Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A3 8L (1996-2003)

Forum Audi A3 8L. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...

1. Rozpoczęte przez michał YaGODA,

Gama silników Audi A3: Benzyna: silnik: 1.6 102 KM napęd: oś przednia silnik: 1.8 20V 125 KM napęd: oś przednia silnik: 1.8 Turbo 150 KM napęd: oś przednia silnik: 1.8 Turbo 150 KM napęd: quattro silnik: 1.8 Turbo 180 KM napęd: oś przednia silnik: 1.8 Turbo 180 KM napęd: quattro Diesel: silnik: 1.9 TDI 90 KM napęd: oś przednia silnik: 1.9 TDI 100 KM napęd: oś przednia silnik: 1.9 TDI 110 KM napęd: oś przednia silnik: 1.9 TDI 130 KM napęd: oś przednia silnik: 1.9 TDI 130 KM napęd: quattro Gama silników Audi S3: silnik: 1.8 Turbo 210 KM napęd: quattro silnik: 1.8 Turbo 225 KM napęd: quattro

• 3 odpowiedzi
    • 35,7 tys. wyświetleń
  2. Rozpoczęte przez michał YaGODA,

Dla wszystkich posiadaczy Audi A3 8L, zamieszczam polską instrukcję obsługi w formacie PDF. W celu zmniejszenia wielkości pliku, instrukcja została spakowana do formatu RAR. Instrukcja_obslugi_Audi_A3_8L.rar

• Upvote
    • 21 odpowiedzi
    • 120,5 tys. wyświetleń
  3. Rozpoczęte przez deejay2003,

Temat dla wszystkich którzy nie chcą płacić od 30-70zł za skasowanie inspekcji czyli ''zrób to sam'' Audi A3 rocznik: 1996-99 Inspekcja olejowa - OIL 1. Wcisnąć i przytrzymać przycisk X, 2. Włączyć zapłon, 3. W polu wyświetlacza licznika kilometrów pojawią się litery "OIL", 4. Zwolnić przycisk X, 5. Wyciągnąć przycisk Y na czas około 2 sekund, w celu skasowania wskazania, 6. Wyłączyć zapłon. Inspekcja serwisowa - INSP 1. Wcisnąć i przytrzymać przycisk X, 2. Włączyć zapłon, 3. W polu wyswietlacza licznika kilometrów pojawią się litery "OIL", 4. Zwolnić przycisk X, 5. Wcisnąć i zwolnić przycisk X, 6. W polu wyświetlacza licznika kilometrów pojawią się litery…

• 2 odpowiedzi
    • 85,4 tys. wyświetleń
  4. Rozpoczęte przez michał YaGODA,

Kody lakierów Audi A3/S3 8L: Cerise Pearl Rot-metallic >> LY3Y Alusilber-metallic >> LY7M Blau-Perleffekt >> LZ5T Casablanca (weiß) >> LY9G Hibiskusrot-Perleffekt >> LZ3L Imolagelb >> LY1C Isisrot-Metallic >> LY3Z Kaktusgrün-Perleffekt >> LZ6L Kornblume (blau) >> LY5M Laserrot >> LY3H Mayagelb-metallic >> LY1U Mingblau-Perleffekt >> LZ5L Paradiesgrün-metallic >> LY6K Rubinrot-Perleffekt >> LZ3N Sambabraun-Perleffekt >> LZ8P Santorinblau-Perleffekt >> LZ5K Vulkanschwarz-Perleffekt >> LZ9U Absolutrot >> LY3F Brillantschwarz >&g…

• 1 odpowiedź
    • 67 tys. wyświetleń
  5. Rozpoczęte przez nedrax,

Jak w temacie

• 0 odpowiedzi
    • 183 tys. wyświetleń
  6. Rozpoczęte przez Arsonn,

Witam,posiadam audi a3 8l przedlift z silnikiem 1.9tdi AGR o mocy 90km.Turbina wyzionęła ducha i chciałem założyć od silnika który ma 110km lecz nie moge znaleźć takiej jak moja.I tu pytanie czy do tego silnika nie znajde takowej turbiny czy po prostu ja źle szukam ? Poniżej zdj mojej turbiny.

