Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A3 8P (2003-2012)

Forum Audi A3 8P. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...

1. Rozpoczęte przez Editedi,

Cześć w Grudniu będę w posiadaniu Audi A3 z 2010 roku z silnikiem 2.0 TDI 170km, ma on nabite 330000km. Będzie to mój pierwszy samochód, dlatego też mam kilka pytań. Oczywiście oprócz standardowych obligatoryjnych rzeczy do zrobienia takich jak wymiana oleju, filtrów, klocków hamulcowych itd. Stąd pytanie, jakie dodatkowe modyfikacje polecacie do tego modelu, co warto zrobić co warto wymienić, na co zwrócić uwagę, czy macie jakieś nieprzyjemne doświadczenia z tym modelem

• 0 odpowiedzi
    • 1,2 tys. wyświetleń
  2. Rozpoczęte przez michał YaGODA,

Gama silników Audi A3: Benzyna: silnik: 1.6 102 KM (75 kW) skrzynia: 5 biegów napęd: oś przednia silnik: 1.6 102 KM (75 kW) skrzynia: S tronic napęd: oś przednia silnik: 1.4 TFSI 125 KM (92 kW) skrzynia: 6 biegów napęd: oś przednia silnik: 1.4 TFSI 125 KM (92 kW) skrzynia: S tronic napęd: oś przednia silnik: 1.8 TFSI 160 KM (118 kW) skrzynia: 6 biegów napęd: oś przednia silnik: 1.8 TFSI 160 KM (118 kW) skrzynia: S tronic napęd: oś przednia silnik: 1.8 TFSI 160 KM (118 kW) skrzynia: 6 biegów napęd: quattro Diesel: silnik: 1.9 TDI 105 KM (77 kW) skrzynia: 5 biegów napęd: oś przednia silnik: 1.9 TDI 105 KM (77 kW) skrzynia: S tronic napęd: oś przednia silnik: 2.0 TDI 140…

• 4 odpowiedzi
    • 24,7 tys. wyświetleń
  3. Rozpoczęte przez BLACKNR1,

Witam. Prosze o rade. Probuje samodzielnie wymienic cewke cylindra w A3, 2.0, FSI. Teoretycznie wszystko jest dostepne, ale nie chcac czegokolwiek uszkodzic, nie zdejmuje `na sile` obejmek na wtyczkach cewek. Czy ktos zna jakis sposob? Pozdrawiam A3- BalckNo1.

• Upvote
    • 1 odpowiedź
    • 8,4 tys. wyświetleń
  4. Rozpoczęte przez cyla26,

Witam jak w tytule posiadam audi 1,9 105km BLS problem mam taki ze przy 1900 do 2300 obr/min szarpie nie ma mocy po 2300obr /min idzie kupa czarnego dymu i jedzie jak szatan na kompie nic nie pokazuje mechanik rozkłada ręce co to może byc za przyczyna wierze w forum że pomożecie DPF wyczyszczony ,przepływka wymieniona, n75 wymieniony ,egr wyczyszczony pozdrawiam

• 1 odpowiedź
    • 2,3 tys. wyświetleń
  5. Rozpoczęte przez M@teush,

Witam! Mam taki problem w swoim Audi A3, a manowicie nie chce mi się wyłączyć przycisk Econ od klimatyzacji. Wie ktoś może coś na ten temat i mógłby się podzielić taką informacją???

• 0 odpowiedzi
    • 4 tys. wyświetleń
  6. Cześć wszystkim. Piszę z problemem luzów słyszalnych na 4 pierwszych biegach. A mianowicie... Podczas ruszania nic się nie dzieje. Jadąc bez naciśniętego pedału gazu, naciskając go i puszczając są wyczuwalne tak jakby luzy (jeden pojedyńczy tak jakby napęd nie nadążał za silnikiem, jakkolwiek to nie brzmi). Im wyższy bieg, tym mniej jest to udczuwalne. Całe zawieszenie sprawdzone i jest w bdb stanie. Poduszki wymienione oprócz tej silnika. Ktoś ma jakiś pomysł? Sprzęgło z dwumasą nie ślizga się ani nie hałasuje. Czy ktoś ma jakiś pomysł?

