Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B5 (1995-2001)

Forum Audi A4 B5. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...

1. Rozpoczęte przez Czika,

Witam serdecznie, Jakiś miesiąc temu kupiłem Audi A4 B5 1,6 w gazie 1997 rok od razu zauważyłem, że z nawiewów leci zimne powietrze. Kupiłem samochód na dojazdy do pracy. Wydawało mi się że nie działa czujnik temperatury bo wskazówka się nie podnosiła. Wymieniłem czujnik temperatury ale wskazówka dalej nie działała. Zaprowadziłem samochód do mechanika, który powiedział że nie ma w ogóle zamontowanego termostatu i zalana jest woda zamiast płynu. Po wymianie płynu i termostatu gdy wracałem do domu, czujnik temperatury zaczął działać a z nawiewów zaczęło lecieć ciepłe powietrze. Niestety po przejechaniu 4 km płyn chłodniczy zaczął się gotować, a samochód szarpać i trac…

• 0 odpowiedzi
    • 4,8 tys. wyświetleń
  2. Rozpoczęte przez lukasz3350,

Witam wszystkich.Kilka dni temu zakupiłem A4 B5 z 1997r. Poprzedni właściciel wymienił orginalne fotele oraz tylne kanapy na skurzane lub skuropodobne ale nie w tym rzecz. Pytanie dotyczy instalacji podgrzewania foteli przednich oraz regulacji lędzwia na oparciu.Z fotela wychodzą kostki jednak brak instalacji z samochodu do foteli. Bardzo nie wygodnie mi sie jezdzi bo oparcie bardzo na pompowane.Z boku przednich foteli włączniki jak by przód/tył. Bez podgrzewania da się wytrzymać. Z góry wielkie dzięki za pomoc

• 0 odpowiedzi
    • 3,3 tys. wyświetleń
  3. Rozpoczęte przez ramirezfussy,

Silnik 1.6 ANA i AHL - fajny! Mechaników brak! jak bierze olej to: sprawdź ezektor czy działa prawidłowo szczelność układu olejowego: uszczelka pod mocowaniem filtru odma rurka co idzie do góry i łączy się z rurą dolotową do przepustnicy lubi ją olej zeżreć simering rurki z pokrywy zaworów łącząca z dolotem powietrza rurka bagnetu jesli skacze ci korek wlewu oleju to znaczy że masz nieszczelny układ olejowy i będzie brał olej, coraz bardziej bo zapycha pierścienie olejowe co w efekcie doprowadzi do ich zapieczenia. Temat przerobiony prze zemnie wymiana pierścieni remont silnika, niestety 100,000 km…

• 0 odpowiedzi
    • 5,5 tys. wyświetleń
  4. Rozpoczęte przez mwmisiek82,

witam! szukam info nt. amortyzatorów do a4 b5tdi. czy kupić KAYABA czy jakies inne np. SASCH?? gazowe czy olejowe?? a co z tarczami i klockami ? czy to prawda ze wymiana klocków tarcz i amortyzatorów z częściami to koszt ok 2000zl - 2300zl???? aha czy jeżeli stuka mi lewy górny wahacz mogę tylko jego wymienić czy muszę cały komplet? pozdro i czekam na odp... POTRZEBOJE SZYBKIEJ ODP PLISSS BO MI ANDZIA KLĘKA

• 8 odpowiedzi
    • 20,9 tys. wyświetleń
  5. Rozpoczęte przez Kieras82,

Po wymianie tylnych tarcz mam problem z abs przy chamowaniu zalanczają się

• 2 odpowiedzi
    • 3,6 tys. wyświetleń
  6. Witam forumowiczów! Mam pytanie, czy regenerował ktoś lampy w A4 B5 lift? Chodzi o polecenie jakiegoś warsztatu w okolicach Wrocławia. Dzięki ! Pozdrawiam.

• 0 odpowiedzi
    • 2,7 tys. wyświetleń
  7. Rozpoczęte przez Damaso,

Tak jak w temacie. Mam problem z klimatyzacją. Mianowicie gdy włączam klimatyzację spada napięcie. Nigdy się tak nie robiło. Spadek napięcia jest tak duży że silnik zaczyna nie równo pracować a strzałka zatrzymuje się w okolicach 13V a może nawet i mniej. Jakieś sugestie co może być przyczyną tej usterki ?

