Audi A4 B6 (2000-2004)
Forum Audi A4 B6. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
727 tematów w tym forum
-
Witam Piszę z takim problemem rok temu miałem wymieniany rozrząd kompletny góra i dół napinacz orgi itd dziś słychać takie stuki co to może być dodaje film Pozdrawiam:) VID_20250316_173227.mp4
-
- 0 odpowiedzi
- 1,7 tys. wyświetleń
-
-
Od 2-3 miesięcy w mojej b6 avant słychać dziwne stuki dochodzące jakby z bagażnika.poczatkowo myślałem,że coś mi lata po bagazniku więc wyciągnąłem wszystko i problem nadal występował.sprswdzilem koło zapasowe i dobrze jest dokrecone.stuki występują jak najeźdźam na dziury lub jak jadę po bruku to wtedy jest naprawdę mocne walenie.dzwiek jest taki jakby bagażnik był niedomkniety i uderza jadąc po nierownosciach.sprawdzalem go i nie ma luzów .Zrobiłem próbę z kolegą to nawet trzymał nogami bagażnik siedzac w nim i bicie i tak było więc to nie leży problem po jego stronie.jakies pomysły co to może być?Amortyzatory?Kolegą który siedział z tyłu mówił,że wydaje mu się ,że dźwi…
-
- 2 odpowiedzi
- 7,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam Od jakiegoś czasu zauważyłem, że po wyłączeniu zapłonu przez jakiś czas około 3 - 5 min. słychać jak "chyba" klapy w układzie nawiewu się nie mogą zamknąć. I pytanie czy sterowanie tymi klapami jest realizowane przez sterownik klimatyzacji czy jest to realizowane przez inny układ, i pytanie drugie czy możliwe jest oberwanie "tych" lub jedej przysłony (klapy) ponieważ podczas jazdy ewidentnie z okolic deski rozdzielczej dochodzą dzwięki takie jak by coś się luźno przemieszczało. Dzwięk jaki słychać kojarzy mi się z dźwiękiem jaki wydaje dysk komputera podczas pracy, bardziej to takie trzaski. Dzięki za podpowiedzi
-
- 2 odpowiedzi
- 8,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam małe pytanko posiadam audi 1.8 Turbo przy uruchamianiu silnika załącza się coś co hałasuje jak odkurzacz chwile pochodzi i cichnie pytanie tak ma być czy to rozpadająca się turbina
-
- 1 odpowiedź
- 2,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Ostatni zostałem szczęśliwym posiadaczem audi a4 b6 z silnikiem 1.6 benzyna. Niepokoi mnie tylko dziwne dźwięki. Na rozgrzanym silniku podczas puszczania gazu na biegu (3,4,5) lub po prostu przy przełączaniu biegów słychać dziwny świst, tarcie (jak się najedzie na linie dzielące jezdnie też podobnie słychać, według żony), i tylko gdy wskazówka obrotomierza spada z 3 tys - 1600 , poniżej tego zakresu cisza. Auto nie ma turbiny więc to nie turbina. Gdy jest na biegu jałowym to też to słychać. Dźwięk jak by z pod samochodu. Mechanik mówi że to raczej nie łożyska na sprzęgle i na biegach bo by było coś słychać także przy przyspieszaniu. No i jestem w …
-
- 1 odpowiedź
- 7,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam Panowie co to tu się stanęło, auto działało do końca, dziś rano odpalam a tu taki dźwięk 20240207_155046.mp4 20240207_155156.mp4
-
- 6 odpowiedzi
- 6,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich serdecznie . Posiadam audi A4 B6 . 1.9 130konną Mam problem , (nie wiem czy opiszę to precyzyjnie ale postaram się na tyle ile dam radę) mianowicie.... przy zmianie biegu na wyższy z II na III itd po naciśnięciu sprzęgła szykując się do zmiany biegu ,któraś z (rolek) nie wiem, wyraźnie jest usłyszalna w kabinie aż gdy obrotomierz spadnie do niskich obrotów . Dodam tylko gdy prędkość jest większa tym hałas jest większy tylko przy zmianie biegu .Naprawdę nie wiem co to może być nie wiem jak jeszcze to mogę opisać ,na mój rozum wygląda to jak by któraś z rolek była luźna .... nie wiem . Dlatego pisze do was z tym problemem . mam nadzieję o pomoc od was . Z…
-
-
- 1 odpowiedź
- 11 tys. wyświetleń
-
-
Witam, od pewnego czasu mam problem ze swoją audi A4B6 2.0 z gazem BRC 130km 2001r. Jak odpalam autko po nocy jak jest zimny silnik to silnik klekocze głośno jak diesel, po paru sekundach klekot ustaje a obroty skakają same w góre i w dół poczym po kilku sekundach wszystko ustaje, praca silnika jest prawidłowa i obroty też stałe. Problem występuje od jakiegoś miesiąca, byłem u 2 mechaników i nie wiedzą co to może byc... Dodam że jak silnik jest ciepły to klekot nie występuje i obroty również prawidłowe. Pomożecie??
