Audi A3 8L (1996-2003)
Forum Audi A3 8L. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
201 tematów w tym forum
-
Witam, Mam pytanko czy to możliwe bym miał uszkodzony termostat? Od jakiś 2-3 tyg widzę że temperatura na wskaźniku pokazuje 70-75 stopni w trakcie jazdy. Na postoju zagrzeje się do 90 stopni. Ale gdy ruszę i przejadę maks 1km spada znowu do 70-75 i stoi. Jedynie w trakcie jazdy do 90 nagrzewa się gdy jadę ze stałą prędkością 120 km/h przez dłuższy czas. Jakieś pomysły? Btw pytałem znajomego "Mechanika" (w cudzysłowiu bo nie wiem czy mu wierzyć) powiedział że mam bardzo dobre chłodzenie zamontowane i temu. Za każdą pomoc bardzo dziękuję! ---EDIT--- Problem rozwiązany. Nie słuchając się rad wymieniłem termostat i on okazał się winowajcą złego trzymania temperatury. Tem…
-
- 0 odpowiedzi
- 4,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam dwa problemy: Pierwszy to - od pewnego czasu słyszę wyrazny narastający szum wenatrz samochodu przy zwiekszaniu prędkosci. Na poczatku myslałem że jest to szum opon zimowych (częste przypadki), ale po zmianie na całkowicie nowe opony letnie na innych felgach nic się nie zmieniło. Drugi - to przy nagłym hamowaniu przy predkosci juz od 50 km/h w poczatkowej fazie hamowania zadrzy kierownica, a przy prędkości pow ok. 160 km/h wystepuje drżenie kierownicy nawet bez hamowania. Czy mogą to być dla 1 -łozyska kół, dla 2- tarcze hamulcowe, czy może jakieś inne powody? Co prawda nie otrzymałem podpowiedzi, ale byłem w ASO i usterki zostały naprawione: 1 - to łozy…
-
- 1 odpowiedź
- 9,9 tys. wyświetleń
-
-
Czy ktoś z Was posiada schemat instalacji elektrycznej do Audi A3 8L?
-
- 4 odpowiedzi
- 12,5 tys. wyświetleń
-
-
Niby banał, a nie moge jej wyciągnąć, a nie chcialbym uszkodzic. Jak wyjąć zarówke przednia postojowa? Pozdrowienia
-
- 0 odpowiedzi
- 7,5 tys. wyświetleń
-
-
Muszę wymienić cewkę zapłonową w mojej A3. Czy orientujecie się jakiej firmy cewkę najlepiej kupić i jaki jest koszt jej wymiany?
-
- 0 odpowiedzi
- 7,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam tak jak w temacie podczas jazdy zapalily mi się dwie kontrolki od ABS i konroli trakcji po chwili zgasly i znów wyskoczyly po ponownym odpaleniu silnika przez 2-3min było ok i znów się zapaliły , Podczas jazdy ze dwa razy gasną i znow wyskakują , dodam ze tak się stało po wyjęciu tylnej lewej lampy , wyjmowalem ją ponieważ wyskakiwal błąd od spalonej żarówki kierunku i świateł mijania , Tak samo było z żarowkami po przekreceniu zapłonu wyskakiwal błąd o żarówkach i po chwili gasł i tak za każdym razem przy zapaleniu silnika , teraz z zarowkami jest ok , Pojawiły błędy od ABS kontroli trakcji ma to jakiś związek ? , Proszę o pomoc , na razie nie mam możliwości jechan…
-
- 0 odpowiedzi
- 3,8 tys. wyświetleń
-
-
Cześć, Kupiłem ostatnio swoje wymarzone Audi A3. Niestety nie nacieszyłem się nim długo, ponieważ po deszczu okazało się, że do samochodu wdarła się woda, która znajduje się na dywanikach od strony kierowcy i pasażera. Możecie powiedzieć, że sam mogłem wnieść wodę. Dlatego wysuszyłem dokładnie dywaniki i poczekałem do następnego deszczu. Niestety okazało się, że dywaniki znowu były mokre. Ktoś ma jakiś pomysł?
-
- 2 odpowiedzi
- 9,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam, jestem tu nowy. Mam od niedawna Audi A3. Mam mały problem. Włączyłem muzykę na full i w pewnym momencie dolne głośniki w drzwiach przestały grać. Grają tylko te malutkie u góry koło klamek. Nie wiem co robić?
