Audi A3 8L (1996-2003)
Forum Audi A3 8L. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
201 tematów w tym forum
-
Witam Silnik pracuje na dosyć niskich obrotach ,jest to 600 oraz ma wahania obrotów ,które objawiają się podczas spuszczenia gazu np. wciskam pedał gazu rosną obroty z 600 na 2000 po czym spadają równomiernie po czym zatrzymują się na 1200 przez chwilę i znów spadają do 600. Proszę o pomoc z góry dziękuję :). Film który przedstawia problem z obrotami ---> https://www.youtube.com/watch?v=ebjeLGqZAjM
-
- 0 odpowiedzi
- 2,8 tys. wyświetleń
-
-
Szarpanie podczas jazdy, najbardziej wyczuwalne na 2 biegu przy 1100 do 1250 obr. Przestaje szarpać jak mocniej przygazuję,mniej wyczuwalne na trzecim, na biegu jałowym w ogóle. Na VAGu błędów brak, zapłon książkowy, dawka paliwa prawidłowa, mapa oryginał. Pompa paliwa została sprawdzona działa prawidłowo. Kupiłem auto miesiąc temu. Po zakupie oczywiście wymieniony rozrząd, olej, filtry, płyn chłodzący. Poprzedni właściciel zaślepił EGR. EGR sprawdziłem działa prawidłowo, podłączylem go tak jak ma być, bez rezultatu. słyszałem że czasami wstawiaja blachę i zaślepiają całkiem recykulację spalin. Tego jeszcze nie sprawdziłem, nie wiem czy gdyby tak było czy miało by to j…
-
- 0 odpowiedzi
- 3 tys. wyświetleń
-
-
Witam na laptopie padł mi dysk i nie mam programów , poszukuje dwóch schematówwiazki silnika do 1.8 agn 1997 r, z metalowym korektorem jeśli to ma znaczenie i do 1.8 agu . W necie nic nie znalazłem . Proszę o pomoc bo nie wiem kiedy będę miał sprawnego laptopa , a elsa itp by mi pomogło. Pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 1 tys. wyświetleń
-
-
Witam czy ktoś jest w stanie poratować jak wyglada znak na skrzyni biegów w silniku AKL ? jesli ustawie od strony obudowy rozrządu pasek na znakach wału to na górnym wałku znak nie trafia w miejsce, napinacz puścił, znajomy mi doradził żeby ustawić koło po zdjęciu paska na znakach, ale żebym sprawdził znak na skrzyni, wiem ze tam jest koreczek do odkręcenia. Ma ktoś zdjęcie jak to powinno wyglądać?
-
-
- 1 odpowiedź
- 4,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam posiadam audi a3 1.6 102KM kupiłem go w styczniu okazało się że bierze olej zdecydowałem się na wymianę pierścieni olejowych gumek na zaworach i szlifowanie zaworów ale cóż jak brał olej tak bierze dalej ok 700mln na tysiąc km mechanik mi powiedział który mi to robił że cóż nic nie da się zrobić bo nie powinien po tej naprawie brać oleju Mechanik Olej wymienił na castrol 5w-40 3C
-
- 0 odpowiedzi
- 3,3 tys. wyświetleń
-
-
Cześć, Mam problem z moim audi, a mianowicie z okolic sprzęgła dochodzi dziwne stukanie, tak jakby uderzać metalem o metal. Dodam, że sprzęgło jest do wymiany. Podczas jazdy, jak zacznie stukać, wcisnę sprzęgło i stukania nie ma. Podczas jazdy przenosi i słychać jakby stukało w prawym kole (w rytm obracającego się koła). Jak jest na luzie i na ręcznym to słychać ciche stukanie i już wtedy można stwierdzić, że dochodzi z okolic sprzęgła i tak samo po wsićnięciu sprzęgła tego nie ma. Nie stuka zawsze, tylko co jakiś czas. Nagrane mam, ale tylko na messengerze w formie audio niestety Czy to wina wyłącznie zużytego spzęgła, a jak nie, to co to może być? Dzi…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam problem z moja audunią i postanowilem zaczerpnac porady a mianowicie.Po dlugim postoju lub po nocy mam problem zeby zapalic krece raz to czasami mi silnik sie zatrzyma,wiec krece dalej i jak odpali to jest uczucie jak by nie palil na wszystkie topki i gdy go zgasze i odpale ponownie to jest ok.wymienilem juz wiele czesci ktore mogly miec wplyw ma odpalanie i odwiedzilem juz kilka warsztatow i w kazdym mowili co innego,ale jezeli sie nagrzeje i wskoczy na gaz to automatycznie chodzi rowno wymienione mam swiece,kable,cewke,czujnik temperatury,czujnik walka rozrzadu i walu korbowego.Po podlaczeniu pod vag pokazuje mi kilka bledow:wyskakiwanie zaplonu na pierwszym c…
-
- 0 odpowiedzi
- 2 tys. wyświetleń
-
-
