Audi Q5 FY (2017-2024)
Forum Audi Q5 FY. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem.
215 tematów w tym forum
-
Witam to moje pierwsze auto z automatyczną skrzynią biegów. Podczas gdy podjeżdżam do świateł, skrzyżowania puszczam gaz i w 95 % skrzynia z biegiem czasu gdy dojeżdżam do świateł schodzi z każdego biegu . Jednak czasem jest tak , że wrzuci na luz czyli D na wyświetlaczu. Czy wtedy nie następuje smarowanie i może się uszkodzić skrzynia? Tryb jazdy dynamiczny. Ogólnie mam takie wrażenie po tygodniu jazdy automatem , że skłania on do łagodniejszej jazdy. Za to wygoda i przyjemność jazdy mega .
-
- 7 odpowiedzi
- 3,2 tys. wyświetleń
-
-
Jestem nowym użytkownikiem auta jak w tytule i chciałem podpytać o kwestię spalania. Po pierwsze auto na postoju: gdy nie wyłączyłem systemu start/stop silnik gaśnie i spalanie wynosi 0, a gdy s/s wyłączam i silnik nie gaśnie spalanie wywala do maksymalnej pozycji - wiadomo, że nie będzie 0, ale czemu max? Ktoś mi wyjaśni? Po drugie nie mam jeszcze przejechane nawet 1000km - czy po dotarciu silnika spalanie auta spada?
-
- 3 odpowiedzi
- 4,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, zrobiłęm przymiarke koł z zimowych na letnie i oto efekt......czy nie za wysoko ?zawiesznie posiadam standardowe 1BA koło zima 255/45/20 Lato 255/40/21
-
- 5 odpowiedzi
- 1,5 tys. wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Czy ktoś montował dodatkowy moduł car play? Niestety u mnie nie ma. Nie ma też tego dodatkowego gniazdka dlatego ASO liczy sobie teoretycznie za taką usługę łącznie z instalacją ponad 4 tys. Zestawy na allegro od około 1 tys do 1,5. Na aliexpress są już za 700,-. Może się uda bez cła. Ale może ktoś coś wie na co zwrócić uwagę? Sam montaż nie sprawia problemu. Jak chińczyk dał radę to ja też sobie poradzę
-
-
- 5 odpowiedzi
- 2,8 tys. wyświetleń
-
-
Mam pytanie jak długo rozgrzewa się Silnik do temperatury roboczej, bo mam wrażenie że dopiero po 15 kilometrach to trochę za długo
-
-
- 5 odpowiedzi
- 24,2 tys. wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Coś dla przestrogi. Dziwi mnie, że na forum nie ma nic na ten temat. Ja mam niestety …miałem ten woreczek w zbiorniczku i płyn G13. Nie wchodząc w szczegóły o ekologii tego rozwiązania po zakupie auta w sierpniu po dwóch tygodniach padła pompa wody i termostat. Zdążyłem jedynie zobaczyć, że płyn w zbiorniczku był brudny więc chciałem wymienić. Niestety laweta Aso itd. Wymiana. Wspaniale Aso nie powiedziało mi nic o przyczynie awarii - auto miało 69 tys przebiegu. Jak teraz zrobiło się zimno to okazało się że leci tylko letnie powietrze z nagrzewnicy. Nagrzewnica do wymiany. Inne Aso stwierdziło że w nagrzewicy nie tylko kulki z krzemionką ale i postrzępiony woreczek wszy…
-
- 0 odpowiedzi
