Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A3 8P (2003-2012)

Forum Audi A3 8P. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...

1. Dzień dobry, mam duży problem ze znalezieniem przegubu zewnętrznego do Audi A3 8P, 2005r 1,6MPI 102km skrzynia tiptronic-6. Nigdzie, ale to nigdzie, oprócz serwisu, nie ma takiego przegubu. W serwisie koszt 1699zł, więc abstrakcja. Przegub niby bardzo podobny do przewidzianego po VIN-ie, ALE! Normalnie te przeguby mają 36 frezów zewnętrznie i 30 wewnętrznie. Mój ma 36 zewnętrznie i 34 wewnętrznie i co za tym idzie ma w tym miejscu większą średnicę od standardowego. Czyli półośka, która wchodzi w przegub ma średnicę 27mm i 34 frezy, więc frezowany otwór na półośkę w przegubie ma tak samo 27mm i 34 frezy. Jedynym rozwiązaniem tego problemu jest zakup całej, kompletnej póło…

• 0 odpowiedzi
    • 578 wyświetleń
  2. Rozpoczęte przez mariuszdl,

Witam. Od jakiegoś czasu spod maski mojego A3 (8P Sportback z 2009r., silnik 1.6 75KW w benzynie) dobiega dziwny dźwięk (jakby bzyczenia). Poniżej nagranie, na którym można to usłyszeć. Nie jest to raczej z silnika, tylko gdzie bliżej chłodnicy. Ktoś się orientuje co to może być?

• 0 odpowiedzi
    • 1,9 tys. wyświetleń
  3. Rozpoczęte przez Józef M.,

Witajcie Forumowicze! Audi A3 8V w automacie przy ruszaniu szarpie lekko zanim pojedzie, co dziwne nie zawsze tak się dzieje. Jak wyłączyłem silnik i na nowo odpaliłem ustąpiło. Ale niestety co jakiś czas wraca. Nie ma znaczenia czy zimny czy rozgrzany silnik. Diagnostyka komputerowa nie pomogła. Gdzie szukać przyczyny? Józek.

• 0 odpowiedzi
    • 782 wyświetleń
  4. Rozpoczęte przez shymoon,

Witam, mam audi a3 8p, z 2004 roku, zderzak starszy model, z "przedzielonym" grillem. Czy jest możliwość wymiany na zderzak z dużym grillem bez ingerencji w resztę komponentów ( czy np konieczna jest wymiana maski, lub w ogóle to nie jest możliwe). Pozdrawiam - Shymoon

• Upvote
    • 6 odpowiedzi
    • 53,4 tys. wyświetleń
  5. Rozpoczęte przez M@teush,

Witajcie. Nie wiecie jak jest z wentylatorami od klimatyzacji? Są dwa (większy i mniejszy), a po włączeniu klimy włączy sie tylko jeden, ten większy. Spotkał się ktoś z podobna sprawą i moze coś podpowiedzieć?

• Upvote
    • 4 odpowiedzi
    • 5,6 tys. wyświetleń
  6. Rozpoczęte przez budzik00,

Kupiłem jakiś czas temu Audi o parametrach podanych w temacie od razu wymieniłem: oleje,filtry,rozrząd i okazało się że pompka paliwa leje, więc i ją wymieniłem. Auto było na sprawdzeniu UPG, bo zaczęło mi dymić na biało ale tylko np. Podczas butowania na autostradzie i później spokojnej jazdy albo jak zajeżdżam pod mieszkanie i wtedy też często gęsto zadymi. UPG nic nie wykazała, Niby sprawdzane było że w tym czasie +- DPF się wypalał. Ale wypalał by się co 300-400km i to aż tak bardzo? Dodam że rano tak nie ma tylko po rozgrzaniu na autostradzie najczęściej. received_417775047206186.mp4