• 0 odpowiedzi
    • 1,1 tys. wyświetleń
  7. Rozpoczęte przez romualdinjo,

Witam wszystkich forumowiczów. W moim sportbacku chciałbym sobie zamontować podgrzewany wkład lewego lusterka, ale nie wiem jak podłączyć kabelki (przewody) od podgrzewania. Kabelki mam wyprowadzone trzy. Dwa z równymi wtykami, a trzeci z trochę innym. Kolorów nie pamiętam.Natomiast w nowym wkładzie(kupionym na allegro) są tylko dwa styki. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić od czego jest ten trzeci przewód i ewentualnie gdzie go podłączyć ? Niestety nie wiem jak był podłączony ten stary wkład, bo auto kupiłem po kolizji i go poprostu nie ma, a nie chcę demontować prawego lusterka, żeby czegoś nie połamać.Dodam, że lusterka mam ustawiane elektrycznie. Bardzo proszę o pomoc.

• Upvote
    • 7 odpowiedzi
    • 9,5 tys. wyświetleń
  8. Rozpoczęte przez Robson89,

Witam. mam problem otóż wycieka mi płyn ze zbiornika spryskiwaczy. Wydawało mi się że nie będzie problemu z jego wymianą (zbiornika) bądź załataniem. Ściągam koło i nadkole i mam dobrze widoczny zbiornik. Odkręcam widoczne śrubki od spodu i od góry i mogłoby się wydawać że już jest gotowy do demontażu ale tutaj pojawia mi się problem bo zbiornik trzyma mi się na jeszcze jednej śrubie do której zupełnie nie mam dojścia. Ktoś z Audimaniaków podpowie jak wyjąć zbiornik? co jeszcze trzeba odkręcić żeby się do niego dostać... z góry dzieki za pomoc

• 0 odpowiedzi
    • 6,1 tys. wyświetleń
  9. Rozpoczęte przez rafal888,

Witam,Posiadam audi a3 8p 1.6 benzynka z 2005 roku. Mam pytanie odnośnie amortyzatorów przednich. Z racji iż pasuje mi wymienić amortyzatory przednie przeszukałem allegro i inne sklepy motoryzacyjne i zdecydowałem sie na BIELSTAINA. Amortyzatory pasujące do mojego samochodu występują w dwóch średnicach 50 mm i 55 mm. Wie może ktoś z jakiego powodu tak jest?

• 0 odpowiedzi
    • 1,8 tys. wyświetleń
  10. Rozpoczęte przez Vipparkett,

Witam. I od razu proszę o poradę. Audi a3 2.0tdi BKD po wymianie vacum pompy podczas jazdy testowej po około 15min odcięło Turbo i błąd p0299. Dolot sprawdzony, podciśnienia też, po dodaniu gazu około 2.5-3tys. rura która wchodzi i wychodzi z intercoolera jest miękka i po puszczaniu gazu jest efekt zasysania. Dziwne bo gruszka na turbo po sprawdzeniu strzykawką chodzi jak się podłączy podciśnienie to cięgno nie przesuwa się. Macie jakieś pomysły co dalej sprawdzać. Pozdrawiam

• 2 odpowiedzi
    • 3,1 tys. wyświetleń
  11. Rozpoczęte przez kuba95,

Cześć, mam problem z regulacją lędźwi, początkowo paliło mi bezpiecznik i nawet gdy wymieniłem, po kilku godzinach znowu był spalony. Wypiąłem kostkę od fotela pasażera i problem zniknął, bezpiecznik cały czas działa. Czy jest to kwestia niestety silniczka czy jednak jest szansa na przetarty gdzieś kabel, jak tak to w którym miejscu najczęściej się przeciera. Napomknę tylko, że po wpięciu bezpiecznika, w fotelu pasażera silniczek pracuje, więc nie wiem czy na pewno jest spalony. Mam nadzieję że napisałem z sensem, pozdrawiam

