Audi A3 8P (2003-2012)
Forum Audi A3 8P. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
460 tematów w tym forum
-
- kierownica
- a1
- poduszka
- powietrzna
-
Oznaczone tagami:
Cześć Zapewne jest wśród nas kilku posiadaczy A3 8P 3D z 2004 r., gdzie Audi zamontowało jeszcze starą kierownicę z 8L, która nijak nie pasuje do reszty wnętrza. I zapewne, tak jak ja, jesteście zainteresowani jej wymianą na nowszy model. Jak wiemy nie jest to takie proste. Stara poduszka jest jednonabojowa, nowa jest już dwunabojowa (wybucha w dwóch etapach) i do poprawnego działania wymaga nowego sterownika. Można próbować zamieniać kabelki itp., ale to spore ryzyko. Można też wymienić sterownik, ale to dodatkowe koszty i z tego co czytałem pociąga to za sobą konieczność wymiany poduszki pasażera, być może również innych. Znalazłem jednak informację, że poduszka powi…
-
- 2 odpowiedzi
- 27,3 tys. wyświetleń
-
Witam serdecznie prosiłbym o pomoc szykuje mi sie zrobienie kapitaliki silnika tzn glowica do regeneracji wymiana pierścieni (ewentualnie panewki) wszelkie uszczelki uszczelnienia jakie napotkam Rozrząd chciałbym forumowiczów prosić o pomoc na co zwrócić uwagę ? i czy ewentualnie ktoś dysponuje schematami opisami jakimi momentami dokręcać śruby ? silnik to vr6 będę bardzo wdzięczny
-
- 0 odpowiedzi
- 636 wyświetleń
-
-
Witam, jak w temacie mam problem z moja Audi A3 8P 2012, 1.4 TSI 125 km 92kw. Kilka dni temu zauważyłem, ze wężyk idący z baku do filtra paliwa jest sparciały i cieknie, wiec kupiłem nowy wężyk i wymieniłem, niestety po wymianie zaświeciła mi się rezerwa, na początku samochód chodził dobrze, ale po przejechaniu Ok 300 metrów zaczął się dusić, niestety nie dało się go odpalic już, krecil, ale nie zapalił. Niestety nie pomyślałem, żeby zostawić go jakiś czas na załączonym zapłonie, bo podobno pompa pracuje wtedy, a poprzez sam filtr tez nie przepuściłem paliwa, tylko wymieniłem bezpośrednio wężyk i odpaliłem, jednak było błędna myślą, ze jest „samoodpowietrzenie”. Czy …
-
- 0 odpowiedzi
- 1,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam, jestem po wymianie wkładu stacyjki bo poprzednia sie rozsypała i nie szło przekręcić kluczyka. Wszystko jest okej ale powstał problem z radiem i gniazdem zapalniczki. Radio noe włącza sie po zapłonie samo, raz na jakiś czas złapie ale tak to muszę sam je włączać, po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka sam muszę rafio wyłączyć. Często zdarza się że radio podczas jazdy samo sie wyłączy na 3 sekundy, włączy sie ja chwilę i znów wyłączy i tak w kółko. Gnoazdo ma ten problem ze jest prąd i za chwile niea i tak ciągle. Gdzie szukać problemu? Jakaś kostka, kabel czy bezpiecznik?
-
- 0 odpowiedzi
- 774 wyświetleń
-
-
Mam pytanko czy wie ktoś może jak wymienić w Audi A3 8P w przednim lewym reflektorze (stojąc przed maską) żarówkę postojową inaczej pozycyjną???
