Audi A4 B6 (2000-2004)
Forum Audi A4 B6. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
727 tematów w tym forum
-
Witam, w moim aucie (Audi A4 B6 1,8 T występuje bolączką w postaci przerywania na gorącym silniku pomiędzy 1600 a 2000 tys. obrotów. Poza tym zakresem pracuje bez zarzutu. Wymienione świecie rozrząd napinacz wałka rozrządu oraz olej w skrzyni biegów (automat) . Ekslerymentowalem z wymianą cewki bez zmian. Bardzo proszę o poradę i wskazówki .
-
- 1 odpowiedź
- 2,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam pewien problem, albowiem dzisiaj podjechałem pod dom Audi a4 b6 2.5 tdi 180km i wszystko było w porządku, silnik grał, nagle zaczęły się wibracje, silnik chwilę na tym popracował, głośniej chodził i zgasł. Po próbie odpalenia nic, auto nie pali, rozrusznik oczywiście kręci. Co to może być?
-
- 0 odpowiedzi
- 644 wyświetleń
-
-
Cześć wszystkim mam takie pytanie jeśli silnik jest uruchomiony i jak odkręcimy korek wlewu oleju to powinno być spokojnie czy jest ciśnienie powietrza że wygląda jakby miało przedmuchy na pierścieniach. jest to silnik 1.9 TDI 130 koni. Zaznaczam że z rana nie ma problemu z paleniem nawet jak stał cały dzień na mrozie 17 stopni wiec to chyba nie pierścienie. Jeden mechanik powiedział że silnik do remontu a drugi że tak powinno być bo taka jest konstrukcja tego silnika. Bardzo proszę podzielcie się informacją czy u was jest tak samo.
-
-
- 2 odpowiedzi
- 4,3 tys. wyświetleń
-
-
Cześć wszystkim. Mam pytanie czy silnik w mojej Audi 1.9 TDI B6 130 koni cierpi i niszczy się jak jeżdżę krótkie odcinki do pracy? około 4 km. Oczywiście nie wprowadzam silnika na duże obroty max 1800 ponieważ jest zimny. Ale czy nawet jak tak eksploatuję moją Audi to cierpi silnik bardzo. Proszę o jakieś opinię i wypowiedzi bardziej doświadczonych posiadaczy takich Samochodów. Bo ja nie dawno dopiero kupiłem taki Samochód. pozdrawiam i z góry dziękuję.
-
-
- 7 odpowiedzi
- 11,5 tys. wyświetleń
-
-
Mam prośbę czy w moim a4 b6 2003 r 1.9 130 km. Lusterka powinny się skladac automatycznie ?przy regulator że od lusterek o 180 stopni jest kolko z jakimś piktogramem ale jest on wytarty.jeżeli ma ktoś wiedzę na ten temat będę wdzięczny Pozdrawiam
-
-
- 6 odpowiedzi
- 12 tys. wyświetleń
-
-
-
Witam, Mój problem polega na tym, że dźwignia zmiany biegów działała bardzo ciężko więc oddałam auto do mechanika - wczoraj odebrałam i teraz jest ok, tylko że podczas tej "naprawy" straciłam blokadę dzięki której żeby przejść na wsteczny trzeba było wcisnąć drążek zmiany biegów. Obecnie jest płynne przejście między wszystkimi biegami i redukjując bardzo łatwo wcisnąć wsteczny zamiast jedynki. Napiszcie proszę co można z tym zrobić, bo jutro wybieram się na reklamację i nie chcę żeby mechanik mnie zbył...