• 0 odpowiedzi
    • 896 wyświetleń
  12. Rozpoczęte przez 20omega,

Witam. Mam problem z drzwiami w A3 8P 2009 1.6 Mpi. Mianowicie na filmie nie wyświetla mi że drzwi są otwarte. Zamek otwiera się odlotem lecz jeśli je otworzę to po jakimś czasie auto się zamyka . Ewidentnie nie widzi otwartych drzwi. Sprawdzałem mikrostyk działa , mierzyłem miernikiem jest sprawny i ścieżki też nie mają przerwy. Przewody drzwi-karoseria sprawdzałem , raczej są ok. Jedynie zamek jest z 2016roku i jest to zamiennik. Jak to rozwiązać. Mam VCDS ale nie wiem jak się do tego zabrać.Pozdrawiam

• 1 odpowiedź
    • 698 wyświetleń
  13. Rozpoczęte przez matecki83,

450 lub 510 KM do wyboru... głowa boli http://www.tuning.v1...mocy,66241.html

• 0 odpowiedzi
    • 3,6 tys. wyświetleń
  14. Rozpoczęte przez str92,

Witam, mam taki mały problem. A3 8P 1.6 102km, dzisiaj po odpaleniu na zimnym zapaliła mi się kontrolka ESP i słyszałem że załączył się wentylator na maksymalne obroty. Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika wszystko było ok. Oprócz tego auto sprawuje się dobrze, płyn chłodniczy jest, silnik rozgrzewa się normalnie, trzyma temperaturę. Co to może być? Pozdrawiam

• 8 odpowiedzi
    • 6,8 tys. wyświetleń
  15. Rozpoczęte przez SlawekCZ,

Mam pytanie do Steev'a. Do czego służy ten opisany przez Ciebie na zdjęciu przycisk reset od spodu i regulowany przycisk boczny przy manetce wycieraczek? Audi a3 8p 1.9Tdi 2007.

• Like
    • 2 odpowiedzi
    • 2,6 tys. wyświetleń
  16. Rozpoczęte przez maciaspozdro,

Witam, może ktoś sie spotkał z czymś podobnym, od jakiegoś czasu rozłącza mi postojówki oraz kierunki, jak dam światła na 0, potem znowu odpale to postojówka wraca. Kierunek jak chwile pochodzi to też wraca do normalności, gdzie szukać przyczyny? Myślałem, że moze ma spadki napięcia ale po wymianie akumulatora to samo. Alternator też dobrze podaje. Za pomoc z góry dziękuje

• 0 odpowiedzi
    • 513 wyświetleń
  17. Rozpoczęte przez M@teush,

Witam wszystkich. Moje pytanie brzmi tak samo jak w tytule tematu. Ciągnę ją u siebie do góry, ale stawia opór. Może jest jakiś inny sposób. Wie ktoś może?

• Upvote
    • 2 odpowiedzi
    • 17,7 tys. wyświetleń
  18. witam, proszę o poradę czy zmiana opony w A3 2.0TDI z 225/45 R17 na 225/50 R17 jest możliwa? Czy taka opona wejdzie w nadkole i będzie się dobrze sprawować? Sprawa dotyczy opon letnich na alufelgach, auto przyjechało na jesieni z niemiec na letnich oponach 225/45 R17, niestety nie nadają się już na ten sezon. Mam z poprzedniego auta Ford S-max w super stanie Continental ContiSportContact3 225/50 R17 ale nie wiem czy będą dobre, nie jest to rozmiar standardowy do A3. W załączniku porównanie opony standardowej i zamiennika. Co o tym myślicie? opona.bmp

• 2 odpowiedzi
    • 10 tys. wyświetleń
  19. Rozpoczęte przez Dantes04,

Witam, chciałem się dowiedzieć jakie montowano nagłośnienie w tym modelu? Czy w Audi wszędzie był montowany subwoofer?