• 0 odpowiedzi
    • 2,3 tys. wyświetleń
  7. Witam, od niedawna stałem się posiadaczem a3 1.8t Quattro. Zakupiłem autko z huczącym łożyskiem w lewym przednim kole. Wymieniłem łożysko, lecz teraz słychać podczas jazdy pulsacyjne chrobotanie też jakby w przednim lewym kole. Im szybciej jadę, tym ten dźwięk się nasila. Może macie jakieś pomysły, lub doświadczenia z czymś takim? Sprawdzalem z mechanikiem na podnośniku przeguby itp, wszystko wydaje się w porządku.

• 0 odpowiedzi
    • 1,1 tys. wyświetleń
  8. Rozpoczęte przez lmrk,

Witam. Od dwóch dni mam problem z odpaleniem Audi. Opiszę to w ten sposób, że po wejściu do samochodu po nocy auto odpala i gaśnie, dopiero po 2-3 próbach odpala. Nie ma spadku mocy, żadnych większych czy niższych obrotów. Dodam, że wczoraj zaparkowałem pod sklepem, był zgaszony przez 5-10 minut, wróciłem i odpalił bez problemu. Tylko po dłuższym postoju ma problem. Filtr paliwa zmieniany wraz z olejem i pozostałymi filtrami jakieś 1,5k km temu. Zauważyłem ze po pierwszej próbie odpalenia auto pali i gaśnie przy czym zaświeca się żółta kontrolka wyglądająca jak samochód i klucz.

• Like
    • 1 odpowiedź
    • 3,3 tys. wyświetleń
  9. Rozpoczęte przez insane,

Mam problem z moim nowym Audi. Moje Audi jest z 2000r. z silnikiem 1.9 TDI. Nie mam komputerka, w prawej manetce nie mam nic do ustawiania. Na wyświetlaczu od początku górny był pusty, a na dolnym pokazywało się temperatura, a przed startem auta robiło się jakieś sprawdzania (olej itp., na końcu pokazywał się napis OK). Ponadto przy otwartych drzwiach na tym wyświetlaczu pokazywało, że są otwarte drzwi. Po lewej stronie mam godzinę i datę, a po prawej aktualny trip i całkowity przebieg. Autko stało od soboty, aż do dzisiaj. Dzisiaj wsiadłem do auta i po przekręceniu kluczyka na zapłon nagle zresetowały mi się godzina i data oraz aktualny trip. A ten dolny wyświetlacz na ś…

• 3 odpowiedzi
    • 12,2 tys. wyświetleń
  10. Rozpoczęte przez Rainbow_Dash,

Witam. Piszę tutaj po raz pierwszy, piszę również dlatego że nigdzie indziej nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Mianowicie jak wymienić tylną, prawą lampę w tym samochodzie? Przeszukałem wszystko i nigdzie nie udało mi się znaleźć pomocy, wszędzie piszą tylko o lewej lampie co jest z lekka dziwne. Z góry dziękuję za pomoc.

• 0 odpowiedzi
    • 3,7 tys. wyświetleń
  11. Rozpoczęte przez luczekk,

Witam mam a3 8l 1.6 BFQ, sypie mi co chwile wiele bledów, zapala się EDC i odcina moc. Odpalam wtedy na nowo samochód i na jakiś czas jest ok. (ECU już wyciągałem i sucho tam, kości tak samo suche) Lista Błędów: 17811 - Układ EGR: Różnica Regulacji - stały 17851 - Zawór EGR: zbyt niski sygnał - nieciągły 17796 - Moduł sterowania: usterka wewnętrzna - nieciągły 18047- Czujnik położenia pedału przyśpieszenia: sygnał niestabilny - nieciągły 18041 - Czujnik położenia pedału przyśpieszenia 2 - sygnał za niski - nieciągły 16725- Obwód czujnika pozycji wału rozrządu: sygnał nierealny - nieciągły Ktoś wie o co tu chodzić może? Szukać czegoś…

