Audi A4 B5 (1995-2001)
Forum Audi A4 B5. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
167 tematów w tym forum
-
Cześć, Nie znalazłam podobnego problemu na forum, więc krótko opiszę. Po odpaleniu zimnego obroty spadają po chwili i gaśnie. Dopiero gdy po kilku próbach utrzymania obrotów wciskałam pedał gazu do np 6tys obrotów, pomogło i obroty weszły same na jakieś 900 i tak się utrzymywały, mogłam ruszać w drogę. Niestety po zgaszeniu silnika na jakieś 30 min ponowne uruchomienie nie było możliwe, znowu trzeba było cisnąć obroty kilka razy aż załapał.Bywało też, że wcale nie odpalał i wtedy pomógł autostart, tylko że obroty mimo wszystko spadały do zera. Mechanik sprawdził komputer ale nie wykazało ani jednego błędu. Wstyd przyznać ale zaniedbałam dolanie płynu chłodnicze…
-
- 0 odpowiedzi
- 3,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam serdecznie, posiadam audi 1.9tdi z 97r a razem z nia problem... mianowicie sposrod calej elektroniki w samochodzie dzialaja tylko: jedno lusterko, climatronic sie swieci, kontrolki na liczniku, oswietlenie wnetrza, lampy wsteczne i lampy przod. Reszta jest bez oznak zycia, brak dzialania kierunkow, wycieraczek, szyb, nawiewow, lamp stop czy innych podobnych. Nie mam pojecia co robic, bezpieczniki wszystkie ok, nie dziala nawet pompka paliwowa... Bardzo prosze o jakas rade, zalezy mi na czasie, bede bardzo wdzieczny za pomoc i poswiecony czas.
-
- 1 odpowiedź
- 3,3 tys. wyświetleń
-
-
Siemka w moim a4 b5 pod filtrem kadłubowym znajduje się jakieś dziwne urządzenie z taką jakby korbką. Do czego to służy? Pytam bo mam te korbkę urwaną... I nie wiem czy to wina tego urządzenia, że klima się nie włącza. Jak podepnę sprężarkę na krótko to wtedy się włącza.
-
- 0 odpowiedzi
- 3,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam taki o to problem co prawda nie zawsze lecz bardzo często przy 2tyś obrotów samochód traci moc praktycznie juz nie przyspiesza jest tak na każdym biegu . Licze na pomoc pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 3,2 tys. wyświetleń
-
-
Witajcie. W mojej babci przestał działać mikrostycznik w jednym przycisku otwarcia klapy tylnej - jest cały czas zwarty. Przycisk niestety jest już wycofany z produkcji, można zamówić z Audi Classic, ale cena trochę zaporowa. Czy macie jakiś patent na wymianę samego mikrostycznika? Są dostępne używane, ale nie jestem zwolennikiem naprawiania 20 letniego samochodu 20 letnimi częściami. Jestem skłonny rozebrać przycisk i wymienić sam mikrostycznik, tylko chciałbym w taki sposób rozebrać, żeby dało radę to poskładać. Może ktoś już przerabiał temat i dysponuje zdjęciami lub wskazówkami.
-
- 1 odpowiedź
- 3,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam problem z wypadaniem zapłonu na zimnym silniku, jak się zagrożenie chodzi już normalnie, wymieniłem świece kable czujnik położenia wału czujnik wałka rozrządu, silniczek krokowy, wtryskiwacze, czujnik temperatury, cewki i dalej bez zmian, silnik 2.6v6 ABC, JESLI KTOS MA WIEDZE NA TEN TEMAT TO PROSZE O POMOC
-
- 0 odpowiedzi
- 3,2 tys. wyświetleń
-
-
Od niedawna da sie wyczuc w moim Audi lekkie stukanie w lewym kole. Stało się to zaraz po tym kiedy zostałem zmuszony do ostrego hamowania przed wybiegajaca ma ulice sarna. Stukanie da się wyczuć przy prędkości 40-50 km/h oraz przy hamowaniu,najlepiej czuć to na równej nawierzchni, na dolkach nie słychać stukania, przy wyższej prędkości ucicha. Może być to wina klocków hamulcowych lub samych tarczy? Czy może to być już wina zawieszenia, uszkodzony wahacz czy coś innego?
-
- 0 odpowiedzi
- 3,1 tys. wyświetleń
-
-
Tak jak w temacie. Mam problem z klimatyzacją. Mianowicie gdy włączam klimatyzację spada napięcie. Nigdy się tak nie robiło. Spadek napięcia jest tak duży że silnik zaczyna nie równo pracować a strzałka zatrzymuje się w okolicach 13V a może nawet i mniej. Jakieś sugestie co może być przyczyną tej usterki ?