-
- 2 odpowiedzi
- 3,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam, ostatnio zauważyłem, że po trasie dłuższej przy jechaniu od 100km/h do 160km/h (autostrada) , i po powrocie pojawiła sie kontrolka od oleju, i nic nie było. Ale tylko jest tak po dlugich trasach. Oczywiście został uzupełniony. Nie było żadnych chyba plam od oleju pod samochodem. Jak myślicie co może byc przyczyna?
-
- 0 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
witam. kieduje sie do was z pytankiem czy mozna założyć komputer do a3 1998r gdyz posiadam uboga wersje bez komputera pokładowego i klimy:( i własnie chciałem sobie włozyc zamiast takich 3 pokreteł do ogrzewania. są jakies zostawione fabrycznie wyjscia pod komputer zeby własnie w takiej sytuacja jak moja włozyc komputer pokładowy?? z góry dzięki
-
- 2 odpowiedzi
- 8,7 tys. wyświetleń
-
-
Zauważyłem, że na nierównościach stuka mi boczna szyba. Gdy opuszczę ją na sam dół, to nic nie słychać. Nie słyszę też żadnych innych hałasów oprócz tego stukania. Ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
-
- 0 odpowiedzi
- 4,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, Nie wiem już co to może być przewody, cewka, popychacze zaworowe, świece i czujnik temperatury wymienione na nowe i dalej jest ten problem a co najlepsze nie zawsze tak się dzieje i trwa to dosłownie chwilkę. Silnik 1.6 AKL miał ktoś podobny problem ?? Link do problemu 20190203_191311.MOV
-
- 0 odpowiedzi
- 4 tys. wyświetleń
-
-
Cześć. Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem. Jeśli był to przepraszam. Mianowicie mam bardzo duże problemy z elektryką objawiające się pulsowaniem świateł i czasami dyskoteką kontrolek od ESP i ABS po przekręceniu zapłonu. W dodatku kontrolka od ESP potrafi się zapalić po dłuższej jeździe (ok. godzinnej) i zgasnąć za jakiś czas (też po jakiejś godzinie). Do tego dochodzi, że na wyświetlaczu FIS raz na jakiś czas przy odpalaniu, na jakąś sekundę pojawiają mi się biegi tak jakbym miał automatyczną skrzynię biegów a mam manualną. REGULATOR NAPIĘCIA BYŁ WYMIENIANY NA BOSH"A - Nic to nie pomogło. Kompletnie nie wiem co mam dalej robić. Samochód to…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Posiadam audi a3 1.6 z 1999r, wystrzeliła mi poduszka pasażera w fotelu z przodu. Poduszka wymieniona czy trzeba też wymienić napinacz pasa pasażera i modul poduszek aby skasować błędy i nie paliła się kontrolka airbag. W sterowniku zapisane mam błędy 00595-crash data i 00532 za niskie napięcie.
-
- 1 odpowiedź
- 1,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Mam pytanie do użytkowników "A-trójek". Osobiście posiadam silnik benzynowy 1.6, przyszedł czas na wymianę oleju i zastanawiam się, jaki jest odpowiedni do tego silnika. Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Głównie chodzi mi o typ oleju, chociaż marką i konkretnym rodzajem również się pochwalcie. Pozdrawiam.
-
- 0 odpowiedzi
- 10,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam, jeżdżę Audi A3 1.8T z 98r Wyobraźmy Sobie że jedziemy autostradą i najeżdżając na biały pas słyszymy charakterystyczny dźwięk. Taki właśnie dźwięk jest podczas dynamicznej jazdy moim autkiem tylko ton jest o Wiele bardziej jęczący i szybko przerywany jakby coś tarło o koło. Nie ważne czy to luzie na sprzęgle na biegu i jaka prędkość. Jak już zacznie wyć to wyję (dodam że przy spokojnej jeździe jest spokój) Jęczy podczas pardzo delikatnym skręcie kierownicą w prawo lub prosto jak ostro go nagrzeje, przy mocniejszym skręcie cichnie I najważniejsze ! Gdy jęczy, wciskam hamulec delikatnie i na chwilkę przestaję Jęczeć Proszę o p…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,8 tys. wyświetleń
-
-
Cześć, stała się rzecz smutna, potrzebuję zderzaka przód i błotnika przód prawego. Jeśli ktoś ma namiary, szczególnie na błotnik to bardzo proszę o kontakt.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich, Mam następujące problemy z moim autem: - brak mocy (ewidentnie czuć brak przyspieszania w zakresie obrotów ok. 3500-4000 rpm), do tego przyspieszenie ok. 11 s do 100 km/h (katalogowo 8,2 s) - zwiększone zużycie paliwa - czuć mocno benzyną - występuje błąd 16487 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too High - obroty na biegu jałowym falują, czasem spadają tak mocno, że auto prawie gaśnie po czym idą wysoko w górę - obroty spadają mocno również podczas włączenia np. ogrzewania tylnej szyby, klimatyzacji, mocnego skrętu kołami - podczas gwałtownego wciśnięcia pedału gazu na wyższych obrotach czasem lubi zgasnąć (potem ciężko zapala, do…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Nie znam się za bardzo na tych sprawach, a ciekawi mnie, jak często trzeba wymieniać świece w benzynowym 1.6 ze stajni Audi. Macie jakieś doświadczenia? Jakie świece zakładacie? Czy jest jakiś termin wymiany? Jeśli nie, to po czym poznać, że to już czas? Pozdrawiam.