• 0 odpowiedzi
    • 1,1 tys. wyświetleń
  7. Rozpoczęte przez Magnum90,

Witam. Mam problem z Audi A3 1.8 TFSi 2008r. auto zaczęło wariować. Po krótkiej przejażdżce auto samoczynnie zwiększyło obroty po czym spadły do wartości 1,2 zatrzymując się i dalej do wartości 0.8 następnie auto zgasło.. po ponownym uruchomieniu obroty zaczeły wariować, autem szarpie. dodatkowo wyświetliła się kontrolka ESP i symbol kierownicy. oraz jest problem ze wskaźnikiem poziomu paliwa który mimo zatankowanego zbiornika ciągle pokazuje wartość zerową. (Filimik wszystko pokaże) W aucie była wymieniana przepustnica oraz pompa paliwa, ponieważ wcześniej także były problemy samoczynnym gaśnięciem silnika po przejechaniu ( pomogło na jakiś czas, aż do dzisiaj)…

• 0 odpowiedzi
    • 1,7 tys. wyświetleń
  8. Cześć. Mam problem z moja audi z silnikiem 1.6 mpi. Mianowicie co ok 2 mies muszę dolewać olej i plyn chlodniczy(na szczęście do plynu nie dostaje się olej) . Dolewając wczoraj zobaczyłam masło pod korkiem... Kontaktowalam sie z mechanikiem i powiedział, że to po zimie ale nie daje mi spokoju te nadmierne pobieranie oleju i wczoraj zostawiając odpalony samochód(byl rozgrzany) zauważyłam, że z rury wydechowej wydostaje sie tak jakby spalony olej i mam cały zderzak w tym. Samochód rowniez przy dodaniu gazu kopci bardziej niż zwykle(jest to benzyna). Macie jakies pomysly co to może być, boo nie chce zajeździć silnika :/

• 0 odpowiedzi
    • 1,5 tys. wyświetleń
  9. Rozpoczęte przez bydlaczek,

Witam, otóż mam taki problem w samochodzie małżonki - klima włącza się dopiero po nagrzaniu silnika, pokazuje w VCDS temperaturę powietrza zasysanego -50 stopni (czujnik G89). Swoją drogą - czy błędnie odczytana temperatura zasysanego powietrza ma wpływ na spalanie ? dzięki, pozdrawiam

• 1 odpowiedź
    • 7,6 tys. wyświetleń
  10. Rozpoczęte przez 20omega,

Witam. Chciałbym wymienić nagłośnienie na BOSE dedykowane do tego modelu. Czy próbował ktoś tego. Z czym się trzeba zmierzyć. Dzięki za podpowiedzi.

• 0 odpowiedzi
    • 1,6 tys. wyświetleń
  11. Rozpoczęte przez Kamson,

Witam, myślę o zakupie Audi a3 8p rocznik od 2010 do 2012. Chciałbym zasięgnąć kilku opinii dotyczących tych modeli, interesuje mnie autko w benzynie i tutaj moje pytanie, który silnik będzie najlepszy? Jakieś typowe usterki? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam.

• 0 odpowiedzi
    • 3,2 tys. wyświetleń
  12. Witam, jak w temacie mam problem z moja Audi A3 8P 2012, 1.4 TSI 125 km 92kw. Kilka dni temu zauważyłem, ze wężyk idący z baku do filtra paliwa jest sparciały i cieknie, wiec kupiłem nowy wężyk i wymieniłem, niestety po wymianie zaświeciła mi się rezerwa, na początku samochód chodził dobrze, ale po przejechaniu Ok 300 metrów zaczął się dusić, niestety nie dało się go odpalic już, krecil, ale nie zapalił. Niestety nie pomyślałem, żeby zostawić go jakiś czas na załączonym zapłonie, bo podobno pompa pracuje wtedy, a poprzez sam filtr tez nie przepuściłem paliwa, tylko wymieniłem bezpośrednio wężyk i odpaliłem, jednak było błędna myślą, ze jest „samoodpowietrzenie”. Czy …

• 0 odpowiedzi
    • 1,1 tys. wyświetleń
  13. Witam. Posiadam Audi A3 8P 1.6 102 KM z LPG. Z samochodem do tej pory nie miałem żadnego problemu. Dziś rano uruchamiam silnik i przy uruchomieniu słyszę dziwne pikanie, które znika po kilku sekundach. Na stałe włączyła mi się także kontrolka ESP. Próbuję ruszyć samochodem ale czuję, że silnik tak mocno szarpie, że telepie całym samochodem. Wysiadłem z samochodu, otworzyłem maskę i zobaczyłem ogromne szarpanie silnikiem. Pomimo tego próbowałem jechać dalej, ale niestety samochód całkowicie stracił moc i ujechałem kilka metrów i zadzwoniłem po lawetę. Po wciśnięciu pedału gazu do końca, wskazówka obrotmoerza w ogóle nie reagowała, dopiero po jakiś 5-10 sekundach przy pedal…

