Audi A3 8V (2012-2020)
Forum Audi A3 8V. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
121 tematów w tym forum
-
Witam. Posiadam samochód audi a3 8v z 2016 i chciałbym włączyć doświetlanie zakrętów. Znalazłem tutorial w necie: [09] Central Electronics -> Adaptation -> Channel Leuchte12NL LB45-light function B12 -> Adjust Value on cornering left Channel Leuchte13NL RB5-light function B13 -> Adjust Value on cornering right Kanal (2) statisches Kurvenlicht-Vorschrift auswählen ECE R48 Wert auf ECE R48 / ECE R119 (je nach Modelljahr) anpassen Problem w tym że nie ma u mnie kanału 2 statisches Kurvenlicht itd. Te dwa pierwsze przekodowałem. Czy ktoś może pomóc?
-
- 3 odpowiedzi
- 9,2 tys. wyświetleń
-
-
Mam w swojej a3 8V 1,4 tfsi CoD ultra 150KM z 2015 z systemem start stop akumulator Moll 69Ah 360A 6R0915105B i chciałbym go wymienić na nowy. Taki ciężko dostać. Znalazłem w necie, że odpowiedni będzie 70Ah i 760A. Czy będzie ok? W związku z tym, że miałem akumulator o innych parametrach to muszę go kodować? Czy coś mi padnie po wymianie w sensie otwieranie szyb, zamek centralny itd.? Pozdrawiam
-
-
- 21 odpowiedzi
- 22,6 tys. wyświetleń
-
-
Witajcie Forumowicze! Audi A3 8V quattro w automacie przy ruszaniu szarpie lekko zanim pojedzie, co dziwne nie zawsze tak się dzieje. Jak wyłączyłem silnik i na nowo odpaliłem ustąpiło. Ale niestety co jakiś czas wraca. Nie ma znaczenia czy zimny czy rozgrzany silnik. Diagnostyka komputerowa nie pomogła. Gdzie szukać przyczyny? Józek.
-
- 0 odpowiedzi
- 923 wyświetleń
-
-
Witam, problem z tymi wymienionymi w temacie miejscami oświetleń przestały mi działać nagle, pierwsze co sprawdziłem to bezpieczniki, wszystkie są w porządku, padły podejrzenia na panel główny podsufitki z płytą w środku, wymieniłem na używany i nadal nie działa. Chciałbym poprosić kogoś z was czy ktoś miałby może schemat instalacji tego panelu na podsufitce. Dziękuje i miłego wieczoru
-
- 0 odpowiedzi
- 868 wyświetleń
-
-
Cześć, mam problem w A3 8V przy wciśniętym hamulcu na postoju w trybie D oraz R. Miał ktoś może podobne problemy z Stronic i byłby w stanie powiedzieć co to może być? Będę wdzięczny za pomoc
-
- 0 odpowiedzi
- 789 wyświetleń
-
-
Witam Czy Ktoś jest w stanie sprawdzić mi numer zderzaka oraz radaru ACC do A3 8V które płynie mi z USA, numer vin: WAUAUGFF5LA015165. Pozdrawiam Piotrek
-
- 0 odpowiedzi
- 843 wyświetleń
-
-
Witam, Mam takie pytanie odnośnie quattro w audi A3. Wiem, że jest to układ dołączany, a nie stały ale coś chyba jest nie tak. Ostatnio miałem taką sytuację, że wjechałem w drogę boczną gdzie było więcej piachu niż się wydawało i samochód się zakopał. Zastanawia mnie jedno, dlaczego podczas próby ruszania kręciło się tylko przednie prawe koło. Po wyłączeniu ESP działał już cały przód, ale tylny napęd czy z włączonym czy wyłączonym systemem kontroli trakcji nawet się nie ruszyło. To chyba właśnie po to jest ten napęd quattro żeby w takich sytuacjach mieliło wszystkie koła. Robiłem także próbę na mokrej trawie i tak samo kręciły się tylko przednie koła. …
-
- 0 odpowiedzi
- 1,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Czy ktoś wymieniał olej w skrzyni biegów s-tronic? Mam przejechane 80 tyś i chce to zrobić. Mechanicy mówią aby wymieniać tylko i wyłącznie metodą grawitacyjną, ponieważ przy wymianie dynamicznym jest dużo większe ryzyko uszkodzenia skrzyni. Czy ktoś miał doświadczenie w tym temacie? Rok 2015, 1.4 TFSI 125KM.