• 0 odpowiedzi
    • 3,1 tys. wyświetleń
  8. Rozpoczęte przez Kacper 2,4 v6,

Hej wszystkim, posiadam audi a4 b5 2.4 v6 mam problem ze spalaniem ponieważ zatankowałem za 80zł i zrobiłem 80km i zgasła (brak paliwa) Co może być przyczyną takiego spalania? Dodam ze jechałem cały czas w trasie 100/110. Auto podłączam pod kompa i jest 0 błędów w tym że nie czyta silnika i nie wiem od czego zacząć :/ Auto w sierpniu jedzie do Chorwacji proszę o pomoc ! Ps. Rozumiem ze 2.4 musi spalić ale bez przesady

• 0 odpowiedzi
    • 2,5 tys. wyświetleń
  9. Witam. Z góry uprzedzam, że jestem laikiem w tej dziedzinie i proszę o wyrozumiałość.Do rzeczy, posiadam Golfa 3 w opłakanym stanie blacharskim z niezniszczalnym 1.9 90km. I pomyślałem, żeby kupić samą karoserie audi a4/passata b5 i zrobić swap silnika. I tu pytanie do Was czy jest to opłacalne? Jeśli tak to jakie kroki podjąć, żeby miało to rece i nogi? Pozdrawiam

• 0 odpowiedzi
    • 2,4 tys. wyświetleń
  10. Rozpoczęte przez pawelp1320,

Witam, zaczynam przygodę z car audio i jestem jeszcze zielony w tym ale chciałbym coś poprawić w swoim Audi. Z przodu musiałem wyrzucić głośniki bo się membrana zlasowała i kolega dał mi głośniki z tylnych drzwi od Opla i muszę przyznać że całkiem całkiem grają, bardziej wysokotonow, ale przy maxymalnym podgłośnieniu trochę nieczysto grają. Zajrzałem też do tyłu i tam są oryginalne od Audi ale zauważyłem też wzmacniacz który był podpięty tylko do głośnika po lewej stronie. Trochę dla mnie to dziwne i zastanawiam się czy nie kupić lepszego wzmacniacza bo jest ten malutki oryginalny i podłączyć do tylnych głośników i subwoofera. Wiem że było wiele tematów tego typu ale w ko…

• 0 odpowiedzi
    • 2,3 tys. wyświetleń
  11. Witam wszystkich Chciałbym poprosić was o pomoc. Moje audi "raz pali raz nie". Na początku myślałem, że to przy zimnym lub letnim silniku ale mechanik u ktorego auto stoi juz 3 tydzien powiedział ze to zbieg okoliczności. Sprawa wygląda tak auto albo odpali za pierwszym albo w ogole. Jesli nie odpali za pierwszym trzeba probowąć kręcić nwm srednio 5-10 minut i wkoncu załapie (tez za pierwszym jakby nigdy nic sie nie działo.. jakby nagle usterka znikła). Problem najbardziej spotykany w sytuacji kiedy zgasze rozgrzany silnik, ktory troche odpocznie... cos okolo 20 minut pol godziny.. Wtedy auto nie chce odpalic jednak po kilku minutowych probach załapie o ile akum nie zdaz…

• 1 odpowiedź
    • 4,2 tys. wyświetleń
  12. Rozpoczęte przez Kornex15,

Witam. Jestem tutaj nowy. Mam Audi A4 B5 1.8t 150 KM 1998r, mam z nią problem i nie mogę znaleźć rozwiązania więc proszę o pomoc... więc do rzeczy, poszła mi ostatnio uszczelka pod głowica więc wymieniłem, głowica po planowaniu i sprawdzeniu szczelnosci, wymienione gumki na zoworach, po złożeniu i odpaleniu dziwnie dymi na bialo i pobiera wode, w dodatku bierze olej i podaje go do wody. Płukalem kilko krotnie chlodnice i zbiornik ale nadal pojawia się olej w wodzie.. na jakieś 700-800 KM dolalem ponad 500 ml oleju..:/ Olej w wodzie podejrzewam chlodniczke oleju, natomiast dymienie na biało i ubywanie wody podejrzewam uszczelniacze na turbie. Czy mieliście…

