Audi A4 B5 (1995-2001)
Forum Audi A4 B5. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
166 tematów w tym forum
-
Posiadam audi a4 b5 1995 1.6 przedlift. Jestem nowy w tych tematach i liczę na pomoc . Problem jest taki gdy zamykam audi kluczykiem w drzwiach nie ma reakcji zamyka tylko drzwi kierowcy , bądź jak podejdę do drzwi pasażera próbując zamknąć auto zamyka tylko drzwi pasażera . Jak by sygnału nie było . I dziś zauważyłem rzecz taka gdy zamykałem drzwi od stromy pasażera to usłyszałem tykanie takie jak by z zamka , i gdy jeżdżę słyszę z prawej strony przy schowku jak jakaś śrubka czy coś lata luzem ( może to tego przyczyna nie wiem ) Wie ktoś co może być przyczyna . I jak to naprawić .
-
- 0 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam Panie i Panowie. Otóż problem pewnie dotknął nie jedną osobę (a może tylko właśnie mnie ). Podczas gwałtownego ruszania zapalała się kontrolka czerwonego wykrzyknika i pojawiał się kilkukrotny sygnał dźwiękowy. Od razu pomyślałem, że kończy się płyn hamulcowy u układzie. Zajechałem do sklepu motoryzacyjnego i zakupiłem płyn DOT4. Zadowolony w szybkim biegu otworzyłem maskę. Odkręciłem zielony korek i uzupełniłem płyn około 100-150 ml. Zakręciłem korek, zamknąłem maskę i wsiadłem do auta. Ruszyłem gwałtownie a tam dalej wykrzyknik i sygnał dźwiękowy. W tym oto momencie zorientowałem się, że zalałem płyn hamulcowy DOT4 do zbiornika układu kiero…
-
- 4 odpowiedzi
- 4,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam Posiadam Audi A4b5 sedan z silnikiem 1.6 benzyna gaz (gaz zwykły) z 95r. Od ponad 2lat w moich rękach. Problem z samochodem polega na tym że brakuje mu mocy zarowno benzyna jak i gaz. Nie jest to aż tak odczuwalne ale czuć że auto nie ma tej mocy co kiedyś. Silnik rowno pracuje, odpala za 1. Po przejechaniu dłuższego dystansu ok 30km gaśnie. Silnik kręci ale nie odpala, po ok 10-20min odpala i jedzie dalej. Przeważnie tak się dzieje gdy auto jest odpalone przez dłuższą chwilę na postoju lecz nie zawszę np. autem zrobię ok 20km, stanę z włączonym silnikiem na ok 10min, ruszę i po 2km gaśnie. Czasami nawet podczas krótkiej trasy 5km też potrafi zgasnąć. Wcze…
-
- 1 odpowiedź
- 14,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam ostatnio mam problemy ze skrzynią biegów. Na początku zauważyłem że przy wrzucaniu 2 trzeba użyć trochę siły. Oddałem na warsztat okazało się że nie było prawie oleju. Teraz jak redukuję z 4 na 3 słychać zgrzyt, 5 i R czasami wchodzi z oporem. Będę zmieniał całą skrzynię i chciałem sie dopytać czy będzie jakiś problem jak np;. wsadzę do 90km skrzynię od 110km? Czekam na szybką odpowiedzi z góry dziena.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,2 tys. wyświetleń
-
-
witam. zmienialem napinacz łancucha na walkach rozrzadu w silniku 1.8 adr z 99r. przestawilem prawy walek o jeden zab, w efekcie auto nie mialo odpowiedniej mocy. nastepnie poprawilem swoj blad ale silnik pracuje glosniej i cyka. nie dawno przy wyprzedzaniu musialem go przeciagnac do 6tys obrotow i po przejechanych 5kilometrach zauwazylem ze wzrosla mi temp do 100stopni. nie wlacza mi sie wentylator obok wiskozy a wydaje mi sie ze powinien sie zalaczac po 90stoniach celcjusza. weze do chlodnicy sa u gory cieple a na dole zimnie. podejzewam peknieta szklanke, zawieszony termostat ( wymienialem 3 miechy temu) nie wiem co mam o tym myslec ani gdzie szukac. moze zgialem za…
-
-
- 10 odpowiedzi
