Audi A3 8V (2012-2020)
Forum Audi A3 8V. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
121 tematów w tym forum
-
Dla wszystkich posiadaczy Audi A3 8V, zamieszczam polską instrukcję obsługi w formacie PDF: Instrukcja obsługi Audi A3 8V.pdf Instrukcję mogą pobrać tylko zarejestrowani użytkownicy. Jeżeli nie masz konta, zarejestruj się tutaj.
-
- 16 odpowiedzi
- 32,5 tys. wyświetleń
-
-
Poniżej zamieszczam rozmieszczenie bezpieczników Audi A3 8V:
-
- 1 odpowiedź
- 56,6 tys. wyświetleń
-
-
Poniżej zamieszczam szczegółowe informacje na temat żarówek w Audi A3 8V (także dla modeli Sportback i Limousine) oraz instrukcję dotyczącą ich wymiany:
-
- 1 odpowiedź
- 52,6 tys. wyświetleń
-
-
Mam w swojej a3 8V 1,4 tfsi CoD ultra 150KM z 2015 z systemem start stop akumulator Moll 69Ah 360A 6R0915105B i chciałbym go wymienić na nowy. Taki ciężko dostać. Znalazłem w necie, że odpowiedni będzie 70Ah i 760A. Czy będzie ok? W związku z tym, że miałem akumulator o innych parametrach to muszę go kodować? Czy coś mi padnie po wymianie w sensie otwieranie szyb, zamek centralny itd.? Pozdrawiam
-
-
- 21 odpowiedzi
- 22,6 tys. wyświetleń
-
-
Cześć! Audi A3 V8 rok produkcji 2013. Od dłuższego czasu w aucie cisza - muzyka, zestaw głośnomówiący - głośniki milczą jak zaklęte. Czasem (np. po godzinie, dwóch ciągłej jazdy) muzyka się włącza, zestaw zaczyna działać i jest tak aż do momentu kiedy zgaszę silnik. Potem znowu cisza. Oddałem do elektronika i usłyszałem, że padły końcówki mocy, albo cały układ, w grę wchodzi jeszcze złośliwy duch, albo koniunkcja planet. Szukałem w Opolu kogoś, kto podjąłby się naprawy, albo wymiany ale niestety nikogo nie znalazłem - ochrona komponentów, trzeba przeprogramować nowe MMI - odesłali mnie na fora w poszukiwaniu kogoś, kto mógłby pomóc. I teraz pytanie - znacie…
-
-
- 8 odpowiedzi
- 6,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, wczoraj stan płynu był trochę poniżej min,zrobiłem ok 200km,dziś rano po odpaleniu był komunikat że brak plynu. Faktycznie,nie było,dolalem wody,trochę ponad max,po nagrzaniu się silnika poziom się podnosi,także przy odkręconym korku w zbiorniczku. Czy to normalne? Pozdrawiam
-
-
- 8 odpowiedzi
- 5,7 tys. wyświetleń
-
-
Cześć, mam ogromny problem... Otóż rozładował mi się nagle akumulator w samochodzie i mam zaciągnięty hamulec ręczny, który jest elektryczny. Auto stoi w garażu, w dodatku maska znajduje się pod wnęką i nie ma możliwości jej otwarcia w celu naładowania akumulatora. Nie wiem jak mam poradzić sobie z taką sytuacją? Samochodu nie da się wypchać, hamulca nie da się zwolnić, maski nie da się otworzyć... Czy jest jakiś sposób na awaryjne zwolnienie hamulca? Proszę o pomoc, to jest chyba moja jedyna nadzieja Model auta to Audi A3 Limousine 8V 1.4 TFSi CoD Ambition, 140KM, 2014 r.
