Forum Audi A5 8T (2007-2016)
Forum Audi A5 8T. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
121 tematów w tym forum
-
Poniżej zamieszczam rozmieszczenie bezpieczników Audi A5:
-
- 1 odpowiedź
- 44 tys. wyświetleń
-
-
Dla wszystkich posiadaczy Audi A5, zamieszczam polską instrukcję obsługi w formacie PDF: Instrukcja_obsługi_Audi_A5.pdf Instrukcję mogą pobrać tylko zarejestrowani użytkownicy. Jeżeli nie masz konta, zarejestruj się tutaj.
-
- 10 odpowiedzi
- 38,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam miał ktoś podobny problem a5 3.0TDI CCWA tryb awaryjny błędy takie jak: P157100 - lewy zawór zawieszenia silnika - zwarcie z potencjałem plus P019300 - czujnik ciśnienia paliwa - zwarcie z potencjałem plus P116F00 - przepływomierz powietrza - sygnał zakłócony Oraz błąd skrzyni: P175800 - zasilanie napięciowe zacisku 15 - przerwa Wymieniony czujnik ciśnienia i przepływomierz dalej to samo
-
- 0 odpowiedzi
- 594 wyświetleń
-
-
Witam, mam problem z szybą tylną, podczas otwierania tylnych drzwi szyba opuszcza się do połowy. I nie można zamknąć jej z pilota. Trzeba włączyć na nowo zapłon i domknąć z głównego panelu na drzwiach kierowcy, było to robione koedysbna gwarancji w ASO lecz nikt nie chciał udzielić informacji w czym był problem. Może ktoś posiada wiedzę jak to naprawić
-
- 1 odpowiedź
- 803 wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Dzień dobry, Korzystając z wolnego okołoświątecznego zabrałem się za wymianę rozrządu w swoim samochodzie. Po wyjęciu silnika zaintrygowały mnie dwa miejsca, proszę o wsparcie : "Smarki" ze smaru w okolicach kolektora wydechowego, największe ognisko przy jednym cylindrze ( załączone zdjęcia) Luz ? Talerza który dokręcany jest do koła zamachowego ( video) . Czy to zjawisko normalne? Widzę że po zmontowaniu ten talerz jest ustalany na tuleji wychodzącej z koła zamachowego, więc podejrzewam że ten luz może nie być problemem ale skoro już mam to na wierzchu wolę się upewnić. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę mając wyciągnięty silnik? Z góry dzię…
-
- 0 odpowiedzi
- 266 wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Witam w jaki sposób wymienić żarówkę świateł dziennych.
-
- 0 odpowiedzi
- 177 wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Witam po wymianie czujników poziomowania "wymieniacz", który się tym zajmował coś poprzestawiał w zielonym menu i nie mam postojówek led, po uruchomieniu silnika generuje się błąd jak włączę kierunkowskaz lewy lub prawy. Ledy do jazdy dziennej przy kierunkach wlączonych (lewy lub prawy) zmieniają sie na postojówki a tu ich nie ma. Skan pokazał przerwę w obwodzie. Wymieniacz coś jeszcze poprzestawiał bo na 0 święcą się Ledy dzienne pełną mocą. Po za tym drive select nie działa - wszystko jako duch jest bez możliwości zmian. Zamiast 3 funkcji mam ich pełno nie od tego modelu pewnie, ale to drugi temat. Czy może mi ktoś pomóc przywrócić ustawienia zeby wszystko było ja…
-
- 0 odpowiedzi
- 666 wyświetleń
-
-
Panowie pomocy. Po zmianie telefonu z Samsung Galaxy S9+ na S25 Ultra mam problemy z telefonowaniem przez Bluetooth. Po sparowaniu telefonu z MMI : 1. znika mi internet w telefonie 2. gdy wybieram numer z telefonu to nie działa " Nie można nawiązać połączenia ponieważ nie ma żadnego konta które obsługuje połączenia tego typu" 3. mogę dzwonić z samochodu wybierając numer ale na telefonie nie pokazuje że dzwonię ( a przecież wykonywane jest połączenie przez kartę SIM w telefonie) 4. nie potrafię zaimportować kontaktów do MMI 5. Ikona stanu połączenia zmieniła się na kartę SIM a w środku przekreślony kwadrat, kiedyś tak nie było Mam M…
-
- 0 odpowiedzi
- 505 wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Witam, Mam Audi A5 2.0 TDI 177km 2014 rocznik, i od pewnego czasu usłyszałem dziwne "piski" podczas puszczania sprzęgła, nie ważne czy na luzie czy na biegu piski zawsze występują. W załączniku przesyłam filmik. Dodam, że sprzęgło się nie ślizga, budą nie trzęsie podczas odpalania i gaszenia, nie było też z tego co wiem nigdy ruszane tak samo jak dwumasa, na ten moment auto ma przejechane nie całe 215 tyś. Na początku myślałem, że na wykończeniu jest wysprzęglik albo łożysko oporowe i to daje taki dziwne piski, ale jak byłem w warsztacie to mi powiedzieli, że możliwe że jest "sucho" przy łapie sprzęgła i dlatego tak piszczy podczas puszczania, kazali jeździć i obser…
-
- 0 odpowiedzi
- 245 wyświetleń
-
-
Witam wszystkich, to mój 1 post na tym forum Śmigam na codzień A4B8 ale coś mi odbiło i kupiłem rozbite S5 ze Stanów. Za ok. 2 miesiące będzie u mnie. Jak źle jest według Was? Utopie majątek u mechanika? Przebieg 70k mil.