-
- 0 odpowiedzi
- 14,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam! mam a3 1,9 tdi 101 km. Mam problem z moim samochodem a mianowicie: po przejechaniu kilku dziesięciu kilometrów audi traci przyśpieszenie (turbina się wyłącza) "nie zawsze" czyli 120/130km/h i nie więcej, po wyłączeniu samochodu i ponownym włączeniu problem znika na jakiś czas. Czytałem już wiele opinij o tym problemie dużo ludzi pisze o zaworku n75. może ktoś miał już taki problem.
-
- 2 odpowiedzi
- 8,2 tys. wyświetleń
-
-
Wie ktoś może Audi A3 8l Anglika od 2001 do 2003 silnik 1.9 TDI 130 KM. Bo ja posiadam wersja europejska. Bo silnik i podzespoły mam w całkiem dobrym stanie. Ale niestety Karoseria nie jest za ciekawa, a byłem u blacharza i mi powiedział że się nie opłaca robić. I chciałem zrobić przekładkę. Albo gdzieś się postarać w miarę ogarniętą całą karoserię. Jak by wam się odbiło, gdzieś coś o uszy w miarę ogarniętym stanie, to by był wdzięczny o jakieś info. Jeszcze dodam że może być delikatnie puknięte ale najlepiej w przód. A jeśli chodzi o kolor, to najlepiej czarny.A jeszcze jedno pytanko wie ktoś może takie same alufelgi. Tylko że rozstaw śrub 5x112 bo te na zdjęciu mają 5x…
-
- 0 odpowiedzi
- 3,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Od pewnego czasu mam problem z moim audi. audi a3 1.6 benzyna/ automat 2002r opisze poklei co sie dzieje: auto wariuje na obrotach, odpalam auto i wskazowka zaczyna skakac i w tym czasie ruszenie i jazda jest praktycznie nie mozliwa. W tym samym czasie swieca sie kontrolki EPC i trakcja. Auto czesto ma fazy ze jak jade traci na mocy i po prostu trzeba gdzies stanac na bok i odczekac chwile, pozniej juz po odpaleniu rusza i mozna jechac. Eektryk twierdzi ze to moze byc sonda,egr,katalizator… nie chce bladzic i wymieniac wszystkiego tak wiec pytanie moze ktos mial taki przypadek i moze doradzic co robic IMG_0508.MOV Wstawian filmik
-
- 0 odpowiedzi
- 1,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam Kupiłem A 3 bez książki serwisowej. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy w jakiś sposób mogę sprawdzić kiedy był robiony rozrząd? Po numerze WIN raport nie pokazuje serwisu. Będę wdzięczny za informację.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,4 tys. wyświetleń
-
-
-
Witam wszystkich!!! Mam problem ze swoją niunia ,a mianowicie od tygodnia miałem problem z mocą. Autko to a3 8l 1.9 TDi ASZ z 2002r. Jechałem w mieście i nagle pyk i nie ma mocy. Z kolegą podpieliśmy kompa i wyszło że albo zawór N75 szfankuje lub map sensor. Wymiana n75 nic nie dała, i winnym okazał się map sensor wzielem używke od kolegi i nagle auto działa jak należy. Lecz niestety po paru dniach znowu to samo . I stąd moje pytanie czy możliwe żeby padł drugi map sensor czy może jest coś co psuje /zakłóca wskazania map sensor.
-
- 0 odpowiedzi
- 3,6 tys. wyświetleń
-