Witam od kilku dni moje Audi A3 1.9TDi straciło moc, gdy wciskam pedał w podłogę dosłownie nic sie nie dzieje , brak mocy a turbina zaskakuje dopiero przy 2700 obr. na drugim biegu. Sytuacja sie powtarza za każdym razem po ponownym uruchomieniu silnika. Dodam że jakieś 4 m-ce temu , wyczyściłem EGR który okazale był po prostu brudny! Auto po czyszczeniu zachowywało się żwawiej jak przed czyszczeniem. wracajac do problemu podłączyłem samochód pod VAG-COM i wyskoczyły 3 błędy . Które po skasowaniu powracaja. o ile pierwszy zwiazany z wentylatorami bezpośrednio nie dotyczy problemu o tyle dwa następne wydaje mi się że już na pewno. Znajdzie sie ktos doswiadczony w temacie…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam problem z moja audi ostatnio pojechało do mechanika na wymianę złącza elastycznego za turbo ,które po prostu już miało koniec swojego żywota oraz wymianę środkowego tłumika. Problem był taki że audi wcale nie miało mocy ledwo jechało o swoich siłach , do mechanika pojechało na holu od kolegi, wymienił złączę ,zrobił katalizator na pusto , wymienił czujnik ten przy filtrze paliwa przepraszam nie pamiętam nazwy poprawie jak tylko przypomnę sobie . Został również wymieniony cały komputer sterowania silnika bo stary został podobno zalany bardzo to dla mnie dziwne . Aczkolwiek teraz audi naprawdę ładnie pracuje na wolnych obrotach jedyny problem to strzały z wydechu …
-
- 0 odpowiedzi
- 3,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam problem mianowicie chodzi o to, że nie działają przyciski żeby ustawić lusterka myślałem, że to bezpiecznik ale są dobre w czym moze byc problem?
-
- 0 odpowiedzi
- 2,6 tys. wyświetleń
-
-
Wymienial ktoś konsole z przedliftu na polift? Konsola 2din pod radio
-
- 0 odpowiedzi
- 3,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam, w A3 znajomej został uszkodzony próg, jest on wykonany z plastiku/materiału podobnego do plastiku. Na początku myślałem, że jest to zwykła nakładka tuningowa lecz gość, który handluje takimi nakładkami twierdzi, że jest to cały oryginalny próg w tym aucie. Nigdzie takiego nie mogę znaleźć, ciężko mi też uwierzyć że jest to oryginalny próg bo nigdzie indziej takiego nie wiedziałem a dziewczyna chce to naprawić bo jednak szpeci auto. Jakie pomysły na ten problem? Rzeczywiście trzeba wycinać ten próg i wstawiać nowy fabryczny czy jak to widzicie? Jestem zielony w temacie blacharki stąd pytanie na forum. Czy może też jest szansa, że jakis artysta magik dopasuje cześć p…
-
- 0 odpowiedzi
- 4,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam problem z siedzeniem kierowcy nie blokuje się w pozycji kierowania
-
- 0 odpowiedzi
- 773 wyświetleń
-
-
Witam jestem tutaj nowy i mam taki problem z moją Audi A3 8L a mianowicie jak przekręcam kluczyk na zapłon zapala się podświetlenie zegarów a jak go odpale to wszystko znika obrotomierz też wtedy przestaje działać nie wiem o co w tym chodzi wie ktoś może na ten temat coś miał ktoś taki przypadek może prosze o pomoc. Bo nawet nie wiem ile jade na godzine ile paliwa mam i temperatury też nie pokazuje pozdrawiam i czekam na porady
-
- 0 odpowiedzi
- 5,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Pękły mi dwa plastiki mocowania szyby przedniej, klipsy (te niebieskie na zdjęciu)... I Jakimś cudem nie potrafię ich nigdzie znaleźć... Ma ktoś pomysł gdzie kupić taki? Albo czym zastąpić? Albo spróbować wkręcić szybę "na żywca" w ślizg? P.S. Zdjęcie nie moje lecz znalezione na internecie w celu zobrazowania o co mi chodzi
-
-
- 2 odpowiedzi
- 9,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam Proszę mi powiedzieć co to jest zaznaczone strzałką na turbinie? Bo mam wrażenie że z tego mi leci olej. Mam audi A3 110 silnik AHF z 1997 roku.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam pytanie ponieważ borykam się z wymiana parownika klimatyzacji a w zasadzie chodzi o jego wyjęcie po demontażu schowka oraz wiatraka nawiewu mam problem z wyjęciem , o ile prawa strona plastikowej obudowy odchodzi w dół to lewa ma problem , rurka odpływu tez przeszkadza , czy konieczna jest większa ingerencja ( demontaż półki ) czy uda się inaczej o czym nie wiem aby dolna cześć opuściła się na tyle aby wyjąć parownik , dziekuje za odpowiedz i porady .