-
-
- 5 odpowiedzi
- 42,2 tys. wyświetleń
-
-
Cześć, Chciałbym dopytać odnośnie wymiany żarówki tego przycisku (czy wyciąga się ten przycisk?), przepaliła się od tak żarówka i dodatkowo dopytać jaki jest to dokładnie rodzaj żarówki. Pozdrawiam i dziękuję
-
- 0 odpowiedzi
- 214 wyświetleń
-
-
Witam. mam problem otóż wycieka mi płyn ze zbiornika spryskiwaczy. Wydawało mi się że nie będzie problemu z jego wymianą (zbiornika) bądź załataniem. Ściągam koło i nadkole i mam dobrze widoczny zbiornik. Odkręcam widoczne śrubki od spodu i od góry i mogłoby się wydawać że już jest gotowy do demontażu ale tutaj pojawia mi się problem bo zbiornik trzyma mi się na jeszcze jednej śrubie do której zupełnie nie mam dojścia. Ktoś z Audimaniaków podpowie jak wyjąć zbiornik? co jeszcze trzeba odkręcić żeby się do niego dostać... z góry dzieki za pomoc
-
- 0 odpowiedzi
- 6,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich! Mam mały problem właśnie z cyfrowym zegarkiem który jest umieszczony pod wskaźnikiem obrotomierza i nie bardzo wiem jak to można łatwo wymienić i jakie są to koszta...? Czy trzeba wymienić całą tarczę licznika wraz z wskaźnikiem przejechanych kilometrów czy też można sam zegar?? Byłbym baardzo wdzięczny gdyby ktoś poddał mi myśl jak uporać się z tym tematem.... Pozdrawiam!
-
- 0 odpowiedzi
- 2,6 tys. wyświetleń
-
-
Wymiary Audi A3: Wymiary Audi A3 Cabrio:
-
- 0 odpowiedzi
- 11,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam Wszystkich i prosze o pomoc. Zakupiłem Audi A3 1,6b 2009 r i mam problem ponieważ nie mogę włączyć ustawień komputera, a mianowicie nie mam w ogóle tych przycisków do sterowania i resetu w manetce wycieraczek. Wyświetlacz środkowy pokazuje tylko kontrolki braku płynu do spryskiwaczy rezerwe paliwa itp, nie ma żadnych info co do spalania itp. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego, czy może mam wersję bez komputera? Sam nie wiem jak to uruchomić na jednym wyświetlaczu mam przebieg i dystans a na drugim tym małym mam temp i godzinę i date a środek praktycznie nie świeci? Proszę o info jak ktoś ma podobną wersję
-
- 1 odpowiedź
- 4,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Taki mam problem ze padło podgrzewanie lusterek. Nie wiem czy oba na raz bo to żony strzała, ale fakt jest że nie działa. I teraz ciekawostka. Napięcie na przewodach to około 7,3V. Gdzie szukać problemu?
-
- 0 odpowiedzi
- 879 wyświetleń
-
-
Witam mam problem wyskakuje mi błąd 16555 (Po171) zbyt uboga mieszanka . Może ktoś zna rozwiązanie problemu i gdzie leży przyczyna?
-
- 1 odpowiedź
- 1,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam taki problem, od tygodnia moja stacyjka raz działa normalnie, a raz bardzo ciężko było przekręcić kluczyk. Wczoraj gdy pojechałem pod dom zgasiłem auto i już nie ma opcji przekręcenia kluczyka, dam radę odblokować kierownicę, ale dalej kluczyk nie pójdzie. Czy miał ktoś podobny problem? Co zrobić w takiej sytuacji, z góry dziękuję za wszelkie próby pomocy. Pozdrawiam
-
-
- 1 odpowiedź
- 11 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Nie działa mi centralny w tylnych prawych drzwiach więc postanowiłem zablokować je manualnie przekrecając na boku drzwi tą oto blokadę. Po czym zatrzasnąłem drzwi. Problem jest w tym, że nie mogę już ich otworzyć ani z zewnątrz ani od wewnątrz. Pozostałe 3 drzwi otwierają się z kluczyka natomiast te zostały zablokowane na stałe. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację albo ma pomysł jak je teraz otworzyć?
-
- 0 odpowiedzi
- 698 wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Witam mam pytanie co mogło się stać jechałem na 4 biegu chciałem wbić 5 ale nie da się ruszyć lewarkiem.Nowa skrzynia czy da się to jakoś ogarnąć?
-
- 0 odpowiedzi
- 1,7 tys. wyświetleń
-
-
-
Chciałbym założyć czujniki parkowania w swoim A3. Najlepiej byłoby gdyby ktoś napisał co dokładnie muszę mieć żeby je założyć i opisał co dokładnie muszę zrobić. Może ktoś posiada numery części i schemat takich czujników?