-
- 1 odpowiedź
- 2 tys. wyświetleń
-
-
Witam Zaobserwowalem ostatnio dziwne dzwieki ( jakby cos dzwonilo , bylo luźne ) podczas dodawania gazu na jakim kolwiek biegu. Po podniesieniu auta i malej próbie w powietrzu okazuje sie ze ten dźwiek wychodzi z tylniej czesci skrzyni biegów... ?? Więc moje pytanie do Was czy ktos juz spotkał sie z takim czymś?? pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 2 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam bardzo nietypowy problem. Ogólnie klimatyzacja działa dobrze ale zauważyłem że gdy mam wyłączoną recyrkulację nawiew jest jakby w środku panelu, słychać że coś wieje ale nie czuć + parują szyby. Ale za to jak z wyłączoną recyrkulacją użyję spryskiwacza (nawet na 1 sekundę wcisnę dźwignię) nawiew działa idealnie przez około 5 sekund.
-
- 0 odpowiedzi
- 743 wyświetleń
-
-
Witam, od dwóch dni zauważyłem, że przy parkowaniu tyłem przy skręconych kołach w lewo nagle z nawiewów wydobywa się dziwny zapach (coś pomiędzy spalonym olejem a spaloną gumą). Zdarzyło się to już 2 razy i za każdym razem przy skręconych kołach w lewo, w prawo jest ok Poczułem ten zapach przy prawym przednim kole. Czy ma ktoś jakiś pomysł co to może być lub też spotkał się z czymś takim ? Nie ma żadnych błędów w komputerze, nie odczułem też żadnych innych problemów. Jest teraz dosyć zimno aby kłaść się pod autem a w tym tygodniu wypada przegląd auta. Dzięki za podpowiedź, Pozdrawiam,
-
- 0 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam, od pewnego momentu zauwazyłem że czasem przestaje mi działać przycisk od elektrycznych szyb od strony kierowcy. Mianowicie objawia sie to tym, że gaśnie podświetlanie obu przycisków(kierowcy i pasażera) ale szyby pasażera można i tak otworzyć drugim przyciskiem natomiast szybę kierowcy już nie i jednocześnie nie działa elektryczna regulacja lusterek, po jakimś czasie jazdy poswietlanie przycisków zaczyna działać i wszystko jest ok. Tak było jak kupiłem to autko natomiast od wczoraj mam tak że jak podświetlanie zacznie ponownie świecić i chce wcisnąć przycisk od szyb kierowcy to przestaje ponownie świecić i za kilka sekund zapala sie znowu i tak w kółko. Dodam że B…
-
-
- 5 odpowiedzi
- 5,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam Po zakupie samochodu zrobiłem nim 500 km i wyskoczył mi bład nr P1429 elektryczna pompa podciśnieniowa (hamulec). Hamulce działają i nie mam z nimi problemu natomiast powtarzający sie bład jest irytujący. Czy ktoś z was miał już taki bład lub wie co może być przyczyną ? Pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 1,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam mały problem z drzwiami od strony kierowcy. Chodzi o zamykanie i otwieranie samochodu z kluczyka działa to na wszystkich innych drzwiach tylko nie na tych od kierowcy.. Czy ktoś wie coś na ten temat?
-
-
- 1 odpowiedź
- 3,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, na poczatku chce przyznać że wiem że źle zrobiłem , ale mam następujący problem: Podłączałem kabel ze wzmacniacza do akumulatora (oczywiście do +) ale nie wykręciłem klemy tylko osobny kabel który jest jeszcze wkręcony do tej klemy. Poszło kolka iskier... i od tej pory świeci mi cały czas ESP (czyli że jest wyłączone) i przestało działć domykanie i otwieranie szyb z kluczyka. Wie ktoś może czy te dwa układy są ze sobą powiązane? czy udało mi sie przez to uwalić dwie rzeczy? (jeszcze nie sprawdzałem reszty elektryki w aucie) I najważniejsze, czy jest na to jakaś "domowa" rada czy bez elektromechanika sie nie da i ile by to kosztowało????