- 9,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam fanów motoryzacji. Zgłaszam się do Was z pewnym pilnym problemem, ponieważ temat mnie zaskoczył a za kilka dni wyruszam w trasę i obawiam się, mogę mieć duże problemy jeżeli mi nie pomożecie za co z góry dziękuję. Mianowicie temat dotyczy przednich wycieraczek szyby. Od jakiegoś czas zaczęły skrzypieć, a teraz cały ich cykl zajmuje już sporo czasu i za każdym razem mam obawy czy dokręcą się do końca. Gdy jest mokro i wilgotno to wycieraczki nawet nie wykonują swojej połowy cyklu. Przy obracaniu słychać wyraźne piszczenie wewnątrz kabiny i na zewnątrz. Problem o tyle jest skomplikowany, że to piszczy mechanizm tak jakby wycieraczki od kierowcy. Po…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,5 tys. wyświetleń
-
-
witam !!!mam pytanie odnosnie spalania gdzies kiedys juz o tym pisalismy, otoz w mojej emerytce B5 spalanie wzroslo do ok 9 l na 100, albo cos zle licze i sprawdzam:(, zatakue 24 litry i zrobie na nich ok 260-270 km do zapalenia sie rezerwy. nie jest to za duze spalanie?normalna jazda bez klimy w lato !! z klima ponad 9 !! bylem u specow--- auto w stanie BARDZO dobrym tj silnik rozrzad turbo itp itd sprawdzali nawet czy zaden zacisk hamulcowy nie jest zawieszony itp, skrzynia ok jezdzili 10 km powiedzieli chodzi jak rakieta co sie pan czepia:( a ja na to spalanie:( mowia ze moze to pompa w zbiorniku ale trzeba by cos tam robic kosztownegoa moze powienienem dluzej na reze…
-
- 1 odpowiedź
- 11,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam Mam problem z oryginalnym radiem w audi a4 95r. Radio wygląda troszkę inaczej niż to które jest opisane w przyklejonym temacie o rozkodowywaniu,ale jest bardzo podobne. Gdy się włącza jest napis "BOSE" Problem leży w tym że potrzebuje manualnie ustawić stację radiową ,nie za pomocą automatycznego wyszukiwania, i za cholerę nie wiem jak to zrobić :x Jest w stanie mi ktoś pomóc? Pozdrawiam. Edit: Już znalazłem w oryginalnej instrukcji radia (trzeba na 2 sek. przyt3ymać obydwa przyciski góra dół < > i zmienia sie na manual. Ale teraz mam nowy problem Gdy Ustawiam już sobie jakąś tam fale np 86.5 i odpalam transmiter z tą samą falą to radio ładnie łapie fale ,wsz…
-
- 0 odpowiedzi
- 17,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Jak w temacie problem z a4 b5 1.9 tdi ajm. Turbo po regeneracji. Głośna praca, Mało mocy. Wyrzucam logi. Może ktoś pomoże. http://vaglog.pl/log-000_1GHOBm.html, http://vaglog.pl/log-003_P978a6.html http://vaglog.pl/log-003_57Q57.html http://vaglog.pl/log-008_S3GEu.html http://vaglog.pl/log-011_0i93Oo.html
-
- 0 odpowiedzi
- 2,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam, od kilku dni odnotowałem dziwne "cykanie" w pobliżu bezpieczników. Niestety nie mam pojęcia co to może być. Nie wykryłem, żadnej zależności pomiędzy ilością obrotów, prędkością, a występowaniem "cykania". Czasem jest silniejsze, czasem ustępuje. Ratujcie Film z "cykaniem" w załączniku. Audi A4B5 1997 ADP 1.6 Benzyna + LPG Pozdrawiam, Łukasz VID_20200630_120218.mp4
-
-
- 1 odpowiedź
- 3,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam!!! Mam taki problem z moim Audi mianowicie gdy przygazuje to odrazu widze za soba chmure czarnego dymu:( wczesniej nie kopcila. Na jalowym biegu mam to samo i zostawia plame sadzy na trawie. Byl wymieniany olej, filtry. A i jak utrzymuje tak ok 2 tys obrotow na 2 biegu to przerywa jakby nie dochodzilo paliwo. Prosze o pomoc.