-
-
- 4 odpowiedzi
- 16,1 tys. wyświetleń
-
-
Co może być przyczyną że podświetlenie przycisków w kierownicy multifunkcyjnej nie gaśnie. Świeć się nie zależnie od pory dnia czy to jest dzień, czy noc. Po prostu świeci się 24 na dobę.Może miał ktoś taki przypadek?
-
- 0 odpowiedzi
- 901 wyświetleń
-
-
Cześć, mam problem z Audi A3 8v 2014, 1.6 tdi. Podczas odpalania, auto zapaliło a po chwili zgasło. Wyświetliła sie kontrolka spirali i pokazał sie bład awaria systemu start-stop. Od tego czasu nie działa również keyless. Aby odpalić auto musze przylożyć kluczyk w wyznaczone miejsce przy kolumnie kierowniczej. Bateria w kluczyku wymieniona (posiadam jeden kluczyk) akumulator naładowany. Jest możliwe, że kluczyk się rozkodował? Czy ktoś miał podobny problem? Dziękuję z góry za pomoc
-
- 0 odpowiedzi
- 1,2 tys. wyświetleń
-
-
Cześć, Zastanawiam się jaki jest koszt wymiany uszczelki pod głowicą w tym aucie, może to tylko egr mi pada, ale z ciekawości szykując się na gorsze... Jaki jest koszt takiej wymiany? Czy trzeba do tego wyjmować silnik? Czy ktoś z Was przez to przechodził?
-
- 0 odpowiedzi
- 836 wyświetleń
-
-
Witam, Pacjent to A3 8v 1.4 TFSI 125km. Od kilku tygodni zauważyłem, że tylko przy wyższych prędkościach (autostradowych) wyskakuje błąd "Uwaga! Brak wspomagania siły hamowania" (jak na załączonym obrazku) . Po czym samochód jakby częściowo tracił moc, a także przestaje działać klima. Po zgaszeniu auta i odpaleniu ponownie świeci się ABS i "ręczny", jednakże po przejechaniu 5 metrów błąd i ikony znikają i jest wszystko ok. Czy ktoś miał podobny problem? Mechanicy nie wiedzą z czego wynika kłopot. Dziękuję za pomoc.
-
- 4 odpowiedzi
- 2,4 tys. wyświetleń
-
-
witam poszukuje listwy ozdobnej progu tej przyklejanej na próg widocznej po otwarciu drzwi (lewy przód) do wersji e-tron
-
- 0 odpowiedzi
- 912 wyświetleń
-
-
Cześć Zaraz po zakupie gościu wjechał we mnie i w serwisie powymieniali mi drzwi. Niestety zapomnieli nakleić naklejkę z ciśnieniem opon i teraz nikt nie potrafi dobrać odpowiedniego. Jeździ ktoś może S3 8V 2.0 310KM (późny 2017) i mógłby zrobić zdjęcie takiej naklejki?
-
- 0 odpowiedzi
- 911 wyświetleń
-
-
Audi a3 8v 2.0 tfsi 2019 Witam, od kilku tygodni wyskakuje mi kontrolka check engine błąd p0089 regulator ciśnienia paliwa. Kontrolka co jakiś czas po odpaleniu nie zaświeca sie i jakimś czasie podczas normalnej jazdy się zapala i po nownie po jedny/dwóch dniach się zapala. Nie czuć żadnych spadków mocy ani nie równej pracy silnik ktoś może spotkał się z czymś podobnym? Dołączam zdjęcia zamrożonych ramek z OBDII jeśli ktos byłby w stanie z nich coś wywnioskować byłbym bardzo wdzięczny.