• 0 odpowiedzi
    • 1,8 tys. wyświetleń
  20. Rozpoczęte przez Mateusz A3,

Hej. Chcę pomalować zaciski w A3 8p. Proszę o poradę, jaki kolor wybrać? Zastanawiam się nad czarnym matem lub połyskiem albo czerwony połysk. Jeśli macie inne propozycje chętnie je przemyślę. W jaki sposób je pomalować? Mogę je wyczyścić i pomalować bez zdejmowania? Jeśli tak to jaki spray polecacie. Czy lepiej zdjąć dać do piaskowania i malowania proszkowego? Dodam że auto jest czarne, przed lift 2007r. Z góry dziękuję za porady. Dodam zdjęcie moich Alufelg. Są to 16".

• 0 odpowiedzi
    • 2,6 tys. wyświetleń
  21. Rozpoczęte przez tomek19051988,

Witam mam problem z mocą audi A3 8p 2.0 TDI . Auto nie ma pełnej mocy komputer nie pokazuje błędów . Auto rano ciężko pali słychać jakby po przekręceniu kluczyka po załączeniu pompy było powietrze . ( Mapa rozruchowa w sensie dawka paliwa poprawiono) wrzucam jeszcze wartości z pompek. Pomocy bo już nie ogarniam co jest . Logi dynamiczne zrobione turbo EGR itd wszystko ok

• 0 odpowiedzi
    • 1,4 tys. wyświetleń
  22. Rozpoczęte przez romualdinjo,

Witam wszystkich. Czy mógłby mi ktoś napisać jaki jest numer oryginalnego spojlerka/dokładki nadkola lewego przedniego przy audi A3 sportback 1.6 benzyna 102 konie i gdzie takie coś najtaniej kupić ? Z góry dziękuję.

• Upvote
    • 2 odpowiedzi
    • 6,5 tys. wyświetleń
  23. Rozpoczęte przez rafal888,

Witam, przymierzam sie do wymiany amortyzatorów i sprężyn w mojej A3 8P zawieszenie standardowe. Myślę o firmie Bilstein i dlatego chciałbym poznać opinie czy naprawdę są takie dobre i trwałe.

• 0 odpowiedzi
    • 2 tys. wyświetleń
  24. Witam, Zamierzam zrobić duży przegląd w samochodzie i potrzebuję Waszej wiedzy i doświadczenia. Poczytałem sobie tematy na forum odnośnie olejów itd, aczkolwiek mam kilka pytań ponieważ moja sprawa jest trochę inna. Pacjent: Audi A3 8P. Rok Produkcji 11.2003 Silnik 1.6 benzyna, Skrzynia: 5 biegów manual. Auto pochodzi z niemiec, Więc tak, rozrząd został wymienione. Ale... Nie wiem jaki olej wlać nie ma żadnej kartki, więc pytam jaki bezpiecznie wlać i jaką ilość kupić ??? Jaki filtr oleju ??? Jaki filtr powietrza ?? Jaki filtr kabinowy ?? Jaki olej do skrzyni biegów i jaka ilość ?? Jaki płyn hamulcowy i jaka ilosc ??? Jaki płyn chłodniczy i jaka ilosc ??? I jedno z ważnie…

• Upvote
    • 2 odpowiedzi
    • 10,4 tys. wyświetleń
  25. Rozpoczęte przez marcin664,

Wydaję mi się że mam problem z klimatyzacją. Klimę nabiłem, została sprawdzona szczelność, kompresor się włącza co można zauważyć po wskazówce na obrotomierzu, wentylator klimy chodzi czyli jest odpowiednie ciśnienie w układzie lecz jest mało wydajna i też w trybie AUTO przy ustawionej temperaturze 16C dmucha całą mocą i nie schodzi automatycznie niżej czyli nie schładza do tej wartości wnętrza samochodu. Przecież przy ustawieniu na 16C to powinienem zamarzać w upalny dzień. A może ten typ tak już ma? Zauważyłem jeszcze jedno dziwne zachowanie climatroniku ale gdy temperatura zewnętrzna była niska i trzeba było grzać w środku. Otóż przy grzaniu, oczywiście przy wyłączonej…

• 8 odpowiedzi
    • 20,3 tys. wyświetleń

Powiadomienie o plikach cookie

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.