Audi A4 B5 (1995-2001)
Forum Audi A4 B5. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
167 tematów w tym forum
-
witam. zmienialem napinacz łancucha na walkach rozrzadu w silniku 1.8 adr z 99r. przestawilem prawy walek o jeden zab, w efekcie auto nie mialo odpowiedniej mocy. nastepnie poprawilem swoj blad ale silnik pracuje glosniej i cyka. nie dawno przy wyprzedzaniu musialem go przeciagnac do 6tys obrotow i po przejechanych 5kilometrach zauwazylem ze wzrosla mi temp do 100stopni. nie wlacza mi sie wentylator obok wiskozy a wydaje mi sie ze powinien sie zalaczac po 90stoniach celcjusza. weze do chlodnicy sa u gory cieple a na dole zimnie. podejzewam peknieta szklanke, zawieszony termostat ( wymienialem 3 miechy temu) nie wiem co mam o tym myslec ani gdzie szukac. moze zgialem za…
-
-
- 10 odpowiedzi
- 9,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam serdecznie , zakładam ten temat z nadzieją że może ktoś mi pomoże bądź doradzi z magiczną usterką w mojej Audi , bo przyznaje że już rozkładam ręce . Audi jakie posiadam to A 4 z silnikiem 1.8 Turbo 150 koni z rocznika 1995. Problem jaki istnieje to , gdy odpalam auto , bez różnicy czy auto jest ciepłe czy zimne obroty zaczynają falować pływać po czym po dosłownie 5-10 sekund ustają na obrotach powyżej 1 tysiąca i wszystko się normuje ( jest tak przy każdym odpalaniu) wygląda to tak jakby się dusiło i bez gazu auta nie odpalę . Auto również nie ma mocy jak na 150 koni , na biegu 3 , 4 jak i 5 jest dość mułowaty . Gdy wdepnę pedał gazu auto zaczyna jakby chwilę myśle…
-
- 0 odpowiedzi
- 9 tys. wyświetleń
-
-
Witam! Zakupiłem do swojej Audiczki oryginalne radyjko Audi Concert jednak po jego podłączeniu za każdym razem jak wyjmę kluczyk to trzeba go od nowa programować bo pojawia sie napis SAFE. Ponadto gdy kluczyk jest w stacyjce to radio pomimo iż jest wyłączone tzn. gałka podgłośnienia wcisnięta i radio nie gra to cały czas wszystkie przyciski są podświetlone! Proszę o pomoc!!! Dodatkowo jak miałby ktoś instrukcję obsługi w języku polskim do tego radyjka to bardzo bym był wdzięczny za jej udostępnienie. W załączeniu zdjęcie radyjka Pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 9 tys. wyświetleń
-
-
witam jestem tu nowy,chcialbym sie dowiedziec ktore zawory steruja turbina,bo wymienilem turbo na nowa lecz gdy patrze na sztange wydaje mi sie ze sie znowu przycina,ale gdy podlanczam zegar pod gruszcke jest tak samo
-
-
- 6 odpowiedzi
- 8 tys. wyświetleń
-
-
siemka mam takie pytanie odnosci klimatronika w audi a4 1996 r jest to stary dziadek fakt. wycziscilem go calego i mimo czyszczenia dalej klawisze raz dzialaja raz nie. tuz po wyczyszczeniu moglem klimke wylaczyc wlaczyc. regulowac temperature. nawiew etc. a teraz zostalo jak bylo, dziala nawiew na szybke ew mozna wyl naciskajac na auto. i regulacja wiatraka . temp tylko wzwyz co jest bardzo denerwujace klima non stop. jesli chce wylaczyc klima musze caly nawiew wylaczac regulacja od wiatraka . ... spotkal sie ktos moze z tym problemem?