• 1 odpowiedź
    • 2,5 tys. wyświetleń
  12. Rozpoczęte przez xgarbus,

IMG_3060.mov Witam odkąd kupiłem a3 zmagam się z przedstawionym na filmie problemie. Od ok. 1100 do 1400 obrotów występuje metaliczny dźwięk spod maski jakby jakiś element rezonował, dzieje się to na każdym biegu. Co to może być?

• 0 odpowiedzi
    • 1,1 tys. wyświetleń
  13. Rozpoczęte przez 94_dominik,

Cześć. Pękł mi kolektor wydechowy silnik to 1.6 APF. I mam takie pytanie kolektor podejdzie tylko z tego kodu silnika czy też z innych 1.6. proszę o pomoc

• 0 odpowiedzi
    • 1,4 tys. wyświetleń
  14. Rozpoczęte przez kubaa38p,

Witam tak jak w temacie podczas jazdy zapalily mi się dwie kontrolki od ABS i konroli trakcji po chwili zgasly i znów wyskoczyly po ponownym odpaleniu silnika przez 2-3min było ok i znów się zapaliły , Podczas jazdy ze dwa razy gasną i znow wyskakują , dodam ze tak się stało po wyjęciu tylnej lewej lampy , wyjmowalem ją ponieważ wyskakiwal błąd od spalonej żarówki kierunku i świateł mijania , Tak samo było z żarowkami po przekreceniu zapłonu wyskakiwal błąd o żarówkach i po chwili gasł i tak za każdym razem przy zapaleniu silnika , teraz z zarowkami jest ok , Pojawiły błędy od ABS kontroli trakcji ma to jakiś związek ? , Proszę o pomoc , na razie nie mam możliwości jechan…

• 0 odpowiedzi
    • 3,8 tys. wyświetleń
  15. Rozpoczęte przez Radzio93,

Witam wszystkich, Mam następujące problemy z moim autem: - brak mocy (ewidentnie czuć brak przyspieszania w zakresie obrotów ok. 3500-4000 rpm), do tego przyspieszenie ok. 11 s do 100 km/h (katalogowo 8,2 s) - zwiększone zużycie paliwa - czuć mocno benzyną - występuje błąd 16487 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too High - obroty na biegu jałowym falują, czasem spadają tak mocno, że auto prawie gaśnie po czym idą wysoko w górę - obroty spadają mocno również podczas włączenia np. ogrzewania tylnej szyby, klimatyzacji, mocnego skrętu kołami - podczas gwałtownego wciśnięcia pedału gazu na wyższych obrotach czasem lubi zgasnąć (potem ciężko zapala, do…

• 0 odpowiedzi
    • 2,1 tys. wyświetleń
  16. Rozpoczęte przez albertaudia3,

Audi A3 8L 1.6 101KM Pomóżcie!!! jakies 2 msc temu wymienilem swiece i przewody bo nagle silnik zaczal chodzic na 3 garach, bylo podejrzenie przebicia na przewodzie od jednej swiecy bo byl oklejony tasma izolacyjna jak kupilem auto, wymienilem wszystkie przewody i swiece na nowe i od wymiany bylo wszystko ok az do wczoraj, znow zaczal chodzic tak jakby na 3 gary, nie ma przez to mocy takiej jak powinna byc i czuc jak trzęsie silnikiem tzn na biegu przy 1,5tys obrotow jak dodam gazu to sie troche muli i nie ma kopa, ponadto sprawdzilem olej i nawet nie maczala sie miarka, dolalem 1,5l tak aby bylo prawie max, wczesniej olej sprawdzalem jakies 600,700 km temu i bylo ok, czy…

