 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam problem mianowicie chodzi o to, że nie działają przyciski żeby ustawić lusterka myślałem, że to bezpiecznik ale są dobre w czym moze byc problem?
-
- 0 odpowiedzi
- 2,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam posiadam audi a3 1998 r 1.6 MPI benzyna. Chciałem połączyć się z ECU lecz nie dało rady. Więc odpiąłem kleme (-) od akumulatora i odpiąłem wtyczki od sterownika po czym wyciągnąłem i wyczyściłem żeby sprawdzić. Po wyczyszczeniu włożyłem i podpiąłem wtyczki a potem kleme. Niestety auto nie odpali po odpięciu akumulatora i sterownika. Kręci rozrusznik ale nie odpala. W czym może być problem bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc nie mam zbytnio możliwości podpięcia pod komputer. Nie wiem czy immobiliser nie zamknął zapłonu. Dlatego proszę o pomoc
-
- 0 odpowiedzi
- 1,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Nie wiem już co to może być przewody, cewka, popychacze zaworowe, świece i czujnik temperatury wymienione na nowe i dalej jest ten problem a co najlepsze nie zawsze tak się dzieje i trwa to dosłownie chwilkę. Silnik 1.6 AKL miał ktoś podobny problem ?? Link do problemu 20190203_191311.MOV
-
- 0 odpowiedzi
- 4 tys. wyświetleń
-
-
Witam potrzebuje odczyt EPROM z licznika w Audi A3 1.9 tdi 2002 rk 130ps jesli ktos by mogl zrobic zdjecie i wstawic na forum bądź wysłać mi na e-mail byłbym wdzięczny .
-
- 0 odpowiedzi
- 5,2 tys. wyświetleń
-
-
-
Witam. Mam pytanie odnośnie oleju silnikowego. Jaki będzie odpowiedni do Audi a3 8l 1.6 benzyna. Niestety nie podano mi informacji jaki był wcześniejszy i dlatego pytam.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, ostatnio zauważyłem, że po trasie dłuższej przy jechaniu od 100km/h do 160km/h (autostrada) , i po powrocie pojawiła sie kontrolka od oleju, i nic nie było. Ale tylko jest tak po dlugich trasach. Oczywiście został uzupełniony. Nie było żadnych chyba plam od oleju pod samochodem. Jak myślicie co może byc przyczyna?
-
- 0 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
Opóźniony na ciepłym silniku. Naciskam i reakcja jez dopiero pi chwili.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,6 tys. wyświetleń
-
-
Ostatnio spotkała mnie niespodzianka. Po kilkunastodniowym postoju samochodu akumulator rozładował się do zera. Samochodu nie można otworzyć ani z pilota, ani kluczem. Przeczytałem na różnych forach internetowych, że nie tylko mnie taka niespodzianka spotkała. Dziwiło mnie, że kluczem nie można otworzyć ani zamknąć. To znaczy można ale przy sprawnym akumulatorze. Dmuchnąłem do zamka płynu typu WD40. Nic to nie pomogło. Na drugi dzień kiedy zabierałem się do bardziej siłowego otwarcia okazało się, że kluczem bardzo łatwo się otwarło. Przypuszczam, że przy otwieraniu pilotem pracuje tylko część zamka. Pozostała część nazwijmy ją "mechaniczna" nie rusza się i rdzewieje. po k…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,9 tys. wyświetleń
-