Audi A4 B5 (1995-2001)
Forum Audi A4 B5. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
167 tematów w tym forum
-
Siemka w moim a4 b5 pod filtrem kadłubowym znajduje się jakieś dziwne urządzenie z taką jakby korbką. Do czego to służy? Pytam bo mam te korbkę urwaną... I nie wiem czy to wina tego urządzenia, że klima się nie włącza. Jak podepnę sprężarkę na krótko to wtedy się włącza.
-
- 0 odpowiedzi
- 3,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich chciałem zapytać czy w moim audi będzie pasować felga z ET59. Mam okazje takie kupić i wolę się upewnić. Z góry dziękuję za odpowiedź
-
- 0 odpowiedzi
- 2,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam jakie jest oznaczenie silnika 1,8T A4 C5 97r
-
- 1 odpowiedź
- 3,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam, podpowiecie co oznacza przycisk na foto?
-
- 0 odpowiedzi
- 3,9 tys. wyświetleń
-
-
witam! mam pytanie. Jakie są objawy i po czym poznać pęknięta głowice lub uszczelkę pod głowicą w 1.9 TDI 110KM . Rano fakt dymi na biało płynu chłodniczego ubywa także muszę dolewać go co jakieś 1000- 1500km. nie ma osadu pod korkiem od oleju>Podobno jak się dostanie płyn do oleju to i silnik się zatrze i skrzynia ( automat ma podobno jedno chłodzenie ). Poza tym jak się odpali to słychać zawory przez ok 2-3 s a olej jest, ale na bagnecie taki jakby rzadki był, czasami jak jadę to jakiś dziwne dźwięki słychać jakby coś chrobotało:/ zwłaszcza jak klimę się włączy to się nasilają lub głośniejsze się staja ..........no i szok, stojąc pod naprawdę stromą górkę skrzynia na…
-
- 0 odpowiedzi
- 4,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam.Mam problem z piszczeniem z tylu za pasazerem tylnej kanapy po prawej stronie.Gdy ktos siedzi na kanapie tylnej slychac w gornym prawym rogu (tej kanapy) wkurzajacy pisk ale tylko na dziurach.Wiec wykrecilem calo kanape i nie pomoglo czy to mozliwe ze amoztyzator lub wachacz tak piszczy (to nawet nie skrzypienie)??Bylem na przegladzie to chlop powiedzial ze z zawieszeniem wszystko wporzadku.Moze ktos spotkal sie z tym piszczeniem.Prosze o pomoc i sugestie.Z góry dziekuje.
-
- 0 odpowiedzi
- 5,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam Panie i Panowie. Otóż problem pewnie dotknął nie jedną osobę (a może tylko właśnie mnie ). Podczas gwałtownego ruszania zapalała się kontrolka czerwonego wykrzyknika i pojawiał się kilkukrotny sygnał dźwiękowy. Od razu pomyślałem, że kończy się płyn hamulcowy u układzie. Zajechałem do sklepu motoryzacyjnego i zakupiłem płyn DOT4. Zadowolony w szybkim biegu otworzyłem maskę. Odkręciłem zielony korek i uzupełniłem płyn około 100-150 ml. Zakręciłem korek, zamknąłem maskę i wsiadłem do auta. Ruszyłem gwałtownie a tam dalej wykrzyknik i sygnał dźwiękowy. W tym oto momencie zorientowałem się, że zalałem płyn hamulcowy DOT4 do zbiornika układu kiero…
-
- 4 odpowiedzi
- 4,7 tys. wyświetleń
-
-
Siemka. Mam pytanko. Wypali takie coś jak bym chciał wrzucić katalizator od seata cordoby 1.6 do mojej audi 1.8? Nie będzie nic go blokować ani żadnych efektów ubocznych? Pozdrawiam.
-
- 3 odpowiedzi
- 5,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam padła mi pompka sprzęgła ( ta przy pedale sprzęgła ) znalazłem na Allegro takie pompki ale czy z 2.5 TDI albo 1.6 podejdzie do 1.9 TDI ? numer mojej pompki zgadza się z tymi na Allegro pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 3,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam to mój pierwszy post na tym forum ,wiec sorki jak cos nie tak napisałem ;;-po zakupie auta wracajac do polski zapaliła mi sie kontrolka temp silnika -po zatrzymaniu i odczekaniu az silnik ostygnie dolałem wody ale to nic nie dało bo po paru lilometrach znowu temp silnika była wysoka -prawie 120 st .okazało sie ze nie ma obiegu płynu chładzącego -po wymontowaniu pompy wody okazało sie ze wirnik pompy był pekniety i nie trzymał sie wałka pompy ,po zamontowaniu nowej wydaje sie ze wszystko jest ok,powstaje jednak pytanie ---czy w tym silniku jest jeszcze jedna pompa wody?bo z ogledzin wynikło ze chyba jest i napedza ją pasek rozrządu, jesli sa dwie pompy to oczym …
-
- 5 odpowiedzi
- 22,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam! Jestem nowy i kompletnie zielony w mechanice , coś jest z pompka centralnego zamka w bagażniku słychać po otwarciu buczenie jakby jeszcze bagażnik się otwierał chodź drzwi wszystkie się otwierają w moment, chwile później już jest cisza. Czasem po włączeniu zapłonu nagrzaniu świec i odpaleniu włączają się awaryjne wyłączam i jest ok. Czytałem ze to pompa robi zwarcie i włącza awaryjne, przycisk jest nowy zmieniony także to nie jest przyczyna bo czytałem także ze to przycisk ale jednak nie. I czy szybko trzeba ta usterkę naprawić? Może mieć jakieś dalsze konsekwencje ?