-
- 0 odpowiedzi
- 1,1 tys. wyświetleń
-
-
Cześć, mam problem z Audi po rozgrzaniu słychać taki grzechot w silniku jakby to był dźwięk diesla... Mam teraz 54kkm, przy 43kkm wymieniłem rozrząd, bo był problem z wypadaniem zapłonu co okazało się głupotą a mój były już mechanik szukał długo przyczyny wymieniał odmę no i właśnie rozrząd... Okazało się, że był to czujnik położenia wałka rozrządu, bo przy wypiętym chodził bardzo dobrze, po wymianie jednego z czujników był już ten dziwny dźwięk i wyszedł znów "check engine". Wymieniłem drugi czujnik check zniknął, ale dźwięk został i przy niskich obrotach jak przyspieszam delikatnie z 1 na 2 szarpie na niskich obrotach... po wypięciu czujnika tego co na początk…
-
- 0 odpowiedzi
- 961 wyświetleń
-
-
Cześć! Audi A3 V8 rok produkcji 2013. Od dłuższego czasu w aucie cisza - muzyka, zestaw głośnomówiący - głośniki milczą jak zaklęte. Czasem (np. po godzinie, dwóch ciągłej jazdy) muzyka się włącza, zestaw zaczyna działać i jest tak aż do momentu kiedy zgaszę silnik. Potem znowu cisza. Oddałem do elektronika i usłyszałem, że padły końcówki mocy, albo cały układ, w grę wchodzi jeszcze złośliwy duch, albo koniunkcja planet. Szukałem w Opolu kogoś, kto podjąłby się naprawy, albo wymiany ale niestety nikogo nie znalazłem - ochrona komponentów, trzeba przeprogramować nowe MMI - odesłali mnie na fora w poszukiwaniu kogoś, kto mógłby pomóc. I teraz pytanie - znacie…
-
-
- 8 odpowiedzi
- 6,4 tys. wyświetleń
-
-
W zeszłym tygodniu tak z niczego nie działa otwieranie centralnego zamka z pilota , baterie w pilocie nowe , czerwona dioda miga , czy występuje bezpiecznik tylko do centralki , w ustawieniach auto normalnie widzi dwa kluczyki. Proszę o pomysły od czego zacząć.
-
- 1 odpowiedź
- 1,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam problem że po odpaleniu auta słyszę szum w tylnym prawym głośniku traw ok. 3s i jest cisza w nim. po odczytaniu błędów mam takie coś ale nie wiem gdzie szukać problemu, wszystkie głośniki działają oprócz właśnie tylnego prawego 8 - ilość znalezionych błędów. Oto one: 0512 - Tylny prawy głośnik niskotonowy B1067 13 [008] - Przerwa w obwodzie [Nowa funkcja - rozszerzone informacje o kodach błędów (protokół UDS) - jest dostępna wyłącznie przy użyciu najnowszych interfejsów, oferowanych na VCDS.pl.] Sporadyczny - Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów Ramka zamrożona: Stan…
-
- 0 odpowiedzi
- 1,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Od roku jestem posiadaczem 8V 1.8 TFSI z S-TRONIC. Auto przyjechało do mnie zza wielkiej wody po przygodzie. Od pół roku doskwiera mi jeden problem, mianowicie: Przy temperaturach minusowych oraz plusowych ale max do 7 stopni, auto pracuje bez żadnych zastrzeżeń. Równo, nie faluje. Natomiast gdy zrobiło się ciepło, 15/20 stopni, silnik po odpaleniu faluje. Obserwuje na liczniku spalanie na postoju: jest 0,7l/h potem spada do 0,5 w tym momencie jest szarpniecie i wraca do 0,7... i powtarza się to co chwilę. Wskazówka od obrotów w momencie szarpnięcia stoi w miejscu. Auto ma moc, nie kopci, nie dusi się, nic nie stuka pod maską. Po podpięciu komputera…
-
- 0 odpowiedzi
- 1,3 tys. wyświetleń
-
-
