Audi A3 8L (1996-2003)
Forum Audi A3 8L. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
201 tematów w tym forum
-
-
Dobry wieczór! Mam takie pytanie. Czy mogę sobie wymienić w moim Audi wszystkie żarówki do kierunkowskazów na LED (oczywiście pasujące i w kolorze pomaranczowym). Glownie mi chodzi o to czy to będzie zgodne z prawem? Z góry dziękuję za odpowiedź
-
- 0 odpowiedzi
- 5 tys. wyświetleń
-
-
Witam serdecznie. Potrzebuję waszej pomocy od jakiegoś czasu borykam się z problem ciężkim do opisania. W okolicy nie ma żadnych fachowców którzy mogli by naprowadzić mnie na awarie jaka powstała w mojej skrzyni biegów automatycznej fdh, mianowicie podczas jazdy skrzynia dziwnie się zachowuje (z góry mówię że ciężko mi to wyjaśnić) skrzynia przy dodawaniu gazu nie zależnie czy płynnie czy gwałtownie szarpie/podskakuje (porównywalne do gubionej trakcji). Przeszukałem fora dopytywałem się, polecono mi zmianę oleju z filtrem. Po zdjęciu miski nie zauważyłem żadnych opiłków w niej prócz szlamu . Po wymianie (stan przelewu prawidłowy) skrzynia jeszcze bardziej zaczęła szarpać …
-
- 0 odpowiedzi
- 4,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam, w A3 znajomej został uszkodzony próg, jest on wykonany z plastiku/materiału podobnego do plastiku. Na początku myślałem, że jest to zwykła nakładka tuningowa lecz gość, który handluje takimi nakładkami twierdzi, że jest to cały oryginalny próg w tym aucie. Nigdzie takiego nie mogę znaleźć, ciężko mi też uwierzyć że jest to oryginalny próg bo nigdzie indziej takiego nie wiedziałem a dziewczyna chce to naprawić bo jednak szpeci auto. Jakie pomysły na ten problem? Rzeczywiście trzeba wycinać ten próg i wstawiać nowy fabryczny czy jak to widzicie? Jestem zielony w temacie blacharki stąd pytanie na forum. Czy może też jest szansa, że jakis artysta magik dopasuje cześć p…
-
- 0 odpowiedzi
- 4,8 tys. wyświetleń
-
-
Witajcie, zacznę od tego, że chodzi o Audi A3 1,9 130KM z 2001 roku. Problem zaczął się gdy po zatankowaniu paliwa i przejechaniu 15 km auto straciło na mocy jakby turbina przestała chodzić i najzwyczajniej w świecie silnik zgasł. Silnik ostygł przejechałem kolejne 10 km i znów się to powtórzyło. Po podłączenia pod Vag wykazało błędy w czujnikach poziomu oleju i temperatury płynu- wymieniłem (na nowe) lecz problem nie zniknął, auto ciągle gasło po chwili odpalenia. Myślałem, że paliwo jest słabej jakości lecz auto nie dymi, poza tym sprawdziłem filtr paliwa i jest OK. Wyczytałem, że powodem może być pompka paliwa vacum (rozebrałem, wyczyściłem, założyłem) -lecz i to nie p…
-
- 0 odpowiedzi
- 4,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam . Mam audi a3 8l 1.6 w benzynie i mam taki problem gdyż podczas redukcji mam częsty problem z wrzuceniem biegu drugiego .Raz się uda a raz nie (bieg pierwszy tez sie zdarza mieć taki problem ) reszta chodzi dobrze . Wiecie w czym tkwi problem i ile jakby co może kosztować naprawa mniej wiecej . Pozdrawiam gorąco
-
-
- 2 odpowiedzi
- 4,7 tys. wyświetleń
-
-
Potrzebuje moment dokręcania śruby koła rozrządu wału korbowego mechanik zbyt lekko dokrecicl co spowodowało zerwanie klina i uszkodzenie zaworów. Do tego potrzebuje moment dokręcania głowicy Audi A3 1.6 AKL Dziękuję.
-
- 0 odpowiedzi
- 4,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam szukam nowego aku do mojego 1.9tdi słyszałem ze te mają dobrą renomę ale chciałem jeszcze was zapytać o opinie ewentualnie jakieś inne propozycje ? https://specpart.pl/specpart-akumulator-74ah-720a-forse-p-wysoka.htmlhttps://specpart.pl/specpart-akumulator-74ah-720a-forse-p-wysoka.html
-
- 2 odpowiedzi
- 4,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam problem z oprotomierzem podczas jazdy jak sie zatrzymuje np. na swiatlach to zamiast skazowka zatrzymac sie na 900 ponizej 1 to spada na max na dol i po dodaniu gazu leci od "0" . Dopiero jak zgasze auto i przekrece kluczyk to wraca na 900 kreske ponizej 1 . Co moze być przyczyna takiego dzialania?