-
- 1 odpowiedź
- 3,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Jak w temacie problem z a4 b5 1.9 tdi ajm. Turbo po regeneracji. Głośna praca, Mało mocy. Wyrzucam logi. Może ktoś pomoże. http://vaglog.pl/log-000_1GHOBm.html, http://vaglog.pl/log-003_P978a6.html http://vaglog.pl/log-003_57Q57.html http://vaglog.pl/log-008_S3GEu.html http://vaglog.pl/log-011_0i93Oo.html
-
- 0 odpowiedzi
- 2,2 tys. wyświetleń
-
-
Mam problem z A4 B5 silnik ADP 1.6 po wymianie termostatu, otwarty termostat silnik nie dogrzany to wymieniłem na nowy Gates no ale miałem wrażenie że się nie otwiera jak należy ( niby jadąc było wszystko ok ale jak na chwilę się zatrzymałem to temperatura wzrasta do ok 100 stopni jak ruszę to spada ) wiec następnego dnia wymieniłem na Wernet ale sytuacja jest taka sama ;( . Ręce mi Kur..a opadły, pompę wody oglądałem przez dziurę na termostat ( wyglądała dobrze ). Już sam nie wiem o co chodzi pomocy !
-
- 0 odpowiedzi
- 5,4 tys. wyświetleń
-
-
Hej wszystkim, posiadam audi a4 b5 2.4 v6 mam problem ze spalaniem ponieważ zatankowałem za 80zł i zrobiłem 80km i zgasła (brak paliwa) Co może być przyczyną takiego spalania? Dodam ze jechałem cały czas w trasie 100/110. Auto podłączam pod kompa i jest 0 błędów w tym że nie czyta silnika i nie wiem od czego zacząć :/ Auto w sierpniu jedzie do Chorwacji proszę o pomoc ! Ps. Rozumiem ze 2.4 musi spalić ale bez przesady
-
- 0 odpowiedzi
- 2,5 tys. wyświetleń
-
-
Po wymianie tylnych tarcz mam problem z abs przy chamowaniu zalanczają się
-
- 2 odpowiedzi
- 3,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam problem ponieważ zakupiłem w okazyjne cenie Audi a4 b5 1.6 ADP z 1995r. Falowaly w nim obroty tracił moc i wglbrał olej dałem go do mechanika i stwierdził że do wymiany są pierścienie na tlokach wymienił to razem z uszczelka i i wgl zgarnął kasę i problem został później okazało się że kolektor jest pękniety i ma przedmuchy wymieniłem trochę się poprawiło ale dalej faluja lekko obroty a podczas jazdy tak przy 120 gdy się rozgrzeje przerywa i traci moc dodam że spaliny dziwnie smierdzą.. Pomóżcie z góry dziękuję.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam serdecznie , zakładam ten temat z nadzieją że może ktoś mi pomoże bądź doradzi z magiczną usterką w mojej Audi , bo przyznaje że już rozkładam ręce . Audi jakie posiadam to A 4 z silnikiem 1.8 Turbo 150 koni z rocznika 1995. Problem jaki istnieje to , gdy odpalam auto , bez różnicy czy auto jest ciepłe czy zimne obroty zaczynają falować pływać po czym po dosłownie 5-10 sekund ustają na obrotach powyżej 1 tysiąca i wszystko się normuje ( jest tak przy każdym odpalaniu) wygląda to tak jakby się dusiło i bez gazu auta nie odpalę . Auto również nie ma mocy jak na 150 koni , na biegu 3 , 4 jak i 5 jest dość mułowaty . Gdy wdepnę pedał gazu auto zaczyna jakby chwilę myśle…
-
- 0 odpowiedzi
- 9 tys. wyświetleń
-
-
Witam od 4 lat posiadam audi a4 1,9TDI z automatyczną skrzynia biegów,Problem polega na tym,że od dłuższego czasu owa skrzynia mi szwankuje.Zacznę od tego,że przekręcam kluczyk w stacyjce i na wstępie nie pali się kontrolka świec do tego nie działa obrotomierz to z kolei wiąże się z tym,iż z D ciężko jest ruszyć więc ręcznie zmieniam biegi.Nawet jeśli ruszę z D to będzie bardzo wolno i sama przełoży mi biegi tylko do 3,dalej nie da rady przez to pali jak smok.I tak za każdym razem kiedy przekręcam kluczyk brak kontrolki świec to sytuacja się powtarza.Rzadko zdarza się,że kontrolka świec zapala się przed odpaleniem to wtedy dobry znak bo i obrotomierz chodzi i skrzynia dzi…
-
- 0 odpowiedzi
- 6,8 tys. wyświetleń
-
-
