Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A3 8P (2003-2012)

Forum Audi A3 8P. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...

1. Witajcie, Czy możecie napisać mi jakie powinny być prawidłowe obroty na biegu jałowym w Audi A3 8P 1.6 8V z 2004 r. Bez włączonej klimatyzacji oscylują na poziomie 600 obr/min, natomiast przy włączonej podnoszą się do poziomu ok. 800 obr/min. Przy tych niskich obrotach silnik trochę się telepie.

• Upvote
    • 5 odpowiedzi
    • 16 tys. wyświetleń
  2. Rozpoczęte przez romualdinjo,

Witam. Chciałbym wymienić filtr kabinowy w audi a3 sportback 1.6 benzyna 102 konie rok prod. 2006 kod silnika BSE, ale nie wiem gdzie on się znajduje. Pod podszybiem, czy za schowkiem od strony pasażera ? Raz słyszałem, że pod podszybiem, a raz, że za schowkiem. Dodam, że mam klimatronik. Bardzo proszę o pomoc.

• Upvote
    • 3 odpowiedzi
    • 14,7 tys. wyświetleń
  3. Witam wszystkich Mam dość niespotykany na tym forum (szukałem w szukajce) problem, a i na innych nic nie znalazłem. Problem polega na tym iż w mojej A3(5-biegowej) zdaża mi się taka usterka że przy jeździe ~90km/h chcę wrzucić 5 bieg.. i nie potrafię tego zrobić, coś jakby trzymało drążek, jakby tylko drążek zmiany biegów wchodził do połowy, gdy puszczam delikatnie sprzęgło okazuje się że bieg nie wszedł, coś jakby delikatnie po zębach chciało zabrać (a gałki nie można było dalej do przodu popchnąć). Wyczytałęm tutaj na forum, ktoś pisał o problemach ale tylko z 1 biegiem i R Ja mam właśnie nieco inną sytuację, nie chce mi ten końcowy wejść 5 Dodam jeszcze ciekawostkę tak…

• Upvote
    • 4 odpowiedzi
    • 13,4 tys. wyświetleń
  4. Witam. Od jakiegoś czasu mam dziwny problem z samochodem. Czasami uruchamia mi się kontrolka ESP, temperatura silnika spada z 90 do 50 stopni i uruchamia mi się wentylator od chłodnicy, który się wyłącza po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Dodam, że przy ponownym odpaleniu samochodu problem znika. Takie sytuacje zdarzają mi się nieregularnie - potrafię jeździć kilka dni i nic się nie dzieje, a czasami mam taką sytuacje 3 razy w ciągu dnia. Czy problem leży w jakimś czujniku, zwarciu przewodów czy w jakimś sterowniku? Pozdrawiam

• 2 odpowiedzi
    • 13,3 tys. wyświetleń
  5. Rozpoczęte przez Kons18,

Witam.Zakupiłem niedawno audi A3 sportback z 2009 roku (rok modelowy 2010).Obecnie jeździ na felgach aluminiowych oznaczonych według VINu 6,5J x 16 et 42.Opony letnie to 205/55 R16 V.Posiadam do niego opony zimowe o takim samych rozmiarach.Poprzedni właściciel przekładał na felgi aluminiowe.Ja mam zamiar zakupic stalówki.I tu pojawił się problem.Według winu powinienem zakupic felgi o osadzeniu et42.Defakto nie znam rozstawu śrub jaki powinien byc w tym modelu ani średnicy otwru centrującego.Skorzystałem dodatkowo z pomocy konfiguratora na pewnej stronie (nie będę robił rekaly) i tam wyszło mi że powinienem zakupić felgi 6,0J x 16 et 50,otwór centralny 57 rostaw 5x112.Czy …

• 6 odpowiedzi
    • 13,3 tys. wyświetleń
  6. Witam. Posiadam Audi A3 8P 1.6 102 KM z LPG. Z samochodem do tej pory nie miałem żadnego problemu. Dziś rano uruchamiam silnik i przy uruchomieniu słyszę dziwne pikanie, które znika po kilku sekundach. Na stałe włączyła mi się także kontrolka ESP. Próbuję ruszyć samochodem ale czuję, że silnik tak mocno szarpie, że telepie całym samochodem. Wysiadłem z samochodu, otworzyłem maskę i zobaczyłem ogromne szarpanie silnikiem. Pomimo tego próbowałem jechać dalej, ale niestety samochód całkowicie stracił moc i ujechałem kilka metrów i zadzwoniłem po lawetę. Po wciśnięciu pedału gazu do końca, wskazówka obrotmoerza w ogóle nie reagowała, dopiero po jakiś 5-10 sekundach przy pedal…