Dzień dobry Panowie. Od kilku dni stałem się posiadaczem sympatycznej Audi A3. Auto kupione w USA po przygodzie. Wiem że tematy pewnie były już wałkowane ale nie mogę dopasować odpowiedzi do problemu jak w tytule. Moje autko ma wystrzelone poduszki, w związku z powyższym domyślam się że gdzieś strzeliła pirotechnika bo podstawowe zasilanie jest tzn centralny zamek, oświetlenie auta itp. Natomiast auto nawet nie próbuje zagadać. Szukałem tego słynnego bezpiecznika pirotechnicznego ale ani na klemie minusowej czy plusowej ani w okolicy akumulatora czegoś takiego nie widzę. Czy ktoś ma pomysł gdzie szukać tego co powoduje brak możliwości uruchomienia auta? Będę wdzięczny za …
-
- 0 odpowiedzi
- 1,5 tys. wyświetleń
-
-
Dzień dobry, od pewnego czasu mam problem z dźwiękiem w swoim samochodzie. Model auta to Audi A3 Limousine 8V 1.4 TFSi CoD Ambition, 140KM, 2014 r. Otóż jakiś czas temu już zauważyłem, że czasem głośniki trochę tak trzeszczały. Był czas, że częściej i bardziej intensywniej trzeszczały, a czasami przez 2-3 dni podczas jazdy nic się nie działo. Zdarzyła też się sytuacja, że uruchomiłem samochód i radio nie grało, tak jakby się nie załadowało - po ponownym uruchomieniu samochodu wszystko było znowu okej. Myślałem wtedy, że pewnie coś się zacięło i to tyle. Ale po dłuższym czasie sytuacja ta się zaczęła mieć miejsce trochę częściej. Teraz już ponowne uruchomienie auta …
-
- 3 odpowiedzi
- 3,5 tys. wyświetleń
-
-
Proszę Państwa, mam zaszczyt podzielić sie z wami zagadka, której jak na nasze szczęście nikt inny na świecie nie doświadczył, a przynajmniej nie opisał na żadnym z polsko, angielsko lub niemieckojęzycznym forum ( bo takie byłem w stanie przeszukać ) która trapi samochód mojej Żony od kilku tygodni. Chodzi o Audi A3 8V 2.0TDI S-Tronic DQ-250 182tys nalotu 2013 rok. Nadmienię tylko, że po dwóch tygodniach testów, poddał się również profesjonalny warsztat LM-Tronic który sie zajmuje głównie skrzyniami i naprawami sterownikow ( Bergheim w DE, pozdrawiam chłopaków serdecznie bo dali z siebie wszystko i nie chcieli ani Centa ! ), jak ktoś powie, ze penie kiepscy albo…
-
- 0 odpowiedzi
- 1,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystki forumowiczów! Od nie dawalna mam audi s3 z 2014r. Mam problem z tempomatem, ktory w ogóle nie reaguję na ruch wajchą. Chciałem zobaczyć czy może coś jest rozłączone albo bezpiecznik padł, ale wszyskie bezpieczniki są ok! Ale moją uwage przyciągną luźny kabel który wychodzi jakby z pod bezpieczników Nie mam pojęcia do czego on jest, moze ktoś tutaj wie do czego ten kabel. Czy ktoś wie do czego jest ten kabel? Może jakieś pomysły czemu tempomat nie działa? Z góry dziękuję za pomoc!
-
-
- 1 odpowiedź
- 2 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Mam mały problem z zawieszeniem ciężki do zdiagnozowania. Od jakiegoś czasu trzeszczy mi zawieszenie z przodu. Problem słychać jest podczas przejazdu przez wzniesienie, próg zwalniający, nierówna nawierzchnie i nie jest to pukanie tylko trzeszczenie. Trzeszczenia zupełnie nie słychać na dziurach. Stan zawieszenia idealny zero luzow. Sprawdzone przez 2 mechaników i stacje diagnostyczna. Na ostatniej wizycie u mechanika przypuszczano tuleje wahaczy. Wymieniłem je i nic nie dało. Przy okazji sprawdzili drążki i łączniki stabilizatora są w idealnym stanie. Trzeszczenia słuchać tylko na nierównościach głównie na progach zwalniających, nie słychać tego np podczas bujnia …
-
-
- 6 odpowiedzi
- 11,6 tys. wyświetleń
-