Hej, Od niedawna stałem się całkiem przypadkiem posiadaczem audi a4 b5, 1.9 tdi w automacie. Problem polega na tym, gdy odpalę silnik i ruszam w ogóle nie ma mocy, coś w stylu jakby nie wskakiwały następne biegi. Wybadałem, że jak ok. 2 razy depnę w gaz do oporu skrzynia jakby odblokowuję się i samochód normalnie przyśpiesza. Nie mam pojęcia o co chodzi. Nie ukrywam, że wcześniej nie miałem styczności z automatami. Może ktoś miał podobny przypadek? Ale nakieruje mnie mniej więcej co to może być? Pozdrawiam, Radek
-
- 0 odpowiedzi
- 2,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam od dwóch dni mam problem z moim audi A5 B5 1.9 diesel w automacie Jest tak jadę sobie spokojnie i nagle zapalają się wszystkie kontroli auto nie gaśnie ale nie mogę kontynuować jazdy po zgaszeniu auta i odpaleniu ponownie auto odpala jedzie normalnie ale świeci się kontrolka od świec Jeżeli mógłby ktoś mi pomóc w temacie będę wdzięczny po niżej zdjęcie co się zapala w aucie zdarzyło się to już kilkukrotnie od dwóch dni Do tej pory nie było żadnych problemów z autem ( Kontrolka oleju się świeci odkąd mam to auto coś jest nie tak z czujnikiem)
-
- 0 odpowiedzi
- 3,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam przychodzę z takim pytankiem posiadam audi a4 b5 1.9 TDI 90 km i mam mały problem wsiadając dzisiaj do samochodu chciałem jak zwykle otworzyć szyby w aucie bo z tymi temperaturami nie da się wysiedzieć normalnie w środku. Nagle po otwarciu kawałka szyby usłyszałem taki dźwięk jakby coś zablokowało szybę ale normalnie się zamknęła, myslalem ze zrobie to jeszcze raz i dalej jest ten sam problem i teraz mam pytanie czy jest to wina silniczka od szyby czy może coś innego
-
- 1 odpowiedź
- 2,8 tys. wyświetleń
-
-
Jak w temacie mam problem z odkręceniem wentylatora chłodnicy, a mianowicie, blokuje koło pasowe wentylatora i znalazłem gdzie jest łepek śruby mocującej, ale ani w jedną stronę ani w drugą nie idzie kręcić. I tu pytanie czy coś jeszcze potrzeba zrobić by odkręcić ten wentylator? Bo pod śrubą znalazłem taki rower, czy może coś z nim jest związane czy jak?
-
- 0 odpowiedzi
- 2 tys. wyświetleń
-
-
Witam, posiadam audi a4 b5 1998r 1.9 tdi Diesel pewnego razu gdy jechałem samochód zaczął przerywać i dławić się stwierdziłem brak paliwa (pływak zepsuty nie pokazuje ilości paliwa) po zatankowaniu przejechałem samochodem dwa kilometry i znów to samo samochód się dławił gasł ciężko było go odpalić nie miał mocy, myślałem że to problem z pompą paliwa ale po odkręceniu wtrysków ropa normalnie tryska, samochód nie odpala. Proszę o waszą pomoc, co to może być?
-
- 0 odpowiedzi
- 2,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam Pojazd jak w temacie 97r 18 benzyna -gaz, kupiony na tzw. szybko. trzy miesiące bez problemu, odpalał na raz. Dwa dni temu zapalił po 2 sekundach zgasł, kolejne próby: kręcił jakby coś łapał, było czuć spaliny, świece mokre. Odpięty akumulator na dwie godziny, zapalił z trudem, około minuty obroty 1200, potem 1-2 minuty falowanie obrotów 500-1200. Obecnie ok, ale co było powodem? Jest wyświetlacz, ale ciemny, ożywa tylko przy sygnalizacji rezerwy paliwa, braku płynu do spryskiwaczy, i coś z olejem, gdyż stan jest lecz wyświetla ikonę. Posiadam dwa kluczyki jeden grot z plastikiem, drugi sam grot, obydwa uruchamiają auto Co mogło być powodem problemów z uru…
-
- 0 odpowiedzi
- 3,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich Chciałbym poprosić was o pomoc. Moje audi "raz pali raz nie". Na początku myślałem, że to przy zimnym lub letnim silniku ale mechanik u ktorego auto stoi juz 3 tydzien powiedział ze to zbieg okoliczności. Sprawa wygląda tak auto albo odpali za pierwszym albo w ogole. Jesli nie odpali za pierwszym trzeba probowąć kręcić nwm srednio 5-10 minut i wkoncu załapie (tez za pierwszym jakby nigdy nic sie nie działo.. jakby nagle usterka znikła). Problem najbardziej spotykany w sytuacji kiedy zgasze rozgrzany silnik, ktory troche odpocznie... cos okolo 20 minut pol godziny.. Wtedy auto nie chce odpalic jednak po kilku minutowych probach załapie o ile akum nie zdaz…
-
- 1 odpowiedź
- 4,2 tys. wyświetleń
-