• 1 odpowiedź
    • 12,8 tys. wyświetleń
  14. Rozpoczęte przez Przemek999,

Witam, mam ostatnio problem z odpaleniem mojej a3, a wygląda to tak: samochód stał około miesiąca i gdy chciałem zapalić to wykazywał klasyczne objawy rozładowania akumulatora, chociaż wszystkie światła i zapłon działy normalnie, lecz na odpalanie prądu jakby brakowało. Nie zdziwiłem się bardzo, bo w końcu stał prawie miesiąc na mrozie. Wymieniłem akumulator na nowy, ale niestety nic to nie dało, dalej nie odpala. Słychać tylko cykanie jakby wymiana aku nic nie dała. Czy to może być problem z rozrusznikiem ? A może coś nie tak z kablami przekazującymi prąd ? A, zapomniałem dodać, że co jakiś czas uda się zapalić, raz działa raz nie. Taka loteria. Nic przyjemnego.

• 0 odpowiedzi
    • 2,4 tys. wyświetleń
  15. Rozpoczęte przez Aqueitas,

Witam posiadam Audi a3 8p sportback 5D 2006r i zastanawiam się czy warto przednie lampy zmienić xenon oraz jak to wygląda z montażem czy trzeba coś przerabiać czy działa regulacja lamp z poziomu kabiny ? Pozdrawiam

• 0 odpowiedzi
    • 1,1 tys. wyświetleń
  16. Witam. Z powodu kilometrów, które codziennie robię zastanawiam się nad zamontowaniem instalacji gazowej - oczywiście w grę wchodzi tylko i wyłącznie sekwencja. Wyliczyłem, że przy koszcie około 2500 PLN instalacja zwróci mi się po 10 miesiącach. Ciekawy jestem tylko czy montaż instalacji gazowej nie wpłynie negatywnie na prace silnika? Czy ma ktoś już jakieś doświadczenia? Czy koszty serwisowania samochodu po zainstalowaniu gazu będą wyższe? Pozdrawiam

• 9 odpowiedzi
    • 47,3 tys. wyświetleń
  17. Rozpoczęte przez Przemek999,

Witam, mam problem z układem kierowniczym. Audi ostatnio stał dłuższy czas na mrozie i gdy w końcu ruszyłem okazało się że jest coś nie tak z układem kierowniczym. Jakby to dobrze opisać... Normalnie gdy się rusza kierownica powoli się prostuje, w moim przypadku jest jak przyklejona, mogę przejechać i 100 m, a dalej będzie stała w miejscu dopóki sam jej nie odkręcę. Wspomaganie działa normalnie, a nawet co dziwne wydaje mi się że jeszcze lepiej, lżej się kręci. Dodatkowy objaw: normalnie gdy odkręci się kierownice do skrajnej pozycji, to czuć wyraźny opór i jest sztywna w tej pozycji, u mnie jeśli się przekręci do końca to kierownica odbija się jak piłka kałczukowa. Podej…

• 0 odpowiedzi
    • 2,3 tys. wyświetleń
  18. Rozpoczęte przez Pioti,

Wyskakuje mi Błąd 01309 i sie pali kontrolka ESP dodam ze wymieniałem magiel. Czy ktoś juz miał taki problem i sobie poradził? Ktoś pomoże??

• Like
    • 1 odpowiedź
    • 1,7 tys. wyświetleń
  19. Rozpoczęte przez DominikA38P,

Cześć, Noszę się z zamiarem wymiany swojego radia w mojej a3 8p 2011. Mam u siebie to duże radio z navi i chciałbym je zamienić na radio z carplay(apple) i android auto. Wstępnie się rozejrzałem ale z tego co widzę wszystko jest bardzo drogie. Czy ktoś z Was może mi coś doradzić w poszukaniu dobrego radia ewentualnie polecić radio w cenie do 600-1000zł? Będę też pierwszy raz wymieniał radio w samochodzie i jeśli ktoś ma jakieś sugestie porady to wszystko jest mile widziane. Miłego, Edit: dodałem zdjęcie żeby pozbawić wątpliwości jakie mam radio w samochodzie.