-
- 1 odpowiedź
- 6,4 tys. wyświetleń
-
-
Siemka koledzy. Piszę z pytaniem jak dokręcać wahacze. Czy mam to zrobić na opuszczonym samochodzie czy koło może wisieć w powietrzu i wtedy dokręcać? Myślę, że na opuszczonym ale pytam tak w ramach formalności. Pozdrawiam
-
- 1 odpowiedź
- 5,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Jestem tutaj nowy. Mam Audi A4 B5 1.8t 150 KM 1998r, mam z nią problem i nie mogę znaleźć rozwiązania więc proszę o pomoc... więc do rzeczy, poszła mi ostatnio uszczelka pod głowica więc wymieniłem, głowica po planowaniu i sprawdzeniu szczelnosci, wymienione gumki na zoworach, po złożeniu i odpaleniu dziwnie dymi na bialo i pobiera wode, w dodatku bierze olej i podaje go do wody. Płukalem kilko krotnie chlodnice i zbiornik ale nadal pojawia się olej w wodzie.. na jakieś 700-800 KM dolalem ponad 500 ml oleju..:/ Olej w wodzie podejrzewam chlodniczke oleju, natomiast dymienie na biało i ubywanie wody podejrzewam uszczelniacze na turbie. Czy mieliście…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam,posiadam audi a4 b5 2.5 tdi Avant. Sprawa wygląda tak,że ogólnie wszystko jest ok,ale czuję że nie ma tej mocy,którą powinna mieć,tzn tych 150koni. Czuć że mogła byś iść,ale jednak jest słabsza. Co może być tego przyczyną? Silnik ładnie pracuje,nie dymi ani nic z tych rzeczy. Z góry dziękuję za odpowiedź
-
- 0 odpowiedzi
- 3 tys. wyświetleń
-
-
-
Od jakiegoś czasu w Audi A4 B5 1.9 TDI 110 KM mojego ojca podczas jazdy miga kontrolka świec żarowych. Ostatnio byłem u mechanika, wykasował mi błąd i dwa dni kontrolka się nie świeciła, jednak potem znowu zaczęła się świecić ponownie. Dodam jeszcze, że wszystkie świece żarowe są sprawne i stop również się świeci Czy ktoś ma jakiś pomysł? Pozdrawiam
-
-
- 2 odpowiedzi
- 11,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam:) Chciałbym dowiedzieć się czy w moim Audi A4 1,9 TDI 130KM 2001 rok znajduje się filtr cząsteczek stałych czy nie?? W jaki sposób moge to sprawdzić? Dodam, że niestety kupiłem auto bez książki, a tabliczka w bagażniku jest nieczytelna:( Nie wiem jaki olej wlać do silnika...specyfikacja 507.00 czy 505.01?? Z góry dziękuje za pomoc:) Pozdrawiam
-
-
- 6 odpowiedzi
- 19,3 tys. wyświetleń
-
-
witam! mam pytanie. Jakie są objawy i po czym poznać pęknięta głowice lub uszczelkę pod głowicą w 1.9 TDI 110KM . Rano fakt dymi na biało płynu chłodniczego ubywa także muszę dolewać go co jakieś 1000- 1500km. nie ma osadu pod korkiem od oleju>Podobno jak się dostanie płyn do oleju to i silnik się zatrze i skrzynia ( automat ma podobno jedno chłodzenie ). Poza tym jak się odpali to słychać zawory przez ok 2-3 s a olej jest, ale na bagnecie taki jakby rzadki był, czasami jak jadę to jakiś dziwne dźwięki słychać jakby coś chrobotało:/ zwłaszcza jak klimę się włączy to się nasilają lub głośniejsze się staja ..........no i szok, stojąc pod naprawdę stromą górkę skrzynia na…
-
- 0 odpowiedzi
- 4,4 tys. wyświetleń
-
-
Siemka w moim a4 b5 pod filtrem kadłubowym znajduje się jakieś dziwne urządzenie z taką jakby korbką. Do czego to służy? Pytam bo mam te korbkę urwaną... I nie wiem czy to wina tego urządzenia, że klima się nie włącza. Jak podepnę sprężarkę na krótko to wtedy się włącza.