-
- 0 odpowiedzi
- 583 wyświetleń
-
-
Witam wszystkich od niedawna posiadam A5 2.7tdi 190km z 2009r. Auto sprowadziłem z Niemiec z uszkodzoną skrzynią, kupiłem drugą regenerowaną skrzynie ale mam problem ponieważ auto po rozgrzaniu się ma problem z przerzucaniem biegów to znaczy gdy stoje w korku lub na swiatłach auto nie chce ruszyć z miejsca tak jakby nie było wrzuconego biegu po przestawieniy dzwigni na P Lub D wogule nie reguje musze pare razy wyłaczyc samochod i wlaczyc nastepnie po którymś razie zaskoczy ale przy ruszaniu robi kangura szarpie czy ktoś może pomóc w tym temacie? Dodam ze skrzynia po wymianie nie była zaadaptowana dopiero teraz inny mechanik mi to zrobił ale dalej jest szarpanie nie wiem c…
-
- 2 odpowiedzi
- 631 wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Witam, Mam problem i szukam pomocy z odpaleniem. Audi w ogóle przestało kręcić, zgasł po minucie jak go odpaliłem i koniec nie kręci. Jest nowa piroklema, rozrusznik, masa jest dobra, przekaźniki jak sprawdzałem też są ok i napięcie jest. Jak próbuje go odpalić słychać że rozrusznik klika, ale nie kręci, bądź za którymś tam razem da sie usłyszeć że próbuje sie zakręcić. Gdzie dalej szukać pomóżcie.
-
- 2 odpowiedzi
- 877 wyświetleń
- 1 obserwujący
-
-
Witam Proszę o poradę , dokąd idzie czarny cienki kabel, który jest od góry w tym czarnym czujniku , ponieważ u mnie jest urwany a nie mogę zlokalizować gdzie ma być , jakby ktoś był miły i sprawdził i siebie
-
- 0 odpowiedzi
- 577 wyświetleń
-
-
Witam wszystkich. Miałem okazję w ten weekend odbyć jazdę próbną samochodem Audi A5. Silnik to 2.0 TFSI (nie znam dokładnego oznaczenia) Quattro, S Tronic 2013 rok produkcji. Auto miało przebieg 82 tyś mil, Cena 8990 funtów. Na wstępie, samochód przywitał mnie rozładowaną baterią, szybka interwencja sprzedawcy i auto odpaliło. Podniosłem maskę i kilka rzeczy rzuciło mi się w oczy Mokre od oleju w rejonach 2 i 4 wtryskiwacza. Sprzedawca powiedział że przy sprzedaży umyją ten silnik (?) Mokra osłona silnika (widziana od góry poprzez komorę silnika). Hałas w rejonach góry silnika lub skrzyni biegów. Jak dodałem lekko gazu to ten hałas ustępował…
-
- 0 odpowiedzi
- 1,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam! Noszę się z zakupem Audi A5 2.0 z 2010 roku. Wiem o wadzie fabrycznej tych silników i, że biorą olej - ten konkretny egzemplarz którym się interesuję bierze podobno ok 0,5l na 1000km. Dużo? Niedużo? Jak w ogóle wygląda technicznie kwestia tej wady fabrycznej? Kończy się po prostu na systematycznym dolewaniu oleju czy może raczej grozi to czymś o wiele poważniejszym i z tego powodu nie ma sensu inwestować w te roczniki?