• 0 odpowiedzi
    • 2,3 tys. wyświetleń
  13. Witam. Jak w temacie problem z a4 b5 1.9 tdi ajm. Turbo po regeneracji. Głośna praca, Mało mocy. Wyrzucam logi. Może ktoś pomoże. http://vaglog.pl/log-000_1GHOBm.html, http://vaglog.pl/log-003_P978a6.html http://vaglog.pl/log-003_57Q57.html http://vaglog.pl/log-008_S3GEu.html http://vaglog.pl/log-011_0i93Oo.html

• 0 odpowiedzi
    • 2,2 tys. wyświetleń
  14. Rozpoczęte przez piterG,

Witam!!! Mam problem z tempomatem w swojej Audiczce (rocznik 1999 po lifcie silnik AFN). Samochód posiadam juz od 2 lat i jak go kupiłem to już nie działał ale nie miałem nigdy czasu zobaczyć co to wogóle może być. Tak naprawdę to próbowałem go ostatnio włanczać podczas wyjazdu wakacyjnego na trasie i nic. NIE DZIAŁA Czy ktos mógłby mi pomóc od czego mógłbym sam zaczac poszukiwania i jaka może byc przyczyna tego stanu rzeczy? Bo nie ukrywam że troszkę nie mam czasu i kasy na chodzenie po mechanikach i wymianę wszystkiego co oni będą chcieli. Z góry dzieki wszystkim za pomoc! Pozdrawiam!

• 3 odpowiedzi
    • 13,4 tys. wyświetleń
  15. Rozpoczęte przez Ogryzek,

Witam ostatnio mam problemy ze skrzynią biegów. Na początku zauważyłem że przy wrzucaniu 2 trzeba użyć trochę siły. Oddałem na warsztat okazało się że nie było prawie oleju. Teraz jak redukuję z 4 na 3 słychać zgrzyt, 5 i R czasami wchodzi z oporem. Będę zmieniał całą skrzynię i chciałem sie dopytać czy będzie jakiś problem jak np;. wsadzę do 90km skrzynię od 110km? Czekam na szybką odpowiedzi z góry dziena.

• 0 odpowiedzi
    • 2,2 tys. wyświetleń
  16. Rozpoczęte przez pawelp1320,

Witam, w styczniu kupiłem swoje pierwsze auto Audi A4 B5 z 99r. i zaraz wymieniłem w niej radio ponieważ miała jakieś starsze na kasety. Wstawiłem radio Audi Concert ale pisało że od B6 i jest dobrze tylko jedna sprawa, otóż po wymianie tego radia:1. Da się go włączyć na zgaszonym silniku, bez kluczyka itp. i wogóle trzeba go włączać manualnie a nie że samo po zapaleniu auta nie wiem czy tak powinno być z powodu braku doświadczenia2. Po drugie i chyba najważniejsze, po włączeniu radia raz grają wszystkie głośniki a raz tylko tylne. Dużo częściej jest tak że tylko tylne. Wyłączenie i włączenie radia nic nie daje, ale zgaszenie samochodu na włączonym radiu wyłączy go i po p…

• 0 odpowiedzi
    • 2,3 tys. wyświetleń
  17. Rozpoczęte przez pawelt55,

Mam do Czytelników forum takie pytanie : Interesuje Mnie Wasze zdanie dotyczące niezawodności silników benzynowych . Jaka pojemność jest najbardziej przez Was polecana i dlaczego ? Uprzejmie proszę o uzasadnienie . Z góry DZIĘKUJĘ .

• Upvote
    • 10 odpowiedzi
    • 10,2 tys. wyświetleń
  18. Rozpoczęte przez janon,

witam, jestem tu nowy,nawet nie wiem czy dobrze pisze post,mam problem z klimatyzacją...nie włącza mi się wentylator,klimę dzisiaj nabiłem,silniczek wentylatora na krótko chodzi...pomocy, jaka jest przyczyna tego problemu,może ktoś miał taki sam defekt.