-
- 0 odpowiedzi
- 3,1 tys. wyświetleń
-
-
Siemka! Piszę odnośnie dziwnego problemu z wycieraczkami i systemem spryskiwaczy reflektorów w mojej b5. Instalacja do spryskiwaczy xenon fabryczna, jak to w każdej esce. Mianowicie: Odkąd zakupiłem pojazd nie działały mi spryskiwacze reflektorów. Zainteresowałem się tym tematem dopiero teraz, wiec zacząłem szukać przyczyny. Profilaktycznie wymieniłem pompkę od spryskiwaczy reflektorów, posprawdzałem wiązkę, spryski, wężyki, kostki, przekaźnik. Wszystko wydawało się ok, natomiast spryskiwacze się nie wysuwały. Przy zapalonych światłach trzymałem manetkę od wycieraczek nawet i przez dobre 15 sekund i nie było żadnego odzewu ze strony sprysków, no próbowałem już w…
-
- 0 odpowiedzi
- 3,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Poszukuje Recaro do a4b5 avant?? Pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 3,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam jakie jest oznaczenie silnika 1,8T A4 C5 97r
-
- 1 odpowiedź
- 3,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich. Mam problem z moim A4. Nie działał licznik jak go wziąłem w rozliczeniu od klienta, tzn. Działało tylko podświetlenie, brak wskazań temperatury, poziomu paliwa, obrotów i prędkości nie pokazywał też przejechanych kilometrów. Wczoraj kupiłem licznik (używkę),wymieniłem i wszystko było ok. Autko odpala, liczniki działają, żadna kontrolka nie świeci. Dzisiaj rano audi odpalił, przejechał ok. 35 km i już nie zapalał. Tzn. Zapalał i od razu gasł. W dwóch warsztatach sugerowali immobiliser ale powiedzieli też że nie powinien odpalić już po wymianie zegara,ale odpalił. Wypiąłem żółtą kostkę i odpala bez jęknięcia tylko nie działa mi znowu nic. Prędkościomież sz…
-
- 0 odpowiedzi
- 3 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam problem gdyż nie pokazuje kontroli podgrzania świec samochód nie odpala Audi a4 b5 1.9tdi 110 co może być przyczyna>
-
- 0 odpowiedzi
- 3 tys. wyświetleń
-
-
Witam Wszystkich klubowiczów nie mogę opanować tego forum audi ale cieszę się że udało mi się zalogować posiadam audi a4 1.6 1997 benzyna oraz a6c6 3.0 diesel Allroud quattro 2007 . Doloczylem do klubu ponieważ jak pewnie wszyscy mamy czasem problem z tą marką A ja mianowicie z a4 od niedawna jestem w posiadaniu a4 problem jest w szarpaniu silnikiem i nie równa praca na wolnych obrotach przy wymianie kabli świec kopułka oraz palec zauważyłem że na pierwszym cylindrze jest okopcona świeca proszę porady z góry dziękuję
-
- 0 odpowiedzi
- 3 tys. wyświetleń
-
-
Witam,posiadam audi a4 b5 2.5 tdi Avant. Sprawa wygląda tak,że ogólnie wszystko jest ok,ale czuję że nie ma tej mocy,którą powinna mieć,tzn tych 150koni. Czuć że mogła byś iść,ale jednak jest słabsza. Co może być tego przyczyną? Silnik ładnie pracuje,nie dymi ani nic z tych rzeczy. Z góry dziękuję za odpowiedź
-
- 0 odpowiedzi
- 3 tys. wyświetleń
-
-
Witam . Jestem posiadaczem audi a4 b5 benz+gaz z 1995r . Gdy odpalam silnik słyszę dziwny dźwięk z przodu silnika. Dźwięk jak by coś chrupotało . Gdy zwiększam obroty to nic nie słychać , ale gdy obroty opadają , to dźwięk wraca. Niestety musiałem wyjechać , Ale dźwięk jest co raz głośniejszy i częściej występuje. Czeka mnie jeszcze powrót 1000km i nie wiem czy auto wytrzyma. Może będziecie wiedzieli , co to może być , i czy auto wytrzyma. Dziękuję i pozdrawiam .