-
- 1 odpowiedź
- 824 wyświetleń
-
-
Witajcie mam problem ze skrzynia Audi S5 2012 3.0tfsi s-tronic mianowicie wszystko zaczęło się jak zrobiło się zimno, temperatura mam tu bardzo duże znaczenie, mianowicie z rana odpalam samochód wrzucam bieg słychać 2 stuknięcia ze skrzyni lekkie szarpnięcie i wyskakuje komunikat brak biegu wstecznego i nieskie cisnienie w kolach (dlaczego nie wiem ale jak skrzynia zaczyna chodzic komunikat mozna usunac) skrzynia przechodzi w tryb awaryjny (R nie działa D tylko biegi 1,3,5,7) gdy skrzynia osiągnie temperaturę 40°C komunikat się nie pokazuje jest możliwa jazda na wszystkich biegach lecz po przełożeniu z P na R słychać 1 stuknięcie i bieg wchodzi. VCDS widzi tylko błąd brak…
-
- 0 odpowiedzi
- 775 wyświetleń
-
-
Witam, kupiłem a5. Nie grało w nim audio. Sprzedawca powiedział, że wymieni wzmacniacz na sprawną używkę. Zrobił to, a teraz gra tylko lewa strona. Światłowód sprawdzony - sprawny Głośniki sprawdzone - sprawne Kable głośników sprawdzone - sprawne Po odczycie błędów widnieje "ochrona komponentów, zwarcie do +". Dowiedziałem się, że trzeba "zaprogramować" wzmaka lub zdjąć ochronę komponentów. Czy ktoś tu ogarnia takie tematy wysyłkowo? Pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 755 wyświetleń
-
-
Cześć, mam problem z regulacja tył/przód fotela pasażera w 8t coupe. Wpuszczałem wczoraj znajomego na tył i po odblokowaniu fotela popchnąłem go maksymalnie do przodu. Od tego momentu lewa szyna jest zblokowana i jej zakres to max przód-15cm w tył (prawa chodzi swobodnie). Sprawdziłem od przodu i od tyłu - nie ma nic w szynie co mogłoby blokować. Miał ktoś taki problem? Podrzucam także wideo 4ee6090b-59db-427f-8c93-fb88dedf4123.mp4
-
- 0 odpowiedzi
- 762 wyświetleń
-
-
Witam, mam problem z piszczeniem/dźwiękiem jakby zużytej rolki. W załączniku dodaje filmik z tym dźwiękiem. Sprawdzany dolot dymiarką, brak nieszczelności. Ściągnięty pasek napędu, dźwięk nadal jest. Pojawia się on po dłuższym postoju, po nocy. Po odpaleniu obroty podnoszą się i wtedy właśnie to słychać, podczas dodania gazu też. Po rozgrzaniu silnika praktycznie nic nie słychać, dźwięk dobiega (tak mi się wydaje, najbardziej go słychać z lewej strony jakby przenosił się na tył), czy jeśli zużyty byłby pasek pompy wody lub pompa wody, mogło to by być to? Nie sprawdzałem go jeszcze. MicrosoftTeams-video.mp4
-
- 0 odpowiedzi
- 840 wyświetleń
-
-
Witam wszystkich mam problem Zapaliła mi się kontrolka świec żarowych,cisnienia opon oraz kontrolka trakcji auto trakci moc Wymieniłam akumulator bo miał tylko 40% Po przejechaniu 166 km znowu mi się wyświetlił Te błędy mi się wyświetliły
-
- 0 odpowiedzi
- 691 wyświetleń
-
-
Witam, wyskoczył mi błąd który się nawraca nie da się go skasować czy ktoś wie jak to naprawić badz gdzie zlokalizować czujnik badz mechanizm? Czasami mialem zalaczony alarm samochodu bez powodu, czy taki błąd powoduje alarm w samochodzie? Pozdrawiam załączam foto
-
- 0 odpowiedzi
- 822 wyświetleń
-
-
Witam, czy moglby mi ktos pomoc w zlokalizowaniu ECU w audi a5 2012? Pozdrawiam
-
- 2 odpowiedzi
- 986 wyświetleń
-
-
Od dwóch tygodni mam problem ze swoją maszyną. Z początku myślałem, że to łożyska natomiast zaczynam mieć obawy, że może to być coś gorszego. Oczywiście zaczęła buczeć, słychać że słychać to bardziej z przodu. Próbując skręcać dźwięk nie cichnie ani próbując w lewo ani w prawo. Z początku myślałem, że może być to również kwestia bąbla na oponie natomiast wszystkie wymieniłem i nadal efekt ten sam. Słyszałem różne opinie i zaczynam obawiać się najgorszego, że może to być problem ze skrzynią. Pacjent Audi A5 8T 2.0 TDI skrzynia multitronic, przejechane 210000. Może macie jakieś pomysły bądź podobne przeżycia? Do zaufanego mechanika zielone światło na wprowadzenie auta mam d…
-
- 0 odpowiedzi
- 1,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam, gdzie znajdę moduł pdc w audi a5 2012r sportback 1.8tfsi
-
- 1 odpowiedź
- 1,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Planuje w niedługim czasie zakupić audi a5 3.0tdi (2008-2011), dużo czytałem na temat tego silnika, że podobno generuje duże koszty. Czy jest sens pchać się w te auto z tym silnikiem? Pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 1,3 tys. wyświetleń
-