Audi A4 B6 (2000-2004)
Forum Audi A4 B6. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
727 tematów w tym forum
-
Witam, mam ochotę zamienić swoje auto na napęd quattro 1,9tdi 130 km jak to się sprawuje i jak się ten napęd uruchamia ? czy to jest na jakiś przycisk czy jak ??
-
-
- 2 odpowiedzi
- 5,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam Serdecznie! Mam taki maly problem a mianowicie czesto zaparowane szyby wlasciwie o ile dobrze siegne pamiecia to tylko przednia w zime nie parowala. Tak prawde mowiac to nie dzieje sie od dzis lecz latem zapomnielem o tym problemie gdyz to sie wlasciwie nie mialo miejsca. Wyjatkiem byly wieczory gdy w aucie bylo kilka osob. Nie mam problemu z stanem plynu, filtr kabinowy jest nowy, samochod nie jest mokry w srodku, woda nie stoi w komorze wycieraczek a podobno klapka ta zaraz za filtrem sie otwiera. To zaczyna sie dziac kiedy jade z kims raczej rzadko kiedy jade sam. Czy to mozliwe, ze moj samochod jest za szczelny? Zastanawialem sie kiedys ktoredy powietrze ma s…
-
-
- 2 odpowiedzi
- 10 tys. wyświetleń
-
-
Witam!!! Kupiłem dzisiaj nakrętke zabezpieczającą koło zapasowe (jak kupiłem samochód to nie było) i pojawił się problem. nakrętka jest za długa i po zakręceniu nie domknę pokrywa bagażnika. Na nakrętce widziałem, że jest regulacja tylko nie wiem jak działa. Próbowałem podważać zapadki, ale nic nie ruszyło. Proszę o pomoc
-
- 1 odpowiedź
- 2,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam.Mam problem z plastikami w audi zapewne są żle spasowane ale strasznie skrzypią.Może ma ktoś na to jakiś sposób??pozdro
-
-
- 2 odpowiedzi
- 3,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam, problem i jego historia wygląda następująco. Zostawiłem auto w serwisie, aby wymienić olej, filtry i nabić klimatyzację. Auto odebrałem. Po jakiś 500 metrach jazdy nastąpił głośny huk i auto straciło moc. Ponad to, zapaliły się kontrolki: ESP oraz ta określana mianem: elektronika silnika. Oddałem auto z reklamacją. Na komputerze ( program Bosh) pojawiło się: przepływomierz powietrza za niski sygnał. Ponad to, komputer auta nie widział ilości masy podawanego powietrza. Generalnie wszystko było OK, auto jeździło tylko moc jak przy 100- 110 km, a nie 160. Wymienili mi przepływomierz powietrza. Wszystko grało: kontrolki zgasły, zero błędów w komputerze, igła. …
-
-
- 18 odpowiedzi
- 27,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Burza zalała samochód, tzn. woda stała pod maską w tym miejscu, co akumulator. Nie było osłony podszybia, prawdopodobnie zatkane były odpływy w komorze i wyglądało to na taką wanienkę. Wylałem wiadereczko wody. W każdym razie, akumulator działa (wyjąłem, przyniosłem do domu, osuszyłem, jest naładowany). Ale deska rozdzielcza jest czarna, nic się nie świeci. Jak można próbować zdiagnozować co się stało. W temacie samochodów nie wiem nic.
-
- 1 odpowiedź
- 3,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam! Mam problem z moją A4B6 1.9TDI AWX. Mianowicie auto z podpiętym przepływomierzem w ogóle nie przyspiesza od wolnych obrotów do 2000 auto szarpie, przerywa, kopci. Powyżej 2 tysięcy turbina łapie i auto jedzie jak trzeba, zmiana biegów obroty spadają poniżej 2000 znów brak mocy, odpinam przepływomierz auto odzyskuje moc od zera do 2000 jedzie jak trzeba jednak pojawia się drugi problem bo powyżej 2000 obrotów nie ma mocy takiej jak powinno (turbina nie pompuje). Błędów nie pokazuje żadnych dopiero jak odepnę przepływomierz pokazuje się błąd, że nie ma przepływomierza. Zmieniałem już dwa przepływomierze na obu ten sam problem zaopatrzyłem się nawet w u…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
-
To znów ja:). Przy zakupie auta zaobserwowałem że mój akumulator nie jest w ogóle zamocowany.przesuwa się w każdą możliwą stronę w górę w boki przez to strasznie słychać go w środku.Nie wiem jakie było tam mocowanie bo na allegro mało jest tego i nikt tego dokładnie nie sprecyzował.Jak by ktoś z szanownych kolegów mógł by wrzucić jakoś fotkę z mocowanie to bardzo będę wdzięczny.pozdro.
-
-
- 4 odpowiedzi
- 11 tys. wyświetleń
-
-
Witam jakiś czas temu zaświeciła mi się kontrolka od klocków hamulcowych. Dziś mam zamiar zdjąć jedno koło z przodu oraz jedno z tyłu i będę chciał sprawdzić jaki jest stan klocków oraz tarcz na obydwóch osiach. Czy klocki z tyłu też mają czujnik? Czy jeśli zapaliła się kontrolka to na pewno mam do wymiany przód? Z tego co pamiętam jak zmieniłem koła z zimówek zerknąłem tak wygląda przód a tak tyłco według Was mam do wymiany?jak powinno się to mierzyć ?