- 1,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam, jaki olej oraz o jakiej lepkości polecacie do Audi Q5 40 tdi 204 km, 2020 rok, 116 tys km przebiegu ? Dotychczas wymieniany co 30 tys km w ASO Audi ( poprzedni właściciel). Zmieniam interwał na co 12-15 tys km. Audi podaje 0W-30 i to jest chyba Castrol... Drugie pytanie: Czy warto robić płukankę oraz lać jakiś dodatek do oleju np. Ceramizer, Ceratec lub dodatki BG które polecają w ASO? Silnik bierze ok 0,5 l na 5000 km więc chyba rewelacja. Pytanie czy po płukance nie zacznie brać więcej...? Myślałem o marce RAVENOL + dodatek Ceramizer lub Ceratec z LM. Piszcie jakie macie doświadczenia z tymi silnikami. Wielkie dzięki! Bartek
-
- 0 odpowiedzi
- 908 wyświetleń
-
-
Cześć, zastanawiam się nad letnimi kołami . Obecnie posiadam 235/55/19 opony zimowe. Podczas jazdy czuję się jakby był balon conajmniej 60 i nie jest to dla mnie komfortowe. Chcą kupić drugą parę felg, żeby buciki były dostosowane do sezonu i przyjemnej jazdy. Zastanawiam się nad 255/45/20 ewentualnie 255/50/20. Pytanie do użutkowników, jak na takim profilu zachowuje się auto i jakie są odczucia na nierównościach, bo o estetyce nie wspomnę. Czy może pozostać na 19. ? Pozdrawiam OOOO
-
- 3 odpowiedzi
- 4,5 tys. wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Witam, po krótkim czasie użytkowania Q5 sprowadzonej z USA pojawił mi się taki komunikat. Proszę Was o pomoc!
-
-
- 6 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
Witajcie, sprowadziłem Q5 z USA, okazuje się, że mam z tyłu żółte kierunki i migają czerwone stopy, czy da radę programowo wyłączyć czerwone stopy, czy jednak będzie trzeba rozbierać lampy? VID-20251011-WA0002.mp4
-
- 0 odpowiedzi
- 462 wyświetleń
-
-
Mam takie pytanie w sprawie nawigacji. Mam stare mapy z 2017 roku. Aso za wgranie nowych chce 1400,-. Obejrzałem masę filmów o tym jak wgrywać darmowe mapy 2024/2025 ale nie mam zaufania do swoich umiejętności. U mnie nie ma nikogo kto by się tego podjął. Pozostaje więc Aso lub przynajmniej montaż modułu car play? I teraz ta aplikacja. U mnie nie ma miejsca na kartę SIM. Czyli wszystko chodzi po moim telefonie gdy jest połączony ? W sumie w aplikacji tam nic nie ma. Po co mi ostatni stan licznika? Za niby możliwość kontroli auta zapłaciłem by zobaczyć o co chodzi 17.- za miesiąc i nie wiem co mam kontrolować jak auto stoi w garażu bez dostępu do internetu bo jedyny i…
-
- 5 odpowiedzi
- 5 tys. wyświetleń
-
-
Część, czy może ktoś wie jak usunąć komunikat który pojawia się za każdym razem przy uruchomieniem pojazdu , próbowałem przy pomocy OBD 11 , ale po odhaczeniu trzech komunikatów w systemie System MMI próbuje się załadować , ale nic się nie dzieje .Ponownie musze włączyć te trzy funkcje aby MMI powróciło . Może ktoś to wyłączył u siebie ?
-
- 4 odpowiedzi
- 1,5 tys. wyświetleń
-
-
Witajcie, niestety kupując nowe Q5 2025 wybierając dodatkowe pakiety nie zauważyłem że nie ma w nich systemu nadzoru martwego pola, mój błąd, a chciałem coś takiego, jeszcze nie pytałem w serwisie ale jak myślicie, czy można coś takiego dodać ? z góry dzięki za odpowiedzi
-
- 2 odpowiedzi
- 696 wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Posiadam bramę wiśniowski z napędem mido 600 pracuje na czestotliwości 433,92. w aucie jest czestosliwsc 433.92 MHz-434.42 Mhz,będzie to działąć?