• 1 odpowiedź
    • 12,8 tys. wyświetleń
  7. Rozpoczęte przez stabilization,

Witam Jestem zainteresowany kupnem Audi A3 z 2009 roku i w związku z tym mam pytanie Jest to podstawowa wersja jaka mogła wyjechać z fabryki. Co mnie zdziwiło na wyświetlaczu od komputera pokładowego (chodzi mi o ten pomiędzy obrotomierzem a prędkościomierzem) nic nie ma, po za tym że świeciła się kontrolka o niskim stanie paliwa:] I tu nasuwa się pytanie czy jest możliwe wgranie jakiegoś oprogramowania albo czegoś aby tam wyświetlała się przynajmniej godzina? Z jakimi ewentualnie kosztami mam się liczyć? I jeszcze jedno pytanie gdyż nie sprawdziłem podczas oględzin, czy nawet najuboższa wersja ma podgrzewane lusterka? Pozdrawiam

• 1 odpowiedź
    • 12,4 tys. wyświetleń
  8. Rozpoczęte przez AdrianST,

Witam i proszę o poradę/pomoc. Od kilku dni w moim Audi A3 8P 2.0 TDI z 2004r wyświetla się ciągle i nie znika czerwony komunikat BREMSE, jest widoczny przed i po odpaleniu silnika, przy odpaleniu za każdym razem towarzyszą mu trzy "pikniecia". Uprzedzając sugestie: -klocki i tarcze są w porządku - poziom płynu hamulcowego również - światła stop działają wszystkie - akumulator jest naładowany - po podpieciu U mechanika pod komputer nie stwierdził żadnych błędów Jakie może być rozwiązanie problemu ? Proszę i podpowiedzi

• 0 odpowiedzi
    • 12,3 tys. wyświetleń
  9. Rozpoczęte przez belushi70,

może mi ktoś powdzieć jak wgrać polskie menu do tej navi i czy jest osiągalna instrukcja obsługi? z góry dziękuje za wszelką pomoc!

• 1 odpowiedź
    • 12,2 tys. wyświetleń
  10. Rozpoczęte przez pkowal007,

Kilka dni temu zapaliła mi się kontrolka od poduszek, sama z siebie. Żadna z poduszek nie wystrzeliła. Podjechałem do znajomego mechanika, podpięliśmy pod komputer aby sprawdzić o co chodzi i komunikat wskazuje na poduszkę pasażera (tą w fotelu). Próbowaliśmy skasować błąd lecz nic z tego - błąd wyświetla się jako stały. Sprawdziłem połączenie kostki pod fotelem i wszystko ok. Próbowaliśmy skasować ponownie i dalej to samo. Dodam, że jest tam jeszcze komunikat, że poduszka jest gotowa do wystrzału - czyli fizycznie jest. Ma ktoś pojęcie co się stało? Jak to skasować? Co jeszcze mogę sprawdzić?

• 1 odpowiedź
    • 12 tys. wyświetleń
  11. Rozpoczęte przez Kons18,

Witam,czy mógłby mi ktoś rozkodować VIN? WAUZZZ8P9AA029119

• Upvote
    • 11 odpowiedzi
    • 12 tys. wyświetleń
  12. Rozpoczęte przez szm3r,

Wymiary Audi A3: Wymiary Audi A3 Cabrio:

• 0 odpowiedzi
    • 11,4 tys. wyświetleń
  13. Rozpoczęte przez *P@Pen*,

Chce zamontować głośniki do tylnych drzwi orientuje się może ktoś czy muszę ciągnąć kable czy seryjnie są wlożone pomimo że głosników nie ma ? Noi jeszcze jedno czy ktoś ma jakiś schemat albo jakieś wskazówki do rozebrania tylnych boczków z drzwi ?