-
-
- 9 odpowiedzi
- 10,1 tys. wyświetleń
-
-
Witajcie, potrzebuję zakupić na internecie sensor zderzeniowy boczny do audi a4 b6 avant 1.9 TDI 130 KM rocznik 2002. Czujnik ma następujące oznaczenie: 8E0959643 RB4 HV. Czy wiecie może gdzie mogę coś takiego zakupić. Rozglądałem się na allegro, ale nie widziałem czujnika o takim oznaczeniu. A może ktoś z Was miałby coś takiego. Bardzo prosze o wszelkie informacje na ten temat. Pozdrawiam:)
-
-
- 2 odpowiedzi
- 4,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam problem a mianowicie na wyświetlaczu pokazuje mi otwarte drzwi z tyłu z prawej strony gdzie te drzwi normalnie się zamykają dodam jeszcze że przy zamknięciu i tak świeci lampka w drzwiach jak sobie z tym poradzić?
-
-
- 1 odpowiedź
- 2 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Od pewnego czasu mam problem z odbiorem radia i muzyki z płyt w mojej Audi. A mianowicie kiedy gra radio bądź płyta to dźwięk jest raz głośniej raz ciszej i tak na zmianę. Czym to może być spowodowane? miał już ktoś już taki problem w swoim samochodzie? pozdrawiam
-
- 6 odpowiedzi
- 7,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam pytanie odnośnie skrzyni manualnej w mojej B6. Otóż jaki olej powinienem do niej nalać i czy jestem w stanie zrobić taką wymiane sam?? Bardzo proszę o pomoc.
-
-
- 18 odpowiedzi
- 83,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam Ostatnio zasatanawiam się nad zakupem felg o średnicy 18 cali do mojej A4 B6. Dodam że zawieszenie mam standardowe. Opona jaka mnie interesuje to 225 lub 235/40/18. Obecnie jeżdze na felgach 16 cali opona 205/55/16. Mam pytanie czy będzie duża róznica w komforcie jazdy, czy prawdą jest że dużo częściej będę musiał naprawiać zawieszenie oraz że jest bardzo duze prawdopodbieństwo uszkodzenia felg/opon na naszych drogach? Może jest jakiś użytkownik który jeździ na felgach 18 calowych swoją A4. Czekam na opinie. Pozdrawiam
-
- 1 odpowiedź
- 2,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich forumowiczow. Moje skromne audi to a4b6 z 2002 r. Silnik 1.9tdi 130km. Dzis rano jadac do pracy wydarzylo sie cos dziwnego, po 5 minutach jazdy zaczelo brakowac mocy, samochod osiagal 90km/h i nic wiecej, przy wcisnietym gazie do konca i zbieral sie bardzo powoli a 90 nie mogl przekroczyc. Chcialbym prosic o pomoc moze ktos z Was mial podobny przypadek i co moze byc przyczyna? Z gory dziekuje i pozdrawiam Krystian
-
- 1 odpowiedź
- 2,7 tys. wyświetleń
-
-
witam. tak jak w temacie nie mogę zamknąć bagażnika. odbija mi od zamka i nie da się zamknąć. proszę o pomoc. pozdrawiam
-
-
- 6 odpowiedzi
- 12,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Zazwyczaj prowadzę swój samochodzik jako kierowca i nie widziałem aż do dziś (gdy pożyczyłem go siostrze) że gdy jest zimny troszkę kopci. Jeżdżę nim od 3 m-cy i do tej pory nie sprawiał żadnych problemów, dziś przejechał ok 500 km i byłem naprawde pod wrażeniem jak przyjemnie się go prowadzi na dłuższe trasy.Po kilku godzinach gdy całkowicie ostygł siostra pojechała nim do sklepu i wtedy zauważyłem ze troszke dymi, chciałbym się dowiedzieć czy to jest normalne czy to początek czegoś naprawdę złego i kosztownego??? Parametry: Audi A4 Sedan (2001 rok produkcji) 1,9TDI przebieg: 197 000 (teoretycznie) autko prezentuje sie naprawde pieknie jak na swoje lata i na zewna…
-
-
- 3 odpowiedzi
- 3,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam Was i prosze o radę. A więc tak...3 razy wywaliło mi płyn z układu chłodzenia zawsze w mieście w korkach a nie na trasie.Olej czysty i nie przybywa go tak samo w zbiorniczku płyn czysty i zero śladów jakiegoś oleju, nie kopci na bialo czyli uszczelki OK. Czujnik temperatury wymieniony po podłączeniu kompa nie pokazuje nic wszystko ok. Wystarczy że stanę w korku kłęby pary i Płyn na ulicy. Na zegarze temperatura zawsze 90 stopni nigdy wyżej. Ale!!! nie włącza się wentylator, działają gdy włącze klime,wentylator chłodnicy dziala,ale chyba na 1 biegu-postanowiłem więc odłączyć kabel od czujnika temperatury i wentylator działał non stop na 2 biegu kręci jak szalony i j…
-
- 0 odpowiedzi
- 8,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam . Mam prosbe o pomoc w rozwiazaniu problemu . Swoje A4 B6 1.9 tdi 131 km AVF kupilem w lutym i klimatyzacja dzialala (dalo sie odczuc ze troche slabo ) a po miesiacu zapalila sie lampka econ . Wczoraj bylem na nabiciu klimy i dalej nie mozna wlaczyc ( swieci sie econ ) . W fazie odzysku czynnika R134a okazalo sie ze w ukladzie bylo tylko 95 g tego czynnika . Szczelnosc ukladu jest sprawdzona i jest ok , olej tez wymieniony . VAGiem nie sprawdzalem bledow bo nie mam gdzie . Nawet nie wiem gdzie to sie robi . Prosilbym o pomoc w tym temacie . A moje drugie pytanie to czy klima miala prawo dzialac z tak mala iloscia czynnika chlodzacego R134a . Z gory dzieki za pomoc .