-
- 0 odpowiedzi
- 2 tys. wyświetleń
-
-
Witam Mam problem ze skrzynią biegów (A4 1.9 tdi - 96kW) na razie nie duży, ale jest. Skrzynia jest 5-cio stopniowa i wszystko niby jest ok, ale jak jest zimny olej w skrzyni jest problem z włączaniem II i III biegu i to tylko w górę, redukcja bez problemu. Jak się zagrzeje olej problem ustępuje. Sprzęgło nowe, ale to nie jest od sprzęgła raczej zależne bo tylko dwa przełożenia. Zmieniać olej czy to synchronizatory? dzieki i pozdrawiam
-
- 2 odpowiedzi
- 4,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam.Mam problem z plastikami w audi zapewne są żle spasowane ale strasznie skrzypią.Może ma ktoś na to jakiś sposób??pozdro
-
-
- 2 odpowiedzi
- 3,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Mam audi A4 1.9 tdi 130 km z 2002r. W zimie przy -15 pali na dotyk, a gdy temperatura jest na plusie to muszę trochę pokręcić zanim odpali. Słabo pali też jak jeszcze jest ciepły silnik zgaszę autko i znów zapalam. Czy ktoś wie jaka może być przyczyna
-
-
- 8 odpowiedzi
- 12,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam pytanie samochód przy temperaturach -5 zaczyna mi słabo zapalać, wydaje mi się że świece dosyć długo się rozgrzewają... około 5-8 sekund. Zapala nie za pierwszym razem zakręcenia rozrusznikiem tylko za 2-3. Po odpaleniu z rury leci siwy śmierdzący dym. Moje pytanie jest takie co mam wymienić? Czy jeden pompowtrysk który wiem że nie jest najlepszym stanie czy świece żarowe? czekam na wasze opinie
-
-
- 3 odpowiedzi
- 3,3 tys. wyświetleń
-
-
witam od niedawna jestem włascicielem audia4b6 2003 rok silnik 1,6 benzyna mam problem z sondą za kolektorem w komputerze pokazuje mi ze brak ogrzewania sondy zmieniłem ją na nową orginalną i po skasowaniu przejade jakies 100km i znów pokazuje mi komunikat moze ktos cos doradzi dzieki z góry
-
- 2 odpowiedzi
- 2,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich. Mam problem z sondą a raczej ze zdiagnozowaniem uszkodzonej sondy. W odczytanych błedach jest informacja 02 sensor 1 bank 1 otwarty obwód, podgrzewacz opożniona reakcja. Czy ktoś może mi pomóc w kwestii która to jest sonda ?? Bo podejrzewam że uszkodzona jest grzałka przedmiotowej sondy .
-
- 0 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam ! dziś podłączyłem do vag'a swój samochód i mi pokazał taki błąd Sonda Lambda 2 (HO2S), bank 2 - otwarty obwód grzałki co mu dolega ?
-
- 0 odpowiedzi
- 2,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam, problem i jego historia wygląda następująco. Zostawiłem auto w serwisie, aby wymienić olej, filtry i nabić klimatyzację. Auto odebrałem. Po jakiś 500 metrach jazdy nastąpił głośny huk i auto straciło moc. Ponad to, zapaliły się kontrolki: ESP oraz ta określana mianem: elektronika silnika. Oddałem auto z reklamacją. Na komputerze ( program Bosh) pojawiło się: przepływomierz powietrza za niski sygnał. Ponad to, komputer auta nie widział ilości masy podawanego powietrza. Generalnie wszystko było OK, auto jeździło tylko moc jak przy 100- 110 km, a nie 160. Wymienili mi przepływomierz powietrza. Wszystko grało: kontrolki zgasły, zero błędów w komputerze, igła. …
-
-
- 18 odpowiedzi
- 27,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Postanowiłem podzielić się swoim przypadkiem! Otóż ponad rok temu kupiłem auto i z czasem zaczął pojawiać się u mnie spadek mocy i auto przechodziło w tryb awaryjny. No to co? Mechanik, diagnoza, oczywiście turbina bagatela ponad 1000 zł ale jak trzeba to trzeba. Dodam że nie uprawiam psj i lubię przycisnąć w trasie żeby przedmuchać silnik. Odebrałem auto wszystko OK. Po kilku miesiącach sytuacja znowu się powtarza auto znowu łapie tryb awaryjny! No to co powrót do warsztatu, turbo oczywiście na gwarancji podłączyli pod kompa ale jednoznacznie nic nie pokazywało, coś tam pewnie robili postał u nich trzy dni, odbieram i niestety, dalej to samo! Wkurzyłem się stra…
-
- 0 odpowiedzi
- 6,8 tys. wyświetleń
-
-
Dziś jeszce lepszy numer - spadła mi linka od pokrywy silnika. Poczytałem troche w temacie i zabrałem się do akcji , niestety w tym modelu palca od dołu nie ma gdzie wcisnąć trochę mam dylemat jak to otworzyć. Może macie jakieś sugestie w takim temacie. Pozdrawiam
-
- 3 odpowiedzi
- 25,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam kolegów.Kupiłem nie dawno a4b6 avant i mój komputer potrafi pokazywać chwilowe spalanie nawet 35l\100.Troche mnie to niepokoi bo dużo rzeczy w tym jest nie tak jak trzeba i podejrzewam że to może być EGR choć nie znam się aż tak więc stąd pytanie.Jak by ktoś mi jeszcze napisał jakie jest faktyczne spalanie w mieście i na trasie to może mi rozwieje wątpliwości.Narazie zatankowałem 18 litrów i przejechałem w mieście 150 km a jest juz na rezerwie.