-
-
- 4 odpowiedzi
- 6 tys. wyświetleń
-
-
Cześć , pacjent A4 B6 2.0 FSI 150KM, falowanie obrotów na biegu jałowym , telepanie całym samochodem , jedyny błąd P1504. Audi OE 06D103221G 06F103217 Audi OE 06B 133 299 C Stawiam tylko na te 2 przewody ewentualnie gumy na kolektorze , czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał ?
-
- 1 odpowiedź
- 7,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam pytanko czy felgi stalowe 6Jx15H2 ET45 o rozstawie śrub 5x112 z oponami 205/60/R15 będą pasowały do Audi A4 B6 Avant, bo w rozmiarach zalecanych do tego modelu Audi, nie ma podanego takiego wymiaru, a felgi podobno pochodzą od audi A4???
-
-
- 1 odpowiedź
- 5,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam Ostatnio zasatanawiam się nad zakupem felg o średnicy 18 cali do mojej A4 B6. Dodam że zawieszenie mam standardowe. Opona jaka mnie interesuje to 225 lub 235/40/18. Obecnie jeżdze na felgach 16 cali opona 205/55/16. Mam pytanie czy będzie duża róznica w komforcie jazdy, czy prawdą jest że dużo częściej będę musiał naprawiać zawieszenie oraz że jest bardzo duze prawdopodbieństwo uszkodzenia felg/opon na naszych drogach? Może jest jakiś użytkownik który jeździ na felgach 18 calowych swoją A4. Czekam na opinie. Pozdrawiam
-
- 1 odpowiedź
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam .Chciałem się dowiedzieć czy do audi a4b6 2002 podejdzie felga 7,5Jx16h2 ET37 z oponą 205/55/16 ?
-
- 0 odpowiedzi
- 2,6 tys. wyświetleń
-
-
witam.Za moje 16 facet oferuje mi zamiane na felgi 17 7" et45,i z tad moje pytanie,felga bedzie bez problemu pasowac w audi?nie bedzie nic obcierac?jakie opony wybrac?mysle cos o profilu 215/55/r17,bardzo prosze o szybka informacje gdyz jest to sprawa pilna
-
- 1 odpowiedź
- 2,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, nadchodzi zima i najwyższy czas zaopatrzyć się zimowe ogumienie, jak na złość nie mam na chwile obecną ani opon ani felg a alumek mi na zime szkoda. szukam,szukam i szukam i nie potrafię dokładnie znaleźć rozstawu śrub, znaczy że 5x112 to wiem ale np ET jest podawane różnie. może mi ktos podać jakich wielkości mam dokładnie szukać żeby czasem przez zły zakup nie narobiło mi się wiecej szkód? Dzięki z góry za pomoc. Mam zamiar kupić te felgi: http://moto.allegro.pl/nowe-felgi-stalowe-5x112x15-audi-vw-wysylka-gdansk-i1885638698.html czy będą pasować? i co myślicie o bieżnikowanych oponach? Ps. wiem że jade po bandzie ale brakuje mi kasy i raczej nie mam widok…
-
- 1 odpowiedź
- 60,7 tys. wyświetleń
-
-
witam, chciałbym do swojej perełki zalozyc filtr stozkowy z silnikiem 1.8t czy macie może jakiś ciekawy do polecenia?
-
- 0 odpowiedzi
- 1,4 tys. wyświetleń
-
-
-
Mam jeszcze jedno pytanie. Pewnie bylo to już wałkowane na tym forumwiele razy ale postanowiłem napisać. A mianowicie w moim Audi A4 z 2002roku wyświetlacz pokazuje mi tylko zasięg (nie licze tutaj radia i temperatury zewnętrznej) , manetke mam zwykłą ( bez komputera pokładowego- tak poinformowali mnie w ASO) . Czy istnieje możliwość przeprogramowania wyświetlacza abym mógł widzieć aktualne spalanie, średnie itd..???? Proszę Was o pomoc.
-
- 1 odpowiedź
- 3,6 tys. wyświetleń
-
-
witam czy może ktoś mi powiedzieć gdzie w Audi A4 B6 z 2004 roku montuje się gaśnice? obszukałem cały samochód ale nie znalazłem miejsca na zamontowanie gaśnicy. pozdrawiam
-
-
- 5 odpowiedzi
- 12,3 tys. wyświetleń
-