-
- 8 odpowiedzi
- 4,6 tys. wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Witajcie, czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć który bezpiecznik odpowiada za tylną lampę w zderzaku, kupiłem nową i żadne światła nie działają. Audi q5 fy 2018 rok
-
- 0 odpowiedzi
- 342 wyświetleń
-
-
Cześć! Kupiłem wcześniej skonfigurowane już Q52025 ze sportowymi fortelami skórzanymi. Niestety skóra jest trudniejsza i mniej przyjemna w eksploatacji niż materiał/alkantara. Dlatego szukam jakiegoś rozwiązania np. estetycznych pokrowców wykonanych z mikrofibry-alkantary. Czy poleci ktoś coś gotowego do kupienia lub firmę która mogłaby uszyć taki à la pokrowiec lub nakładkę na samo siedzisko, tak by wnętrze nie straciło na wyglądzie. Załączam zdjęcie, o które fotele chodzi. Pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 359 wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Cześć, może ktoś zna rozwiązania 1. Android Auto bezprzewodowy mam wersję oprogramowania 3385 odpaliłem wszystko tak jak w poradnikach ale nadal nie chce się łączyć bezprzewodowo. Różnica jest taka, że przez chwilę po odpaleniu samochodu w mam info, że mogę podłączyć Carplay i AA bezprzewodowo ale po chwili zmienia się na wersję z samym Carplay. 2. ADS czy ktoś wie jak dodać tryb jazdy Efficiency do ADS`a?
-
- 0 odpowiedzi
- 1 tys. wyświetleń
-
-
Czy Europejska wersja tylnej lampy w zderzak będzie funkcjonowała bez przeróbek w wersji Q5 z USA? Auto z 2018 toku
-
- 0 odpowiedzi
- 309 wyświetleń
-
-
Witam.... Wyswietlił mi sie komunikat (przez audi connect) o akcji serwisowej 93AA, dotyczy prawdopodobnie coś... z akumulatorem i napędem elektrycznym, wie ktoś może coś wiecej na ten temat?
-
- 2 odpowiedzi
- 832 wyświetleń
-
-
Cześć mam Q5 z 2018 z kanady i oczywiście menu usa i france i pytanie moje czy istnieje mozliwość przekodowania za pomoca karty na polskie menu z obsluga glosowa ?
-
- 1 odpowiedź
- 916 wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Czy te silniki maja jakoś wade olejową,gdzies słyszałem ze należy podniesc cisnienie pompy oleju..... i jakim olejem zalewacie silnik 0W-20 jak podaje producent czy tez moze byc inny np. 5w-30???
-
- 6 odpowiedzi
- 2,4 tys. wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Czy w ambiente w wersji białej (QQ1) powinien być podświetlony na konsoli centeralnej pod dekorem ( zaznaczyłem na czerwono w dołączonej grafice) ? W wersji kolorowej na pewno podświetlenie tam było a w mojej białej nie ma i zastanawiam się czy tak to ma działać
-
- 1 odpowiedź
- 4,8 tys. wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Chiński klon HEX V2 VCDS a dołączona polska wersja językowa z danymi polskiego producenta. Pytanie - polska wersja językowa to też klon ? czy pozostać przy wersji angielskiej ?(która też wygląda na niekoniecznie legalną)
-
- 1 odpowiedź
- 577 wyświetleń
-
-
Witam. Czy można samemu robić aktualizację map np ze strony mib-helper po konwersji USA-PL ?
-
- 0 odpowiedzi
- 438 wyświetleń
-
-
Witam. Mam pytanie czy da się w jakiś sposób dezaktywować funkcję ostrzegania dźwiękowego po przekroczeniu predkosci aby nie uruchamiała sie z kazdym odpaleniem silnika tylko zeby np wyłączyc raz w menu i cały czas pamiętalo to ustawienie? Jest to bardzo irytujące jak za kazdym razem trzeba to wyłączac w menu. To samo tyczy sie systemu Lane Assist. Chodzi o Audi Q5 sportback 2024 r. 2.0 TDi 204KM. Pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 1,8 tys. wyświetleń
-