• 0 odpowiedzi
    • 2,2 tys. wyświetleń
  19. Rozpoczęte przez trus74,

Drodzy Koledzy Od tygodnia posiadam Audi A4 B6 1.6 z 1997r. Przy walce z uciekającym prądem, znalazłem taki o to patent na obejście przekaźnika. Odkryłem,że jak odepnę ten przewód to gasną światła mijania, czyli tak zwane krótkie I tu mam gorącą prośbę . Może ktoś podać jaki jest numer tego przekaźnika

• 0 odpowiedzi
    • 5,1 tys. wyświetleń
  20. Rozpoczęte przez hammer,

witam chciał bym dowiedziec sie czegoś o nagłosnieniu do mojego audi a4 b5 avant 1998.r do tej pory miałem orginalne audi ale już pierdzą i chciał bym wstawić coś ciekawego i z dobrym z bitem chciał bym usłyczeć wasze zdanie nad jakimi głośnikami dobrze sie zastanowic wszystkie propozycje mile widziane z góry dzięki pozdrawiam seba

• 1 odpowiedź
    • 3,5 tys. wyświetleń
  21. Rozpoczęte przez lukasz19910729,

Witam. Mam taki problem. W skrzyni biegów z tego co zdążyłem zauważyć zbiera mi się woda gdyż waży się z olejem i robi się mleko. Pytanie którędy może dostawać się tam woda? U góry pod maską widać nie duży otwór lecz nie wiem czy to może być to. Dodam tylko że dzieje się coś również z czujnikiem prędkości bo czasem wskazówka faluje bądź wcale nie pokazuje prędkości. Czujniki wymieniłem na nowy i używany oryginalny i nie pomogło. Moje audi a4 b5 1.8 b+g 125 km

• 2 odpowiedzi
    • 2,6 tys. wyświetleń
  22. Rozpoczęte przez Jaremas,

Witam wszystkich jestem posiadaczem audi a4 b5 1995r. 1.6 benzyna w aucie jest problem z migającym wykrzyknikiem po odpaleniu auta cały czas miga i miga do tego kontrolka abs też świeci dodam ze auto chodzi ładnie i sprawnie bez zastrzeżeń ktoś mogłby coś poradzić co to może być ?

• 1 odpowiedź
    • 3,5 tys. wyświetleń
  23. Rozpoczęte przez sylwek_yy1,

Witam . Po odpaleniu silnika zapala się kontrolka ABS a po podłączeniu do WAG pojawia się błąd 18014 P1606 Specjalny moment obrotowy silnika ABS-SG dla trudnych odcinków A. Czy wie ktoś może co jest przyczyną tego komunikatu i jak to naprawić ?

• 1 odpowiedź
    • 6 tys. wyświetleń
  24. Rozpoczęte przez Mr.Luri,

Jak w temacie mam problem z odkręceniem wentylatora chłodnicy, a mianowicie, blokuje koło pasowe wentylatora i znalazłem gdzie jest łepek śruby mocującej, ale ani w jedną stronę ani w drugą nie idzie kręcić. I tu pytanie czy coś jeszcze potrzeba zrobić by odkręcić ten wentylator? Bo pod śrubą znalazłem taki rower, czy może coś z nim jest związane czy jak?

• 0 odpowiedzi
    • 1,9 tys. wyświetleń
  25. Witam wszystkich serdecznie.. Mam problem z kontrolką check engine. Byłem już u wielu magików z komputerem ale bez mózgu i jak na razie nie udało się zdiagnozować usterki. Kody błędów to 16514- sonda lambda obwód 1 strona 1, 16555-system zbyt ubogi, 16556-system zbyt bogaty, 17978-moduł sterujący zablokowany, 16804-system katalizatora poniżej progu wydajności ,16518-sonda lambda brak zmian napięcia strona 1 . Samochód to audi a4 b5 z 2000roku z silnikiem 1,6 101km. Poza zapaloną kontrolką nie odczuwam żadnych problemów z silnikiem. Będę wdzięczny z każdą pomoc pozdrawiam.

• 0 odpowiedzi
    • 2,8 tys. wyświetleń

Powiadomienie o plikach cookie

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.