-
- 0 odpowiedzi
- 7,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich forumowiczów AudiTimes, mam maly problem z zawieszeniem w mojej Andzi... Podczas jazdy z prędkością np 50km/h lub wiekszymi np na trasie z zawieszenie wydobywa sie dziwny dzwiek cos jakby przednie kola ocierały o nadkola(zarówno na letnich 16 calowych kolach jak i na zimowych 15 calowych), dodam ze na prostej nawierzchni nic nie slychac i jest ok , takie ocieranie slychac wtedy gdy na drodze jest np jakis tzw dół czy uskok nie wiem jak to nazwac takie delikatne zapadniecie drogi i wtedy ten dzwiek sie pojawia, bylem juz na tescie zawiecha i amorkow, generalnie autko mi wytrzepali na wszystkie strony i nikt nie wie co to moze byc, jedyna rzecz jaka zauwaz…
-
- 4 odpowiedzi
- 7,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Ostatnio na parkingu podjechałem blisko krawężnika a że mam bardzo niskie auto to zawadziłem dolną owiewką o krawężnik i wskoczyła ona za krawężnik. Jak wyjeżdżałem nie mogłem wycofać, bo sie zblokowała. Na szczęście wyczułem to w porę podgiąłem ręką i wyjechałem. Rzecz w tym, że ta owiewka teraz mi odstaje. Nie jest złamana, ale bardzo odstaje. Przyszły śniegi i jak cofam to z pewnością zbieram nią śnieg a nie chce zawadzić i wyrwać całej owiewki. Moje pytanie do Państwa. Czy da sie ją dokupić czy to jest cały zderzak przedni, w jakiej cenie są i czy może mi ktoś dać jakieś namiary. Szukałem już na allegro, ale nic nie mogę znaleźć. Zostawiam fotki ukazujące aut…
-
-
- 1 odpowiedź
- 7,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam forumowiczów, mam problem z parowaniem szyb: wymieniłem filtr kabinowy i dalej dzieje się to samo... Czy to możliwe, że przyczyną jest popsuty nawiew na szybę? Jeżeli tak, to jak go naprawić? Mam klimatronik.
-
-
- 2 odpowiedzi
- 7,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam, ostatnio przyjechał do mnie kolega z wadliwymi wycieraczkami przednimi, okazało się że styki w manetce wymagały odnowienia, niestety w czasie pracy w manetce doszło do zwarcia (bezpiecznik trzeba było wymienić), a następstwem prawdopodobnie tego zwarcia było to że tak jakby zmienił się punkt zerowy wycieraczek i zatrzymują się po środku szyby. Wygląda to tak że ze środka szyby ruszają w dół do końca, do góry do końca,a po skończonej pracy zatrzymują sie na środku. Czy macie jakieś pomysły jak można to naprawić bez wizyty u fachowca? Może ktoś miał już kiedyś taki przypadek?
-
- 0 odpowiedzi
- 7,1 tys. wyświetleń
-
-
witam! prosze o pomoc w dobraniu odpowiedniego kompletu wahaczy. Szukam dobrych i tanich czy dobre sa marki takie jak : kraft, master sport,delphi bo o lemie to wiem ze sa ok ale cena jest narazie zaporowa jak dla mnie w tym roku czy ktos poleca jakiej inne marki Pozdrawiam
-
- 3 odpowiedzi
- 7 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Mam problem z pilotem do samochodu. Samochód w ogóle nie reaguje na pilot chociaż widzę że ta dioda na pilocie świeci się gdy naciskam przyciski. Stąd moje pytanie czy to może być wina pilota ? czy coś mam w samochodzie nie tak ? jeśli tak to co ?