-
- 8 odpowiedzi
- 7,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam , Dwa pytania . 1 - Szukam pomocy odnośnie ustawienia czasu radia na wyłączonym zapłonie . Gdy wciągnę kluczyk ze stacyjki radio gra 5 -7 min da się ten czas gdzieś ustawić aby grało cały czas ? 2- to czy da się ustawić cały czas moc w zapalniczce samochodowej ? Mowa tu o audi 8v guattro 2.0 Diesel 2013 rok . Wcześniej miałem 8P i tam cały czas zapalniczka miał moc i kamerka chodziła cały czas a w 8v odcina moc z wyjęciem kluczka . Będę wdzięczny za podpowiedz . Pozdrawiam ,
-
- 7 odpowiedzi
- 5,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Mam mały problem z zawieszeniem ciężki do zdiagnozowania. Od jakiegoś czasu trzeszczy mi zawieszenie z przodu. Problem słychać jest podczas przejazdu przez wzniesienie, próg zwalniający, nierówna nawierzchnie i nie jest to pukanie tylko trzeszczenie. Trzeszczenia zupełnie nie słychać na dziurach. Stan zawieszenia idealny zero luzow. Sprawdzone przez 2 mechaników i stacje diagnostyczna. Na ostatniej wizycie u mechanika przypuszczano tuleje wahaczy. Wymieniłem je i nic nie dało. Przy okazji sprawdzili drążki i łączniki stabilizatora są w idealnym stanie. Trzeszczenia słuchać tylko na nierównościach głównie na progach zwalniających, nie słychać tego np podczas bujnia …
-
-
- 6 odpowiedzi
- 11,6 tys. wyświetleń
-
-
Witajcie .wiem ze moze temat oklepany ale akurat do tego silnika nie znalazlem odpowiedzi jaki by byl najlepszy olej.czy moglbym prosic o rade?mam przejechane 160tys km. Pozdrawiam Artur
-
-
- 6 odpowiedzi
- 19,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Pacjent to A3 8v 1.4 TFSI 125km. Od kilku tygodni zauważyłem, że tylko przy wyższych prędkościach (autostradowych) wyskakuje błąd "Uwaga! Brak wspomagania siły hamowania" (jak na załączonym obrazku) . Po czym samochód jakby częściowo tracił moc, a także przestaje działać klima. Po zgaszeniu auta i odpaleniu ponownie świeci się ABS i "ręczny", jednakże po przejechaniu 5 metrów błąd i ikony znikają i jest wszystko ok. Czy ktoś miał podobny problem? Mechanicy nie wiedzą z czego wynika kłopot. Dziękuję za pomoc.
-
- 4 odpowiedzi
- 2,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Czy ktoś wymieniał olej w skrzyni biegów s-tronic? Mam przejechane 80 tyś i chce to zrobić. Mechanicy mówią aby wymieniać tylko i wyłącznie metodą grawitacyjną, ponieważ przy wymianie dynamicznym jest dużo większe ryzyko uszkodzenia skrzyni. Czy ktoś miał doświadczenie w tym temacie? Rok 2015, 1.4 TFSI 125KM.
-
-
- 4 odpowiedzi
- 16,1 tys. wyświetleń
-
-
Zakupiłem auto wypadkowe i teraz mam dylemat jakie części mam zakupić? 1. Muszę kupić zderzak przedni wraz z grilem - czy ktoś rozpoznaje czy to zwykły zderzak czy s-line? 2. Grill - widziałem na aukcjach różne rodzaje - ten ma jakąś taką dziwną przerwę pod tablicą rej. - ktoś wie po co ona? (wiem na pewno że mam też z przodu czujniki więc muszę mieć też na grilu). 3. Lampy... i tutaj mam problem czy to są lampy xenony czy bixenony? Dodatkowo mam pytanie czy ktoś na forum posiada części używane do tego modelu? Widać co mi jest potrzebne - cały przód (zderzak, gril, lampy obie, chłodnica wraz z obudową, belka przednia styropian pomiędzy belkę a zderzak,…
-
- 4 odpowiedzi
- 6,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam Jak w temacie - auto kupiłem z Niemiec - całość jest w języku niemieckim - czy ktoś wie jak można zmienić język na polski (lub chociaż angielski)?
-
-
- 4 odpowiedzi
- 22,5 tys. wyświetleń
-
-
hej, Stoję przed skomplikowanym wyborem do kupienia. Docelowo model był wybrany od dawna, to A3 w sedanie 2.0 quattro 2016/2017. No ale na horyzoncie pojawiają się S3. No i jest jednak zagwozdka. Czy zostać przy A3 ale młodszym czy może S3 które w tym budżecie jest z 2015. A3 byłaby juz po lifcie. Mam świadomość ile S3 może spalić i jest OK. Kwestia zasadnicza jest taka, że przy określonym budżecie +/- 90k mogę mieć albo jedno albo drugie. Na plus A3 to młodszy, po lifcie, virtual kokpit. Na plus S3 to ... S3 Eskę wczoraj oglądałem taką: https://www.otomoto.pl/oferta/audi-s3-sedan-b-o-stronic-sepang-blue-ID6DXhEp.html Palnięta w tył, z Kanady. Serce …
-
-
- 3 odpowiedzi
- 6,9 tys. wyświetleń
-
-
Czy ktoś wie w jaki sposób mogę wyłączyć system start&stop w Audi A3 8V?