-
-
- 16 odpowiedzi
- 18,6 tys. wyświetleń
-
-
Witajcie Poszukuje prawidłowej wartości spalania w vcds -17-zestaw wskaźników \adaptacja \kanał 03 - korekta wskazań spalania zaczyna sie od 85 a kończy na 115 przeskok co 5 Posiadam silnik 2.0 ALT 130KM nie mogę dojść jaka wartość ustawić aby wskazywało prawidłowo na fis Cały problem pojawił się po wymianie modułu kierownicy i rozbudowie fisu o spalanie średnie i całkowite Jeżeli ktoś posiada kabelek i ten sam silnik wdzięczny byłbym za sprawdzenie i podanie prawidłowej wartości bo ja szukałem chyba wszędzie ale to czarna magia i wiedza to nieliczni Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam jeżeli taki temat już był:)
-
- 2 odpowiedzi
- 4,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam Mam pytanie odnośnie spalania otóż zresetowałem fis zrobiłem ok 1000 km wszystko po mieście i średnie spalanie fis pokazuje 10,4l. Uważam że to zdecydowanie za dużo jak na 1.9 tdi 130 ps czy ktoś może mi pomóc a druga sprawa właściwie związana ze spalaniem wyczuwam czasami że jest mocny a chwilami już tej mocy nie ma jednak to nie jest wyraźna różnica jednak jest to wyczuwalne aha i podczas przechyłów przód-tył tzn.gdy przyspieszam i wysprzęglam przerzucam bieg to w okolicach prawego koła pojawia się szumiące ''świszczenio-tarcie'' słychać to szczególnie podczas zmiany 1 na 2 i 2 na 3 czy to może mieć związek z mocą i spalaniem jakieś podciśnienia ? Jeżeli ktoś może…
-
-
- 1 odpowiedź
- 2,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam potrzebuje specyfikacji silnika do audi a4b6 2.0 alt 2001 benzyna 130 km. Chodzi o to jak dokręcić każdą śrubę itp z jaką siła.
-
- 0 odpowiedzi
- 1,8 tys. wyświetleń
-
-
-
W zeszłym roku wymieniłem czujnik abs i całą zimę przejeździłem w spokoju, zaczęło się lato i znowu sporadycznie świeciły się kontrolki ABS/ESP i znowu ten sam błąd na VAGu. Teraz pali mi się praktycznie cały czas (zawsze rano jak odpalę samochód). Dziwne, bo miałem awaryjne hamowanie w tym czasie gdy kontrolki się paliły, abs zadziałał ... Przed wymianą czujnika sprawdzałem wianek, wyglądał ok, ale może trzeba go sprawdzić dokładniej? Coolturek Post przeniesiony z tematu: http://www.auditimes.pl/topic/1704-swiecaca-sie-kontrolka-hamulcow/
-
- 7 odpowiedzi
- 19,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, ostatno postanowiłem sobię sprawdzić jak się ma prędkościomierza przy różnych prędkościach i rozbierzności powyżej 100 km/h wychodzą dosyć spore, prędkości licznikowe są chyba za bardzo zawyżone. Przykładowe predkości: licznik 60 km/h - GPS 51-52 km/h licznik 100 km/h - GPS 90 km/h licznik 180 km/h - GPS 150 km/h Nie wiem czy taka powinna byc norma, ale wydaje mi się że odchyłki są zbyt duże. Jak wygląda sprawa odczytu prędkości w B6, prędkość jest odczytywana z czujników ABS czy ze skrzyni? Dodam, że prędkośc GPS była sprawdzana na 2 różnych urządzeniach w jednym czasie i różnice między nimi wynosiły zaledwie 0,5-1,5 km/h. Opony w rozmiarze 205/55R16
-
- 1 odpowiedź
- 2,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam jakiś czas temu zaświeciła mi się kontrolka od klocków hamulcowych. Dziś mam zamiar zdjąć jedno koło z przodu oraz jedno z tyłu i będę chciał sprawdzić jaki jest stan klocków oraz tarcz na obydwóch osiach. Czy klocki z tyłu też mają czujnik? Czy jeśli zapaliła się kontrolka to na pewno mam do wymiany przód? Z tego co pamiętam jak zmieniłem koła z zimówek zerknąłem tak wygląda przód a tak tyłco według Was mam do wymiany?jak powinno się to mierzyć ?
-
-
- 9 odpowiedzi
- 10,1 tys. wyświetleń
-