• 0 odpowiedzi
    • 3,1 tys. wyświetleń
  17. Rozpoczęte przez szmklo,

Witam. Od pewnego czasu mam problem z moim audi. audi a3 1.6 benzyna/ automat 2002r opisze poklei co sie dzieje: auto wariuje na obrotach, odpalam auto i wskazowka zaczyna skakac i w tym czasie ruszenie i jazda jest praktycznie nie mozliwa. W tym samym czasie swieca sie kontrolki EPC i trakcja. Auto czesto ma fazy ze jak jade traci na mocy i po prostu trzeba gdzies stanac na bok i odczekac chwile, pozniej juz po odpaleniu rusza i mozna jechac. Eektryk twierdzi ze to moze byc sonda,egr,katalizator… nie chce bladzic i wymieniac wszystkiego tak wiec pytanie moze ktos mial taki przypadek i moze doradzic co robic IMG_0508.MOV Wstawian filmik

• 0 odpowiedzi
    • 1,4 tys. wyświetleń
  18. Rozpoczęte przez fazii73,

Witam mam problem z moim audi A3 otóż rzucił palenie . Jedyny sposób w jaki go mogę uruchomić to psikając plakiem w kolektor ssący . Sprawdziłem już ciśnienie na cylindrach , zregenerowałem głowicę i pompki , zmieniłem rozrusznik , nowe czujniki wału i wałka , podmieniałem pompę tandemową , nowe świece żarowe , nowy filtr paliwa . Gdy audi odpalę z plaka chodzi idealnie równo nie trzęsie silnikiem nie ma zaniku mocy i jak zgaszę i chcę zapalić nic z tego posadzę akumulator i nie zapali . Proszę o jakieś podpowiedzi może wspólnymi siłami naprawimy to moje audi . Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi .

• 0 odpowiedzi
    • 1,9 tys. wyświetleń
  19. Mam problem, Otóż pewnego razu zauważyłem, że pokrywa od oleju jest otłuszczona i podczas pracy silnika wyjąłem bagnet i z niego tryskał olej silnikowy. Bardzo mnie to zabolało. Mechanik stwierdził, że silnik jest już na wyczerpaniu (ma przejechane 230 tys. km - możliwe, że był kręcony) albo uszczelki na pierścieniach są do wymiany, ale niby nie opłaca się tego robić bo koszt wyniesie ok. 800zł a za 3-4 miesiące bedzie to samo... i kazał mi sie pozbyć samochodu.. Jestem zakochany w swoim aucie i na pewno go nie sprzedam. Myślałem też, że odma jest zapchana, ale mechanik stwierdził, że na pewno to nie przez odme.. Może Wy mi doradzicie co to może jeszcze być? Proszę o p…

• 1 odpowiedź
    • 3,7 tys. wyświetleń
  20. Witam. Posiadam audi a3 1.9 tdi 2002. Ostatnio z dnia na dzień bez wcześniejszych żadnych objawów rano odpalił ale kuśtykał i przerywał do czasu lekkiego rozgrzania ( po 2km było normalnie). Po południu nie odpalił wogóle. Próbuje łapać szybko kręci ale nie ma możliwości go odpalenia. Z plaka pali normalnie po czym chodzi równo i jeździ bez problemów. Po zgaszeniu to samo, można odpalić tylko z plaka. Jakieś pomysły co może być ? Jak potrzebne jakieś dodatkowe info prosze pisać i z góry dziękuje za pomoc. PS: Po sprawdzeniu programem wyskoczył błąd 16705- czujnik obrotów silnika- sygnał nieprawidłowy stały. Czujnik położenia wału wymieniony na nowy.