• 3 odpowiedzi
    • 11,2 tys. wyświetleń
  14. Witam, mam taki problem, od tygodnia moja stacyjka raz działa normalnie, a raz bardzo ciężko było przekręcić kluczyk. Wczoraj gdy pojechałem pod dom zgasiłem auto i już nie ma opcji przekręcenia kluczyka, dam radę odblokować kierownicę, ale dalej kluczyk nie pójdzie. Czy miał ktoś podobny problem? Co zrobić w takiej sytuacji, z góry dziękuję za wszelkie próby pomocy. Pozdrawiam

• Thanks
    • 1 odpowiedź
    • 11 tys. wyświetleń
  15. Cześć wszystkim Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Audi A3 8P z rocznika 2004, więc niestety jeszcze z podwójnym grillem (double frame). Oczywiście pierwsza rzecz, jaką się zainteresowałem, to zmiana na pojedynczy duży grill (single frame). Wg tego tematu wiąże się to jednak z dość sporymi przeróbkami i wydatkami, więc taka prawdziwa zmiana poczeka, a na teraz wymyśliłem zmianę domowym sposobem, inspirując się nakładką ABT dostępną dla tego modelu. Potrzebujemy: kawałek folii samoprzylepnej (polecam taką bez wzorów).opalarka (lub coś podobnego) do rozgrzewania i układania folii na zderzakunożyk do przycinania nadmiaru folii2 kawałki srebrnej listwy o szero…

• 6 odpowiedzi
    • 11 tys. wyświetleń
  16. Rozpoczęte przez mirko65,

Audi a3 8p 2003

• 3 odpowiedzi
    • 10,8 tys. wyświetleń
  17. Rozpoczęte przez Ajanki,

Część. Chciałbym się podzielic doświadczeniem z naprawy kolektora. Może spotkaliście się z klekotem w silniku jakby zawory stukały tylko troszkę głośniej. W moim przypadku były to klapy w kolektorze ssącym. Jak zwykle mechanicy - wymiana kolektora masakra. Koszty wyobraźcie sobie. Kupiłem kolektor za 100 zł okazało się, że numer się zgadzał tylko literki (najważniejsze) nie, ale klapy były sprawne. Zdemontowalem swój kolektor, pod kolektorem gdzie wchodzi wężyk z podcisnienia znajduje sie caly mechanizm sterowania klapami. Składa sie z sprężyny membramy i tak jakby przedłużenia dwigni do poruszania klapami. Okazalo się, ze w moim przypadku pękła sprężyna i ta dzwigni…

• 0 odpowiedzi
    • 10,5 tys. wyświetleń
  18. Witam, Zamierzam zrobić duży przegląd w samochodzie i potrzebuję Waszej wiedzy i doświadczenia. Poczytałem sobie tematy na forum odnośnie olejów itd, aczkolwiek mam kilka pytań ponieważ moja sprawa jest trochę inna. Pacjent: Audi A3 8P. Rok Produkcji 11.2003 Silnik 1.6 benzyna, Skrzynia: 5 biegów manual. Auto pochodzi z niemiec, Więc tak, rozrząd został wymienione. Ale... Nie wiem jaki olej wlać nie ma żadnej kartki, więc pytam jaki bezpiecznie wlać i jaką ilość kupić ??? Jaki filtr oleju ??? Jaki filtr powietrza ?? Jaki filtr kabinowy ?? Jaki olej do skrzyni biegów i jaka ilość ?? Jaki płyn hamulcowy i jaka ilosc ??? Jaki płyn chłodniczy i jaka ilosc ??? I jedno z ważnie…

• Upvote
    • 2 odpowiedzi
    • 10,4 tys. wyświetleń
  19. Rozpoczęte przez rafau62,

Witam serdecznie, jestem posiadaczem Audi A3 1.8 TFSI 160 2011 rok, otóż moje pytanie czy to normalna reakcja samochodu gdy podczas odpalania przez pierwsze ok. 15-20 sekund auto trzyma 1200 obrotów i jest lekko głośniejsze( nie jest to duży hałas) po czym spada do optymalnych obrotów i juz pracuje cicho i równo. Przy odpalaniu nie ma innych objawów typu wibracje, głośny dzwięk silnika itp, dzwięk dochodzi raczej z tyłu auta i lekko z pod maski po czym się normuje po 15-20 sekundach jak pisałem. Znajomy mówił że te auta mają jakiś "odkurzacz" i nie zrozumiałem o co mu dokładnie chodzi i że to normalne. Auto ma tak tylko gdy postoi noc ewentualnie te 8 godzin w pracy. Jaki…

• Like
    • 5 odpowiedzi
    • 10,1 tys. wyświetleń
  20. Rozpoczęte przez SzybkiPioteR,