-
- 1 odpowiedź
- 6,9 tys. wyświetleń
-
-
witam Was wszystkich!! dosc dawno mnie tutaj nie bylo:)....Mam pytanko...odnosnie hamowni a skrzyni automatycznej Jak juz wiecie mam nadal swoja Andzie A4B5 1.9 Tdi 110KM w automacie:) te 110KM troche mi spedzaja sen z powiek bo pala ok 9,5 litra w miescie i cos mi sie wydaje ze pare juz padlo:( m chcialbym sie dowiedziec czu istnieje mozliwosc sprawdzenia mocy na hamowni z automatem , czy cos sie ze skrzynia nie zrobi( po remoncie kilka miesiecy) i gdzie w ogole moge takowa znalesc w woj slaskim , najlepiej w okolicach Sosnowca.Bardzo Was prosze o informacje !! POzdrawiam mwmisiek82
-
- 5 odpowiedzi
- 6,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam od 4 lat posiadam audi a4 1,9TDI z automatyczną skrzynia biegów,Problem polega na tym,że od dłuższego czasu owa skrzynia mi szwankuje.Zacznę od tego,że przekręcam kluczyk w stacyjce i na wstępie nie pali się kontrolka świec do tego nie działa obrotomierz to z kolei wiąże się z tym,iż z D ciężko jest ruszyć więc ręcznie zmieniam biegi.Nawet jeśli ruszę z D to będzie bardzo wolno i sama przełoży mi biegi tylko do 3,dalej nie da rady przez to pali jak smok.I tak za każdym razem kiedy przekręcam kluczyk brak kontrolki świec to sytuacja się powtarza.Rzadko zdarza się,że kontrolka świec zapala się przed odpaleniem to wtedy dobry znak bo i obrotomierz chodzi i skrzynia dzi…
-
- 0 odpowiedzi
- 6,8 tys. wyświetleń
-
-
Witajcie ponownie po 4(?) latach, Aktualnie wyremontowałem cały silnik (tłoki, panewki, uszczelnie, rozrząd pasek, łańcuch wałków itp, dużo czesci) oraz została wsadzona nowa turbina hybrydowa. Łączny kosz przekroczył 11.100 zł . Tylko że nikt mi nie powiedział że niektóre A4B5 2000r 1.8T 150km 125kw mogą się nie nadawać do chip tuningu/mapy, teraz pytanie, jak ugryźć temat, podjechać do mechanika niech zczyta sterownik/model co tam siedzi i dopiero podjechać do tunera/hamowni ? Auto planuję na 200-230 km i więcej momentu obrotowego bo to dalej ma być daily/codzienne auto na dojazd do pracy przez najbliższe jeszcze 5-/6 lat. Jedna z firm odpisała mi że podejmą się al…
-
- 2 odpowiedzi
- 6,6 tys. wyświetleń
-
-
Czy turbina z silnika AHU w Passacie, pasuje do silnika AJM w Audi A4, który ma taką samą liczbę koni (116 KM)? Pozdrawiam
-
-
- 5 odpowiedzi
- 6,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam problem z działaniem oświetlenia wnętrza A4 B5 2001. Po otwarciu jakichkolwiek drzwi nie zapala się światło. Czerwone lampy w drzwiach działają ok. Poświetlenie pod nogi również. W związku z tym zakładam, że mikrostyki w drzwiach są ok. Światła po włączeniu ręcznym działają, więc zasilanie jest. Gdzie szukać usterki? HELP!!
-
- 0 odpowiedzi
- 6,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam!!! Mam taki problem z moim Audi mianowicie gdy przygazuje to odrazu widze za soba chmure czarnego dymu:( wczesniej nie kopcila. Na jalowym biegu mam to samo i zostawia plame sadzy na trawie. Byl wymieniany olej, filtry. A i jak utrzymuje tak ok 2 tys obrotow na 2 biegu to przerywa jakby nie dochodzilo paliwo. Prosze o pomoc.
-
- 1 odpowiedź
- 6,4 tys. wyświetleń
-
-
Co to świeci po lewej stronie od wyświetlanej godziny? Nie chodzi mi o żółta kontrolkę epc tylko o ten czerwony obrazek po lewej na tym samym wyświetlaczu co godzina...