-
- 0 odpowiedzi
- 5,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam Planuje zakup Audi a38p 1.4 tfsi 125km, oscyluje w przebiegi do 150tys, i mam pytanie czy sa tu jacyś posiadacze samochodu z tym silnikiem, czytałem różne fora i są różne opinie na temat tych silników, interesują mnie wypowiedzi osób które maja lub miały styczność z tym silnikiem, wiele osób cos słyszało gdzieś czytało, jednak chciałbym konkretnych odpowiedzi. Rozważam tez silnik 1.6tdi,lecz ja jeżdżę 80% po mieście wiec nie wiem czy nie było by zaraz problemu z DPF. Pozdrawiam.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,7 tys. wyświetleń
-
-
Hej. Wymieniłem zamek drzwi od kierowcy na zamiennik z allegro. Zamek posiada 9 pinów ,problem jest taki że teraz wszystko ładnie się zamyka i otwiera z kluczyka ,ale nie działa podświetlenie drzwi oraz nie pokazuje na desce rozdzielczej kiedy są otwarte a kiedy zamknięte.Myślicie że jest to problem samego zamka? Dodam że za zamek zapłaciłem 100 zł.
-
- 0 odpowiedzi
- 808 wyświetleń
-
-
Witam. Mam problem z drzwiami w A3 8P 2009 1.6 Mpi. Mianowicie na filmie nie wyświetla mi że drzwi są otwarte. Zamek otwiera się odlotem lecz jeśli je otworzę to po jakimś czasie auto się zamyka . Ewidentnie nie widzi otwartych drzwi. Sprawdzałem mikrostyk działa , mierzyłem miernikiem jest sprawny i ścieżki też nie mają przerwy. Przewody drzwi-karoseria sprawdzałem , raczej są ok. Jedynie zamek jest z 2016roku i jest to zamiennik. Jak to rozwiązać. Mam VCDS ale nie wiem jak się do tego zabrać.Pozdrawiam
-
- 1 odpowiedź
- 717 wyświetleń
-
-
witam mam problem z zamiana kierownicy zwyklej na multifunkcyjna. kupilem kierownice z air bagiem i myslalem ze wystarczy odkrecic stara , wkrecic nowa i zrobic kodowanie, ale to jednak nie jest takie proste kostka od nowego air baga nie pasuje do wtyczki na kolumnie kierowniczej ( stary air ma troszke inna kostke ) Prosze pomózcie co mam teraz zrobic.
-
-
- 1 odpowiedź
- 8,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam audi a3 8p, z 2004 roku, zderzak starszy model, z "przedzielonym" grillem. Czy jest możliwość wymiany na zderzak z dużym grillem bez ingerencji w resztę komponentów ( czy np konieczna jest wymiana maski, lub w ogóle to nie jest możliwe). Pozdrawiam - Shymoon
-
-
- 6 odpowiedzi
- 53,5 tys. wyświetleń
-
-
koledzy mam pytanie czy po wymianie żarówki PS19W zwykłej na ledową czy nie będzie wywalać mi błędów. audi a3 rok 2011
-
- 0 odpowiedzi
- 2,1 tys. wyświetleń
-
-
Mam do wymiany kilka żarówek i zastanawiam się czy nie wymienić na ledy, głównie chodzi mi o tył i wnętrze. Czy ktoś może polecić jakieś sprawdzone ? Jak zakładałem na próbę to niestety w lampach raz świeci a raz nie i w dodatku ciągle wyskakuje błąd mimo że żarówki są niby z canbusem. A jeśli chodzi o wnętrze, montowałem żarówki ale po wyłączeniu i zamknięciu samochodu cały czas lekko świecą, wiec zrezygnowałem żeby aku nie padł. 2003r. Ktoś coś ?
-
- 1 odpowiedź
- 2,1 tys. wyświetleń
-
-
Siema, czy ktoś może z użytkowników wyrzucał ze swojej A3 wycieraczkę tylnej szyby? Pękło mi ramię, została sama tulejka i mam ochotę zaślepić wycieraczkę. Ktoś coś podpowie bądź poleci jakich zaślepek użyć?
-
- 2 odpowiedzi
- 1,9 tys. wyświetleń
-