• 0 odpowiedzi
    • 1,5 tys. wyświetleń
  20. Rozpoczęte przez M@teush,

Mam pytanko czy wie ktoś może jak wymienić w Audi A3 8P w przednim lewym reflektorze (stojąc przed maską) żarówkę postojową inaczej pozycyjną???

• Upvote
    • 5 odpowiedzi
    • 42,1 tys. wyświetleń
  21. Rozpoczęte przez str92,

Zapewne temat był poruszany już setki razy na różnych forach, ale nie znalazłem pomocy do 8P. Postanowiłem odgrzybić sobie parownik preparatem odgrzybiającym (wurth). Na opakowaniu jest napisane żeby wpsikać preparat do przewodu odprowadzającego wilgoć z parownika (gdyby ktoś potrzebował przewód ten ma wyjście pod aluminiową osłoną na wysokości katalizatora, ok. 10cm powyżej linii podwozia). Ja jednak zdecydowałem że część środka wpsikam bezpośrednio na parownik od strony filtra kabinowego (parownik znajduje się mniej więcej na wysokości klimatronika, wkładając rękę do otworu na filtr kabinowy można wyczuć żeberka po lewej stronie). Stąd moje pytanie: czy jest różn…

• 0 odpowiedzi
    • 7,7 tys. wyświetleń
  22. Rozpoczęte przez Audiiiii,

Witam proszę o radę może ktoś się spotkał audi A3 8p 2003 2,0 tdi nie chce palić jak na zegarze pojawia się świecą zarowa i ASP i wtedy również wlancza się wentylator wracam zapłon nieraz za pierwszym razem nieraz kilka razy wracam zapłon aż znika świecą i ASP i odpala co to może być a i dodam ze u elektryk podpiol komputer i niema łączenia ze sterownikiem komputera poprostu żadnych błędów może ktoś pomoże Pozdrawiam!

• 1 odpowiedź
    • 3,6 tys. wyświetleń
  23. Rozpoczęte przez zack92,

Witam, dwa dni temu jechałem trasę 120 km, kiedy nagle przy szybkości 140 km/h samochód mimo wciśniętego pedału gazu do końca jechał ta sama prędkością, zero przyspieszenia. W mieście to samo, turbina już nie dawała przyspieszenia, poza tym, ze nie ma mocy z samochodem się nic nie dzieje, żadnego dymu, ani innych widocznych zmian. Taki błąd wyskoczył na komputerze jak w załączniku. moc robić w takim wypadku, czy zwykły mechanik to ogarnie? Czy raczej dawać do specjalizującego się serwisu? Powiedziano mi, ze w najgorszym wypadku może to być nawet kwota około 2500. Jakieś rady??

• 3 odpowiedzi
    • 1,7 tys. wyświetleń
  24. Cześć wszystkim Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Audi A3 8P z rocznika 2004, więc niestety jeszcze z podwójnym grillem (double frame). Oczywiście pierwsza rzecz, jaką się zainteresowałem, to zmiana na pojedynczy duży grill (single frame). Wg tego tematu wiąże się to jednak z dość sporymi przeróbkami i wydatkami, więc taka prawdziwa zmiana poczeka, a na teraz wymyśliłem zmianę domowym sposobem, inspirując się nakładką ABT dostępną dla tego modelu. Potrzebujemy: kawałek folii samoprzylepnej (polecam taką bez wzorów).opalarka (lub coś podobnego) do rozgrzewania i układania folii na zderzakunożyk do przycinania nadmiaru folii2 kawałki srebrnej listwy o szero…

• 6 odpowiedzi
    • 10,9 tys. wyświetleń
  25. Rozpoczęte przez Szalony Seler,

Witam czy wie ktoś może jak nazywa się ta część lub ma na sprzedaż? Przeszukałem cały Internet i nigdzie nie mogę znaleźć

• Like
    • 3 odpowiedzi
    • 2,2 tys. wyświetleń

Powiadomienie o plikach cookie

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.