-
- 5 odpowiedzi
- 11,1 tys. wyświetleń
-
-
Hej, Mam taki maly problem. Po odpaleniu samochodu i przejechaniu paru km i nacisnieciu pedalu hamulca zapalają się na desce kontrolki ABS ESP, plus do tego mrygajaca kontrolka świec żarowych. Wiecie moze co to za bledy wyskakuja. poczytałem troche i dowiedziałem sie że podobno jest to czujnik położenia pedału hamulca? spotkiliście się może z takim błędem??? Proszę o pomoc.
-
-
- 3 odpowiedzi
- 10,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Zauważyłem parę dni temu, że prawy kierunkowskaz nie działa prawidłowo Po włączeniu mrugnie 2 razy prawy, potem ponownie 2 razy lewy i dopiero zostaje na stałe na prawym. Jeśli trzymam u góry manetkę kierunkowskazu to jest OK .... ale to jest upierdliwa jazda Odkręciłem górę kolumny kierowniczej, wysunąłem kierownicę na max do przodu górna osłona mi odeszła, ale dolną już nie wiem jak zdjąć... Czy Ktoś z Was nie wie, czy tam są krańcówki - może jakaś możliwość regulacji? Przy delikatnym podniesieniu manetki (bez zatrzaśnięcia) wszystko chodzi OK. A4/B6 - sedan 2002 r. Pozdrawiam,
-
-
- 4 odpowiedzi
- 15,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam Ogólnie to odkąd mam B6 to zalewam ją olejem 5W40 Motul'a spełniający normę 505.01 (norma VW dla silników z pompo-wtryskami). Niestety ostatnio trochę mi Audiczka nawaliła i okazało się, że wytarty jest wałek rozrządu oraz szklanki co niby jest normalne w tych silnikach. Mechanik powiedział mi, że w sumie po co leję taki drogi olej bo wystarczy Castrol'a za stówkę z hakiem bo on taki zalewa i wszystko jest ok a po drugie co mnie bardziej zdziwiło to, że najlepiej to byłoby zalać olej 10W40. Wytarcie wałka i szklanek sugeruje, że autko ma już przejechane "parę" km i z powodu ogólnych większych luzów w silniku lepiej zalać półsyntetyk bo będzie lepsze smarowanie i będ…
-
-
- 2 odpowiedzi
- 7,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Mam pewien problem ze swiecaca kontrolka klocków hamulcowych. Tak, więc odkreciłem koła i okazało się ze posiadam kolcki bez czujników (zakupiłem autko kilka dni temu), a sa w całkim nizłym stanie, tak wiec na ta chwile raczej nie bede ich wymieniał (również z racji faktu, że jestem spłukany) I tutaj moje pytanie, czy jest możliwość aby na jakiś czas (póki nie wymienię klocków) wyłączyć tę kontrolkę? W tych kwestiach jestm lakiem, dlatego proszę o pomoc. Pozdrawiam
-
-
- 7 odpowiedzi
- 14,9 tys. wyświetleń
-
-
Potrzebuję pomocy Miłośnicy Audi.Problem tkwi w tym,od pewnego czasu mojej audi coś się stało prawdopodobnie od ulew które przechodziły przez mazury.Coś mi z nocy ba dzień rozladowalo akumulator.Ladowalem aku i następnego dnia dalej to samo.Zwróciłem uwagę na światła z przodu które co jakiś czas zapalaly się bez mojej pomocy.To awaryjne to krótkie.Zdjalem wykładzinę,właśnie się suszy.było trochę wody pod nią ale wyczyścić.moduł komfortu suchy,komputer suchy,odpływu poczyszczone.Mam zamiar składać cały środek ale ta awaria czyli te zapalenie się świateł mnie nie ciekawi.Nie chce ponownie ściągać wykładziny.Czy ktoś miał podobna akcje?? Proszę o pomoc:-) Pozdrawiam wszystki…
-
- 0 odpowiedzi
- 2 tys. wyświetleń
-