Cześć niestety mam pewien problem z Wentylatorami ;/ . Sytuacja wygląda tak ,że wentylatory sprawne sprawdzone na innym aucie . Napiecie na kostce jest stale. Jeden kabel cienki po zapłonie pokazuje się napiecie . I jeden jeszcze cienki to sterowanie . Problem polega na tym ,że wentylatory wgl nie chcą wystartować po wlaczeniu klimy .. Klima na pewno startuje bo widze na VCDS . Próbowałem VCDS ruszyc wentylatory to wtedy wystartują .Inaczej to za żadne skarby nie chcą startować... Klima manualna . Może ktoś kojarzy gdzie kopać bo już pomysły Mi się skończyły. Szukalem na forach i nic nie znalazlem gdzie szukac problemu . Zadnego bledu nie ma na kompie . Pozdrawiam

• 0 odpowiedzi
    • 10,1 tys. wyświetleń
  21. witam, proszę o poradę czy zmiana opony w A3 2.0TDI z 225/45 R17 na 225/50 R17 jest możliwa? Czy taka opona wejdzie w nadkole i będzie się dobrze sprawować? Sprawa dotyczy opon letnich na alufelgach, auto przyjechało na jesieni z niemiec na letnich oponach 225/45 R17, niestety nie nadają się już na ten sezon. Mam z poprzedniego auta Ford S-max w super stanie Continental ContiSportContact3 225/50 R17 ale nie wiem czy będą dobre, nie jest to rozmiar standardowy do A3. W załączniku porównanie opony standardowej i zamiennika. Co o tym myślicie? opona.bmp

• 2 odpowiedzi
    • 10 tys. wyświetleń
  22. Witam tak jak w temacie nie moge otworzyć klapy bagażnika, zamek jest na mikrostyk i zawsze dziwnie działał tj. Tyrkotał przy otwieraniu ale otwierał, natomiast od wczoraj zero reakcji. Bagaznik otwozyłem manualnie od srodka i wszystko wyglada ok jest sucho ktoś coś???

• 1 odpowiedź
    • 9,8 tys. wyświetleń
  23. Rozpoczęte przez Rokit,

Czesc, jestem niwa, ale licze na Wasze wsparcie czy ktos z Was spotkał sie z taka dyskoteka kontrolek? po odpaleniu zapala sie tylko ABS. Po chwili gaśnie i wszystko jest ok. Nastepnie po okolo 5 min. jazdy zapalają sie wszystkie naraz. Auto jezdzi bez zarzutu. Problem pojawil sie przy pierwszych śniegach i błocie pośniegowym na nadkolach. Przeszukałam internety, ale nigdzie nie moge znalezc oznaczenia tej kontroli glownej z komputera pokładowego. Bede wdzieczna za info. Jutro podłączę go do VAG. Umylam nadkola i same koła, ale problem powraca. Robilam tez awaryjne hamowania z 50 km/h do zera. Bez zmian.

• 0 odpowiedzi
    • 9,7 tys. wyświetleń
  24. Rozpoczęte przez Brzerz,

Witam, zdecydowałem się na wymianę radia w audi a3 2006r ale szczerze powiedziawszy jestem totalnie zielony w tym temacie i nie chce zrobić wtopy ze złym wyborem (żona by mnie chyba zaj.....ła ). Tym bardziej że jest tego naprawdę dużo na rynku. Mógłby ktoś doradzić co wybrać w budżecie około 1000zl? Zależy mi na uniwersalnym wykorzystaniu radia czyli muzyka (spotify, youtube) nawigacja, połączenie telefonu z radiem bezprzewodowo. fajnie by było gdyby było plug&play a nie zabawa z lutowaniem przewodów aby działało. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

• 0 odpowiedzi
    • 9,6 tys. wyświetleń
  25. Rozpoczęte przez romualdinjo,

Witam wszystkich forumowiczów. W moim sportbacku chciałbym sobie zamontować podgrzewany wkład lewego lusterka, ale nie wiem jak podłączyć kabelki (przewody) od podgrzewania. Kabelki mam wyprowadzone trzy. Dwa z równymi wtykami, a trzeci z trochę innym. Kolorów nie pamiętam.Natomiast w nowym wkładzie(kupionym na allegro) są tylko dwa styki. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić od czego jest ten trzeci przewód i ewentualnie gdzie go podłączyć ? Niestety nie wiem jak był podłączony ten stary wkład, bo auto kupiłem po kolizji i go poprostu nie ma, a nie chcę demontować prawego lusterka, żeby czegoś nie połamać.Dodam, że lusterka mam ustawiane elektrycznie. Bardzo proszę o pomoc.

• Upvote
    • 7 odpowiedzi
    • 9,5 tys. wyświetleń

Powiadomienie o plikach cookie

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.