-
-
- 3 odpowiedzi
- 19,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Posiadam samochód audi a3 8v z 2016 i chciałbym włączyć doświetlanie zakrętów. Znalazłem tutorial w necie: [09] Central Electronics -> Adaptation -> Channel Leuchte12NL LB45-light function B12 -> Adjust Value on cornering left Channel Leuchte13NL RB5-light function B13 -> Adjust Value on cornering right Kanal (2) statisches Kurvenlicht-Vorschrift auswählen ECE R48 Wert auf ECE R48 / ECE R119 (je nach Modelljahr) anpassen Problem w tym że nie ma u mnie kanału 2 statisches Kurvenlicht itd. Te dwa pierwsze przekodowałem. Czy ktoś może pomóc?
-
- 3 odpowiedzi
- 9,2 tys. wyświetleń
-
-
Dzień dobry, posiadam audi s3 8v z 2019r chciałbym się dowiedzieć co trzeba dołożyć do samochodu żeby była możliwość korzystania z apple carplay ? Gniazdo usb w podłokietniku to tylko charge only
-
- 3 odpowiedzi
- 3,9 tys. wyświetleń
-
-
Kupilem a3 8v z Francji niestety ktos zabral z niej karte sd z mapami..potrzebuje pomocy jaka karte kupic by navi dzialalo
-
- 3 odpowiedzi
- 2,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Posiadam audi a3 8v i zastanawiam się czy jest możliwość zainstalowania kamerki cofania oraz czy moj wyświetlacz, który jest standardowy będzie pokazywał obraz. Jak to wykonać i jaki jest koszt? Rok 2015/16 2.0 tdi
-
- 3 odpowiedzi
- 8,4 tys. wyświetleń
-
-
Dzień dobry, od pewnego czasu mam problem z dźwiękiem w swoim samochodzie. Model auta to Audi A3 Limousine 8V 1.4 TFSi CoD Ambition, 140KM, 2014 r. Otóż jakiś czas temu już zauważyłem, że czasem głośniki trochę tak trzeszczały. Był czas, że częściej i bardziej intensywniej trzeszczały, a czasami przez 2-3 dni podczas jazdy nic się nie działo. Zdarzyła też się sytuacja, że uruchomiłem samochód i radio nie grało, tak jakby się nie załadowało - po ponownym uruchomieniu samochodu wszystko było znowu okej. Myślałem wtedy, że pewnie coś się zacięło i to tyle. Ale po dłuższym czasie sytuacja ta się zaczęła mieć miejsce trochę częściej. Teraz już ponowne uruchomienie auta …
-
- 3 odpowiedzi
- 3,5 tys. wyświetleń
-
-
Panowie, co to jest za uchwyt w prawym boczku bagażnika za prawą klapką.
-
- 3 odpowiedzi
- 1,1 tys. wyświetleń
-
-
Dzień dobry , Potrzebuje kupić nowy akumulator do Audi a3 8v , 2013 r. 150/km 2.0 Diesel Quattro , system start/stop . Czy mógłby ktoś podpowiedzieć na co zwracać uwagę bo różnie to cenowo wyglada a chciałem kupić online . Pozdrawiam ,
-
- 2 odpowiedzi
- 3,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Chciałem się podpytać Was jaki wykonać kolejny krok w diagnostyce auta? Samochód pali średnio koło 8,5 litra ropy, na komputerze brak błędów. Silnik pracuje bardzo równo, wzorowo, nic nie kopci, nic nie szarpie, idzie jak należy na te 105km. Co może powodować takie spalanie? Ręce opadaja, mam golfa z 2008 w 1.9 i na tych samych dystansach w tych samych warunkach pali koło 6l Jedyne co to ma inne ako, ciut większe.
-
- 2 odpowiedzi
- 4,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam Jestem nowym uzytkownikiem forum wiec witam was wszystkich . Niedawno zakupilem swoje nowe autko A3 8v 1.6tdi ultra. skrzynia manual. Od zakupu auta , nieraz zauwazam ze podczas ruszania z jedynki , pojawia sie odglos szurania (tarcia) metal o metal trwa to doslownie sekunde -tylko wtedy jak przytrzymam pedal sprzegla i powolutku go zwalniam i potem cisza , objawia sie to rzadko ale przykulo to moja uwage. Czy ktos mi moze podpowiedziec co to moze byc ? Mam nadzieje ze to nic powaznego ,oby
-
- 2 odpowiedzi
- 4,6 tys. wyświetleń
-