-
- 0 odpowiedzi
- 4,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam jestem tutaj nowy i proszę o poradę ewentualnie pomysły oraz przemyślenia,pacjent to a3 8l 2001rocznik silnik 1.9tdi asz 130km,problem kompresjicylindra nr 3 oraz 4,po nocy na zimnym silniku odpala od strzała chodzi równo po czym po niecałej minucie zaczyna szarpać jak by chodził na 3 lub 2 cylindry,po odpaleniu lekki niebieskawy dymek później dymu zero,silnik tak szarpie aż do temperatury około 70 stopni po czym chodzi równo,wymieniłem podstawowe części typu przepływka pompa tandem mapsensor sprawdzanie szczelności węży od IC czujnik temperatury mapsensor oraz został podmieniony sterownik wszystkie części 100% sprawne,po przemyśleniach zmierzyłem kompresję w cylind…
-
- 1 odpowiedź
- 1,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam, być może ten temat był już poruszany, niestety nie doszukałam się niczego związanego z moim problemem, mianowicie, posiadam Audi A3 8L rocznik 2000, z radiem Chorus na kasety i chciałabym je wymienić na radio CD audi concert a3 8l z wersji po lifcie, aczkolwiek słyszałam, że niestety może ono nie pasować. Stąd tez moje pytanie, czy ktoś miał może taką sytuacje, lub jest mi w stanie odpowiedzieć, czy mogę zamówić to radio, i elektryk a radę je podpiąć czy muszę sobie odpuścić orginalne radio? radio które chcę kupić to concert 8L003516G AUZ2Z3B1216802. Z góry bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi. Pozdrawiam.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam Jak nazywa się zaznaczony w kółku element? Rozsypał się ze starości
-
- 0 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam,posiadam audi a3 8l przedlift z silnikiem 1.9tdi AGR o mocy 90km.Turbina wyzionęła ducha i chciałem założyć od silnika który ma 110km lecz nie moge znaleźć takiej jak moja.I tu pytanie czy do tego silnika nie znajde takowej turbiny czy po prostu ja źle szukam ? Poniżej zdj mojej turbiny.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam, od niedawna stałem się posiadaczem a3 1.8t Quattro. Zakupiłem autko z huczącym łożyskiem w lewym przednim kole. Wymieniłem łożysko, lecz teraz słychać podczas jazdy pulsacyjne chrobotanie też jakby w przednim lewym kole. Im szybciej jadę, tym ten dźwięk się nasila. Może macie jakieś pomysły, lub doświadczenia z czymś takim? Sprawdzalem z mechanikiem na podnośniku przeguby itp, wszystko wydaje się w porządku.
-
- 0 odpowiedzi
- 1,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam po wymianie rozrządu wraz z innym filtrami itp. Auto zaczęło chodzić ciutkę głośniej i przy skręcie w lewo z silnika wydobywa się dziwny dźwięk, jakby coś „trze” auto ma trochę mniej mocy
-
- 0 odpowiedzi
- 2,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam problem z oprotomierzem podczas jazdy jak sie zatrzymuje np. na swiatlach to zamiast skazowka zatrzymac sie na 900 ponizej 1 to spada na max na dol i po dodaniu gazu leci od "0" . Dopiero jak zgasze auto i przekrece kluczyk to wraca na 900 kreske ponizej 1 . Co moze być przyczyna takiego dzialania?
-
- 0 odpowiedzi
- 4,6 tys. wyświetleń
-
-
Jestem posiadaczem Audi A3 1.9TDI 110 km z roku 2001 . Mam problem z odpalaniem samochodu jak przychodzi okres zimowy podczas odpalania samochód szarpie . Pompa paliwa została zregenerowana , świece są dobre , Niewiem gdzie szukać przyczyny . Proszę o pomoc .
-
- 0 odpowiedzi
- 2,2 tys. wyświetleń
-