-
- 0 odpowiedzi
- 4,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam pytanie ponieważ borykam się z wymiana parownika klimatyzacji a w zasadzie chodzi o jego wyjęcie po demontażu schowka oraz wiatraka nawiewu mam problem z wyjęciem , o ile prawa strona plastikowej obudowy odchodzi w dół to lewa ma problem , rurka odpływu tez przeszkadza , czy konieczna jest większa ingerencja ( demontaż półki ) czy uda się inaczej o czym nie wiem aby dolna cześć opuściła się na tyle aby wyjąć parownik , dziekuje za odpowiedz i porady .
-
- 0 odpowiedzi
- 4,6 tys. wyświetleń
-
-
Zauważyłem, że na nierównościach stuka mi boczna szyba. Gdy opuszczę ją na sam dół, to nic nie słychać. Nie słyszę też żadnych innych hałasów oprócz tego stukania. Ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
-
- 0 odpowiedzi
- 4,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam czy ktoś jest w stanie poratować jak wyglada znak na skrzyni biegów w silniku AKL ? jesli ustawie od strony obudowy rozrządu pasek na znakach wału to na górnym wałku znak nie trafia w miejsce, napinacz puścił, znajomy mi doradził żeby ustawić koło po zdjęciu paska na znakach, ale żebym sprawdził znak na skrzyni, wiem ze tam jest koreczek do odkręcenia. Ma ktoś zdjęcie jak to powinno wyglądać?
-
-
- 1 odpowiedź
- 4,3 tys. wyświetleń
-
-
witam mam problem z abs-em. mianowicie kupiłem sobie polski vab2.5 sprawdziłem i mi nie czyta tylko jednego koła, przód prawy, przy ruszaniu tryzma mi cały samochod a abs w czasie jazdy nie chodzi:( wykazał mi takze błąd" can data bus, abs-uszkodzenie. przewody, rezystor w ecm" i nie wiem własnie co to tez rezystor w ecm:( moze mi ktos pomóc i podpowiedziec co mam zrobic zeby mnie to jak najtaniej wyniosło??
-
- 0 odpowiedzi
- 4,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam Stałem się nabywcą Audi A3 z 1999 roku 1,6 benzyna 101 km i jestem zakochany w tym autku <3 Chciałbym żeby mi posłużyło i bym chciał zmienić rozrząd proszę pomóżcie jakich części najlepiej szukać. Czy polecacie jakieś marki widziałem w ofertach że niektóre zestawy są z Pompami nie które bez czy warto tą pompę wymieniać?
-
- 0 odpowiedzi
- 4,2 tys. wyświetleń
-
-
Cześć wszystkim, od dłuższego czasu mam pewien problem z moją audi a3, może ktoś zna temat i będzie w stanie doradzić. Kilka tygodni temu wymieniałam u mechanika nagrzewnice ponieważ auto mocno parowalo. Auto z przodu musiałbyc całe rozebrane. Po odebraniu auta przez około tydzień było wszystko w porządku, zaliczyłam nawet dłuższa jazdę. Z dnia na dzień po odpaleniu silnika zaczęły migać światła awaryjne, nie dało się ich wyłączyć. Sytuacja miała miejsce przez kolejne 2-3 dni. Przy każdym odpaleniu migały awaryjne. Kolejnego dnia auto nie odpaliło, dostawał obrotów ale nie odpalał. Akumulator został naładowany, po włożeniu auto nadal nie odpalalo. Auto…
-
- 0 odpowiedzi
- 4,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Mam pytanko czy to możliwe bym miał uszkodzony termostat? Od jakiś 2-3 tyg widzę że temperatura na wskaźniku pokazuje 70-75 stopni w trakcie jazdy. Na postoju zagrzeje się do 90 stopni. Ale gdy ruszę i przejadę maks 1km spada znowu do 70-75 i stoi. Jedynie w trakcie jazdy do 90 nagrzewa się gdy jadę ze stałą prędkością 120 km/h przez dłuższy czas. Jakieś pomysły? Btw pytałem znajomego "Mechanika" (w cudzysłowiu bo nie wiem czy mu wierzyć) powiedział że mam bardzo dobre chłodzenie zamontowane i temu. Za każdą pomoc bardzo dziękuję! ---EDIT--- Problem rozwiązany. Nie słuchając się rad wymieniłem termostat i on okazał się winowajcą złego trzymania temperatury. Tem…
-
- 0 odpowiedzi
- 4,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Nie wiem już co to może być przewody, cewka, popychacze zaworowe, świece i czujnik temperatury wymienione na nowe i dalej jest ten problem a co najlepsze nie zawsze tak się dzieje i trwa to dosłownie chwilkę. Silnik 1.6 AKL miał ktoś podobny problem ?? Link do problemu 20190203_191311.MOV
-
- 0 odpowiedzi
- 4 tys. wyświetleń
-
-
Poszukuję dekielka do alufelg - NR OEM 8ZO.601.165 F. Posiada ktoś taki na zbyciu? Brakuje mi jednego. Poniżej zdjęcia ów dekielka. Pozdrawiam.