-
-
- 3 odpowiedzi
- 6,1 tys. wyświetleń
-
-
witam wszystkich po krotkiej nieobecnosci:)>. Bylem na delegacji przez 3 tygodnie, w tym czsie moja zoncia opiekowala sie nasza Andzia tj 1.9 TDI 110KM automat 4 biegi.... moje kochanie podczas jednej z przejazdzek stwierdzila ze jest malo oleju... pojechala do Auchana i kupila olej 15w40 do diesli i go dolala ok 1 litra zadowolona dzwoni kochanie dolalam oleju to mowie ok a jakiego??? aaa do diesli dumna z siebie...:/..... ok zgodze sie ale ja jezdzilem na 10w40... jakiego mam teraz oleju uzywac i czy nic sie nie stanie silnikowi?? wymiana oleju za ok 1 tys km.....Druga sprawa jest to ze auto mi sie nie dogrzewa:( osiaga jakies 75-80 stopni i dalej sie ni grzeje... w…
-
-
- 1 odpowiedź
- 6,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam . Po odpaleniu silnika zapala się kontrolka ABS a po podłączeniu do WAG pojawia się błąd 18014 P1606 Specjalny moment obrotowy silnika ABS-SG dla trudnych odcinków A. Czy wie ktoś może co jest przyczyną tego komunikatu i jak to naprawić ?
-
- 1 odpowiedź
- 6 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Miałem rozładowany akumulator. Po naładowaniu akumulatora motor odpala, wszystko działa za wyjątkiem wskaźników, nie działają> podświetlenie zegarów, prędkościomierz, obrotomierz oraz pozostałe tj. wskaźnik paliwa, temperatury, ogólnie nie działają wskaźniki. Proszę o podpowiedź. Bezpieczniki są w porządku. Pozdrawiam Łukasz.
-
-
- 2 odpowiedzi
- 6 tys. wyświetleń
-
-
Niestety mam także problem z zegarami. Po przejechaniu kilku kilometrów wskazówka prędkości spada do zera. Gdy hamuję przy dużej prędkości do zera, zegary zaczynają działać poprawnie. Problem z zegarami zaczął się niedawno - poprzednio było ok. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być?
-
- 0 odpowiedzi
- 6 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam problem kilka dni temu całkowicie przestał mi działać wsteczny bieg (wszystkie inne działają bez zarzutu) Niedawno wymieniałem olej. Wszedłem do kanału odpaliłem silnik, na D było słychać delikatne syczenie, a w momencie wrzucenia wstecznego syczenie było dużo głośniejsze co to może być??
-
- 1 odpowiedź
- 5,6 tys. wyświetleń
-
-
witam mam problem. Nie mam oświetlenia wnętrza w mojej audi A4b5 2000r lift kombi 1.8 mianowicie po otworzeniu drzwi nie uruchamia mi się oświetlenie wnętrza tylko pali sie w nogach i w drzwiach oraz w bagażniku jak go otworze co ja mam zrobic sprawdzałem juz pompke centralnego zamka i nic HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111
-
- 0 odpowiedzi
- 5,5 tys. wyświetleń
-
-
Silnik 1.6 ANA i AHL - fajny! Mechaników brak! jak bierze olej to: sprawdź ezektor czy działa prawidłowo szczelność układu olejowego: uszczelka pod mocowaniem filtru odma rurka co idzie do góry i łączy się z rurą dolotową do przepustnicy lubi ją olej zeżreć simering rurki z pokrywy zaworów łącząca z dolotem powietrza rurka bagnetu jesli skacze ci korek wlewu oleju to znaczy że masz nieszczelny układ olejowy i będzie brał olej, coraz bardziej bo zapycha pierścienie olejowe co w efekcie doprowadzi do ich zapieczenia. Temat przerobiony prze zemnie wymiana pierścieni remont silnika, niestety 100,000 km…
-
- 0 odpowiedzi
- 5,5 tys. wyświetleń
-