• 0 odpowiedzi
    • 1,7 tys. wyświetleń
  21. Witaj wszystkich. Jestem posiadaczem Audi a3 1.9tdi ASZ 131km, aktualnie samochód ma 170km. Auto stoi od mają zeszłego roku. W tym czasie silnik został rozebrany. Poza wtryskami, tłokami i korbowodami, głowicą i dolnym blokiem, całą reszta drobnicy nowa. W silniku kute korbowody. Jutro uzupełnię temat i zadam parę pytań.

• 0 odpowiedzi
    • 853 wyświetleń
  22. Rozpoczęte przez Mapedo,

Witam Stałem się nabywcą Audi A3 z 1999 roku 1,6 benzyna 101 km i jestem zakochany w tym autku <3 Chciałbym żeby mi posłużyło i bym chciał zmienić rozrząd proszę pomóżcie jakich części najlepiej szukać. Czy polecacie jakieś marki widziałem w ofertach że niektóre zestawy są z Pompami nie które bez czy warto tą pompę wymieniać?

• 0 odpowiedzi
    • 4,2 tys. wyświetleń
  23. Witam serdecznie wszystkich. Posiadam audi a3 z 2003 roku PB/LPG. 1.6 Kat. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem którego nikt nie jest w stanie rozwiązać. Autko wyświetla mi podczas odpalania wykrzyknik i 3 piknięcia na FIS ( Licznik Full Fis ). Próbowałem już wszystkiego. Dolałem płyn hamulcowy, sprawdziłem tarcze, klocki, ABS. Wymieniłem akumulator na nowy a nawet odmawiałem modlitwy. Niestety cały czas 3 piknięcia. Poza tym nic absolutnie się nie dzieje. Autko normalnie hamuje i ma moc. Co może być jeszcze za przyczyna. Kupiłem nawet nowe zegary ale w Lubuskim nikt nie potrafi ich wymienić. Proszę o pomoc. VCDS żadnych błędów on nie pokazuje...Jestem w stanie dojec…

• Like
    • 1 odpowiedź
    • 2,8 tys. wyświetleń
  24. Rozpoczęte przez Kejrol07,

Witam, Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Audi A3 8L 1.6 102km z 2002r, przebieg niby 216k ma chwilę obecną, choć pewnie coś było grzebane. Od wymiany oleju minęło 4000km, a do tej pory dolalem ponad 2,5L oleju, jeżdżę na 5w-30, czyli taki jaki był wcześniej zalany przez wcześniejszego właściciela - auto ściągnięte z Niemiec. Auto nie kopci, nie dymi. Silnik pracuje prawidłowo, nie zauważyłem także żadnych wycieków oleju, silnik był myty specjalnie aby właśnie zobaczyć czy nie ma żadnych. W zbironiczku wyrównawczym nie zbiera się olej. Nie znam się za bardzo na mechanice, dlatego chciałbym zasięgnąć jakichś porad co w tej sytuacji zrobić.

• Like
    • 2 odpowiedzi
    • 5,2 tys. wyświetleń
  25. Rozpoczęte przez crisss,

Witam i proszę o pomoc "kupiliśmy" z żoną autko jak w tytule rocznik 2000, jadąc ma się wrażenie że auto się męczy, głośno pracuje na tyle by zachować komfort jazdy chce się wrzucić wyższy bieg i to już przy 2k obrotów, moim skromnym zdaniem odczuwanie dyskomfortu powinno nastąpić pomiędzy 2,5-3k obrotów, przy 100km/h 5 jużwydaje się mało a 120km/h nie chce się przekraczać. pytanie czy to uzależnione jest od pojemności silnika?, od tego że jest instalacja gazowa? może jest ktoś z Poznania kto ma większy ogląd na sytuację i doradzi co można z tym autkiem jeszcze zrobić, pomoże w ustaleniu dokładnie wersji, gdyż słyszałem już wiele opinii często sprzecznych. z góry dziękuję…

• 0 odpowiedzi
    • 2,5 tys. wyświetleń

Powiadomienie o plikach cookie

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.