-
- 0 odpowiedzi
- 4 tys. wyświetleń
-
-
- problem
- pasek
- wielorowkowy
- napinacz
-
Oznaczone tagami:
Witam. Mam problem z moim audi a3 1.9 tdi 90km agr. Zacznę od tego że jakis miesiąć temu pękło mi ucho od amortyzatorka napinacza paska wilelorowkowego, auto było mi potrzebne na zaraz a żaden mechanik nie chcial mi tego odrazu naprawic wiec postanowilem ze sam go wykręce(napinacz), wykrecilem go i pojechalem do mechanika i powidzial mi ze napinacz i amortyzatorek jest jeszcze dobry. W sklepie powiedzieli mi ze original kosztuje okolo 700 a jakis zamiennik 200 wiec postanowilem zespawac to ucho. Rolka napinacza tez zostala stara bo nie miala luzu. Wkręciłem to z powrotem w szystko było dobrze, tylko jedno mnie zastanawiało: dlaczego to sie urwało? przeciez nie tak samo z…
-
- 0 odpowiedzi
- 3,9 tys. wyświetleń
-
Wymienial ktoś konsole z przedliftu na polift? Konsola 2din pod radio
-
- 0 odpowiedzi
- 3,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam, może ktoś miał podobny przypadek i pomoże, chodzi o to, że zamykając szyby od wewnątrz wszystkie zamykają się normalnie, chcąc to zrobić pilotem tylna lewa nie zamyka się w ogóle. Z góry dzięki.
-
- 0 odpowiedzi
- 3,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam tak jak w temacie podczas jazdy zapalily mi się dwie kontrolki od ABS i konroli trakcji po chwili zgasly i znów wyskoczyly po ponownym odpaleniu silnika przez 2-3min było ok i znów się zapaliły , Podczas jazdy ze dwa razy gasną i znow wyskakują , dodam ze tak się stało po wyjęciu tylnej lewej lampy , wyjmowalem ją ponieważ wyskakiwal błąd od spalonej żarówki kierunku i świateł mijania , Tak samo było z żarowkami po przekreceniu zapłonu wyskakiwal błąd o żarówkach i po chwili gasł i tak za każdym razem przy zapaleniu silnika , teraz z zarowkami jest ok , Pojawiły błędy od ABS kontroli trakcji ma to jakiś związek ? , Proszę o pomoc , na razie nie mam możliwości jechan…
-
- 0 odpowiedzi
- 3,8 tys. wyświetleń
-
-
-
Witam, posiadam audii a3 1.6 2002 i od jakiegoś czasu zmagam się z problemem wyskakującej kontrolki od temperatury plynu chłodniczego, wymienilem juz czujnik temperatury oraz zbiorniczek także z myślą ze moze w nim cos jest przepalone albo coś, ogolnie po przejechaniu kilku kilometrów wyskakuje ta kontrolka, gdy sprawdzam w zbiorniczku plyn jest zimny nie bulgocze nic nie paruje i od wyskoczenia kontrolki po przejechaniu kolejnych kilometrów znika, i nie wiem czy to może licznik jest zepsuty czy cos innego, juz bylem u 3 mechaników i wymieniaja wszystko ale błąd dalej wyskakuje. Jakies pomysły? Byłbym wdzięczny bo juz nie wiem co robic a tez wymieniać wszystko po ko…
-
- 3 odpowiedzi
- 3,7 tys. wyświetleń
-
-
Mam problem, Otóż pewnego razu zauważyłem, że pokrywa od oleju jest otłuszczona i podczas pracy silnika wyjąłem bagnet i z niego tryskał olej silnikowy. Bardzo mnie to zabolało. Mechanik stwierdził, że silnik jest już na wyczerpaniu (ma przejechane 230 tys. km - możliwe, że był kręcony) albo uszczelki na pierścieniach są do wymiany, ale niby nie opłaca się tego robić bo koszt wyniesie ok. 800zł a za 3-4 miesiące bedzie to samo... i kazał mi sie pozbyć samochodu.. Jestem zakochany w swoim aucie i na pewno go nie sprzedam. Myślałem też, że odma jest zapchana, ale mechanik stwierdził, że na pewno to nie przez odme.. Może Wy mi doradzicie co to może jeszcze być? Proszę o p…
-
- 1 odpowiedź
- 3,7 tys. wyświetleń
-