-
- 0 odpowiedzi
- 3,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam, posiadam audi a4 b5 1998r 1.9 tdi Diesel pewnego razu gdy jechałem samochód zaczął przerywać i dławić się stwierdziłem brak paliwa (pływak zepsuty nie pokazuje ilości paliwa) po zatankowaniu przejechałem samochodem dwa kilometry i znów to samo samochód się dławił gasł ciężko było go odpalić nie miał mocy, myślałem że to problem z pompą paliwa ale po odkręceniu wtrysków ropa normalnie tryska, samochód nie odpala. Proszę o waszą pomoc, co to może być?
-
- 0 odpowiedzi
- 2,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam Pojazd jak w temacie 97r 18 benzyna -gaz, kupiony na tzw. szybko. trzy miesiące bez problemu, odpalał na raz. Dwa dni temu zapalił po 2 sekundach zgasł, kolejne próby: kręcił jakby coś łapał, było czuć spaliny, świece mokre. Odpięty akumulator na dwie godziny, zapalił z trudem, około minuty obroty 1200, potem 1-2 minuty falowanie obrotów 500-1200. Obecnie ok, ale co było powodem? Jest wyświetlacz, ale ciemny, ożywa tylko przy sygnalizacji rezerwy paliwa, braku płynu do spryskiwaczy, i coś z olejem, gdyż stan jest lecz wyświetla ikonę. Posiadam dwa kluczyki jeden grot z plastikiem, drugi sam grot, obydwa uruchamiają auto Co mogło być powodem problemów z uru…
-
- 0 odpowiedzi
- 3,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich Chciałbym poprosić was o pomoc. Moje audi "raz pali raz nie". Na początku myślałem, że to przy zimnym lub letnim silniku ale mechanik u ktorego auto stoi juz 3 tydzien powiedział ze to zbieg okoliczności. Sprawa wygląda tak auto albo odpali za pierwszym albo w ogole. Jesli nie odpali za pierwszym trzeba probowąć kręcić nwm srednio 5-10 minut i wkoncu załapie (tez za pierwszym jakby nigdy nic sie nie działo.. jakby nagle usterka znikła). Problem najbardziej spotykany w sytuacji kiedy zgasze rozgrzany silnik, ktory troche odpocznie... cos okolo 20 minut pol godziny.. Wtedy auto nie chce odpalic jednak po kilku minutowych probach załapie o ile akum nie zdaz…
-
- 1 odpowiedź
- 4,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam posiadam audi a4 b5 1.8 benzyna mam ją 3 Mc i już dwa razy po zgaszeniu silnika słychać syczenie pod deską od strony silnika pi lewej stronie i jeszcze miałem dwa razy tak jak by bulgotanie wody wydobywające się z pod samochodu tak jak by z rury wydechowej ale nie jestem pewien bo ucichlo i nie zdążyłem dobrze wysłuchać ktoś może wie co jest grane albo miał taki przypadek chce to naprawić bo mam strasznie zadbane autko i chce by wszystko cykało jak trzeba pozdrawiam
-
- 0 odpowiedzi
- 2,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam, od niedawna jestem posiadaczem audi a4 b5 2000r z silnikiem 2.4 V6. Mam problem z niegrającymi głośnikami w tylnej półce, wygląda na to, że są odłączone, przy jednym jest jakaś kostka, ale nie mam pojęcia gdzie ją podłączyć. W audi mam radio ze zmieniarką widoczne na zdjęciu.
-
- 0 odpowiedzi
- 10,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam na wstępie przepraszam za błędy ale troszkę się wkurzyłem dziś kupiłem Audi A4 b5 1.8t tzw Małysz w sedanie mam problem już na samym starcie mianowicie nie mogę auta zamknąć z zewnątrz we wewnątrz auta ok zamknę z guzika ale ani z kluczyka ani z pilota z zewnątrz dioda znajdująca się po stronie kierowcy wgl nie mryga na dodatek wyświetla mi się Centre breake light czy jakoś tak podobno to od jakiego światła czy coś takiego odrazu zakupiłem książkę do napraw tego auta w dodatku jak to piepszeni przepraszam za słowa ale... handlarze nic mi nie powiedzieli o tym na starcie wszystko było ok wiem jestem idiota bo mogłem sprawdzić to na starcie ale jak dla mnie aspekt mec…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,5 tys. wyświetleń
-