-
- 0 odpowiedzi
- 3 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich, to mój pierwszy post, także kłaniam się nisko. Panowie mam problem z turbiną. Zdarza się, że co jakiś czas (gdy mocniej depnę albo np przyspiesze pod spore wzniesienie) wyłącza się turbina - tzn zapewne przechodzi w tryb awaryjny. Samochod to a4 b5 1.9tdi 1z (1zetor) 90km 1998r. Zakupiłem kabelek - podłączyłem się i sprawdziłem błedy w vcds lite. Pokasowałem je i problem jakby ustąpił, ale po czasie znów podczas przyspieszenia na wzniesieniu turbina się wyłączyła no i muł straszliwy. Po ponownym odpaleniu problem ustąpił, no ale wiadomo, że to kwestia czasu kiedy się znowu pojawi. Wydaję mi się również, że wzrosło spalanie. (btw czy można …
-
- 2 odpowiedzi
- 2,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam taką przypadłość w audi A4B5 1.9 tdi bez zmiennej geometrii, mianowicie przy przyspieszaniu czuć spadek mocy, po ujęciu nogi z gazu i ponownym wciśnięciu moc znowu jest na chwilę i tak w kółko. Nie trzeba gasic silnika tak jak w przypadku z turbo że zmienna geometrią. Zawór n75 wymieniony. Jeszcze jest jeden zawór pod turbo którego jeszcze nie ruszalem
-
- 0 odpowiedzi
- 2,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam posiadam audi a4 b5 1.8 benzyna mam ją 3 Mc i już dwa razy po zgaszeniu silnika słychać syczenie pod deską od strony silnika pi lewej stronie i jeszcze miałem dwa razy tak jak by bulgotanie wody wydobywające się z pod samochodu tak jak by z rury wydechowej ale nie jestem pewien bo ucichlo i nie zdążyłem dobrze wysłuchać ktoś może wie co jest grane albo miał taki przypadek chce to naprawić bo mam strasznie zadbane autko i chce by wszystko cykało jak trzeba pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 2,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich serdecznie.. Mam problem z kontrolką check engine. Byłem już u wielu magików z komputerem ale bez mózgu i jak na razie nie udało się zdiagnozować usterki. Kody błędów to 16514- sonda lambda obwód 1 strona 1, 16555-system zbyt ubogi, 16556-system zbyt bogaty, 17978-moduł sterujący zablokowany, 16804-system katalizatora poniżej progu wydajności ,16518-sonda lambda brak zmian napięcia strona 1 . Samochód to audi a4 b5 z 2000roku z silnikiem 1,6 101km. Poza zapaloną kontrolką nie odczuwam żadnych problemów z silnikiem. Będę wdzięczny z każdą pomoc pozdrawiam.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,8 tys. wyświetleń
-
-
Panowie mam problem z rozrusznikiem wymienialem go ponad miesiąc temu I wszystko było dobrze mam też kostke stacyjki do wymiany bo nie łapie I muszę po kręcić kluczykiem lecz problem polega na tym że po odpaleniu rozrusznik nadal kręci przez parę sekund lub jak dam gazu to przestaje kręcić . Co może być przyczyną może ta kostka która jest do wymiany nie rozlacza? Dodam Że po wymianie wszystko było okej oprócz tej kostki
-
- 0 odpowiedzi
- 2,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam przychodzę z takim pytankiem posiadam audi a4 b5 1.9 TDI 90 km i mam mały problem wsiadając dzisiaj do samochodu chciałem jak zwykle otworzyć szyby w aucie bo z tymi temperaturami nie da się wysiedzieć normalnie w środku. Nagle po otwarciu kawałka szyby usłyszałem taki dźwięk jakby coś zablokowało szybę ale normalnie się zamknęła, myslalem ze zrobie to jeszcze raz i dalej jest ten sam problem i teraz mam pytanie czy jest to wina silniczka od szyby czy może coś innego
-
- 1 odpowiedź
- 2,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam forumowiczów! Mam pytanie, czy regenerował ktoś lampy w A4 B5 lift? Chodzi o polecenie jakiegoś warsztatu w okolicach Wrocławia. Dzięki ! Pozdrawiam.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam. mam problem z radyjkiem tego typu że czasami działa a czasami nie. Gdy chcę go włączyć to zapala się jedynie podświetlenie ekranika, a dopiero w momencie odpalenia silnika załącza go ale sporadycznie. Zazwyczaj z rana jak jadę do pracy to działa. ale w dzień nie chce załapać. Mam nagłośnienie bose ze zmieniarką i nie chcę kombinować w zmiany. Miał może ktoś podobny problem ? Z góry dziękuje za pomoc. Po regeneracji alternatora sytuacja się poprawiła, radio gra ale zdarza się mu nie włączyć jak stoi na słońcu.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam kupiłem Audi A4 2.5 TDI z 1999roku auto kopci na biało niebiesko i kręci się do 2000 obrotów i nie ma mocy najprawdopodobniej uszkodzona pompa Co może być tego przyczyną?
-
- 0 odpowiedzi
- 2,6 tys. wyświetleń
-